VINKASSEN

Nov

‘24

Sommelier

David Ekberg

Vin der passer til julen

Med november-kassen kan du slippe for stress og jag og få julevinen i hus i god tid. Der er både lidt til juleaften og sprøde hvidvine til det store julebord. Kubler Riesling er en klassisk Alsace-riesling med alt, hvad man kan ønske sig, og jeg har også fundet en spændende lokal vin fra Piemonte lavet på Arneis-druen – frisk og lækker.

Til julemaden kan man gå i mange retninger, og jeg har valgt to gode alternativer: En frugtbombe fra New Zealand på Pinot Noir og en mere klassisk, fyldig Ribera del Duero. Der er to flasker af sidstnævnte i månedens kasse.

Til sidst har jeg fundet den ultimative vin til risalamanden: en Recioto delle Valpolicella, som også passer fantastisk til tunge chokoladedesserter.

Rigtig glædelig jul og god fornøjelse!

1 fl.
Arneis
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2023
Brandini
Piemonte
Italien
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 219

Om Vinen

Piemontes lokale hvidvinsdrue er måske ikke så berømt herhjemme, men til en frokost, forret eller til en skål oliven på den lokale beværtning efter fyraften er den ikke til at komme udenom for de lokale Italienere, der langt hellere vil drikke vin på Arneis end på f.eks. Chardonnay, som mange af områdets øvrige producenter griber til. Denne vin handler således om det enkle og umiddelbare, hvilket i glasset kommer til udtryk i citrusfrugter, ferskner, mirabelleblomster og subtile spor af aromatiske urter. Disse elementer kombineres med en forfriskende syre, der gør vinen mundvandsdrivende og dejligt drikkevenlig. Umiddelbarheden er altså den helt store force i denne vin, som Giovanna fra Agricola Brandini nærmest ivrigt præsenterer som en vin spækket med muligheder. Uanset om det er som aperitif, til frokost eller som hyggevin, har den altid sin plads og er en af de typer vin, du altid bør have klar i køleskabet, når du får uventede gæster eller lysten til vin melder sig.

Om Producenten

Serena og Giovanni Bagnasco har inkorporeret en økologisk tilgang som en integreret del af deres livsstil, ikke blot som en produktionsmetode. De deler overbevisningen om, at vores forhold til jorden skal være en kilde til forbedring og ikke bare en udnyttelse, og hvis denne i sig selv prisværdige filosofi ikke er argument nok for at købe vinene, fjerner smagen efter vores overbevisning enhver tvivl. Agricola Brandinis er ganske enkelt mestre i at afsløre Barolos unikke karakter og traditionsrige arv i alt, hvad de gør. Hvert trin i processen, fra omhyggelig håndtering af vinstokke til den sidste detalje i flaskning, udføres med en uovertruffen opmærksomhed på ikke kun at opnå den højest mulige kvalitet men at give det ærligst tænkelige øjebliksbillede af det år, den jord og de druer, der udgør vinens essens og dna. Ud fra denne hyldest til en af verdens mest prestigefyldte vinregioner opstår Brandinis portfølje af vine, der favner mange prisklasser og situationer. I de strukturerede rødvine, inklusive forskellige facetter af den fornemme Barolo, væver en historie om Nebbiolo- og Barbera-druernes unikke karakterer. Den forførende hvide Langhe-vin på Arneis tilføjer en elegant lethed til sortimentet og holder dog fast i den individuelle karaktér, som omgærer hver eneste vin. Agricola Brandini er dermed mere end blot et vinhus; det er et hyldest til naturen og traditionen, der flot og delikat formidles i hver eneste dråbe, som fylder glasset. Gennem deres vine inviterer vi dig til at udforske vores kollektion og opleve en ægte forbindelse til Piemontes sagnomspundne jord og gastronomiske kultur.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Rongopai
Marlborough
New Zealand
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 219

Om Vinen

Rongopais "easy going" Pinot Noir er skøn og allround-agtig på en måde, der ikke skal misforstås. Samtidig smager den nemlig, som kun Pinot Noir kan smage, og dermed er den et ualmindeligt lovende skaberværk inden for sin prisklasse. Vinificering Druerne bag vinen stammer fra udvalgte vinmarker i Marlborough, der høstes ved optimal modenhed og i vinhuset gæres på klassisk manér i åbne gæringskar. Efter en længere periode med forlænget udbkødning af smag og farve hældes den unge vin på en blanding af nye og gamle egetræsfade. Her lagrer den i 3-6 måneder inden det færdige blend og efterfølgende aftapning. Fra glasset drages man nærmest ned mod vinens overflade af den ekstroverte Jordbær- og krydderiaromaer, der i baggrunden mødes mørke kirsebær, blid toast, kanel og frisk muldjord. På tungen er vinen blød, mediumfyldig, lys og saftig med en smigrende hindbærtone i den sødmefulde afslutning. Lette og frugtdrevne vine har virkelig vundet indtog hos mange danskere og Pinot Noir er et frisk pust til det tunge julekøkken. Sødmen i frugten omfavner og den friske frugtsyre kan godt klare det syltede kål.

Om Producenten

Rongopai har været med fra den spæde begyndelse af vindyrkning i New Zealand og blev grundlagt i 1932 da alting stadig var meget på research niveau. Ambitionen er at lave klassiske og ærlige vine der rammer den brede smag og hvor alle har råd til at være med. Det sætter vi stor pris på, for der er ikke mange steder hvor man får bedre kvalitet til prisen end her. Bæredygtigheden er en naturlig del af vindyrkning på New Zealand, da naturen er et meget vigtigt element i kulturen. Rongopai er ingen undtagelse og alle vine har den højeste udmærkelse af bæredygtighed på New Zealand. Rongopai betyder god smag og god følelse og det er faktisk lige præcis hvordan man har det med sådan et glas i hånden.

2 fl.
Roble Tempranillo
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2022
Rippa Dorii - Bodegas Ontanon
Ribera del Duero
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 139

Om Vinen

Denne lækre Tempranillo Roble går som varmt brød på tapas-barerne hjemme i Spanien, og vi er derfor glade for nu også at kunne præsentere den her i Danmark: En intenst frugtig 'Roble'-vin i en såkaldt moderne stil, hvilket betyder at den gennemgår en relativt kort lagring på egetræsfade og dermed fremstår lækkert krydret og kompleks uden at miste ungdommens gåpåmod og direkte facon. I vinhuset er alle klaserne fuldt afstilkede, og druerne 'koldmacerer' dernæst i tre døgn inden der skrues op for temperaturerne (20-23 grader) og gæringen går i gang. Herefter følger 7 måneder på en blanding af franske og amerikanske egetræsfade og til sidst ca. et halvt års lagring i flasken inden frigivelse. Facit munder dermed ud i en dyb, rubinrød vin med en mørk, fasttømret aroma, der har accent over de sorte kirsebær, brombær og blåbær og i baggrunden får skønt selskab af ristede, sødmefulde fadnoter, herunder kakao og vanilje. Smagen er venlig på en meget direkte facon og med en god balance mellem intenistet og elegance. Den ledsages af faste, finpolerede tanniner, og den fyldigt afrundede krop slutter saftigt og frugtigt med ansatsen fra en veltimet frugtsyre. Et klassisk match til julemaden hvor tanninerne kan arbejde med det fede og fadsødmen omfavne både kål og brunede kartofler. Åben den i god tid og server ved 16-17 grader.

Om Producenten

Bodegas Ontañón er et stort vinhus der på fjerde generation, laver vin i hele den nordlige del af Spanien. Oprindelig stammer familien fra La Rioja, men i dag laver man vin i næsten hele den nordlige del af Spanien, men altid med et utroligt fokus og lokalt udtryk. Uanset om man prøver vinene fra Rioja, Ribera del Duero eller Rueda er man i sikre hænder og det er da også et stort fokus at producere vine med høj kvalitet til en fornuftig pris. Netop volumen giver plads til at udforske og dyrke det ultimative, og fra Ontanon finder man også vine på nogle af de lidt højere hylder, men hvor pris og kvalitet stadig hænger umådelig godt sammen.

1 fl.
Recioto della Valpolicella
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Zanoni
Valpolicella
Italien
37 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 479

Om Vinen

Recioto fremstilles på samme vis som en Amarone. Den eneste forskel er, at en Recioto ikke er gæret helt ud, og der er derfor sødme tilbage i den færdige vin. Druesammensætningen består af de klassiske druer for området: Corvinone og Corvina svarende til 40% hver og resten (20%) er Rondinella. Vinen har en granatrød farve med rubin nuancer. En intens aroma med noter af rosiner, tørrede blomster, mørke bær og chokolade samt et strejf af abrikos. Denne dessertvin er oplagt til retter som: Risalamande, chokoladedesserter eller tærter med mørke bær.

Om Producenten

Zanoni familien har i over 100 år dyrket vinmarker i Valpolicella-regionen og solgt druer til områdets bedste vinmagere. Siden 1998 har familien dog selv produceret vin fra de 6,5 hektar. Pietro Zanoni har som den første i familien uddannet sig til ønolog og har bl.a. stået i lære hos den legendariske vinmager Dal Forno, der er pioner i Valpolicella indefor den moderne stil, hvor fokusset er på høj koncentration og ekstrakt. Vinene laves med respekt for naturen efter de økologiske forskrifter og filosofien bag vinene bygger på, at vinene først og fremmest laves i marken og ikke i kælderen. Stilmæssigt læner Pietro Zanoni sig kraftigt op af sin læremester Dal Forno.

1 fl.
Riesling 'Les Pierriers'
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Paul Kubler
Alsace
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 200

Om Vinen

Paul Kublers knivskarpe "entry level-Rielsing" kommer fra en samling af nabo-parceller - "les Pierriers" i det område, der hedder Weingarten. Og så er den, som vi ser det, en helt vild vild til prisen. Ja så er det sagt! I kælderen er vinen gæret i store egetræsfoudres over en måned, og her bliver den liggende og modner indtil foråret. Her hældes den så på ståltanke til fortsat lagring sur-lie, altså på de bundfældne gærrester, som sikrer en fastere struktur og mere kompleks eftersmag. I glasset fører Les Pierriers sig frem med en apetitvækkende gylden farve med dybe grønne refleksioner og fortsætter sine indtryk i duft og smag, der er rig på saftige citroner med skal samt derudover hvide blomster, honning og krydderier med mineralske hints af våde flintesten. På tungen fremstår den knastør, silkeblød og rank for Alsace med en lang og sprudlende, mineralsk og samtidig kompleks afslutning. Paul Kublers charmerende Riesling egner sig til "alt godt fra havet", så den er bl.a. et godt valg til det kolde julefrokost bord. Prøv den også til den lokale pizza-variant "Tarte Flambée", helst serveret ved 8-10 grader. Altså vinen...

Om Producenten

Det lille vinhus Paul Kubler er ikke som alle de andre. Fra beskedne 9 hektar har sønnike Philippe Kubler nemlig gjort det til sin specialitet at lave de mest bidende saftige og tåtrippende vine i hele Alsace! Vinhuset Paul Kubler drives i dag på tredje generation siden familiens overtagelse af vingården i 1947. Kubler råder over beskedne 9 ha. omkring byen Soultzmatt i det sydlige Alsace, hvor Vogeser-bjerkæden i vest skærmer for den fugtige vestenvind og medfører solrige somre med potentielt høje dagtemperaturer. I stedet for vestenvinden er mesoklimaet på netop disse kanter dog præget af en tør vind fra bjergene, der ligesom de kølige nætter sikrer en helt vital friskhed i de mange grønne druer, der hører til fortællingen om Alsace.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER