VINKASSEN

Jun

‘17

Månedens kurator

Aleks Møller

Sommelier / AOC

Juni måned har altid været en fantastisk tid på året i min verden. Solen skinner, temperaturen begynder at vise to cifret, byen flokkes med mennesker, og vinglassende tages med i det fri. Vin har alle dage smagt skønt, hvis den nydes i solskin med god mad og godt selskab. Det er helt bestemt også det, der præger både valg af vin og location til at nyde den. At tage et stop forbi torvehallerne, hente lidt forskelligt charcuterie, ledsaget af et par fornuftige flasker, og sætte sig en af byens mange parker eller ved kanalen, kan nemt få tiden til at drive. 

Vinoplevelsen du aldrig glemmer?

En vinoplevelse jeg ikke glemmer vil uden tvivl være min seneste vintur til Douro i Portugal. Regionens natur, terrasserne med de gamle vinstokke, og Dourofloden der bugter sig ned gennem dalen, gøre området til noget helt specielt. Vi var rundt og besøge de forskellige Quintas (vinhus), hvorfra ”The Douro Boys” producere deres vin, for at se udviklingen i de tørre vine der har vundet frem i Douro over de sidste 10 år. Området, menneskerne, køreturene op af de snørklede grusstier, smagninger og middage gjorde turen til en fantastisk oplevelse. Især da vi til middag på Quinta do Vallado smagte deres ABF ”Very Old Port” fra 1888. At smage vin som kan dateres så langt tilbage i historien, er dybt fascinerende. 

Vinområdet du foretrækker for tiden?

For tiden er jeg meget begejstret for de tørre Riesling vine fra Rheinhessen. De tørre Chenin Blanc-vine fra Anjou, Saumur og Savennieres, samt de mere elegante røde. Jeg fortrækker vin der fremmer lysten til at nyde mere end et enkelt glas, men samtidig også vine som virkelig efterlader et solidt indtryk på smagspanelet, følelsen af at bliver opslugt af vinens karakter.

1 fl.
Cantayano Isaac Cantalapiedra
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Isaac Cantalapiedra
Rueda
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 159

Om Vinen

100% Verdejo fra de to marker Los Picones og Las Comas ved byen La Seca i hjertet af Rueda. De to marker dækker beskedne 5,8 hektar og er beliggende i hele 750 meter over havet overflade. Terroir ekstremt rigt på sten og kalk, der giver lave udbytter og mineralsk præg til vinen. Dyrkes certificeret økologisk, alt høstes/sorteres ved håndkraft og generelt set arbejdes der her med udbytter langt under det normale for området. 5-6 timers maceration, forsigtigt pres af druerne og så 3 ugers gæring (naturligt) i hovedsageligt store ståltanke (10% egetræsfade). Efterfølgende lagring ’sur lie’ i 8 måneder før aftapning. Hvor det meste Verdejo fra Rueda ofte har en ret parfumeret aroma, så er Cantayano langt mere ren og underspillet. Elegant aroma præget af bl.a. hvide blomster, fennikel, grønne æbler, pærer og solbærbusk. Smagen er rig og intens på frugt, med let præg af røg, guava og mynte. Cantalapiedras vine er madvine. Med deres store intensitet og struktur, så fortjener de modspil på tallerkenen. Fuldstændig oplagt bud sammen med forskellige tapas, stegt fisk/skaldyr, stegt gris/kylling og ikke mindst faste oste som f.eks. manchego. Vi anbefaler at servere vinen ved 7-9 grader og den kan gemmes op til 8-10 år fra høst.

Om Producenten

Det var helt tilbage i 1949, at Heliodoro Cantalapiedra plantede sine første vinmarker i Rueda. Hans søn Isaac overtog markerne, omlagde dem til økologi, men leverede stadig alle druerne til flere af de andre gode producenter i området. Først da sønnen Manuel vendte hjem i 2014, begyndte man at lave sine egne vine. Grundlaget for vinene er i top, nogle af Ruedas bedste og ældste marker, dyrket økologisk med lave udbytter igennem mange år og med Manuels baggrund hos bl.a. Ossian, så potentialet giver sig selv. Familiens marker ligger i hjertet af Rueda omkring byen La Seca, alt dyrkes økologisk certificeret og her arbejdes også ud fra flere af de biodynamiske principper. Cantalapiedra er på meget kort tid blevet blandt Spaniens mest omtalte hvidvinsproducenter. Da Cantalapiedra ikke altid følger de gamle regler for Rueda, er vinene kun klassificeret som Castilla y Leon.

1 fl.
Barmes Buecher Riesling Tradition
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Barmes Buecher
Alsace
Frankring
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 180

Om Vinen

Helt tør, klassisk mineralsk aroma, raceren og intens, mandler og fersken, fyldig, sprød og lang. Denne vin er et skoleeksempel på hvordan Riesling skal smage. Velegnet til fisk og skaldyr, men også alene som aperitif er den fremragende. Vi anbefaler at servere vinen ved 8° - 10°C.

Om Producenten

Domaine Barmès Buecher er beliggende i Wettolsheim, en af de største byer i Alsace. Domaine blev skabt i 1985 af Geneviève Barmes (født Buecher) og Francois Barmès med vinmarker, der havde været i familien siden det 17. århundrede. I 1995 konverterede Domainet til biodynamik og i 1998 blev de certificeret. Fra 2002 har de været medlem af Biodyvin. Francois døde i 2011, og siden da har børnene Sophie og Maxime i samarbejde med Geneviève overtaget alt arbejdet på Domainet. Deres filosofi er, at en flaske Barmès Buecher (som er resultatet af nøje tilrettelagt arbejde, der finder sted dag og nat 365 dage om året) skal vise det sandeste og reneste udtryk for hver enkel druesort.

1 fl.
Quinta Clarisa Rosé
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Belondrade
Rueda
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 149

Om Vinen

Dybrød kirsebærfarve. Intens og frugtig duft med stor dybde. Modne jordbær, hindbær, kirsebær og en krydret sødme med et sprødt bid. Og så åbnes der ellers for en rund, fyldig og moden frugt: Saftige hindbær, kirsebær og fuldmoden fersken. God tyngde og lette tanniner. En vin med karakter, der også er robust nok til at stå imod fyldigere retter. - Mads Jordansen på Winelab.dk, Juni 2015

Om Producenten

Didier Belondrade blev forelsket i Spanien i midten af 80'erne. I 1993 fandt han efter flere års søgen i Rueda ønskedrømmen af de bedste vinmarker i Nava del Rey og etablerede vinhuset. Produktionen er lav og vinen anses for en af Spaniens bedste avantgarde lagrede hvidvine.

1 fl.
El Circo Tinto Garnacha
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Grandes Vinos y V.
Carinena
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 79

Om Vinen

100% Garnache (Grenache) fra D.O.P Cariñena - marker beliggende i 450 meters højde med i gennemsnit 15 år gamle vinstokke. Gæret og lagret udelukkende i ståltanke for at bevare maksimal friskhed. Flot rubinrød farve i glasset. Ren og klassisk Grenache aroma med nuancer af hindbær, hvid peber, lakrids og kirsebær. Frugtdrevet smag præget af hindbær, mirabelle, nellike og lakrids. Dette er oplagt vin til nærmest alt fra grillen, både de grillede grøntsager, men især grillet lam, gris og oksekød. Kan også serveres let kølig til f.eks. pizza eller pastaretter. Vi anbefaler servering ved 14-15 grader og vinen bør nydes indenfor 5 år fra høståret.

Om Producenten

El Circos vine bliver lavet i lille område Cariñena, beliggende lige syd for Zaragoza. De mange forskellige jordbundsforhold og markerne er beliggende mellem 300-900 meter over havets overflade. Dette gør Cariñena til et område, hvor man kan dyrke mange forskellige druesorter. Bag El Circo står Grandes Vinos, som er et kooperativ, der i dag har over 1/3 af områdets vinmarker. Et bredt udvalg af hele områdets forskellige terroirs gør dem i stand til at producere gode vine i alle prisklasser. Markerne/produktionen er ikke certificeret, men markerne er dyrket uden sprøjtemidler m.m. - det er ganske enkelt ikke nødvendigt i dette varme klima. El Circo er et godt eksempel på hvorfor mange af verdens førende vinkritikere ser Spanien som det vinland, der leverer de bedste vine til prisen!

1 fl.
Little Yering Shiraz/Viognier
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2013
Yering Station
Yarra Valley
Australien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 150

Om Vinen

Lækker Shiraz og Viognier blend. Flot mørk farve og klassisk shiraz og viognier i duften. I næsen er vinen pakket med masser af mørk, krydret frugt, peber, violer og solbær. Smagen er velstruktureret, saftig og intens, med masser af ren flot frugt og velintegrerede tanniner. En herlig vin i selskab med godt kød, simreretter eller blot til hygge i godt selskab. Perfekt drikkemoden nu!

Om Producenten

Yering Station er Victoria's første vingård placeret i 'hjertet' af Yarra Valley. De første vinstokke blev plantet i 1838 i dette område, hvor der ikke tidligere var dyrket vin. Denne historiske vinejendom blev købt af Rathbone-familien i 1996, som markerede begyndelsen på en ny æra med opførelsen af en state-of-the-art vingård og prisbelønnede vinturistmål. Vingården råder over ca. 270 ha fordelt på 4 parceller med primært Pinot Noir og Chardonnay, men også med druer som Cabernet Sauvignon, Shiraz og Sauvignon Blanc. Som en familie-ejet vingård er Yering Station blevet anerkendt for sit store engagement i fremstilling af vin af topkvalitet. Vinhuset er kåret af den australske Turisme Awards 'Hall of Fame' for bedste Turisme Winery i 2006. Yering Station er kendt for at producere prisbelønnede vine af en kvalitet i verdensklasse, og er hædret med den prestigefyldte title 'Winemakers of the Year' på International Wine and Spirit Competition i London, 2004. Den unikke beliggenhed med en fantastisk udsigt, smukt holdte haver og dramatiske arkitektur gør at Yering Station er kendt for at tilbyde en helhedsorienteret vin- og madoplevelse.

1 fl.
Umathum Sankt Laurent
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2013
Weingut Umathum
Burgenland
Østrig
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

100% biodynamiske dyrket Sankt Laurent fra marker rundt om Neusiedler søen. Gæret ved det naturlige gær i ståltanke og efterfølgende lagret 12 måneder i store østrigske egetræsfade. Meget charmerende og let animalsk aroma med nuancer af bl.a. rabarber, boysenbær og orientalske krydderier. I smagen fornemmer man Sankt Laurents slægtskab med Pinot Noir. En yderst delikat frugt fuld af både lyse og mørke bær og med en let krydret eftersmag med helt fine tanniner. Umathums Sankt Laurents optræder som et mix af Côte de Nuits og Saumur-Champigny og de behagelige 12% alkohol gør den til en meget alsidig og saftig medspiller til et bredt udvalg af gastronomi. Vi anbefaler at servere vinen ved 14-15 grader indenfor de første 7-8 år fra høst.

Om Producenten

Indtil midt i 70'erne leverede familien Umathum deres druer til det lokale kooperativ ved Neusiedler, Burgenland. Josef Umathum tog over i 1985 og siden har vinhuset bevæget sig op i den absolutte top i Østrig. De 30 hektar er hovedsageligt beplantet med St. Laurent, Pinot Noir og Blaufränkisch på vinmarker rig på skifer, kalk, ler og grus på begge sider af søen Neusiedl. Som noget unikt i Burgenland dyrker Umathum bl.a. Pinot Noir og Blaufränkisch på gamle terrasser grundlagt af Cistercienserordenen tilbage i 1200-tallet. Alt dyrkes i dag efter Rudolf Steiners biodynamiske principper, alt høstes i hånden og her hersker en generel naturlig tilgang, for at lade terroir og druer fremstår så rent og præcist som muligt.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER