VINKASSEN

Okt

‘24

Sommelier

David Ekberg

Pinot Boxen

Efteråret er fyldt med gode råvarer, der passer perfekt til Pinot Noir. Derfor har jeg lavet en kasse med 6 forskellige vine, der alle er lavet på Pinot Noir. 

Pinot Noir er blevet rigtig populært, fordi flere og flere har lært, at sætte pris på elegance og finesse og ikke nødvendigvis kun forbinder god kvalitet med power - for sådan er det faktisk langt fra. Faktisk er alle de dyreste og mest eftertragtede vine i verden, alle lavet på Pinot Noir, der dyrker den ultimative finesse. 

For at vise den store diversitet der er i selve druen, har jeg fundet vine fra 6 forskellige områder, så du på den måde kan få et indblik i, hvor vigtigt terroir og producenten i virkeligheden er. 

Vi kommer gennem Frankrig, Italien, New Zealand, Spanien og USA men gennemgående tema er elegence og balance. 

 

Rigtig god fornøjelse!

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Rabichattes
Loire
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

Trods vinhusets placering midt i Pouilly-Fumé, hvor Sauvignon Blanc er eneste tilladte drue, afholder Domaine des Rabichattes sig ikke fra også, at producere denne lækkert bløde og hverdagsvenlige Pinot Noir - her under appellationsnavnet "IGP Côtes de la Charité". Selvom navnet på området dermed ikke er tynget af berømmelsens forventninger, er der ikke sparet på anstrengelserne. I markerne dyrkes de 20 år gamle Pinot Noir-stokke således med klassisk, manuelt arbejde og uden brug af kemiske sprøjtemidler til at lette arbejdsgangene. Også høsten udføres ved håndkraft, og klaserne fragtes til vinhuset i små kasser, så de lider mindst mulig skade under vægten fra hinanden. I kælderen er vinen lagret i 12 måneder, på 2-3 år gamle Bourgogne-fade. Den færdige vin er dermed blød, frugtbåren og ukompliceret i sin aroma, hvor sødmefulde jordbær, tranebær og cola, mingler med hints af ristet brød og mokka fra fadlagringen. På tungen er den rund og blød med subtile tanniner og en nænsom frugtsyre, der giver vinen balance uden at larme. Dermed er denne Pinot Noir noget af en allround-vin i selskab med mad - både charcuteri, ost, lyst kød og grillet grønt... samt helt på egen hånd, når du gerne vil nyde et lækkert glas vin uden komplikationer!

Om Producenten

200 km syd for Paris bølger markerne fra Domaine des Rabichattes sig langs Loire-flodens forløb, i altid kvalitetsgarante Pouilly-Fumé. Her bliver de stolte traditioner i dag videreført på syvende generation af Vincent og Fabrice, der har som deres store passion at indkapsle domainets tre overordnet forskellige jordbundsforhold, som på hver deres måde kendetegner Domaine des Rabichattes' marker, og derigennem deres udvalg af eminente vine. Domainet råder således over 23 hektar i tre forskellige appellationer, hvor arbejdet med Sauvignon Blanc samt tre øvrige druesorter giver en portefølje på i alt 8 forskellige vine. Fælles for dem alle er en sprød og mineralsk profil, indhyllet i en fantastisk renhed, der kan føres tilbage til deres kompromisløse arbejde for at sikre sig de sundest tænkelige druer i markerne.

1 fl.
Pinot Noir "El Cerezo" Single Vineyard
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Monjardin
Navarra
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

Pinot Noir fra Spanien er noget af en sjældenhed, men Castillo de Monjardín løser opgaven med forbløffende præcision i en stil, der både er ærlig over for druetypen, og spanskheden! Druerne dyrker Monjardín på El Cerezo-marken i ca. 650 meters højde, hvor sommerens kølige nætter gør det muligt at dyrke druer med en frisk syre, og elegant aroma. Dermed bliver en kræsen drue som Pinot Noir pludselig mulig at arbejde med, i dette tilfælde hjulpet på vej af 9 måneders lagring på egetræsfade. Aromaen anføres på den baggrund af elegante, saftige jordbær og kirsebær, understøttet af vanilje og træ fra fadlagringen. På tungen er vinen slank og smidig - ganske efter Pinot Noir-bogen - med en frisk frugtsyre, der sammen med de lette, men faste tanniner, giver den fornødne struktur og længde uden at larme. Strukturen gør også Monjardín Pinot Noir til en oplagt madvin, og er faktisk et glimrende valg til tapas-bordets alsidighed. Prøv også til tærter med kød og svampe, kraftige pastaretter eller paella - altså den version med kylling eller kanin, ikke skaldyr.

Om Producenten

Fællesnævneren bag Monjardíns vine findes i de nærliggende Pyrenæer og deres både beskyttende og kølende favn. Mens de forhindrer alt for ekstreme vejrfænomener i at nå frem til vinmarkerne, er bjergkæden også drivkraft bag den tørre og kølende "Cierzo"-vind, der på næsten daglig basis definerer vejret i området. Uden den havde det været umuligt at dyrke Pinot Noir, men også i Monjardíns andre vine på bl.a. Cabernet Sauvignon, Merlot og Tempranillo opstår dermed en tæthed og virilitet - egenskaber, som vi normalt tilskriver vine i langt højere prislejer.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Fly By
Californien
USA
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 150

Om Vinen

Velsmagende Pinot Noir koster hurtigt over 200-300 kroner, inden man får set sig om. Derfor er det dejligt at finde en vin som Fly By Pinot Noir fra relativt kølige terroirs i Californiens Sonoma County! Folkene bag Fly By går højt op i at lave en vin, der holder balancen og ikke synes at rumme mere, end den kan bære. Derfor høster de gerne druerne tidligere end de fleste andre Pinot Noir-producenter i området, når aromaen er ved at være fuldt udviklet, men INDEN syreindholdet falder for drastisk. Dermed slipper de for at syrejustere eller i det hele taget pille for meget ved druematerialet ifm. vinificeringen. Her gærer vinen i temperaturstyrede tanke med ca. 6 måneders efterfølgende lagring i franske egetræsfade. Dermed føjes lidt krop og sødligt krydrede noter til smagen, uden at friskheden ryger sig en tur. I den færdige, rubinrøde vin strømmer en lækker aroma af sorte kirsebær, lidt jordbær, chokolade og skovbund. På tungen er vinen blød og smidig med en underliggende mineralitet, der giver et flot, rankt og elegant præg. Jeg anbefaler servering ved 14-16 grader, eksempelvis hvis menuen står på grillkylling, pasta, pizza eller en kraftfuld svamperisotto i efteråret.

Om Producenten

Vi glade for at kunne præsentere den lækre og fattede Fly By fra relativt kølige terroirs i Californiens Sonoma County! Vinenes kvalitet starter i marken, hvor druerne typisk høstes tidligere end hos mange af naboerne, for at bevare den naturlige syre og desuden undgå, at aromaen udvikler sig til det alt for tropiske.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Sylvain Debord
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 359

Om Vinen

Sylvain Debords Bourgogne Rouge er en karismatisk introduktion til hans imødekommende og underholdende vine, der både på rød- og hvidvinssiden udmærker sig med en udpræget renhed hele vejen op igennem systemet. Denne klassiske Pinot Noir laves på små parceller med gennem lang tid selekterede vinstokke, hvor naturen får lov at råde i bytte for sunde druer og lange arbejdsdage. Druerne er selvsagt også håndhøstede og lagt i små bakker, for at færrest mulige går til undervejs. I kælderen inddrager Sylvain en del hele klaser i de åbne gæringstanke, hvor naturens vilde gærtyper arbejder med at omdanne den spæde most til vin. Drueskallerne omrøres næsten ikke, og efter ca. 3 ugers gæring og maceration lagres vinen så et lille år i gamle, smagsneutrale fade, der har til formål at afrunde og modne vinens egen charmerende smag uden i sig selv at tilføje nyt. Resultatet er en udpræget ren og delikat vin, der i sin luftige komposition af klassiske Pinot Noir-træk sender tankerne mod friskplukkede hindbær, blåbær, rosenblade, citrusfrugter, krydderurter og skovbund. På intet tidspunkt stiller den tvivl om sit burgundiske ophav, og dog er den i alle facetter 100% sig selv. På tungen går elementerne igen - også her med lethed, renhed og elegance. Her er kun få tanniner, en frimodigt frisk og afrundet syre og en behersket koncentration. Alligevel er eftersmagen lang og dejlig med mange indtryk og samlet set mere rigdom, end du måske indledningsvis får anledning til at tro. Giv den tid og luft, og tab ikke modet, hvis du ikke føler dig overvældet fra starten. Når den først kommer i gang, efterlader den ikke tvivl om sit ophav, og vi lover dig, at den vil stråle i sit eget selskab og selvsagt i dit. Mens den passer flot til alle mulige både vegetariske og fjerkræs-lignende råvarer, opfordrer vi dig til at være nænsom med valg af garniture, sauce og andre smagsforstærkere. Det er oplagt at kigge på lidt svampe stegt i smør, et skvat fløde godt krydret med salt og peber, og måske et drys purløg.

Om Producenten

Sylvain Debord er en passioneret mand, der sjældent går på kompromis. I hans øjne skabes vinen i marken, og det er vitalt, at man her gennem hårdt manuelt arbejde sikrer et sundt økosystem, hvor vinstokkene gennem mest muligt naturlige processer tvinges til at tilpasse sig og i længden derfor også levere de bedste og ærligste druer. Sådan er det med alt, hvad han laver, og forskellem mellem disse vine og hans andre projekter ligger dermed først og fremmest i de marker, han har til rådighed - og de penge, han vil have for det. Som allerede nævnt omgår Debord således en del konventioner for en mand med sit rennomé, hvilket bl.a. viser sig ved, at han går uden om de allerfineste appellationer og dermed også de højeste priser - måske med undtagelse af Meursault 1er Cru-marken "Les Perriers". Det handler mere om at tage nogle af de mere ydmyge marker og deres druer og så ellers gøre alt det, han er bedst til. Nemlig at få jorden til at lade druerne, marken og vinen tale deres ærlige sprog. Sylvain Debord er en sand hjemmefødning. Født og opvokset i Bourgogne og med en tæt på uforlignelig drivkraft, der hele tiden bringer ham nye steder hen, uden at han fysisk behøver at flytte på sig. Da Sylvain for få år siden øjnede muligheden for at gå ”solo”, havde han tilbragt 25 år i Bourgognes tjeneste med alt, hvad det indebærer af unikke forbindelser og erfaringer. Endvidere har han gennem årene bidraget væsentligt til store ønologiske og biologiske forskningsprojekter, hvor traditionerne i mark og vinhus i samarbejde med franske universiteter, er blevet udfordret og nye metoder afprøvet i hans sigte efter at udfolde sin minimalistiske og raffinerede tilgang med et stadig mindre aftryk på miljøet, atmosfæren og smagen. I processen er hans, for hvert år mere terroir-reflekterende vinstokke, blevet endevendt, udvalgt og avlet på i håbet om ikke, at ruste sig selv og hele resten af Bourgogne til nutidens og fremtidens klimaforandringer. Sylvain Debord siger dermed aldrig ’enten-eller’. Han siger ’både og’, og disse vine fra relativt ydmyge adresser står som kunstneriske beviser på, hvorfor vin aldrig kun er vin, og Bourgogne aldrig kun Bourgogne. Vi er glade for at kunne præsentere dig for disse vine i en tid, hvor det kan være svært overhovedet at skaffe nok vin med blot en vag tilknytning til Bourgogne. Her er tilknytningen total i kraft af en mand, der ER Bourgogne og som er definerende for, hvor appellationen bevæger sig hen. Bienvinue, Sylvain!

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Luminary
Martinborough
New Zealand
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 250

Om Vinen

Martinborough er kendt som det vinområde i New Zealand, hvor det lokale terroir på flest områder kan sammenlignes med Bourgogne. Her, på det sydøstligste hjørne af Nordøen, skærmer kystbjergkæden mod øst for regn, mens kølige og kraftige, tørre vinde fra syd sørger for, at den sarte Pinot Noir-drue stadig kan modnes på langsom og elegant vis. Denne vin er således essensen af Martinborough, hvor især Palliser's egen "Pencarrow Vineyard" står for at skabe de harmoniske druer, der altid har en dejligt frugtbåren og også kompleks smag og moderat tanninstruktur. I vinhuset gæres mosten ved hjælp af markens egen vilde gær, og vinen lagrer dernæst 10 måneder på franske egetræsfade (25% nye). I glasset står vinen med en flot rød farve med lyse kanter. Næsen er domineret af en ren, rød og arketypisk Pinot Noir-profil: hindbær, rabarber, skovbund samt et pift af røg, ristede krydderier og karamel fra fadlagringen. På tungen optræder Luminary elegant med en intens frugt, igen kombineret med krydrede nuancer, en fin syre og lidt tanniner, der giver flot balance og struktur og også en fin længde. Med denne elegante profil er Luminary Pinot Noir en oplagt hyggevin, der dog vil vokse yderligere i selskab med både broccolitærte, Spaghetti Carbonara, grillkylling eller en lækker svamperisotto.

Om Producenten

På Palliser Estate inspirerer den barske skønhed af vindomsuste Cape Palliser til at skabe markante og stedtypiske vine med en eminent stolthed og nydelsesværdi. Den vilde natur tæmmes ikke, men forvandles gennem håndværk og tålmodighed til noget endnu bedre, som skal opleves, smages og nydes i hyggelige rammer for at at give den bedste oplevelse. Oplev prisvindende Pinot Noir, Chardonnays og Sauvignon Blanc, økologiske dyrket eller på vej dertil.

1 fl.
Pinot Nero
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Franz Haas
Alto Adige
Italien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 330

Om Vinen

Ved foden af Alperne i Alto Adige, aka. Sydtyrol, dyrkes Italiens bedste Pinot Nero (Noir). I kommunerne Montagna og Egna har man eksempelvis over 100 års erfaring med den sarte drue, og vinmagerne er dermed i stand til at få de optimale frugtaromaer i spil, uden at lade det gå ud over finessen og elegancen. Det er ikke mindst tilfældet i denne vin fra marker i 350-1000 meters højde ved Pinzano og Gleno, der er dyrket med stor respekt for miljø og biodiversitet. Efter sortering af druerne er vinen gæret med det naturlige gær i ståltanke, derefter lagret 12 måneder i franske egetræsfade (ca. 20% nye), og minimum 10 måneder i flasken før frigivelse. Facit af anstrengelserne er en fornem aroma med vilde jordbær, tranebær, violer og appelsinskal. Alle disse aspekter repeteres i smagen, som er elegant med sin frugtsøde, omend teknisk set tørre smage, og sprælske frugtsyre. I eftersmagen smides en håndfuld krydderier oven i ligningen, hvilket gør Franz Haas til langt mere end bare endnu en Pinot Noir i mængden. Gå med stegt kylling med rosmarin og salvie, pasta med fløde og svampe, pizza eller grillet fast fisk, når du skal sætte mad til. Eller søg mod mellemøstligt inspirerede vegetarretter. Så' der ikke en gane tør!

Om Producenten

Sig navnet Pinot Noir, husk at 'Noir' her kaldes 'Nero', men at det teknisk set er det samme, og lad dig hengive til italienernes bjergrige fortolkning af den elskede drue eller for den sags skyld en hvilken som helst af de druer, de arbejder med hos Franz Haas. I vinene fra Franz Haas vækkes essensen af Dolomitterne til live fra marker, der til stadighed sniger sig højere og højere op af de norditalienske bjergrygge. Dermed bevarer alle vinene en tindrende frisk og dansende syrestruktur, der på forunderlig vis balancerer de sødmefulde frugtnoter og smidige kroppe, hvis vi skal prøve at beskrive dem alle over én kam. Franz Haas har siden 1880 produceret vin i de samme gamle kældre i Bolzano i de sydlige alper, og dengang som nu et familieejet foretagende - i dag med en ny generation af Franz Haas bag roret. Efter Franz Haas seniors død i sommeren 2022 er vinhuset nemlig gået videre til hans søn. Heldigvis hedder han det samme, og det bliver vinene også ved med at gøre! De højeste vinmarker i Norditalien. Franz Haas' små 50 hektar vinmarker ligger alle på skråninger, i særdeleshed på Cislon-bjerget fra 240 og i dag helt op til 1150 meters højde, hvor druer som Pinot Gris, Riesling, Gewürtztraminer og - siden 1986 - Pinot Nero har skabt grobund for nogle af Norditaliens fineste vine på tidligere ukendte druesorter for italienerne. Fokus er i udtalt grad på at holde udbyttet af druer lavt i bytte for en høj smagskoncentration, og dyrkningen foregår i dag med minimal sprøjtning ud fra et øget fokus på biodiversitet og bæredygtighed. I år 2000 fik Franz Haas' gisninger om fremtidens øgede temperaturer dem til at anlægge nye marker i hidtil usete højder for Italien. Det gælder især Pinot Nero, og det er effekten af denne modige beslutning, der nu +20 år senere får vinene til at skille sig ud fra de rå mængder og gør Pinot Nero fra Franz Haas til nogle af de mest eftertragtede vine i dette spirende vinområde! 3 glas i Gambero Rosso År efter år understreges denne påstand i øvrigt af fine point og anmeldelser for alle Franz Haas' vine. Se bare på den seriøse Pinot Nero Schweizer, der har opnået de magiske 3 glas i den italienske vin-bibel, Gambero Rosso.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER