VINKASSEN

Aug

‘16

Sommelier

Daniela Nylin

Jeg syntes, at august er en dejlig måned. Det er stadig sommer, man er lige kommet tilbage fra ferien og har masser af energi. Det begynder at blive lidt mørkere om aftenen og det er perfekt at holde sine middage og fester udenfor med farverige lygter og levende lys. 

Når det er varmt foretrækker jeg lette, læskende vine med en frisk syre. Du finder dem i klassiske regioner i Tyskland og Østrig men også i højt beliggende vinmarker i sydlige Europa. Et godt eksempel er Pyrenéerne i det nordlige Spanien. Der dyrkes vin på 1.000 meters højde med fantastisk syre og balance. 

I Sverige, hvor jeg kommer fra, er det i august måned, at vi holder vores store krebsegilder. Vi dækker et stort bord op i haven med krebs og andre skaldyr, ostetærter, brød og mange forskellige saucer. Og naturligvis er vinen en stor del af middagen, hvis man ikke er til akvavit.  

Så for mig er august måneden der hvor man skal nyde det sidste af sommeren og drikke sin vin udenfor selv om der måske skal nogle tæpper til... 

Til denne kasse har jeg valgt vine der passer godt til skaldyr med klassisk tilbehør, noget friskt, noget smørret og selvfølgelig lidt bobler! Til dem der foretrækker en grillet bøf har vi også nogle frugtige og smagsrige rødvine.  

Vinoplevelsen du aldrig glemmer? 

Jeg deler den oplevelse med min kæreste, som beskrev den i juni måneds vinkasse. DRC Richebourg 2008 på restaurant AOC. 

Udover det husker jeg tydeligt første gang jeg smagte en vin i en høj niveau. Jeg var 18 år gammel og var lige startet som tjener og vidste ikke så meget om vin, jeg kunne heller ikke specielt godt lide at drikke vin. En dag finder jeg et smageglas stående på en hylde i restauranten, og jeg som er lidt nysgerrig som person tager en tår. Det var noget helt nyt! Smagen var så blød og intensiv og lignede intet jeg smagt før. Der bestemte jeg mig så for at lære mig alt om vin, og er stadig i gang med det efter 9 år. Vinen jeg smagte var Sassicaia 1998 som sommelieren havde dekanteret til en gæst, der skulle drikke den et par timer senere. 

Vinområdet du foretrækker for tiden? 

Jeg elsker og har altid elsket Piemonte i det nordlige Italien. Jeg synes det er det smukkeste landskab og maden er helt fantastisk. Uden at lave tingene for kompliceret bruger de bedste råvarer og alt smager himmelsk. 

Jeg vil også sige Californien, især Napa Valley. Menneskerne er så venlige og man føler sig altid velkommen. Lej en cykel, kør rundt, nyd vejret og jeg vil anbefale en frokost på Rutherford Grill - bedste Ribs jeg nogensinde smagt!

Vinbaren du altid kommer tilbage til? 

The Burgundy i Gamla Stan, Stockholm. Rigtigt stort Bourgogne-kort med mange sjove ting på glas og super hyggeligt indrettet.

1 fl.
AA Privat Brut Nature Cava
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2013
Alta Alella
Alella
Spanien
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

Flot Cava Brut Nature fra Alta Alellas økologisk dyrkede marker på terasser i 450 meters højde, blot 2 km fra middelhavet i Alella nord for Barcelona. Blanc de blanc-stil produceret på druerne Pansa Blanca (Xarel·lo), Macabeo, Parellada og Chardonnay. Gæret på ståltanke og lagret 20 måneder i flasken inden degorgering. 0 gram restsukker og Non-Dosage. Meget fine små behagelige bobler. Frisk og mineralsk smag med nuancer af bl.a. citrusfrugt, æbler, mandler og ingefær. Lækker Cava der er oplagt som aperitif eller som et fint match til f.eks. det asiatiske køkken og salater. Vi anbefaler at servere vinen ved 8-10 grader.

Om Producenten

Alta Alella er et familieprojekt af Josep Pujol-Busquets og Cristina Guillén. De er begge to vokset op i Allela omegn og er kommet hjem igen efter et halvt liv væk, hvor de har beskæftiget sig professionelt med vinen rundt omkring i verden. Parret købte marker, så de første vine kunne fremstilles i 2001. De ejer i alt 12,5 ha beplantet med den traditionelle Alella drue, Pansa Blanca, dertil internationale sorter og endda den glemte Mataró, som ikke er blevet dyrket i Alella siden vinlussen raserede i Europa i midten af d. XIX århundrede. Vinhuset er designet specifikt med henblik på mikrovinifikationer som tillader gæring af hver mindre vinmark for sig. Vinmarkerne er beliggende kun 2 km fra Middelhavet i 150-300 meters højde og dyrkes fra begyndelsen som et certificeret økologisk landbrug.

1 fl.
Zillinger Grüner Veltliner
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Herbert Zillinger
Weinviertel
Østrig
75 cl.
11%
Pris (1 fl.):
DKK 120

Om Vinen

100% Grüner Veltliner fra Zillingers egne vinmarker i Weinviertel. Høstet så sent som i november for perfekt modenhed. Presset og gæret i ståltanke og efter 3 måneder klar til at komme på flaske. Man fornemmer den unge frugt i glasset, hvor aromaen vælter op med nuancer af litchi, banan, vanilje, selleri og hvid peber. På tungen optræder vinen med en ungdommelig charme, hvor vinens flotte frugtsyre giver en lækker saftig stil. En flot vin til f.eks. det asiatiske køkken og det nye nordiske køkken. Vi anbefaler at servere vinen ved 8-11 grader og den bør drikkes indenfor 5-6 år fra høst.

Om Producenten

Traditionen for vinproduktion i familien Zillinger går tre generationer tilbage. Vingården er beliggende i det sydlige Ebenthal nord for Wien i vinregionen Weinviertel. Siden Herbert i 1998 kom retur fra ønologskolen i Klosterneuburg har han stået med ansvaret for husets vine. Stilen er rank, stringent og der er fokus på at skabe vine, der er nemme at nyde. Zillinger er altid garant for fantastisk pris/kvalitet forhold.

1 fl.
Encus Ekam Riesling/Albariño
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Castell d'Encus
Coster del Segre
Spanien
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 260

Om Vinen

Alle Castell d'Encus' vine følger den samme filosofi: Køligt beliggende vinmarker i +1000 meters højde, biodynamisk dyrket, gæring hovedsageligt i gamle kar udhugget i klipperne og minimalt brug af svovl i kælderen. Ekam består hovedsageligt af Riesling med en smule Albariño. Vinen er lagret i en blanding af lerkrukker, gamle egetræsfade og stenkar.Duften har en overvældende renhed med klare mineralske træk og citrusfrugt. Smagen er svævende elegant, saftig, pakket med citrusfrugt og de 12,5 % alkohol gør vinen herlig læskende. Ekam er en nyskabende vin og viser det unikke terroir Castell D'Encus er i besiddelse af.

Om Producenten

Der har været dyrket vin på Castell D'Encus siden 1151, hvor lokale munke overtog stedet fra greverne af Arnau Miro & Aurea. I denne tid blev der hugget gæringskar ud i klipperne - kar der tømmes ved hjælp af tyngdekraft. Munkene forlod stedet i 1752 og siden har der ikke været dyrket vin på disse marker i +1000 meters højde i Pyrenæerne. I 2001 var den spanske vinguru Raül Bobet på jagt efter et terroir i Pyrenæerne, hvor man kunne dyrke vin, der for fremtiden ville være mindre påvirkelig overfor klimaforandringerne - Castell D'Encus var stedet han ledte efter! I alt 95 hektar blev opkøbt og 24 hektar blev beplantet med vinstokke mens de resterende hektar stadig står uberørt hen, da de skal være en del af områdets og vinmarkernes biodiversitet. Vinmarkerne har været biodynamisk dyrket siden starten i 2001 og vinene gærer bl.a. i de gamle stenkar og brugen af svovl er på et absolut minimum i vinificeringen. Castell D'Encus er en af de mest spændende nyheder på vinscenen i Spanien de sidste mange år.

1 fl.
Vinalba Reserva Cabs Malbec
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2012
Bodegas Fabre
Mendoza
Argentina
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 120

Om Vinen

En nyklassiker fra Vinalba, der allerede efter 3-4 årgange er blevet et hit på alverdens gode restauranter. 60% Cabernet Sauvignon, 20% Malbec og 20% Petit Verdot fra Vinalbas bedste marker i Lujan de Cuyo og Uco Valley i Mendoza. Druerne er høstet i slutningen af marts ved håndkraft inden de har gennemgået en streng selektering. Efter gæring er 60% af vinen lagret i franske egetræsfade i 12 måneder. En fornem intens duft fra glasset med nuancer af bl.a. garrique, solbær, eucalyptus og tobak. Smagen er kompakt uden at blive tung og klodset. God frisk frugtsyre holder vinen spændstig og saftig. Et absolut klassisk match til f.eks. bøf bearnaise eller braiseret oksekød og lam. Vi anbefaler at servere vinen ved 15-16 grader og den kan med fordel iltes 1 time før servering.

Om Producenten

Vinhuset Viñalba er et familieejet vinhus, der drives af ægteparret Hervé og Diane Joyaux Fabre. Hervé er vinmager med fransk baggrund. Han blev født i Bordeaux og var en af de første udlændinge til at opdage potentialet i Argentina. I 1992 byggede han sin første vingård, Fabre Montmayou, i Vistalba-regionen Lujan de Cuyo. På daværende tidspunkt blev Malbec hovedsageligt betragtet som en blandingsdrue og en drue, der var med til at tilføje farve til billige rødvine. Hervé så imidlertid potentialet i både det argentinske klima og Malbec og købte en række gamle Malbec-vinmarker (beplantet i 1908) - og han blev den første til at lave en vin på ren Malbec i Argentina! Hans baggrund fra Bordeaux dikterer en elegance og underfundighed til hans vinfremstilling, og siden 1992 har han dedikeret al sin passion til denne ekstraordinære drue, der i dag er synonym med argentinsk vin. Dette engagement har medført hans vine stor succes og trofæer i store engelske vinkonkurrencer, der bl.a. omfatter "Best Argentine Red", "Best Argentine Red Blend" og "Best Malbec in The World".

1 fl.
Soucherie Anjou Rouge
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Château Soucherie
Loire
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

90% Cabernet Franc og 10% Grolleau, hvor vinstokkene står i et terræn, der er meget rigt på grus og skiffer. Gæret på det naturlige gær og lagret ca. 8 måneder i store gamle egetræsfade. Klassisk Loire Cabernet Franc aroma med bl.a. hyldebær, ribs og urter. Smagen er præget af en meget mineralsk rød frugt og et urtet aftryk i eftersmagen. Herlig rustik rødvin der passer perfekt til f.eks fjerkræ med intens sauce. Vi anbefaler at servere vinen ved 13-14 grader.

Om Producenten

Château Soucherie er et af de smukkeste små vinslotte i Frankrig. Fantastisk smuk og klassisk arkitektur og beliggende mellem vinmarkerne på skråningen mod floden Layon. Her lige syd for byen Angers og langs med Loire dalen finder man et unikt terroir for især Chenin Blanc, men også for Cabernet Franc i Anjou. I dag står Roger Beguinot i spidsen for Soucherie med den unge Thibaud Boudignon som ansvarlig for Soucheries overgang til 100% økologisk drift. De 36 hektar er hovedsageligt beliggende i Coteaux du Layon, Anjou og en smule i Savennieres. Château Soucherie hører i dag til den absolutte elite i dette lille kultområde.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER