VINKASSEN

Jun

‘18

Sommelier

Emil Walter & Moussa Mchangama

Emil Walter og Moussa Mchangama har en baggrund i hhv. TV- og magasinbranchen. De mødte dog hinanden gennem vin og tog WSET’s Level 3 certifikat sammen. Til juni lancerer de FoodScene, skandinaviens første video-baserede restaurantguide. App’en dykker ned i kokkenes passion, teknikker og madfilosofier og guider madelskere til unikke oplevelser over hele Norden. 

I juni begynder man så småt at ane sommeren - forhåbentlig kommer de første rigtigt gennemvarme aftener, hvor man kan sidde på altanen. Det skal fejres - ligesom vi bruger juni på at fejre, at vi endelig lancerer vores nordiske restaurantguide, FoodScene. FoodScene er en app, hvor man gennem video-portrætter fra over 50 af de mest interessante nordiske restauranter, kommer tæt på passionen, oplevelsen og maden i køkkenet. 

Derfor skal vi selvfølgelig have bobler i juni. Vi er begge af den klare overbevisning, at bobler skal være super tørre, sprøde og med høj syre. Og vigtigst skal der være nok til alle - og lidt mere. Derfor starter vi med en økologisk cava, lagret 21 måneder på stål og med en friskhed og en blid bobbel, der gør den nem og behagelig at drikke bare fordi man har lyst. Vi skåler i den når vi fejrer FoodScene - og håber i skåler med. 

Dernæst en læskende sommerbæller af en hvidvin - riesling fra Sabine Mosbacher i Pfalz på 1L flasker. Hvis noget er tidlig sommer i et glas, er det tysk riesling: perfekt til de første spæde grøntsager, til skalddyrs fest eller i solen. Samtidig er riesling en genganger på vinmenuerne på mange af de toprestauranter vi har besøgt rundt omkring i Skandinavien over de sidste måneder. 

Når det kommer til mad og vin, er det vigtigt at lade sig overraske og udfordre sig selv - på smag, på områder og på vinmagere. Derfor skal vi et smut til Languedoc, hvor vi finder en chardonnay-basker, der kan konkurrere med bourgognerne i samme prisklasse. Hvorfor? Fordi chardonnay med lidt fad er perfekt til sæsonens hvide asparges med hollandaise. Og hvis der er noget, vi skal spise, er det det. 

2 fl.
Parxet Cava Cuvee 21
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
-
Parxet Gleva Estates
Alella
Spanien
75 cl.
11.5%
Pris (1 fl.):
DKK 135

Om Vinen

Parxet er ved at omlægge alle deres marker til økologi, det er en proces der tager mange år og løbende bliver markerne certificeret. Fra de certificerede marker laver de Cuvée 21 baseret på de klassiske Cava druer - Pansa Blanca, Macabeo og Parellada. Druerne håndplukkes fra de forskellige marker og de hele drueklaser gærer i ståltanke, med en konstant temperatur på 16 grader. Vinen er lagret 21 måneder før frigivelse, deraf navnet Cuvée 21. Flot grønligt skær, fine delikate bobler og kølig aroma præget af bl.a. grønne æbler, kvæde, frisk lyst brød og saltede mandler. Meget fine og bløde bobler, der gør vinen let at drikke og perfekt som især aperitif eller blot til hygge. Vi anbefaler servering ved 6-8 grader.

Om Producenten

Parxet blev etableret i 1920 i Tiana, en lille by beliggende få km nord for Barcelona, da familien Suñol begyndte at lave 'methode traditionelle' mousserende vin i Mas Parxet. Parxets vin blev hurtigt en succes i Barcelona området. I 1980 blev der bygget et topmoderne vinhus i Santa María Martorelles. Vinhuset er omringet af vinmarker tilplantet med de lokale Pansa Blanca-vinstokke. I 1990'erne udvidede Parxet ved at købe Bodegas Tionio i hjertet af Ribera del Duero, og siden Bodegas Basagoiti i Rioja. Navnet Parxet er afledt af det franske ord "parchet" hvilket betyder "petit morceau de vignoble" eller lille vinmark. Et meget passende navn i et område som Alella, hvor der den dag i dag fortsat er mange små jordlodder.

2 fl.
Marquis de Pennautier
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2015
Ch. de Pennautier
Languedoc
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 139

Om Vinen

Marquis de Pennautier 'Terroir d'Altitude' 2015 er lavet på 100% Chardonnay fra Château de Pennautiers marker i det nordlige Languedoc, 360 meter over havets overflade, hvilket gør, at druerne modner langsommere og bevarer en frisk syre. Intens aroma med nuancer af ananas og andre friske eksotiske frugter samt et hint af vanilje fra 10 måneders fadlagring på fransk eg. Smagen er frisk og velafbalanceret. Oplagt match til lyst kød, fjerkræ, fisk i sauce, foie gras eller blot som aperitif. Vi anbefaler, at servere vinen ved 8-10 grader.

Om Producenten

Det fantastiske slot, som er et historisk monument, er bygget under Louis XIII af Bernard de Pennautier, og har været i familien siden 1620. Vingården gennemgik en totalrenovering i 1960'erne, og de højeste dele at ejendommen er beplantet med vinstokke. De direkte arvinger af Pennautier-familien, Nicolas og Miren de Lorgeril, er den 10. generation af vinavlere siden boet blev grundlagt. Nicolas og Miren de Lorgeril overtog ansvaret for vinfremstillingen i 1987. Slottet ligger i hjertet af Cabardès appellation i Languedoc, og vinstokkene vokser på de solrige, forrevne bjergskråninger syd for Montagne Noire. Alle vinmarker ligger i en højde på 200 til 400 meter. Den fantastiske udsigt deroppe fra er yderst betagende! Du kan se hele den pyrenæiske bjergkæde mod syd, Massif Central mod nord, og den berømte by Carcassonne blot et par kilometer væk.

2 fl.
Mosb. Riesling Trocken
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2016
Georg Mosbacher
Pfalz
Tyskland
100 cl.
11.5%
Pris (1 fl.):
DKK 154

Om Vinen

Tør riesling med en næsten parfumeret næse af citrus og grapefrugt. Smagen er saftig, frugtig, fyldig og holdes i balance af en perfekt afstemt syre. Drik vinen som en luksuriøs aperitif eller f.eks. til det thai-inspirerede køkken, hvor frugten og syren i vinen vil være en ideel ledsager. Vinen er også et flot og klassisk match til fisk og skaldyr.

Om Producenten

Weingut Georg Mosbacher er et familieejet vinhus med 15 hektar vinmarker i subregionen 'Mittelhaardt' i Pfalz, hvor Sabine Mosbacher-Düringer og hendes mand Jürgen Düringer i dag styrer slagets gang på tredje generation. Vinhuset er trofast mod de klassiske drusorter, hvor Riesling som den dominerede drue bliver dyrket på mere end 80% af vinmarkerne. Det er da også netop Riesling, der er vinhusets store styrke og som ofte bliver omtalt i internationalt anerkendte magasiner i kraft af deres personlige og balancerede struktur, som er en flot komposition af krop og karakter. Foruden Riesling dyrker vinhuset også andre hvide druer, og 8% af det totale område er forbeholdt røde druesorter.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER