VINKASSEN

Maj

‘18

Sommelier

Rasmus Andersen

Maj måned er der hvor solen – forhåbentlig – rigtig får fat og det bliver tid til at nyde et friskt glas vin i haven eller på terrassen. De første spæde urter kan hentes i haven eller på torvet, men havet omkring os, er stadig leveringsdygtig i gode råvarer. Vi går fra de tunge kraftige retter, mod retter med mere finesse og mere sprødhed. Maj er jo måneden hvor det for alvor går amok med asparges, nye kartofler, salater, fjordrejer og gris på grillen. Det er bare den bedste tid på året og her hvor alle de vine, som ikke kan skjule sine fejl under for meget sødme eller alkohol, virkelig kommer i spil. Der er bare en så ærlig årstid vi går i møde, både med mad og vin og naturen.

Derfor har jeg valgt et glas Riesling fra Mosel, med masser af frugt, hvide blomster og en svag sødmefuld bagkant. Syre frisker munden og er en perfekt medspiller til alle de skønne urter, der kommer op i haven i kombination med god fisk. F.eks. spiller vinen helt fantastisk til cevhiche med torsk, grønne asparges, lime, lidt asiatiske islet som fx citrongræs, kefirlime. Lidt godt brød og koldt smør – så er det sgu svært at være sur.

Maj er også Rosé tid. For mig er rosé meget overset, men kan også grænse til det kedelige, når sødmen får lov at tage over. Derfor er rosé fra Lafage et super glas, både til terrassen mens frokostgrillen varmer op og til lidt hyggemad. Friskheden og syren er den perfekte ledsager til pate med grønpeber, salami og skinke – alt i alt et godt blend af det kolde italienske og spanke køkken.

Når så rosén er drukket og alle er afslappet og grilmesteren er klar med årets første (eller anden) frokost fra grillen, er et glas nord italiensk Pinot lige i skabet. Et stykke dejlig dansk velfærdsgrissebasse – måske en skaftkotelet grillet rosa med bare salt og peber sammen med de spæde nye urter (gulerødder, aparges etc) grillet og vendt i en lidt sødlig vinaigrette og så med nye danske kartofler. Så er det næste ærgerligt at vinen ikke er i magnum.

Vinoplevelsen du aldrig glemmer?

Jeg er total fan af vine fra alle områder, men de skal laves på lokale druer, Nebiolo fra norditalien, Tempranillo fra nordøst spanien etc. En af de største oplevelser med vin – uha det er svært at vælge. Men tror sgu en af dem i top 10, er da jeg i 2014 fik et glas Morgon Beaujolais fra 1967 som stadig spillede max – eller første gang jeg smagte champagne fra Jacquesson, årgang 1996, som Jean Herve havde dekanteret.

Vinområdet du foretrækker for tiden?

Selv om jeg er til det meste vin i verden, som er lavet med respekt for området og med værdighed, banker mit hjerte altid lidt hurtigere, når der kommer mulighed for en tur til Rioja og Piemonte. Mest fordi, at jeg der føler, at man rammer et helt særligt køkken, som spiller max sammen med de druer der laves vin af  - og så følelsen af, at de laver noget de har lavet i mange 100 år, og det går de ikke på kompromis med. (Men Alsace og Bourgogne er nu heller ikke værst)

Vinbaren du altid kommer tilbage til?

Når jeg skal på vinbar, vil jeg aller helst til Aarhus og besøge Sabi på S’Vinbar i Klostergade – kæmpe udvalg i glasvin og en fantastisk stemning. Skal jeg have et glas i København, må det være R Vinbar hos Bo 

2 fl.
Riesling Trocken
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2015
Weinguter Wegeler
Mosel
Tyskland
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 135

Om Vinen

Dette er Wegelers visitkort fra Mosel, en Riesling på druer fra områderne Bernkastel, Wehlen og Graach. Alle druer stammer fra egne marker og håndhøstes på de ofte meget stejle, meget skifferholdige skråninger. Vinen har en raffineret, lysegylden farve med en elegant bouquet af limefrugt, citrus og grønne æbler. Smagen er frugtrig og tindrende frisk med en dejlig mineralitet. Arketypisk Mosel.

Om Producenten

Weingut Wegeler råder over unikke markbesiddelser i både Mosel og Rheingau. Firmaet blev grundlagt i 1900 og vingården i Mosel stammer fra 1903, da Julius Wegeler netop havde købt en stor del af den berømte Bernkasteler Doctor vinmark. Vingården blev allerede dengang lavet i 3 niveauer, det man i dag kalder winemaking by gravity, dvs. at man benytter tyngdekraften til så vidt muligt at transportere druerne frem til vinen skal på flaske uden f.eks. at pumpe. Wegeler var således pioner for et princip som de fleste topvingårde anvender i dag.

2 fl.
Coté Rosé
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2017
Domaine Lafage
Cotes Catalanes
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 110

Om Vinen

60% Grenache Noir, 40% Cabernet Sauvignon. Frisk og frugtig rosé med intense noter af blomster, tranebær og kirsebær. Elegant rosé med flot balance, sprød finish og lang mineralsk eftersmag.

Om Producenten

Domaine Lafage ligger billedskønt i den sydligste del af Côtes du Roussillon, mellem Perpignan og Miiddelhavet. Området er et af de ældste vinområder i Frankrig og har været dyrket siden romertiden. Domainet drives af den meget energiske og dynamiske Jean-Marc og hans kone Eliane, begge winemakere i mesterklassen. Jean-Marc er en eftertragtet "flying winemaker" og laver også vin i Spanien og Sydamerika. Domainet strækker sig over 200 ha, men det er kun 138 ha, som er beplantede. Jean-Marc og Eliane bor på den oprindelige landejendom fra 1800 tallet, mens selve vingården er topmoderne med state-of-the-art faciliteter.

2 fl.
Pinot Noir Alto Adige
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2015
Cantina Terlan
Trentino-Alto-Adige
Italien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 170

Om Vinen

100% Pinot Noir. På Terlans lidt lavere vinmarker og især på Montigl plateauet, giver den sydlige eksponering og en frisk aften brise de ideelle betingelser for Pinot Noir druen der her giver en meget elegant rødvin. Druerne høstes i hånden og gæres langsomt på ståltanke inden vinen lagres 7-10 måneder på store egetræsfade. Resultatet er en smuk rubinrød vin med en frisk og kompleks duft af brombær og blåbær med en antydning af kirsebærlikør samt noter af lakrids og underskov. Smagen afslører en meget mineralsk Pinot Noir med en flot balance mellem moden frugt og en delikat tannin struktur som giver et meget elegant udtryk.

Om Producenten

Cantina Terlan blev grundlagt i 1893 og er i dag et topmoderne kooperativ bestående af over 140 vinavlere, som tilsammen har over 160 ha. vinmarker. Kooperativ titlen skal man dog ikke lade sig snyde af når det gælder Terlan, for her produceres nogle af Italiens flotteste hvidvine. Vinene har med deres store mineralitet og knivskarpe syre, et chokerende stort lagringspotentiale og efterspørgslen er stor. Derfor er Cantina Terlan også noget så usædvanligt som et kooperativ, der sælger deres vine per allokation (hvor importørerne for tildelt en begrænset mængde hvert år). Terlan ligger i Terlano distriktet i Sydtyrol, et af Alto Adiges (Sydtyrol på italiensk) syv underområder, kendt for sit unikke terroir på læsiden af Tschögelberg. Den særlige vulkanske røde kvartsholdige porfyr jord på de stejle bjergskråninger, har et meget højt mineral indhold og er fantastisk veldrænet. Alt sammen med til at give vinene deres unikke mineralitet, frugt og elegante syrestruktur.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER