VINKASSEN

Maj

‘17

Sommelier

Patrick Hult

I maj måned er det rigtig forår. Urter vælter frem fra jorden, grillsæsonen er så småt startet. Alt bliver mindre formelt, skuldrene falder lidt ned, og det samme gør min holdning til vin. Det skal være lidt mindre komplekts og mere juicy, drikkes I solen - helst I store mængder. Skål!

Nedenfor har jeg kort skitseret mine forslag til, hvordan de enkelte vine kan nydes:

Le Paradou Viognier: Let og sprød bællevin til at have med under armen i parken; ukompliceret og frugtig. God til når solen brager derud af og man ikke skal noget højttideligt.

Wiener Riesling Øko: Frugtig og klassisk riesling – passer lidt til det hele, og til ingenting. Tysk riesling er altid  mit ’alround choice’, når man bare lige skal have noget vin, og ikke helt ved hvad der kommer til.

Chablis Les Vénérables: Det er altid sjovt med vine med en smule alder på. Her en moden og let nøddet Chardonnay. God til en kold salat med lidt frisk/fed dressing, ristede kerner og kylling eller kalvetunge.

Casas Pinot Noir Casablanca: Let marmeladet terassevin, ligesom viognieren er den ukompliceret og forsvinder lige lovligt hurtigt ud af flasken når man tager den med ud i solen.

Côtes du Rhône Guigal: Til regnvejrssdagen er Guigal en af de gode. Her med noget modenhed, lige til kanten.  God til en simpel, let krydret sidste krampetrækning af den kolde sæson, måske de sidste jordskokker der skal bages med nogle svampe og svinekæber eller sådan noget…. Det virker bare altid med modenheden.

Weingut Heinrich Blaufränkisch: Noget mere struktureret og ret koncentreret vin med både frugt og syre, fed balance og er fantastisk til første tur ude med grillen!

Vinoplevelsen du aldrig glemmer?

Jeg glemmer nok aldrig første gang jeg fandt ud af, at jeg kunne lide vin. Min passion for vin startede ikke med vin. Den startede med det jeg elsker aller mest. At give service til forskellige mennesker, og skabe gode oplevelser. Da jeg startede I tjenerlære på Noma kunne jeg ikke lide vin. Jeg forstod det simpelthen ikke. Ikke før jeg smagte en ung sprød Mosel Riesling fra et ældre par der hedder Rita og Rudolf Trossen. Pludseligt forstod jeg hvad det hele handlede om.

Vinområdet du foretrækker for tiden?

Jeg deler ikke den vin jeg kan lide op I opråder, for mig fungerer det ikke, og det virker for gammeldags i mit sind. Der laves så meget vin nutildags, som er uden for de normer, der er sat af appellationer. Derfor vil jeg hellere sige, at jeg foretrækker det lette juicy røde lige for tiden. Gerne noget god let frugtig gamay f.eks. fra Beaujolais eller Cheverny, eller måske noget østrigsk Zweigelt eller Pinot Noir. Koldt klima, frugtig rød, forår, mums….

Vinbaren du altid kommer tilbage til?

Vinbaren jeg altid kommer tilbage til må vel være min egen, Ancestrale som jeg har åbnet for en måneds tid tiden med to kammerater. Jeg er her I hvert fald stort set hver dag, hårdt arbejde og meget vin, det er lige mig!

1 fl.
Le Paradou Viognier 2015
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Château Pesquié
Vin de Pays
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 80

Om Vinen

Le Paradou er resultatet af et samarbejde mellem nogle af områdets andre kvalitetsproducenter og Château Pesquié, man har brugt Viognier druer fra egne, unge vinstokke og købt yderligere druer hos naboerne for at fremelske en typisk Sydfransk Viognier med fokus på frugt og elegance. Vinen har en elegant bouquet af tropiske frugter, fyldig og ganske fed smag som afbalanceres fint med frugtsyre og et strejf af mineralitet. Le Paradou betyder mølle på provencalsk, og vinen er opkaldt efter Provences berømte gamle, møller - familien ejer netop en af disse maleriske møller.

Om Producenten

Château Pesquié - en af Robert Parkers favoritproducenter i Frankrig. Slottet er fra 1750'erne og ligger malerisk for enden af en fredet allé af kæmpe platantræer, ikke langt fra berømte Mont Ventoux. De nuværende ejere købte ejendommen i 1970 og startede med at renovere de dengang ret forfaldne vinmarker. Ind i mellem fandt man dog fantastiske parceller med op til 80 år gamle vinstokke. Næste skridt var at begynde selv at aftappe vinen på slottet, første årgang var 1990.

1 fl.
Wiener Riesling Øko
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Weingut Wieninger
Wien
Østrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 135

Om Vinen

Riesling er vel egantlig Tysklands nationaldrue, men i Østrig skabes der også vine af intetnational klasse på denne drue. Druen har været dyrket i Østrig siden romertiden og er i dag utrolig populær. Wieningers Riesling er en frisk og livlig vin med en appetitvækkende citrusaroma og elegant syre. En lettilgængelig vin med masser af anvendelsesmuligheder.

Om Producenten

Den international anerkendte vinmager Fritz Wieninger er pioneren bag genfødslen af kvalitetsvinsdyrkning i vinområdet omkring Wien. I 1980'erne overtog han forældrenes "Heurigen" dvs. et traditionelt gæstgiveri med vinproduktion. Fritz har konverteret ejendommen til en kvalitetsproduktion med vindyrkning efter biodynamiske retningslinjer, og hans vine er ubestridt Wien-distriktets bedste. Weingut Wieninger råder over 45 ha på både højre og venstre side af Donau, herunder de to fantastiske enkeltmarker Bisamberg, med hovedsagelig sandet og stenet jord, samt på Nussberg, som er kendt for dets kalkrige jord. Markerne er overvejende beplantet med de grønne druesorter Grüner Veltliner, Riesling og Chardonnay samt de blå Pinot Noir og Zweigelt.

1 fl.
Chablis Les Vénérables
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2008
La Chablisienne
Chablis
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 180

Om Vinen

La Chablisienne er en af de absolutte superstars fra Chablis- distriktet. Navnet dækker over en sammenslutning af små jordbesiddere, som hver især bidrager med et lille kvantum af deres bedste druer. Chablis Les Vénérables Vieilles Vignes er en af La Chablisiennes mest roste vine, lavet på druer fra 50-årige vinstokke. Duften er pakket med intens bærfrugt og smagen er rig og cremet med stor fylde i den lange finish.

Om Producenten

La Chablisienne besidder verdens måske mest moderne vingård, som gør sammenslutningen i stand til at yde det ultimative og fastholde alle detaljer i de superbe hvidvine, som alle præges af et knivskarpt fokus på elegance og kompleksitet. La Chablisienne besidder ca. 25 % af alle vinmarker i Chablis og det gør kooperativet i stand til at udvælge og lave de bedste vine på alle planer. Man er således ejer af en perlerække af de bedste terroirs og Cru'er i Chablis. Juvelen i sammenslutningens besiddelser er ejendommen Château Grenouille, som har lagt navn til Chablis-distriktets bedste Grand Cru, Grenouille Grand Cru. La Chablisienne er i 2014 valgt som Frankrigs bedste kooperativ af La Revue du vin de France, Frankrigs svar på Wine Spectator, som kalder La Chablisienne "Bien plus qu'une coopérative" - meget mere end blot et kooperativ. Samtidig har det velansete tyske tidsskrift Weinwirtschaft magazine udnævnt La Chablisienne til intet mindre en verdens bedste kooperativ!

1 fl.
Casas Pinot Noir Casablanca
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Casas del Bosque
Casablanca
Chile
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 80

Om Vinen

Casablanca Pinot Noir er lavet på udvalgte druer fra Casas del Bosques egne marker i den vestlige del af Casablanca Valley, Chiles berømte koldklima vinregion tæt på Stillehavets kølige vinde. Vinen er gæret i ståltank og er fin rød i farven, med noter af søde kirsebær, appelsin og kanel. Vinen har en frisk syre og bløde tanniner, som giver en god længde.

Om Producenten

Det chilenske boutique winery Casas del Bosque ligger 70 km nord for hovedstaden Santiago og 30 km fra den historiske by Valparaiso midt i det maleriske Casablanca Valley, som er kendt for at være Chiles bedste distrikt til koldklimavine på grund af beliggenheden tæt på Stillehavet. Vingården blev grundlagt i 1993 og Viña Casas del Bosque er 100% familieejet af familien Cuneo, som oprindelig stammer fra Italien. Der har fra starten været fokuseret på høj kvalitet og elegante vine, og da man fik ansat den i Chile meget kendte winemaker Grant Phelps (tidligere hos bl.a. Viu Manent) så fik ambitionerne endnu et nyk opad. Grant er en visionær winemaker fra New Zealand, og har tidligere arbejdet i Argentina, Australien, Californien, Ungarn og Oregon. Casas del Bosque er især blevet kendt for at lave fremragende Sauvignon Blanc og Pinot Noir. På vingården drives også luksusrestauranten Tanino, som af Wine Access Magazine er valgt til at være blandt de 20 bedste vinrestauranter i hele verden!

1 fl.
Côtes du Rhône Guigal
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2009
Domaine Guigal
Rhône
Frankrig
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 135

Om Vinen

Marcel Guigals Côtes du Rhône sammensættes af Mourvedre og Grenache fra det sydlige Rhône og Syrah fra det nordlige Rhône. Den granatrøde vin byder på en indtagende duft af moden, mørk frugt, røde bær, vanille og friskkværnet peber. Smagen er saft- og kraftfuld med masser af appetitvækkende frugt og flotte modne tanniner i den lange finish. En fabelagtig Côtes du Rhône som overgår sin "ordinære" klassifikation med dimensioner.

Om Producenten

Domaine Guigal blev grundlagt af Etienne Guigal i 1946, og nåede at få 67 vinhøster i hus inden sønnen Marcel Guigal overtog i 1961, i det faderen blev ramt af sygdom og blev totalt blind. Marcel Guigal har revolutioneret Côte-Rôtie og løftet appellationen ind i verdenseliten ved sin kompromisløse måde at lave topkvalitet på. Intet overlades til tilfældigheder, og hele familien arbejder bogstaveligt talt 24/7 året rundt på at skabe det ypperste. Marcel Guigal har købt adskillige andre domainer gennem tiden, samt det majestætiske renæssanceslot Château d'Ampuis, som er blevet totalt restaureret. I dag arbejder Marcel og sønnen Philippe, som er uddannet ønolog, tæt sammen på at skabe verdensklasse vine lige fra Côtes-du-Rhône til de berømte enkeltmarker i Côte Rôtie. 30 gange har Guigals vine modtaget 100 point af Robert Parker og knap 350 gange har hans vine opnået at modtage 90 point eller mere af hhv. Wine Spectator og Robert Parker.

1 fl.
Weingut Heinrich Blaufränkisch
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2013
Weingut Heinrich
Burgenland
Østrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 145

Om Vinen

Blaufränkisch er en af Østrigs mest udplantede blå druesorter. Druens navn menes at stamme fra middelalderen, hvor frankerkongens Karl den Stores styre lod kvalitetsdruesorter erstatte udplantninger af ringere druesorter. Blaufränkisch-druens navn skulle således indikere at det var blå drue, som favoriseredes af frankerkongen. Under de rette omstændigheder kan Blaufränkisch give raffinerede vine med en betydelig stoflighed og mineralitet. I Østrig leverer Blaufränkisch sine bedste resultater ved Neusiedlersee, og Gernot Heinrich fremstiller nogle af de allerbedste vine på druesorten. Heinrichs Blaufränkisch har en nærmest blåviolet farve med en frisk bouquet af rød frugt, krydderier og et strejf af appelsin. Smagen er saftig, med god fylde og fin frugtsødme, en umiddelbar vin, der charmerer ved sin store frugt.

Om Producenten

Weingut Heinrich er en af Østrigs ubestridt bedste rødvinsproducenter, hvis ikke den bedste. Selve vingården er et studie i hvordan moderne produktionsmetoder og traditioner kan frembringe fremragende resultater. Den meget moderne vingård er beliggende på skråninger ved den store Neusiedler-sø i Burgenland, tæt ved den ungarske grænse. Weingut Heinrich ledes af den innovative vinmager, Gernot Heinrich, som blandt andet er blevet kåret til "Vintner of the year" i Falstaff Magazine, det førende magasin for Tysk og Østrigsk vin. Heinrichs vinstokke vokser på nøje valgte marker, og de ligger spredt rundt om søen, for han selv vil kun opdyrke de bedste parceller og lade andre om at tage sig af de tilstødende jorder. Ejendommens i alt 60 hektar vinmarker dyrkes økologisk og er under omlægning til biodynamisk drift. Der høstes et mikroskopisk udbytte pr vinstok og de høstede druer håndsorteres enkeltvis ved ankomsten til vingården, som naturligvis er klinisk ren. Eventuel fadmodning foregår på personligt udvalgte fade fra de allerbedste bødkere.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER