VINKASSEN

Nov

‘16

Sommelier

Nicolai Mogensen

November måned er en af de rigtige efterårsmåneder. Sommeren er officielt slut, og vi begynder mere og mere at trække indenfor. Solskins timerne bliver færre og færre, men efterårs månederne bringer også en masse fantastiske ting med sig. 

På den gastronomiske side er det nu tid til at tage hul på eks. svampe, vildt og rodfrugter.  I vinens verden er det på tide at gå fra de lette, friske og mineralske vine til vine med betydelig mere dybde, tanniner og fad.

November måned har altid været min foretrukne efterårsmåned. Jeg er vokset op på landet på Bornholm, som nok hovedsageligt er kendt for de solrige sommerdage og hvide strande. Men i min optik, er efteråret en mindst ligeså smuk måned, når alle skovene står i de rødlige efterårs farver.

Mine foretrukne rødvine i November måned er vine med massere af krop, mørke bær og dybe tanniner. Druer som Cabernet, Malbec, Grenache el Carignan gør det rigtig godt, og gerne med lidt alder på. Ellers kan lidt klassisk Barolo eller Cotês Dû Rhône også gøre det. 

Når det kommer til de hvide, så foretrækker jeg noget Bourgogne med lidt alder på. Eller noget ”New World” Chardonnay el. Chenin Blanc med en lang fadlagring, for at kunne bidrage med fedme og let syre til de tungere efterårs retter. 

Dog kan en orange-vin (hvidvin vinificeret som en rød)  som  den valgte B.d.Ceppaiolo, også anbefales til en kølig efterårsaften. Den fantastiske æble/pære-most lignende vin, er med sin friskhed, syre, og rene frugtnoter, en klar anbefaling til milde, hårde oste med lidt lette saltkrystaller. Eks. Noget lagret gedeost, eller den klassiske Vesterhavs ost. Tilpas gerne med en syrlig æblekompot.

Vinoplevelsen du aldrig glemmer?

På en vinrejse til Mendoza, hvor jeg var heldig nok til at smage de gamle årgange af Nicolas Catena Zapata i vinkælderen under Catena Zapatas ”inka-inspirerede” vineri i Luján de Cuyo i Mendoza. 

Vinområdet du foretrækker for tiden?

Umbrien, Italien.

Umbrien er en af de få italienske regioner, der ikke har adgang til havet. Dog bliver Umbrien holdt frodig af floden Tiberen der løber igennem regionen. Jordbunden præges hovedsageligt af ler, grus og sand. Men har derudover et højt indhold af kalk i jorden, hvilket bidrager til en fantastisk renhed og mineralitet i både deres røde og hvide vine. Hvilket mange producenter prøver at bibeholde ved at lave vin efter natur-principper.

Vinbaren du altid kommer tilbage til?

Jeg har en del smagninger på restauranten, så det meste vin- drikning sker dér. Men skal det være ude, så er jeg glad for R-Vin bar el. Paté Paté.

 

1 fl.
Bianco del Ceppaiolo
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2013
P. Cappaiolo
Umbrien
Italien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 188

Om Vinen

Kun 1099 flasker er der lavet af denne fantastiske og komplekse orange-vin fra Piccolo Podere del Ceppaiolo i Umbrien. De fire lokale grønne druetyper; grechetto, trebbiano, pecorino og malvasia er manuelt høstet fra 70 år gamle stokke, og mosten har gennemgået en spontan-gæring i åbne kar, hvoraf 8 dage har været med skind-kontakt (maceration). Vinen lagrer herefter på glasfiber. Dette har givet en kropsfyldig, let tør vin med fint syreniveau og letstikkende tannin. I næsen finder man pocherede pærer, honning og modne æbler, friske svampe og skovbund med tørre blade. I munden er det tørrede frugter og nødder, som træder frem. Vinen går fremragende til krydrede, røgede eller urtebaserede retter. Vinen anbefales at blive drukket ved 11-13 grader.

Om Producenten

Piccolo Podere del Ceppaiolo bliver til, da ønologen, Danilo Marcucci, tilbage i 2011, flere gange kører forbi en perfekt lille mark med ældgamle stokke på hans vej mellem forskellige vingårde i Umbrien. En dag kontakter han den ældre vinbonde, som ejer jorden og resten er historie. Små 0,4 hektar starter han og hans bedste ven, Riccardo Pennaforti, ud med. De dyrker marken 100% økologisk og med enkelte biodynamiske principper. Vinifikationen er helt naturlig uden temperaturkontrol, filtrering eller tilsætning af svovl. Produktionen er lav, og der produceres årligt kun 3-4000 flasker ekstremt intense og meget terroir-drevne vine.

1 fl.
Vinalba Reserva Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Bodegas Fabre
Mendoza
Argentina
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 120

Om Vinen

Argentina er kendt for deres imponerende rødvine, men især Chardonnay har også gode vilkår her i de kølige dele af Mendoza. Det kendte Mendozaklon af Chardonnay stammer herfra og bruges den dag i dag bl.a. meget i Californien og New Zealand. Den legendariske Chateau Montelena Chardonnay 1973 var f.eks. lavet på Mendozaklonet. 100% Chardonnay fra Vinalbas bedste marker i Valle de Uco, Mendoza. Efter streng selektering af druerne gæres mosten på store fade af fransk egetræ. Herefter lagrer vinen på en blanding af nye og gamle 500 liters franske egetræsfade. Indbydende aroma med nuancer af bl.a. citrus, voks og fersken. Smagen er kølig i stilen med elegante frugtnuancer og en saftig syredrevet eftersmag. Et godt match til f.eks. lyst kød, fjerkræ og fisk. Vi anbefaler at servere vine ved 10-12 grader.

Om Producenten

Vinhuset Viñalba er et familieejet vinhus, der drives af ægteparret Hervé og Diane Joyaux Fabre. Hervé er vinmager med fransk baggrund. Han blev født i Bordeaux og var en af de første udlændinge til at opdage potentialet i Argentina. I 1992 byggede han sin første vingård, Fabre Montmayou, i Vistalba-regionen Lujan de Cuyo. På daværende tidspunkt blev Malbec hovedsageligt betragtet som en blandingsdrue og en drue, der var med til at tilføje farve til billige rødvine. Hervé så imidlertid potentialet i både det argentinske klima og Malbec og købte en række gamle Malbec-vinmarker (beplantet i 1908) - og han blev den første til at lave en vin på ren Malbec i Argentina! Hans baggrund fra Bordeaux dikterer en elegance og underfundighed til hans vinfremstilling, og siden 1992 har han dedikeret al sin passion til denne ekstraordinære drue, der i dag er synonym med argentinsk vin. Dette engagement har medført hans vine stor succes og trofæer i store engelske vinkonkurrencer, der bl.a. omfatter "Best Argentine Red", "Best Argentine Red Blend" og "Best Malbec in The World".

2 fl.
Vina Eguia Crianza
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2012
Bodegas Eguía
Rioja
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 109

Om Vinen

Klassisk Crianza fra en af Spaniens mest populære vingårde de sidste 2-3 år. 100% Tempranillo fra gamle lavtydende vinstokke i Alavesa. Lagret 12 måneder i amerikanske egetræsfade. Herlig aroma med nuancer af vanilje, sød lakrids og ikke mindst modne mørke bær. I smagen er vinens struktur flot med silkebløde tanniner og tilpas med frugtsyre til at gøre vinen levende og saftig. Her er et meget flot match til f.eks. faste oste som manchego, braiseret eller grillet lam eller blot til hygge pga. vinens bløde struktur.

Om Producenten

Eguia laver nogle af Riojas mest pålidelige vine i Crianza og Reserva kvalitet. Beliggende i hjertet af Alavesa Rioja, i byen Elciego. Stilen er ultra klassisk, men glem alt om støvede vine der kun smager af fad, her er friskhed og frugt, der blot komplementeres af lagringen på fad. Eguia er et meget fint bevis for hvad der er sket i Rioja i de sidste 15-20 år, der er blevet gjort rent i kældrene, investeret i det bedst mulige udstyr og arbejdet i markerne tages meget mere seriøst. Det har givet renere vine, mere domineret af frugten og terroir og ikke udelukkende af fadlagringen.

1 fl.
Little Yering Cab. Sauvignon
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2010
Yering Station
Yarra Valley
Australien
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 119

Om Vinen

Håndplukkede druer, 55% Cabernet Sauvignon og 45% Shiraz fra Yarra Valley. Lagret 16 måneder på franske egetræsfade. Dyb lilla-rød farve. I næsen mørke kirsebær og solbær med hints af læder og muskatnød. Elegant smag af modne frugter - en vin med stor intensitet, der afsluttes og suppleres flot med silkebløde tanniner.

Om Producenten

Yering Station er Victoria's første vingård placeret i 'hjertet' af Yarra Valley. De første vinstokke blev plantet i 1838 i dette område, hvor der ikke tidligere var dyrket vin. Denne historiske vinejendom blev købt af Rathbone-familien i 1996, som markerede begyndelsen på en ny æra med opførelsen af en state-of-the-art vingård og prisbelønnede vinturistmål. Vingården råder over ca. 270 ha fordelt på 4 parceller med primært Pinot Noir og Chardonnay, men også med druer som Cabernet Sauvignon, Shiraz og Sauvignon Blanc. Som en familie-ejet vingård er Yering Station blevet anerkendt for sit store engagement i fremstilling af vin af topkvalitet.

1 fl.
Vinalba Gran Reserva Malbec
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2012
Bodegas Fabre
Mendoza
Argentina
75 cl.
15%
Pris (1 fl.):
DKK 200

Om Vinen

Flagskibet fra Vinalba og en vin der tidligere bl.a. er blevet stemt ind som "Best Malbec in the World" ved International Wine Challenge i London, hvor over 9000 vine bliver smagt. 100% Malbec fra 60 år gamle vinstokke, der giver et udbytte på under 35 hl/hektar. Lagret 12 måneder i nye franske egetræsfade. Stor og klassisk argentinsk Malbec med en overvældende duft af bl.a. eucalyptus, vanilje, blomme, solbær og tobak. Smagen er potent og koncentreret, men holdt i fornem balance af en fin frugtsyre. En vin der fortjener at blive sat sammen med grillet, stegt eller braiseret kød af bedste kvalitet. Vi anbefaler at servere vinen ved 15-16 grader og den kan med fordel iltes 1-2 timer før servering. 2009 årgangen opnåede topstatus som 'Best Malbec in the World ved London International Wine Challenge.

Om Producenten

Vinhuset Viñalba er et familieejet vinhus, der drives af ægteparret Hervé og Diane Joyaux Fabre. Hervé er vinmager med fransk baggrund. Han blev født i Bordeaux og var en af de første udlændinge til at opdage potentialet i Argentina. I 1992 byggede han sin første vingård, Fabre Montmayou, i Vistalba-regionen Lujan de Cuyo. På daværende tidspunkt blev Malbec hovedsageligt betragtet som en blandingsdrue og en drue, der var med til at tilføje farve til billige rødvine. Hervé så imidlertid potentialet i både det argentinske klima og Malbec og købte en række gamle Malbec-vinmarker (beplantet i 1908) - og han blev den første til at lave en vin på ren Malbec i Argentina! Hans baggrund fra Bordeaux dikterer en elegance og underfundighed til hans vinfremstilling, og siden 1992 har han dedikeret al sin passion til denne ekstraordinære drue, der i dag er synonym med argentinsk vin. Dette engagement har medført hans vine stor succes og trofæer i store engelske vinkonkurrencer, der bl.a. omfatter "Best Argentine Red", "Best Argentine Red Blend" og "Best Malbec in The World".

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER