VINKASSEN

Feb

‘17

Sommelier

Nicolai Martens

For mange mennesker er februar en måned man oftest forbinder med kulde, mørke, regn, sne og slud. For andre er det en måned med varme, levende lys, uld-tæpper og hvad vi dansker gør bedst, hygge! De seneste 3 måneder har først været fyldt med ankomsten af kulde og mørke, så julen, med fed mad og hvad der dertil hører af snaps etc. og sidst, men ikke mindst, den så evigt fattige måned, Januar. Februar er for mig et tidspunkt, hvor man begynder og kunne se de første spæde tegn på foråret, men også et tidspunkt med hygge. De 2 ting kan jeg godt lide at kombinere både i min mad og min vin, således, at når man sidder indenfor med dem man holder af med levende lys på spisebordet, så er det sæsonens friske råvarer som pighvar med sauce nage og/eller de tunge braserings retter, som f.eks. Coq au vin jeg ville servere - og oftest sammen med et stort glas San Leonino Governo 2014. Dog ville jeg nok vælge petit chablis til min pighvar, men det er jo en smagssag. De er i hvert fald begge med i månedens kasse. 

I vinens verden er februar en måned hvor der er stor forskel på hvor man befinder sig. Er vi her i kolde danmark på den nordlige halvkugle eller er vi i sol og sommer på den sydlige halvkugle? I f.eks. bourgogne er vinen kommet på fad i kældrene, og man er begyndt at hælde ekstra vin ned i tønderne, grundet at kulden får vinen til at trække sig sammen og derfor skaber luft i tønden, der kan føre til uønsket oxidation. Hvorimod i Australien er de i fuld gang i markerne med at fjerne de overskydende drueklaser og derved få en mere koncentreret saft i det resterende. Med andre ord - der forberedes så småt til høst.

Vinoplevelsen du aldrig glemmer?

Vega Sicilia "Unico" 1999 er stadig noget af det bedste, jeg har smagt. Kombinationen af min fødselsdag, søde mennesker og fantastisk mad og service på Alberto K, er en oplevelse, jeg sent vil glemme.

Vinområdet du fortrækker for tiden?

Amerika. Nærmere Californien, hvor, efter min mening, vinproduktionen er nået langt i form af elegance og balance. Det er et område og et kontingent i rivende udvikling, som tiltaler mine smagsløg. 

Vinbaren du altid kommer tilbage til?

"Vedstranden10" et fantastisk sted. Der kan man hurtigt få brugt det meste af sin fritid i løbet af sommeren. God vin, charmerende betjening og en udsigt lige ned til kanalen - og så oven i købet vin til en fair pris.

1 fl.
Little Yering Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2012
Yering Station
Yarra Valley
Australien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 129

Om Vinen

Håndplukkede druer, 100% Chardonnay fra Yarra Valley. Little Yering Chardonnay er lagret på franske fade. Vinen har en skøn duft af citrus. En smule krydrethed, lidt nøddeagtig fad samt en lang forfriskende eftersmag. Nyd vinen til laks, skaldyr, fjerkræ og lette pastaretter.

Om Producenten

Yering Station er Victoria's første vingård placeret i 'hjertet' af Yarra Valley. De første vinstokke blev plantet i 1838 i dette område, hvor der ikke tidligere var dyrket vin. Denne historiske vinejendom blev købt af Rathbone-familien i 1996, som markerede begyndelsen på en ny æra med opførelsen af en state-of-the-art vingård og prisbelønnede vinturistmål. Vingården råder over ca. 270 ha fordelt på 4 parceller med primært Pinot Noir og Chardonnay, men også med druer som Cabernet Sauvignon, Shiraz og Sauvignon Blanc. Som en familie-ejet vingård er Yering Station blevet anerkendt for sit store engagement i fremstilling af vin af topkvalitet.Vinhuset er kåret af den australske Turisme Awards 'Hall of Fame' for bedste Turisme Winery i 2006. Yering Station er kendt for at producere prisbelønnede vine af en kvalitet i verdensklasse, og er hædret med den prestigefyldte title 'Winemakers of the Year' på International Wine and Spirit Competition i London, 2004. Den unikke beliggenhed med en fantastisk udsigt, smukt holdte haver og dramatiske arkitektur gør at Yering Station er kendt for at tilbyde en helhedsorienteret vin- og madoplevelse.

1 fl.
Simonnet Febvre Petit Chablis
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Simonnet Febvre
Chablis
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

Mergel og kalksten, der er med til at give den klassiske mineralske Chablis smag. Elegant og frisk aroma med nuancer af melon, citrus, blomster og kalksten. Smagen er kølig og frisk med en fornem renhed, dybde og fin frugtsyre, der gør vinen yderst saftig. Flot match til f.eks. fisk/skaldyr, lyst kød eller blot til hygge på terrassen. Vi anbefaler at nyde vinen ved 8-10 grader og indenfor 5 år fra høståret.

Om Producenten

Maison Simonnet-Febvre blev grundlagt i 1840 af Jean Febvre. Igennem årene har man opkøbt parceller blandt de bedste terroir i Chablis, bl.a. 1. Cru Mont de Milieu og ikke mindst Grand Cru Les Preuses. Ved siden af egne marker køber man druer fra nogle af området bedste marker, bl.a. Montmains, Montée de Tonnerre, Blanchot og Les Clos. I dag ejes Simonnet-Febvre af et af Bourgognes mest prestigiøse vinhuse – Louis Latour – og det ejerskab har været med til at placere Simonnet-Febvre i toppen af hierarkiet i Chablis.

1 fl.
San Leonino Governo
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
San Leonino
Toscana
Italien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 139

Om Vinen

Ny vin fra San Leonino, men lavet på en gammel Toscansk teknik. Den friske vin, der typisk er færdig med at gære i november, tilsættes lidt druer der er tørret en smule (som med Amarone). Dette starter en ny langsom gæring, der varer helt ind i det efterfølgende forår. I april/maj tappes vinen på flaske og hviler 6 måneder før frigivelse. Herlig duft af kirsebær, sød lakrids, blomme, appelsinskal og tørrede krydderier. Hvor forholdsvis billige vine på Sangiovese fra Toscana ofte kan have et meget rustikt præg i smagen, så er Governo mere blød og afrundet. Den lange gæring i store egetræsfade har givet blødere tanniner, uden at vinen har mistet den klassiske frugt fra Chianti, præget af kirsebær, blommer og ribs. Fornem og perfekt drikkemoden vin til f.eks. stegt eller braiseret kalvekød og gris. Vi anbefaler at nyde vinen indenfor 5-6 år fra høståret og en serveringstemperatur på 15-16 grader. Bag San Leonino står et af italiensk vins største navne - Bertani i Veneto.

Om Producenten

I 2011 gjorde folkene fra legendariske Bertani deres indtog i Chianti. Den lille vingård San Leonino blev købt og efterfølgende er der investeret massivt i både kælderen og i markerne. Her dyrkes udelukkende Sangiovese på de perfekte sydvendte skråninger, lige syd for Castellina in Chianti. Ansvaret for det hele er lagt i hænderne på stjerneønologen Andrea Lonardi og resultaterne er allerede begyndt at vise sig i de nye årgange. Priserne er yderst fornuftige, men vil utvivlsomt stige i de kommende år, da mange ser San Leonino som en af områdets kommende topproducenter. Stilen er klassisk Chianti Classico - intense men ikke tunge vine. Vine der komplementerer maden på tallerkenen og vine der kan holde mange år i kælderen, hvis man ønsker det.

1 fl.
Lost Angel Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Lost Angel Wines
Californien
USA
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 150

Om Vinen

100% Pinot Noir fra Foley-families egne marker i bl.a. Sonoma County, Monterey og Mendocino. Efter gæring er 20 % af vinen lagret i franske egetræsfade. En flot duft med nuancer af bl.a. hindbær, skovbær, vanilje, chokolade og ristede svampe. Smagen er saftig og læskende som klassisk Californisk Pinot Noir. Vi anbefaler at servere vinen ved 14-15 grader. Et oplagt match til f.eks. fjerkræ serveret med svampe, kalvekød, pizza og pasta. Vinen bør nydes indenfor 5-6 år fra høståret.

Om Producenten

Lost Angel er Foley familiens bud på klassiske Californiske vine baseret på områdets mest populære druer. “Our goal is to create bangin’ wines that seduce the palate with good flavours and aromas. Combining different lots, with each contributing its own unusual characteristics, allows us to create more distinctive and intriguing wines. Blending is a complex and often counterintuitive process, so it requires a great palate, fearlessness and willingness to break the rules to find greatness.” – Foley Family Wines

1 fl.
Finca Bacara 3015
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Finca Bacara
Jumilla
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 139

Om Vinen

100% Monastrell fra certificeret økologisk dyrkede marker i Jumilla. Maceration og gæring i ståltanke i 15-25 dage, temperaturen i ståltankene holdes konstant under 25 grader og efterfølgende lagres vinen 2 måneder i amerikanske egetræsfade. Meget intens aroma, domineret af bl.a. søde hindbær, lakridskonfekt, violer, svesker og jordbær. Smagen er domineret af en tæt, men samtidig frisk frugt. Vinmager Santos Ortiz varemærke er hans vine altid har silkebløde tanniner og det gælder også denne økologiske 3015. Prøv den i selskab med grillet/stegt lam, kalv eller oksekød. Vi anbefaler servering ved 14-15 grader af store Bordeauxglas.

Om Producenten

Finca Bacara er et nyt og spændende projekt i Jumilla. Et ungt hold af vinmagere med Santos Ortiz i spidsen har overtaget en gammel vinmark, udelukkende med Monastrell (mourvédre) vinstokke, der danner grundstammen i vingårdens produktion. Der er varmt i Jumilla og Monastrell elsker varme, både for at opnå optimal modenhed, men det er også med at give nogle høje udbytter, uden at koncentrationen i druerne går ned. Ambitionen på Finca Bacara er at lave friske vine, drevet af en intens frugt og som kan nydes unge. Alt hos Finca Bacara dyrkes økologisk, det er dog endnu kun vinen 3015 der er certificeret. Generelt arbejdes der i dette projekt med den største respekt for naturen og man går meget op i genbrug m.m. At det er unge og dynamiske folk der står bag, afspejles også i de utraditionelle etiketter.

1 fl.
Mt. Edward Pinot Noir Earth's
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Mt. Edward Wines
Central Otago
New Zealand
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 230

Om Vinen

100% Pinot Noir der efter gæring lagrer12 måneder på franske egetræsfade. Det unikke terroir i det kølige Central Otago skinner virkelig igennem Earth's End Pinot Noir. Duften fra glasset er pakket med nuancer af bl.a. friske urter, mørkerød bærfrugt og svampe. Smagen er intens med klassisk Pinot Noir-karakter i form af elegant rød frugt, velintegreret frugtsyre og en struktur, der holder vinen rank og smidig. Et flot match til f.eks. antipasta, fjerkræ, svamperisotto og grillet tun. Vi anbefaler at servere vinen ved ca. 14-15 grader. Mt. Edwards vinmarker dyrkes efter de biodynamiske principper.

Om Producenten

Mount Edward er beliggende i Gibbston-regionen i Central Otago, ca. 25 kilometer øst for Queenstown. Central Otagos legendariske pioner indenfor Pinot Noir - Alan Brady - grundlagde vingården i 1997. Vingården er et personligt projekt og han ønsker kun at have en begrænset mængde særlig god Pinot Noir og Riesling, der reflekterer essensens af Otago-regionen. Vingården er omgivet af en smuk og storslået natur med både bjerge og søer. Den første Mount Edward vinmark - The Drumlin - ligger på den stejle bjergskråning ved siden af vingården og kræver hårdt arbejde og store visioner, de 30 graders hældning er en konstant påmindelse om, at intet godt kommer nemt. Alle vinmarker styres ved hjælp af Bio-Gro certificerede økologiske metoder og afspejler en traditionel og naturlig vindyrkning, som teamet på Mount Edward mener er afgørende for at kunne lave de allerbedste vine. Vingården drives i dag af de to partnere og vinmagere: Duncan Forsyth og John Buchanan. Mount Edwards vine er elsket over hele verden, lige fra Buckingham Palace i London til den berømte restaurant 'The French Laundry' i Napa Valley i Californien.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER