VINKASSEN

Dec

‘15

Sommelier

Tobias Liebetrau

Så blev det langt om længe december. November måneds melankoli, mathed, og mørke afløses af kalendre spækket med julestuer, julefrokoster og julegaveindkøb. Og inden man får set sig om, så er det slut, og et nyt år truer.

En trummerum, der er ligeså forudsigelig som størstedelen af den danske vinpresses juleskriverier. Hvert år anbefales kraftige, alkoholtunge vine såsom Amarone og Chateauneuf-du-Pape til julebordets symfoni af fedt, sukker og salt.

Jeg har som sådan ikke noget imod solmoden, alkoholtung rødvin, men netop til julemaden, der er tung, fed og sød, holder jeg af vine med syre, der kan skære igennem. Det kunne være ung Barbera eller Nebbiolo fra Piemonte.

Sørg også for at have en flaske hvidvin indenfor rækkevide. Det kunne være Chenin Blanc eller Riesling, der har fået lidt fad. Alternativt kan du selvfølgelig gøre som sidste år, men så tag Chateauneuf'en.

Vinoplevelsen du aldrig glemmer?
En særlig vinoplevelse var som 12-årig at besøge Bartolo Mascarello i Piemonte. Det var første gang, jeg smagte vin, som jeg kunne lide.

Vinområdet du foretrækker for tiden?
Champagne

Vinbaren du altid kommer tilbage til?
Sabotøren på Nørrebro

1 fl.
Parxet Cava Brut
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Parxet Gleva Estates
Alella
Spanien
75 cl.
11.5%
Pris (1 fl.):
DKK 134

Om Vinen

Flot Cava fra området Alella beliggende nord for Barcelona. Lavet på de lokale druesorter Macabeo, Parellada og Pansa Blanca og vinificeret efter den klassiske metode fra Champagne. Lys farve med et grønt strejf, meget aromatisk, frugtagtig og intens i smagen og med fine langvarige bobler. Velegnet som aperitif, men også god i selskab med fisk/skaldyr, charcuteri og krydret mad.

Om Producenten

Parxet blev etableret i 1920 i Tiana, en lille by beliggende få km nord for Barcelona, da familien Suñol begyndte at lave 'methode traditionelle' mousserende vin i Mas Parxet. Parxets vin blev hurtigt en succes i Barcelona området. I 1980 blev der bygget et topmoderne vinhus i Santa María Martorelles. Vinhuset er omringet af vinmarker tilplantet med de lokale Pansa Blanca-vinstokke. I 1990'erne udvidede Parxet ved at købe Bodegas Tionio i hjertet af Ribera del Duero, og siden Bodegas Basagoiti i Rioja. Navnet Parxet er afledt af det franske ord "parchet" hvilket betyder "petit morceau de vignoble" eller lille vinmark. Et meget passende navn i et område som Alella, hvor der den dag i dag fortsat er mange små jordlodder.

1 fl.
Mosbacher Riesling Trocken
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2013
Georg Mosbacher
Pfalz
Tyskland
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 154

Om Vinen

Druerne til denne Riesling Trocken kommer fra Mosbacher's vinmarker tæt ved byen Deidesheimer. Tør riesling med en næsten parfumeret næse af citrus og grapefrugt. Smagen er saftig, frugtig, fyldig og holdes i balance af en perfekt afstemt syre. Drik vinen som en luksuriøs aperitif eller f.eks. til det thai-inspirerede køkken, hvor frugten og syren i vinen vil være en ideel ledsager. Vinen er også et flot og klassisk match til fisk og skaldyr.

Om Producenten

Weingut Georg Mosbacher er et familieejet vinhus med 15 hektar vinmarker i vindistriktet 'Mittelhardt' og drives i dag af tredje generation - Sabine Mosbacher-Düringer og hendes mand Jürgen Düringer. Vinhuset er trofast med de klassiske drusorter, hvor Riesling er den dominerede drue og bliver dyrket på mere end 80% af vinmarkerne. Men det er også især Riesling, som er vinhusets store styrke og som ofte bliver omtalt i internationalt anerkendte magasiner pga. deres unikke smag som er en flot komposition af krop og karakter. Foruden Riesling dyrker vinhuset også andre hvide druer og 8% af det totale område er forbeholdt røde druesorter.

2 fl.
Borsao Bole
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2013
Bodegas Borsao
Campo de Borja
Spanien
75 cl.
15%
Pris (1 fl.):
DKK 135

Om Vinen

70% Grenache fra vinstokke, der er mellem 15 - 30 år gamle samt 30% Syrah fra vinstokke, der er ca. 10 år gamle. Efter gæring har vinen lagret 3 måneder i franske egetræsfade. Intens kirsebærrød og levende farve og en koncentreret aroma med nuancer af moden frugt og krydderier. Velstruktureret og velsmagende vin, der vil gøre sig godt til grillet kød som f.eks. lam, okse og gris. Vi anbefaler servering ved ca. 16 grader.

Om Producenten

'Campo de Borja' appellation ligger syd for Navarra og Rioja i Zaragoza-provinsen for foden af Moncayo-bjergene. D.O. appelationen blev dannet i 1980 og den udskiller sig ved at være Garnacha-druens land. Bodegas Borsao blev grundlagt i 1958 som drueproducent, men kom først på markedet med egne vine i 2001. Moncayo-bjergene giver med deres bløde, kuperede terræn de bedste betingelser for druedyrkning, specielt Garnacha der traditionen tro udgør 70% af områdets drueproduktion. Nye druetyper som Syrah, Tempranilla, Merlot og Cabernet Sauvignon har med tiden også fået slået rødder i den hårde, tørre og stenholdige jord. Bakkerne er med til at beskytte vinmarkerne, der ligger mellem 400 til 700 meter over havets overflade. Bodegas Borsao tror på at en god vin "fødes" i vinmarken og de er derfor meget omhyggelige med at høste på det helt rigtige tidspunkt. Ikke for tidligt, da det vil give stramme og snerpende vine, og ikke for sent, da vinene så vil blive slappe og i bedste fald marmeladeagtige. Når druerne er høstet, gennemgår de en ekstra kvalitetskontrol inden de bliver sendt ind i vineriet. Vinhuset følger løbende med i den teknologiske udvikling for at efterstræbe den bedst mulige kvalitet og i vineriet styres den rette temperatur i gæringstankene derfor elektronisk.

2 fl.
Barale Barbera Castle
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2014
Barale Fratteli
Piemonte
Italien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 192

Om Vinen

Druerne til denne flotte og traditionelle Barbera vin kommer fra 2 hektar ved Castellero vinmarken. Farven er rubinrød. Duften er karakteristisk af modne røde frugter og blommer. Smagen er frugtig, intens og mellemfyldig og velafbalanceret. Eftersmagen er tør og behagelig syrlig. Drik den til rødt kød, råbuk, pølser og pikante oste. Lagringspotentiale er 3 til 5 år.

Om Producenten

Vinhuset Azienda Agricola Fratelli Barale blev grundlagt i 1870 af Francesco Barale, dengang allerede ejer af Barolo-vinmarker i Castellero, Preda, Bussia og Costa di Rose områder, hvor produktionen af de velkendte Langhe vine, især Barolo, begyndte. Den nuværende indehaver, Sergio Barale, ejer 20 ha. af de prestigiøse vinmarker beliggende i de idylliske Langhes bakker. Familien Barale bor stadig i det oprindelige familiehus.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER