VINKASSEN

Okt

‘16

Sommelier

Christian Rannes

Oktober er en af mine yndlingsmåneder. Skoven omkring slottet får en smuk gylden og rød farve, mens temperaturen indbyder til et glas vin, og 2 Prince light med eftermiddagssolen i ansigtet. Vinbønderne i Odsherred høster de sidste druer, og kålen vokser flittigt hos Søren, mens jeg kan få lov til at fylde mig med hår- og fjervildt.

I oktober er travlheden aftaget en smule, og vi begynder at få tid til at eksperimentere. Tit laver vi øl, frugtvin og fermenteringer på ting vi finder i haven eller skoven omkring slottet.  Der bliver lavet snaps i stor stil, samt syltet og saltet så vi er klar til at gå vinteren i møde.

Vinoplevelsen du aldrig glemmer? 

Da jeg i 2013 besøgte Domaines Lupier. Efter vi havde været i marken, og kælderen, spiste vi frokost i deres vineri. Vi fik La Dama 2010 og Tomate Rosado med tun. Det for mig var den bedste oplevelse da jeg sad og kiggede ud over San Matin de Unx, i fantastisk selskab.

Vinområdet du foretrækker for tiden? 

Mosel kan jeg ikke slippe. Lige siden jeg startede som elev på Le Sommelier, har jeg været vild med riesling, og især fra Mosel. Det er nogle vine som har utrolig meget diversitet i sit udtryk, og virker som en fantastisk fortolkning af terroir. Den mere moderne stil af Mosel vin, som produceres tør, har kun gjort det endnu bedre. I Tyskland synes jeg generelt at man får utrolig meget for pengene.

Vinbaren du altid kommer tilbage til? 

Ikke en decideret vinbar, men stadigvæk mit go-to når jeg skal safte, er Restaurant Palægade. De har et kort der passer mig rigtig godt, samt nogle skarpe priser. Stemningen i restauranten er fantastisk, og man kan få lov at larme lidt.

1 fl.
Marquis de Pennautier
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Château de Pennautier
Languedoc
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 129

Om Vinen

100% Chardonnay fra Château de Pennautiers marker i det nordlige Languedoc 360 meter over havets overflade, hvilket gør at druerne modner langsommere og bevarer en frisk syre. Intens aroma med nuancer af ananas og andre friske eksotiske frugter samt et hint af vanilje fra 10 måneders fadlagring på fransk eg. Smagen er frisk og velafbalanceret. Oplagt match til hvidt kød, fjerkræ, fisk i sauce eller blot som aperitif. Vi anbefaler at servere vinen ved 6-8 grader.

Om Producenten

Det fantastiske slot, som er et historisk monument, er bygget under Louis XIII af Bernard de Pennautier, og har været i familien siden 1620. Vingården gennemgik en totalrenovering i 1960'erne, og de højeste dele at ejendommen er beplantet med vinstokke. De direkte arvinger af Pennautier-familien, Nicolas og Miren de Lorgeril, er den 10. generation af vinavlere siden boet blev grundlagt. Nicolas og Miren de Lorgeril overtog ansvaret for vinfremstillingen i 1987. Slottet ligger i hjertet af Cabardès appellation i Languedoc, og vinstokkene vokser på de solrige, forrevne bjergskråninger syd for Montagne Noire. Alle vinmarker ligger i en højde på 200 til 400 meter. Den fantastiske udsigt deroppe fra er yderst betagende! Du kan se hele den pyrenæiske bjergkæde mod syd, Massif Central mod nord, og den berømte by Carcassonne blot et par kilometer væk.

1 fl.
Volxem Saar Riesling
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Van Volxem
Saar
Tyskland
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 200

Om Vinen

100% Riesling. Den mindste vin fra Van Volxem og et godt bevis på hvor kompromisløst Roman Niewodnicanski laver alle sine vine. Vinstokke med en gennemsnitsalder på over 30 år fra stejle terrasser fra forskellige områder af Saar, hvor der arbejdes med særdeles lave udbytter. Frugtig næse med citrus, hvide blomster og mynte. På tungen har frugten en tør og cremet tekstur, der holdes livlig af en lækker sprød syre. Vinen vil udvikle en endnu større kompleksitet og dybde de næste 3-4 år og kan lagres op til 10 år fra høst. Nyd den som en luksuriøs appeterif eller f.eks. til det asiatiske køkken, fisk eller gris.

Om Producenten

I år 2000 købte den unge Roman Niewodnicanski den gamle Van Volxem vingård i Saar. Van Volxem havde sine bedste år bag sig, men med markante investeringer i de bedste vinmarker har Roman på kun 10 år bragt Van Volxem tilbage i rampelyset blandt Tysklands absolut bedste vinproducenter. Et eventyr der kan lade sig gøre da Roman har Bittburger formuen i ryggen og derfor kan tillade sig udelukkende at skele til kvaliteten når der skal laves vin. Vinene laves så naturlige som muligt med brug af naturgær og biodynamisk dyrkning af vinmarkerne. Her høstes sent, ofte først sidst i november og det giver en blomstringsperiode på helt op 180 dage og dette er med til at give en intensitet og syre i vinene som er helt unik. Kombinationen af fuld fokus på hårdt arbejde i de stejle vinmarker og ekstremt lavt udbytte er med til at bringe Van Volxems vine op blandt verdens absolut ypperste hvad hvidvin angår.

1 fl.
Petaso Rosso di Montepulciano
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2011
Montemercurio
Toscana
Italien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 85

Om Vinen

Efter omhyggelig manuel udvælgelse af druerne, vinificeres de separat i små beholdere med henblik på at optimere udvindingen smagsstoffer fra skindet. Der gæres i 15 dage hvor skindet er med under hele processen. Vinen overføres til slovenske egetræsfade, hvor den lagres i ca. 12 måneder. Vinen tappes med en mild filtrering og forfines på flasken i mindst ti måneder før frigivelsen. Montemercurios Petaso di Montepulciano laves på Sangiovese og en anelse Merlot, som er med til at give vinen sin karakteristiske behagelighed og gør den let drikkelig. Kan sagtens tåle at ligge i mange år endnu, men er allerede nu et godt glas vin.

Om Producenten

Montemercurio er et fremadstormende vinhus i Montepulciano, Toscana. Det drives i dag af Marco Anselmi, som er tredje generation på vingården. Montemercurio har sine rødder i de tidlige 60'ere, hvor bedstefar Damo plantede den første vin uden at vide at han havde skabt grundlaget for mere end bare almindelig vin. Anselmi familien fortsatte den lille vingård på ca. 3 ha, da Damo gik bort, og siden udviklede de Montemercurio til mere end Damo nogensinde havde forestillet sig; de begyndte nemlig at producere Vino Nobile, som fortæller historien om Montepulciano og dets jord. I begyndelsen af ​​2000'erne blev der plantet yderligere syv hektar vinmarker - primært Sangiovese og desuden Merlot i den nederste del af terrænet, samt små mængder Carbernet Sauvignon og Canaiolo. Her finder vi også druerne til Montemercurios topvin Vino Nobile DOCG "Damo", dedikeret til minde om Damo der er begyndte denne drøm, som i dag er virkelighed. Vinmarkerne er plantet i en højde på omkring 450 meter over havet og med en gunstig sydvest vendt placering på frugtbar jord, kombineret med et mildt klima, får Montemercurio et højt udbytte af høj kvalitet. Montemercurios filosofi er at bevare alt det gode, som man finder i bakkerne omkring Montepulciano, i deres vine, ved ikke at maskere smagen og de karakteristiske aromaer. Man holder fast i den gode smag af frugten, som bearbejdes i overensstemmelse med de gamle traditioner. Der er stor opmærksomhed på alle trin i produktionen. Druerne høstes ved håndkraft og sorteres manuelt, og der fermenteres og lagres i traditionelle toscanske tønder, for at frembringe alle nuancer og aromaer i vinen.

2 fl.
Next of Kin Cab
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2013
Xanadu
Margaret River
Australien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 129

Om Vinen

100% Cabernet Sauvignon. Dyb rubinrød farve og en karakteristisk aroma af solbær, mørke blommer og mokka sammen med et strejf af ristet eg. Smagen er fyldig med attraktiv, saftig rød frugt, modne skovbær og solbær, samt chokolade. Den frugtrige struktur understøttes flot af silkebløde tanniner og en solid syre.

Om Producenten

John og Eithne Lagan ankom til Margaret River i 1968, men de tilplantede først deres vingård i 1977. De plantede de første vinstokke i hvad der nu er en af regionens ældste vinmarker. De kaldte deres vingård ’Xanadu’ efter digtet ’Kubla Khan’ af den romantiske digter Samuel Taylor Coleridge I begyndelsen af firserne begyndte vingården at vinde priser for vinene og havde således et ry som en af de fineste vingårde i regionen, da den i 2005 blev en del af Rathbone-familien.

1 fl.
Domaines Lupier El Terroir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2011
Domaines Lupier
Navarra
Spanien
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 238

Om Vinen

2008 var første årgang for ægteparret Elisa Ucar og Enrique Basarte. De havde i flere år søgt efter gamle Garnache stokke flere steder i Spanien og i 750 meters højde ved byen San Martin de Unx, har de nu fået samlet 17 hektar spredt på 27 små parceller. Vinstokkene er mellem 70 og 105 år gamle, ingen kunstvanding og de dyrkes økologisk. I kælderen får det naturlige gær til at bestemme hvad der skal ske og brugen af SO2 er på et minimum. Vinene lagres i en blanding af cementkar, ståltanke og franske fade. Ingen filtrering ved aftapning på flaske. 100 % Garnache fra gamle vinstokke fordelt på 12 forskellige små parceller, den største er 0,7 hektar. El Terroir har en renhed som meget få spanske Grenache. De gamle vinstokke og lave udbytter er med til at give vinen en enorm dybde og kompleksitet. Dette er fantastisk vin til at med en grillet eller stegt kant, f.eks. en masse grillede grøntsager og lammekød vil være et fornemt match. Vinen kan gemmes op til 15 år fra høståret.

Om Producenten

Grundlagt i 2008 af ægteparret Eliza og Enrique Basarte og er på få år blevet kult. Udelukkende fokus på Grenache fra gamle vinstokke og ”hands-off” i kælderen.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER