VINKASSEN

Nov

‘15

Månedens kurator

Philip Skovgaard

Ejer af Bevi Bevi

November måned er en rigtig efterårsmåned, nu er der ingen vej tilbage, sommeren er slut. I vinens verden betyder det traditionelt at man går fra lettere vine til vine med mere tyngde. Også maden bliver tungere vi går fra kolde sommerretter til mere tilberedte retter som ragouter.

Jeg holder meget af denne tid. Jeg voksede op i Montalcino i Toscana som ud over at lave udemærket vin også er et område der er kendt for deres vildsvinejagt. Vildsvinene dernede er rigtige vildsvin med næsten rødt kød og en klar vildtsmag som især er godt til pappardelle eller pici.

I november måned får jeg lyst til Maremma vine, sangiovese med lidt cabernet og merlot! Eller noget saftigt Rosso di Montalcino, måske god Barbaresco… bare det har karakter. De må godt gøre lidt ondt og være lidt sværere, have mere tannin og struktur end sommerens vine.

Vin og november måned passer godt sammen jo mere jeg tænker over det. Man sidder ikke længere udenfor og drikker hvidvin eller spritz, man går indendøre og smager på tingene.

Vinoplevelsen du aldrig glemmer?

1994 Sassicaia, 1982 Barbi, gammelt Massolino og meget meget mere på en kinesisk restaurant et godt stykke udenfor Malpensa kl tolv om natten. Et syret sted med en kæmpe vinkælder og en helt vildt fair prispolitik.

Vinområdet du foretrækker for tiden?

Etna, sicilien.

Vinbaren du altid kommer tilbage til?

Min egen, men det er arbejde. Ellers R-bar.

2 fl.
Costantino Grillo Aria
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2013
Costantino Agr. Azr.
Sicilien
Italien
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 139

Om Vinen

100% Grillo fra marker i Partinico og Monreale, rige på kalk og beliggende 5-600 meter over havets overflade. Maceration i 6 timer før forsigtigt pres og efterfølgende gæring i ståltanke. Flot ren strågul farve med grønlige reflekser. Duften åbner op med nuancer af bl.a. grape, fersken, ananas og saltede mandler. Markernes kølige beliggenhed fornemmes i smagen, der er frisk og mineralsk med nuancer af bl.a. citrusfrugt, mandel og mynte. Fantastisk vin i selskab med f.eks. grillet fisk, lyst kød, pastaretter og pizza. Vi anbefaler servering ved 8-10 grader.

Om Producenten

Costantinos marker er placeret i den nordvestlige del af Sicilien, mellem 250 op til 600 meter over havets overflade og her modtager vinene en masse kølige vinde fra havet. Markerne er rige på ler, kalk og granit der er med til at give friske og mineralske vine. Her arbejdes økologisk i markerne, gæring ved det naturlige gær og generelt søges der efter at intervenere mindst muligt i processen fra mark til flaske. Costantino har de senere år placeret sig i toppen af hierarkiet på Sicilien, når det kommer til vine der er tro mod øens traditioner til særdeles fornuftige priser.

2 fl.
Il Palagio Ignobile
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2012
Az. Agr. Il Palagio
Toscana
Italien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 120

Om Vinen

Lækker ny moderne vin fra Il Palagio ved Panzano i Chianti Classico. 80% Sangiovese og 20% Merlot fra Il Palagios økologisk dyrkede vinmarker. Lagret i franske egetræsfade. Herlig aroma med nuancer af kirsebær, jordbær, urter og let vanilje fra fadlagringen. Smagen har Sangiovese klassiske kirsebærpræg og friske syre, mens Merlot bidrager med en blød struktur og cremet frugt. Lækker alsidig vin der både kan bruges som hyggevin, men også i selskab med f.eks. pastaretter, pizza eller grillet kylling. Vi anbefaler at servere vinen ved 15-16 grader.

Om Producenten

Il Palagio er beliggende i hjertet af Toscana - mere præcist i den velkendte “gyldne dal” Conca d’Oro. Et område der er kendt i hele verden for sine smukke landskaber - og især for sin vidunderlige vin og olivenolie. Familien Piccini driver vingården som i alt har omkring 13 hektar jord, hvoraf de 3 ½ hektar er beplantet med oliventræer og resten med udvalgte vinstokke. Nogle af vinstokkene er plantet i Conca d’Oro og nogle i et området San Martino. Vinhuset producerer kun vin i små mængder og vinen er værdsat og efterspurgt af samlere. I de sidste par år har winemaker Marco Chellini taget føringen i vinfremstilling på Il Palagio.

2 fl.
Caprili Rosso di Montalcino
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2013
Az. Agr. Caprili
Toscana
Italien
75 cl.
15%
Pris (1 fl.):
DKK 209

Om Vinen

Caprili Rosso di Montalcino er, modsat mange andre, lavet på samme klon af Sangiovese som bruges til Brunello. Denne vin som de fleste kalder Brunellos lillebror er absolut ikke en lillebror. Druerne kommer fra de samme vinmarker - forskellen er at vinstokkene er lidt yngre, kun 10 år gamle og at den er fremstillet på en anden måde. En måde der gør Rosso di Montalcino lidt mere drikkeklar end Brunello som ung. Efter høsten er druerne presset og gæret i ståltanke ved 25-28 grader i ca. 20 dage. Efter denne første proces hviler Rosso di Montalcino i de samme ståltanke i ca. 6 måneder. Derefter bliver vinen flyttet til stor fade af slavonsk egetræ. Rosso'en kan frigives et år efter men normalt kommer Caprilis Rosso til salg ca. i november 1 år efter. Farven er rubinrød som skifter til granat efter 2-3 år. Den har en blid og frugtagtig aroma af kirsebær og blommer. Smagen er robust og velafbalanceret. Eftersmagen er lang og pakket med smagsnuancer som f.eks. ribs, blomme, tobak og mørk chokolade. Drik denne vin til pastaretter med kød, gryderetter som vildsvin og braiseret svine- eller kalveskank samt bløde og friske oste.

Om Producenten

Vinhuset Caprili råder over 58 hektar i det sydvestvendte område af kommunen Montalcino, men det er kun de bedst beliggende 15 hektar, der er tilplantet med vinstokke. Sangiovese Grosso bliver dyrket på 13,5 ha for Brunello di Montalcino D.O.C.G og og Rosso di Montalcino D.O.C.G. Trebbiano, Malvasia og Vermentino på 0,8 ha på jord for S. Antimo Bianco D.O.C, mens Moscadello gror på de resterede 0,7 ha til at producere vinen af samme navn. Til vinhuset hører også en olivenlund på 4 ha, hvorfra der bliver produceret en excellent ekstra jomfru olivenolie. Caprili har siden 2004 været anset som en af de absolut bedste producenter af Brunello i den klassiske stil og naboskabet til Casse Basse fornemmes i vinenes stil. Vinene er i store årgange allerede er en nydelse som unge, men rummer også et enormt lagringspotentiale.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER