VINKASSEN

Dec

‘16

Sommelier

Morten Magh

December, en fantastisk tid på året. Både for de store og små bringer denne måned glæde og samvær. Julen star for døren. Det er også en hektisk måned. Vi har brug for mad og vin, der varmer kroppen og hjertet. Heldigvis er der tradition for andesteg i denne måned. En af mine yndlingsspiser. Vi skal have vine med lidt mere udtryk og dybde, da maden generalt er federe og kraftigere i smagene end andre tider på året. Personligt er jeg vild med Rhône på denne tid af året, både den nordlig del men bestemt også i den sydlige.

Vinoplevelsen du aldrig glemmer?

Da jeg som elev på Le Sommelier kom ind en dag og der stod alle vinene fra Domaine Georges Comte de Vogue fra 2009 årgangen. Det var en helt speciel oplevelse at smage fra village til Grand Cru for første gang. Det glemmer jeg aldrig. Samtidig producerer de også min yndlingsvin fra deres del af 1er cru marken Les Amoureusses, som selvfølgelig også var der den dag.

Vinområdet du foretrækker for tiden?

For tiden fortrækker jeg nordlig Rhône. Det kan jeg rigtig godt lide på denne tid af året. Jeg elsker Syrah når det er lavet godt!

Vinbaren du altid kommer tilbage til?

Det er altid sjovt at komme forbi Ved Stranden 10. Det er et super udvalg, og de er gode til at lege med mange forskellige stile af vine. Så man kan nemt komme ud af sin komfort zone.

1 fl.
Riesling Tradition
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Barmes Buecher
Alsace
Frankrig
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 180

Om Vinen

Helt tør, klassisk mineralsk aroma, raceren og intens, mandler og fersken, fyldig, sprød og lang. Denne vin er et skoleeksempel på hvordan Riesling skal smage. Velegnet til fisk og skaldyr, men også alene som aperitif er den fremragende. Vi anbefaler at servere vinen ved 8° - 10°C.

Om Producenten

Domaine Barmès Buecher er beliggende i Wettolsheim, en af de største byer i Alsace. Domaine blev skabt i 1985 af Geneviève Barmes (født Buecher) og Francois Barmès med vinmarker, der havde været i familien siden det 17. århundrede. I 1995 konverterede Domainet til biodynamik og i 1998 blev de certificeret. Fra 2002 har de været medlem af Biodyvin. Francois døde i 2011, og siden da har børnene Sophie og Maxime i samarbejde med Geneviève overtaget alt arbejdet på Domainet. Deres filosofi er, at en flaske Barmès Buecher (som er resultatet af nøje tilrettelagt arbejde, der finder sted dag og nat 365 dage om året) skal vise det sandeste og reneste udtryk for hver enkel druesort.

2 fl.
Trapadis Côte du Rhône
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2014
Domaine du Trapadis
Rhône
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 120

Om Vinen

100% Grenache fra økologisk dyrkede vinstokke med en gennemsnitsalder på +35 år, nogle helt tilbage fra 1922! Efter druerne er blevet presset er mosten stabiliseret ved 10 grader i 24-36, afhængig af årgangen, for at opnå den reneste saft muligt. Herefter hældes mosten på store cementkar, hvor gæringen sker ved den naturligt fremkomne gær. Den senere malolaktiske gæring starter meget langsomt i et reduktivt miljø, beskyttet af vinens naturlige indhold af CO2. Vinen er nænsomt filtreret inden den er tappet på flaske. Vinen står flot i glasset med en mørk dyb rød kerne. Intens og klassisk Grenach- aroma med nuancer af bl.a. sød lakrids, peber, blæk og mørke bær. Koncentreret og frugtdrevet smag med moden syre og markante tanniner, der kalder på et sammenspil med solid mad på tallerken. Et oplagt match til f.eks. braiseret og grillet kød. Vi anbefaler at servere vinen ved 15-16 grader og den kan under gode forhold gemmes op til 7 år fra høståret. Vinmager Helen Durand har for alvor været med til at få Côtes du Rhône tilbage i det fine selskab og det er disse økologisk certificerede vine et flot bevis på.

Om Producenten

Domaine du Trapadis historie går helt tilbage til 1850, men siden 1996 har Helen Durand haft hele kontrollen over domainet. Domainet er beliggende i Rasteau, og drives økologisk. Domaine du Trapadis laver flotte vine med race og med stor respekt for områdets terroir. De har beplantet 23 hk og vinstokkene er i gennemsnit 35 år. Helen Durands fik allerede sit internationale gennembrud med årgang 1998, og er blevet rost til skyerne af både La Revue du Vin de France og Robert Parker, der kalder Helen Durand "one of the up and comming stars of Rasteau".

1 fl.
Agly Brothers by Jasper Hill
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2012
Sarl Agly Brothers
Cote du Roussillon
Frankrig
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 319

Om Vinen

Bag denne vin står to af vinverdenens dygtigste vinmagere, Michael Charpoutier og Ron Laughton. Agly Brothers består af 60% Carignan, 20% Syrah og 20% Grenache fra 80-100 år gamle stokke i Agly dalen i Côtes de Roussillon. Carignan og og Syrah kommer fra en lille nordvendt vinmark hvor undergrunden hovedsageligt består af gneiss (mineralrig stentype). Grenache fra en sydvendt mark med masser af kalk og mineraler i undergrunden. Efter gæring lagres vinen i træfade i 16-20 måneder. I glasset optræder vinen mørkerød med et lilla skær. Næsen er fuld af mørke bær, kaffe, tobak og et diskret aftryk fra fadet. På tungen er vinen igen domineret af modne mørke bær, mørk chokolade, kaffe, lakrids og god syre. Det hele serveret på en overraskende elegant og mineralsk facon. Vinen bør i sin ungdom iltes 1-2 timer før servering. Kan gemmes 10 år fra høståret. Agly Brothers dyrkes og vinificeres biodynamisk.

Om Producenten

Bag Agly Brothers står to af vinverdenens dygtigste vinmagere, Michael Charpoutier og Ron Laughton, i Agly-dalen i Côtes de Roussillon. Agly Brothers dyrkes og vinificeres biodynamisk. Årgang 2012 fik hele 92-95P af Robert Parker.

1 fl.
Quinta Infantado Tawny
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Quinta do Infantado
Douro
Portugal
75 cl.
19.5%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

Infantados Tawny blandes af 3-4 forskellige årgange, og som altid med Infantado er vinene dyrket økologisk. En af de mest klassiske vine fra vinmager João Roseiras hænder. Brunrød og orange står vinen flot i glasset med klassisk Tawny nuancer i duften med bl.a. appelsinskal, læder, brun farin og hasselnødder. Smagen er pakket med nødder, appelsinskal og nougat i en struktureret smag med let sødme i eftersmagen. Dette er stor klassisk Tawny, der kan anvendes til et bredt udvalg af ikke alt for søde desserter, ost eller blot til et glas i utide. Vi anbefaler servering ved 12-13 grader af gode hvidvinsglas og vinen kan holde sig frisk i op imod 30 dage efter åbning.

Om Producenten

Quinta do Infantado har altid gået forrest med innovation indenfor denne meget historiske og konservative verden af portvin. De var blandt de første små vingårde, der selv begyndte at aftappe vinene på gården i 1979 - og de er blandt de første der for alvor implementere økologi i området. Ejet af Roseira familien siden starten af det 19. århundrede og beliggende i det lille Gontelho distrikt - kendt for nogle af de absolut bedste marker for portvin. Stilen er en smule atypisk - de jagter ikke sødme og ekstraktion, men søger efter balance, struktur og de er ikke bange for at give vinene et nærmest tørt præg. Her er portvin med terroir, renhed og en særdeles bred anvendelighed i forhold til gastronomi.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER