VINKASSEN

Sep

‘16

Sommelier

Jon Frederik Capoul

I september begynder det at dufte af vinhøst på min vingård i udkants-Bordeaux. Vi laver de praktiske forberedelser i starten af måneden, mens temperaturen falder en smule ligesom i Danmark, lyset bliver blødere og farverne på vinmarkerne mere intense. 

For mig er september en måned med glæde og forventning om den nye årgang. Samtidig forsøger jeg at skærpe smagsløgene og smage så meget forskelligt som muligt. Men når høsten af hvid er ovre, er det selvfølgelig ad libitum bourru (uklaret og ikke-færdiggæret hvidvin).

Sommeren er længere sydpå og køkkenet er stadig præget af lethed og mange grøntsager i september. Derfor går mine præferencer især i retning af lette, frugtige og saftige vine, der får tænderne til at løbe i vand. Men ind i mellem er det også rart, at vinen har lidt bredere skuldre, når aftenerne begynder at blive lidt køligere i slutningen af måneden. 

Vinoplevelsen du aldrig glemmer?

Min bedste vinoplevelse omhandler min egen vin. Jeg arbejder økologisk og altid med et reduceret svovlindhold. Men i 2015 var min høst så god, at jeg var nødt til at lave en cuvée helt uden svovl og helt uden vinifikationsprocesser af nogen art. Da jeg smagte den inden flaskning i foråret i år, blev jeg rigtig rigtig glad og stolt. Vinens dybe aromatiske facetter overbeviste mig om, at det bestemt ikke bliver sidste gang, jeg laver naturvin! 

Vinområdet du foretrækker for tiden?

Eftersom jeg laver vin i Sydvest-Frankrig er det et område, jeg elsker og hvorfra jeg forsøger at smage så meget som muligt. Det er samtidig et område, som i de mere hippe vinkredse er enormt udskældt i øjeblikket. Det, synes jeg, er synd. Der er masser af bønder med hjertet på rette sted og som tør og vil alt det sjove og naturlige. Herunder mig selv og en række af mine kolleger og venner. For mig handler vin i høj grad om at udvide sin horisont. Og jeg synes, at man snyder sig selv for en masse sjove vinoplevelser ved på forhånd at bestemme sig for, at noget per definition er godt og andet mindre godt. 

Vinbaren du altid vender tilbage til?

Jeg har 2-3 go-to’s. To af dem er placeret Nørrebro, men det er nu et tilfælde. Det er Terroiristen og Sabotøren. Den sidste er Den Vandrette rundt om hjørnet fra Nyhavn. Det er alle tre vinbarer med fokus på naturlige vine. Men uden, at det bliver dogmatisk. Samtidig hviler alle stederne i en uprætentiøs stemning og personalet har en høj faglighed.

1 fl.
Chateau Le Räit Rosé Brut
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Chateau Le Räit
Bordeaux
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 125

Om Vinen

Druerne er langt overvejende Merlot samt en smule Cabernet Sauvignon og -franc. I fremstillingen bruges svovl kun som konserveringsmiddel i begrænset mængde. Vinen er lagret på fibertanke og gæret med naturligt forekommende gær. Herefter overtager en lokal underleverandør arbejdet med at lave andengæringen i flasken for at gøre vinen mousserende. Det ændrer dog ikke på, at indholdet er helt naturligt. Vinen er tør, men der er stadig lidt restsukker i, hvilket er med til at understrege den fine frugtsødme. Det giver en vin, der ikke føles helt så ben-tør som fx mange champagner. Drik den alene eller til fx asiatiske retter i wok eller quiches eller en fyldig tærte. Vinen har aroma af kirsebær, hindbær og røde bolsjer.

Om Producenten

Jon-Frederik Capoul laver vin på familievingården Chateau Le Raït, som ligger ca. 100 km fra Bordeaux by og som ejes og drives af Jon-Frederik og hans far Claude Capoul. Sidstnævnte var en pioner inden for vinøkologi i lokalområdet, hvor han i starten af 1980erne var den første til at omlægge fra konventionel dyrkning til økologisk dyrkning, da han forlod kooperativet. På Chateau Le Raït handler godt vinhåndværk om at forstå de lokale omgivelser og samspillet med omverden samt stedets historie og traditioner, som f.eks. gastronomi. Derfor passer vinene til det lokale køkken og produktionen er tro mod traditionelle metoder uden at gå på kompromis med moderne kvalitetskrav. Chateau Le Raït har ialt 17 hektar vinmarker. Herunder 13 hektar til rød fordelt på 95% Merlot og 5% Cabernet Sauvignon. Derudover 4 hektar til hvid fordelt på 50% Sauvignon Blanc, 25% Semillon og 25% Muscadelle. Den total produktion er, på almindelige år, ca. 50.000 flasker. Arbejdet på Chateau Le Raït udføres fortrinsvis manuelt, hvilket også betyder, at der høstes manuelt i så vidt omfang, det er muligt. Der bliver ikke brugt sprøjtemidler eller kunstgødning, og brugen af konserverende svovl begrænses så meget som overhovedet muligt. Vinen lagres på gamle betontanke og gamle træfade. Der bruges aldrig hverken stål eller nye træfade. Vinene er lette og frugtige, og minder dermed ofte ikke særlig meget om konventionel Bordeaux.

1 fl.
AA Privat Pansa Blanca
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Alta Alella
Alella
Spanien
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 120

Om Vinen

100% Pansa Blanca (Xarel.lo) fra Alta Alellas økologiske marker i hjertet af Alella med udsigt til Middelhavet. Druerne presses forsigtigt og mosten gæres ved kontrolleret temperatur på 15 grader. Lækker intens aroma med nuancer af bl.a. hvide blomster, hyldeblomst og grønne æbler. Smagen er klassisk Pansa Blanca med en frisk ren grøn frugt, saftig struktur og en læskende frugtsyre. En flot økologisk hvidvin, der er oplagt som hyggevin, til receptioner og et flot match til f.eks. salater, sushi og skaldyr.

Om Producenten

Alta Alella er et familieprojekt af Josep Pujol-Busquets og Cristina Guillén. De er begge to vokset op i Allela omegn og er kommet hjem igen efter et halvt liv væk, hvor de har beskæftiget sig professionelt med vinen rundt omkring i verden. Parret købte marker, så de første vine kunne fremstilles i 2001. De ejer i alt 12,5 ha beplantet med den traditionelle Alella drue, Pansa Blanca, dertil internationale sorter og endda den glemte Mataró, som ikke er blevet dyrket i Alella siden vinlussen raserede i Europa i midten af d. XIX århundrede. Vinhuset er designet specifikt med henblik på mikrovinifikationer som tillader gæring af hver mindre vinmark for sig. Vinmarkerne er beliggende kun 2 km fra Middelhavet i 150-300 meters højde og dyrkes fra begyndelsen som et certificeret økologisk landbrug.

1 fl.
Rebholz Riesling Trocken
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Weingut Rebholz
Pfalz
Tyskland
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

Man skal altid måle et vinhus på sit visitkort, deres billigste vin i sortimentet, for det siger noget om stilen og den videre kvalitet. Mange producenter ville være stolte over, at have så ren, rank og spændstig riesling som denne, højere i deres sortiment. Den kræver en smule luft for at smide sit let reduktive (pga. lavt brug af SO2) præg, men så der er også mineralsk riesling for alle pengene. Holdt i stramme tøjler af en frisk og ungdommelig syre. Dette er oplagt vin til sushi, rimmet fisk, kolde retter med lyst fjerkræ eller skaldyr. Giv vinen lidt luft og den er også fantastisk som hyggevin, når temperaturen udenfor kalder på kølig hvidvin. (Barmes Buecher Riesling udgået fra lager - derfor denne dyrere erstatning)

Om Producenten

Det mest anerkendte vinhus i Pfalz og blandt den absolutte top blandt Tysklands bedste vinproducenter. Indførte økologi i 2005 og er siden blevet certificeret. Her arbejdes for at fremme et sundt økosystem, her bruges ingen mineralsk gødning, herbicider eller syntetiske fungicider i markerne. Her arbejdes udelukkende med ting der fremmer de sunde planter, så vinstokkene vokser og trives naturligt. Disse metoder kræver en masse ekstra arbejde i marken, men sammen med bl.a. lave udbytter, så er det nogle af de ting der med til at gøre disse vine ekstremt rene, levende og med en nerve som få. Rebholz mestrer ikke kun Riesling, men laver bl.a. også fantastisk Spätburgunder, Weisburgunder og Chardonnay.

1 fl.
Rabasco Cancelli Rosso
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Rabasco
Abruzzo
Italien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 159

Om Vinen

Lækker og saftig rødvin fra Italiens mest sympatiske og kvindelige vinbonde. Iole laver denne vin på den klassiske Montepulciano d’Abruzzo drue, som vokser på 35 år gamle stokke på marken Cancelli i 350 meters højde i kommunen Loreto Aprutino. Jorden er leret, og får ingen kemi, overhovedet – heller ikke i kælderen bruger man “ufine” tricks for at få vinen til at hænge sammen. Derimod får man en saftig og levende vin med en frisk syre og småstikkende tannin.

Om Producenten

Den lille vingård, Rabasco, beliggende i Abruzzo i det sydlige Mellemitalien, drives af den dygtige kvindelige vinbonde, Iole Rabasco. De små marker, som ligger spredt rundt om gården, tæt ved Adriaterhavet, dyrkes alle uden kemi og systemet er det klassiske overdækkende Pergola-system, som klarer sydens sol. Udbyttet holdes lavt, men ikke overdrevet, da Iole ønsker mere friskhed og syre i sine vine end power og koncentration. Hun dyrker udelukkende de lokale druer, montepulciano d'Abruzzo og trebbiano, og drager fordel af gamle stokke, og den naturlige vinifikation i kælderen.

2 fl.
Château de Pennautier
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2014
Château de Pennautier
Languedoc
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 129

Om Vinen

10% Cabernet Franc, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 10% Malbec, 20% Syrah og 20% Grenache. Druerne er vinificeret hver for sig, for så bagefter at lave den rette blanding. Vinen er lavet på ståltanke, og er en yderst mørk vin. Smagen er meget ren af modne røde og sorte frugter, så som kirsebær og brombær. I munden er den intens frugtagtig med en god struktur. Vinen er beregnet til at blive drukket i sin ungdom, og kan gemmes i 3 til 4 år. Server vinen ved 16-18 grader.

Om Producenten

Det fantastiske slot, som er et historisk monument, er bygget under Louis XIII af Bernard de Pennautier, og har været i familien siden 1620. Vingården gennemgik en totalrenovering i 1960'erne, og de højeste dele at ejendommen er beplantet med vinstokke. De direkte arvinger af Pennautier-familien, Nicolas og Miren de Lorgeril, er den 10. generation af vinavlere siden boet blev grundlagt. Nicolas og Miren de Lorgeril overtog ansvaret for vinfremstillingen i 1987. Slottet ligger i hjertet af Cabardès appellation i Languedoc, og vinstokkene vokser på de solrige, forrevne bjergskråninger syd for Montagne Noire. Alle vinmarker ligger i en højde på 200 til 400 meter. Den fantastiske udsigt deroppe fra er yderst betagende! Du kan se hele den pyrenæiske bjergkæde mod syd, Massif Central mod nord, og den berømte by Carcassonne blot et par kilometer væk.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER