VINKASSEN

Apr

‘17

Sommelier

Julie Brink Færch

Julie Brink Færch er sommelier og har igennem mange år arbejdet på gourmetrestauranter i København, så som Restaurant AOC, Restaurant Herman og Restaurant Alberto K. I dag arbejder Julie som daglig leder og underviser på Dansk Sommelier Uddannelse samt som vinskribent hos Copenhagen Food. 

”Vin for mig er oplevelser. Det essentielle for mig er, at vinen giver mig en oplevelse, som jeg kan mærke og sanse.” 

Jeg har fået den ære at være kurator for April-kassen for Vesterbros Vinklub. 

I april måned kommer solen, påsken, de første små blomster og fregnerne frem. Nu kan man endelig mærke og se hvordan at det hele spirer. 

Maden i foråret er typisk påvirket af en kådhed, en glæde og af farver. Og det samme skal vinen selvfølgelig være. Råvarerne vi typisk ser i april kunne være grønne asparges, fjordrejer, påskelam og rabarber. Så med udgangspunkt i disse råvarer har jeg anbefalet vine til en forårs-menu som kunne være: Grønne asparges med fjordrejer og sauce mousseline, påskelam med spæde gulerødder og løg og til dessert rabarbertrifli med flødeskum og vanilje. Jeg har valgt at starte min vinmenu med et glas sprødt og lækkert rose bobler fra Østrig. Dernæst har jeg til både forret og hovedret valgt to vine. En vin fra den gammle verden og en vin fra den nye verden. Sjovest kunne det være at smage begge vine samtidig mod hinanden og sammen med retten. Begge verdner bringer to meget forskellige match til maden, og de vil med hver sin strategi fungere godt. Og sidst men ikke mindst har jeg valgt en sød, boblende rose til rabarber desserten – bobler kan man aldrig få for mange af hvis du spørger mig.  

Vinoplevelsen du aldrig glemmer?

Jeg har efterhånden haft et par stykker, jeg ikke glemmer igen. Oftest er de vinoplevelser, der sætter et særligt præg , også dem hvor det hele (af forskellige årsager) går op i en højere enhed. Og vigtigst af alt her er ordet ”total-oplevelser”, hvor selskabet, stemningen og måske selv lyset stemmer. Og hvor vinen i glasset er nærmest vibrerende. Nogle dage kan vine have en energi og en nerve, som er helt magisk. Det er de dage jeg taler om. En sådan oplevelse at nævne kunne være en middag med gode kollegaer en sensommer aften for et par år tilbage hvor vinen var 1998 Marun, Barbera d´alba, Mattei Correggia. Eller en anden middag i selskab med andre venner i Californien men hvor vinen var 1970 Gran Reserva Viná Tondonia. Specielt ældre vine har tendens til at puste til mig og sætte sig i hukommelsen.  

Vinområdet du foretrækker for tiden?

Favoritområder i vinens verden for mig varierer meget. Typisk er jeg præget af hvilket område jeg på samme tidspunkt læser om i forbindelse med undervisningen på Dansk Sommelier Uddannelse eller min egen WSET-uddannelse. Pt. er jeg ret fascineret af Tyskland og Østrig og fremgangen i deres røde og mousserende vine. 

Vinbaren du altid kommer tilbage til?

Jeg er netop på vej tilbage fra barsel efter at min datter Amelya kom til verden sidste år. Af samme årsag har der været en laaaannnnggg periode, hvor jeg ikke har gjort så meget brug af vinbarer. De enkelte halve glas jeg har nydt igennem de sidste 1 ½ år, har været nydt i forbindelse med restaurantbesøg eller hjemme i privaten sammen med min mand. Men men men – af besøg der i nærmeste fremtid er planlagt er: Ved stranden 10, Ancesstrale bar og Den Vandrette.

Portrætbillede fotograf: Nina Bruun

1 fl.
Zillinger Indiskret Sekt Rose
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Weingut Herbert Zillinger
Weinviertel
Østrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 230

Om Vinen

I august 2011 havde champagne, cava, spumante, sekt – ja, alle gode mousserende vine med en rosa tone, adgang til Børsens blindsmagning i Skagen. Østrigske Herbert Zillinger har kun fremstillet sekt i få år, men hans rosa bobler i 'Indiskret' kan allerede konkurrere med franske champagner, ifølge Børsens anerkendte mad- og vinanmelder Ole Troelsø.

Om Producenten

Traditionen for vinproduktion i familien Zillinger går tre generationer tilbage. Vingården er beliggende i det sydlige Ebenthal nord for Wien i vinregionen Weinviertel. Siden Herbert i 1998 kom retur fra ønologskolen i Klosterneuburg har han stået med ansvaret for husets vine. Stilen er rank, stringent og der er fokus på at skabe vine, der er nemme at nyde. Zillinger er altid garant for fantastisk pris/kvalitet forhold. Officiel medlem af 'biodynamic winemaker’s association respekt-BIODYN' siden marts 2017.

1 fl.
Kubler Pinot Blanc 'K'
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Domaine Paul Kubler
Alsace
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

Lys gylden farve med reflektioner af grønt. I næsen let og frutrig med mineralske hints. I munden frisk og velbalanceret med en krydret afslutning. Nyd vinen til forskellige tapas, charcuteri, quiche, tærter og salater.

Om Producenten

Vinhuset Paul Kubler drives i dag af tredje generation Kubler, Philippe Kubler, siden familien overtog vingården i 1947. Vingården er på 9 ha. og ligger i Soultzmatt i det sydlige Alsace. Philippe er en ung og visionær vinmager som har ændret husets stil til den mere "tørre" stil. Han er en ydmyg mand: "Jeg laver vin, som jeg synes Alsace-vin skal smage", siger han og bliver lykkelig, når han bekræftes heri af tilfredse kunder. Bemærk navnet, for her er en af fremtidens stjerner i Alsace!

1 fl.
Te Mata Sauv. Blanc
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Te Mata Estate Winery
Hawkes Bay
New Zealand
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 179

Om Vinen

100% Sauvignon Blanc. Vinen har en delikat lys citronfarve og en aroma af citrus, passionsfrugt, mango, og honningmelon. Smagen præges af nuancer af tropiske frugter og sommerurter og slutter fint med et lækkert sprødt finish. Servér enten vinen som en forfriskning før middagen eller sammen med salater, fiske- og skaldyrsretter samt let krydret asiatisk mad. Nyd vinen straks efter frigivelse - den vil dog fortsætte med at udvikle sig i flasken i to år fra høst.

Om Producenten

Te Mata Estate blev etableret i 1890'erne og er New Zealands ældste vinhus - og i dag anerkendt som et af de fem vin-ikoner i New Zealand. Te Mata er familieejet og en sand vingård: Specialiseret i druer, dyrkning og vinfremstilling fra de ni marker i Hawke's Bay. Under ledelse af John Buck har vinhuset i over næsten 30 år produceret en imponerende række af hvid- og rødvine - nogle af de mest kendte er Coleraine, Awatea Cabernets/ Merlots, Bullnose Syrah, Elston Chardonnay og Cape Crest Sauvignon Blanc.

1 fl.
Vinalba Reservado Malbec
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Bodegas Fabre
Mendoza
Argentina
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 120

Om Vinen

Mendoza er kendt blandt vinelskere, fordi den høje beliggenhed og de lange somre betyder, at vinene derfra får en vidunderlig ren frugt. Viñalba Malbec Reserva et flot eksempel på det. Druerne til denne vin kommer fra vinstokke, det er i gennemsnit er 25 år gamle - og vinen har en indbydende aroma og en smag, der er blød og fyldig med mørke noter af frugt og et strejf af bitter chokolade, som er kendetegnende for Malbec-druen. Et flot match til f.eks. oksekød, let krydrede retter med kød og retter tilberedt på grillen. Vi anbefaler at servere vinen ved 15-16 grader.

Om Producenten

Vinhuset Viñalba er et familieejet vinhus, der drives af ægteparret Hervé og Diane Joyaux Fabre. Hervé er vinmager med fransk baggrund. Han blev født i Bordeaux og var en af de første udlændinge til at opdage potentialet i Argentina. I 1992 byggede han sin første vingård, Fabre Montmayou, i Vistalba-regionen Lujan de Cuyo. På daværende tidspunkt blev Malbec hovedsageligt betragtet som en blandingsdrue og en drue, der var med til at tilføje farve til billige rødvine. Hervé så imidlertid potentialet i både det argentinske klima og Malbac og købte en række gamle Malbec-vinmarker (beplantet i 1908) - og han blev den første til at lave en vin på ren Malbec i Argentina! Hans baggrund fra Bordeaux dikterer en elegance og underfundighed til hans vinfremstilling, og siden 1992 har han dedikeret al sin passion til denne ekstraordinære drue, der i dag er synonym med argentinsk vin. Dette engagement har medført hans vine stor succes og trofæer i store engelske vinkonkurrencer, der bl.a. omfatter "Best Argentine Red", "Best Argentine Red Blend" og "Best Malbec in The World". Best Argentine Wine producer of the Year 2013 - IWSC

1 fl.
Artadi Tempranillo
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Bodegas Artadi
Rioja
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 170

Om Vinen

100% Tempranillo fra Artadis egne marker i Rioja. Efter gæring hviler vinen 6 måneder på franske egetræsfade. Vinen står i glasset med en intens rubinrød farve. Duften er domineret af flot moden rød frugt, timian og sort peber. På tungen har vinen den karakteristiske Artadi struktur, hvor en flot ren rød frugt suppleres af en mineralitet, der er med til at give vinen et køligt præg og gør at man hele tiden har lyst til en tår mere. Vinen bør nydes indenfor 5-6 år fra høst og kan med fordel iltes 1-2 timer før servering ved ca. 16 grader. Oplagt til grillet lam, kalv eller gris.

Om Producenten

Huset er etableret i 1985 og beliggende i byen Laguardia i Rioja Alavesa. Artadi var et af de første spanske vinhuse, der for alvor indså vigtigheden af terroir og i dag er det blevet en besættelse for grundlægger Juan-Carlos López de Lacelle. Hvor andre vinproducenter forsøger at producere flere vine i større mængder, er Juan Carlos siden 2014-årgangen gået den helt anden vej - og da han alligevel ikke fulgte reglerne har han også meldt sig ud af D.O.C Rioja. Alt dyrkes i dag biodynamisk, udbytterne er skåret ned med 50% (de var meget lave i forvejen) og hans fokus er nu udelukkende på den enkelte drue fra et specifikt terroir. I Rioja udelukkende på Tempranillo fra forskellige enkeltmarker, i Navarra udelukkende Garnacha og i Alicante er det udelukkende Monastrell. Artadi var i forvejen nogle af Spaniens mest eftertragtede vine og nu er produktionen skåret ned med 50%, mod at kvaliteten er hævet endnu et par niveauer. Blandt de moderne spanske vine er der ganske enkelt ingen i nærheden af Artadi i disse år!

1 fl.
Parxet Cava Cuvée Dessert
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Parxet Gleva Estates
Alella
Spanien
37 cl.
11.5%
Pris (1 fl.):
DKK 113

Om Vinen

100% Pinot Noir. De håndplukkede druer går direkte til presning og derefter en kort udblødning for at give farven uden at tanniner får lov at præge smagen. Vinen lagres 2 år på flaske. Farven er er lyserød med et rubinrødt skær. Aromaer af modne skovbær såsom hindbær, brombær og solbær. Saftig lang smag. Anbefales til desserter - f.eks. crépes, is, kage og chokolade.

Om Producenten

Parxet blev etableret i 1920 i Tiana, en lille by beliggende få km nord for Barcelona, da familien Suñol begyndte at lave 'methode traditionelle' mousserende vin i Mas Parxet. Parxets vin blev hurtigt en succes i Barcelona området. I 1980 blev der bygget et topmoderne vinhus i Santa María Martorelles. Vinhuset er omringet af vinmarker tilplantet med de lokale Pansa Blanca-vinstokke. I 1990'erne udvidede Parxet ved at købe Bodegas Tionio i hjertet af Ribera del Duero, og siden Bodegas Basagoiti i Rioja. Navnet Parxet er afledt af det franske ord "parchet" hvilket betyder "petit morceau de vignoble" eller lille vinmark. Et meget passende navn i et område som Alella, hvor der den dag i dag fortsat er mange små jordlodder.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER