VINKASSEN

Dec

‘17

Sommelier

Sofie Lem Hansen

Det har nok altid ligget lidt i kortene at Sofie Lem Hansen skulle arbejde med vin. Fra en ung alder ,med forældre som altid tilbragte ferie i vinområder, var hun vant til en vinkælder fyldt op med vin, hovedsaligt fra Bordeaux og Champagne. Sofie arbejder i dag som sommelier og manager på Nærvær – en fornyligt åbnet Restaurant og Vinbar. Selvom Bordeaux altid har fyldt meget i opvæksten, er Sofie selv svært glad for tysk Riesling og Nebbiolo i mange afskygninger.

Da jeg blev spurgt om jeg ville være kurator for december vinkassen, sagde jeg med det samme ja. December er en kold måned, hvor man har brug for god vin at varme sig på. For mig fed Chardonnay eller krydret rødvine.  

Det er også julemåneden og det betyder her i Danmark masser af traditioner både forbundet med mad men også med vin. Mange dansker forbinder julemad med Amarone og Portvin. Det er der såmænd ikke noget galt med, men der findes rigtig meget andet godt, som smager dejligt og sagtens kan holde til det danske tunge julemad.

I sig selv drejer det sig om at vinene har nok syre og tanniner til at skære igennem det fede mad. Tilbehøret til det danske julemad, såsom rødkål og asier er i sig selv sødt og syrligt, hvorfor det også vigtigt at vinene har syren til at matche dette syrlige garniturer - men også sødmen. Det er derfor lidt frugttunge vine, altid har fungeret rigtig godt til det danske julemad.

For mig har Amarone altid været lidt for vulgært og tungt, så jeg har altid prøvet at søge andre veje. Druer som Syrah, Tempranillo, Cabernet Sauvignon kan ofte det samme som Corvina i Amaronen, bare mere elegant og knap så tungt. Hvis man er glad for det tunge og lidt søde frugt kan oversøisk Zinfadel noget rigtig spændende til det danske mad også. Det lidt rosin-agtige søde frugt fra Amaronen er erstattet af noget mere frisk og livligt.  

Til den dejlige ris a´la mande er der  for mig  to vine som går igen år efter år. Dansk kirsebærvin eller Recioto della Valpolicella, begge perfekt med den fede dessert og det dejlige søde kirsebærsauce. 

Vinoplevelsen du aldrig glemmer?

Jeg fejrede min 30års fødselsdag i Rheingau sidste år og var så heldig at blive inviteret med, da en tysk advokat skulle smage noget fra sin private samling. Vinen lå til opbevaring hos Graf Von Kanitz, hvor min ven er vinmager. Helt klart, fra den aften, står mindet om glasset med Chateau Lafite Rothschild 1992. At være vokset op med vine fra Bordeaux, var dette  Chateau selvfølgelig på drømmelisten, så at smage denne og så på ens 30års fødselsdag, var meget følelsesladet. 

Vinområdet du foretrækker for tiden?

Rheingau selvfølgelig, fordi jeg har arbejdet for et vinhus der og min kærlighed altid vil være til dette område og deres sprøde riesling vine. Men også de nordlige Rhône vine har fundet min kærlighed på det sidste. Hermitage, St. Joseph og Côte Rotie. Mest fordi Bordeaux og Bourgogne altid har taget meget fokus, men efter at have smagt pragt eksemplarer derfra, er jeg selv blevet mere interesseret i disse.

1 fl.
AA Cava Mirgin Brut
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Alta Alella
Alella
Spanien
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 159

Om Vinen

Flot Cava Brut Nature fra Alta Alellas økologisk dyrkede marker på terasser i 450 meters højde, blot 2 km fra middelhavet i Alella nord for Barcelona. Blanc de blanc-stil produceret på druerne Pansa Blanca (Xarel·lo), Macabeo, Parellada og Chardonnay. Gæret på ståltanke og lagret 20 måneder i flasken inden degorgering. 0 gram restsukker og Non-Dosage. Meget fine små behagelige bobler. Frisk og mineralsk smag med nuancer af bl.a. citrusfrugt, æbler, mandler og ingefær. Lækker cava, der er oplagt som aperitif eller som et fint match til f.eks. det asiatiske køkken og salater. Vi anbefaler at servere vinen ved 8-10 grader.

Om Producenten

Alta Alella er et familieprojekt af Josep Pujol-Busquets og Cristina Guillén. De er begge to vokset op i Allela omegn og er kommet hjem igen efter et halvt liv væk, hvor de har beskæftiget sig professionelt med vinen rundt omkring i verden. Parret købte marker, så de første vine kunne fremstilles i 2001. De ejer i alt 12,5 ha beplantet med den traditionelle Alella drue, Pansa Blanca, dertil internationale sorter og endda den glemte Mataró, som ikke er blevet dyrket i Alella siden vinlussen raserede i Europa i midten af d. XIX århundrede. Vinhuset er designet specifikt med henblik på mikrovinifikationer som tillader gæring af hver mindre vinmark for sig. Vinmarkerne er beliggende kun 2 km fra Middelhavet i 150-300 meters højde og dyrkes fra begyndelsen som et certificeret økologisk landbrug.

1 fl.
Pencarrow Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Palliser Estate Wines
Martinborough
New Zealand
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 134

Om Vinen

100% Chardonnay fra Palliser Estates vinmarker i Martinborough. Efter gæring på en blanding af amerikanske og franske egetræsfade hviler vinen yderligere 7 måneder i store egetræsfade. Spændende næse med moden citrusfrugt, hvide blomster og vanilje. På tungen optræder vinen med en elegant struktur hvor den intense Chardonnay frugt er i flot balance. En sprød syre og en krydret eftersmag gør vinen særdeles alsidig til mad. F.eks. skaldyr, fisk, lyst kød eller risotto.

Om Producenten

Palliser Estate Wines blev etableret i 1989 efter to vingårdes sammenslutning. Vingårdene havde samme stil og vinmarker ved siden af hinanden - og sammenslutningen betød i længden bedre vin, mere kvalitet samt større mængde og en mulighed for at gøre sig gældende internationalt. Palliser har nu 32 hektar vinmarker og er placeret ca. 70 km. nordøst for hovedstaden Wellington (nordøen) i en langstrakt nord-syd gående dal, hvis undergrund er meget lig Bourgognes og med et tørt klima. Palliser producerer klassiske vine, såsom Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Late Harvest Riesling/Botrytised Riesling, Noble Harvest Chardonnay og en Sparkling. De producerer også en vifte af lækre dagligdagsvine under navnet "Pencarrow". Palliser er blevet placeret blandt de 10 bedste vingårde i New Zealand og dette på kort tid. Bedøm selv, om det er lykkedes!

1 fl.
Borgo Syrah Cortona
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
T. d'Alessandro
Toscana
Italien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 95

Om Vinen

Denne vin består udelukkende af Syrahdruer plantet mellem 1997 og 2002. Vinstokkene er plantet med en tæthed der spænder fra 7.000 til 8.500 planter pr. hektar. Vinen er frmstillet af druer fra de yngste vinmarker, hvilket udmærker sig i form af en frugtagtig renhed, generøsitet og fylde. Borgo Syrah adskiller sig fra Il Bosco ved en større planteproduktivitet og for mekanisering af visse operationer. Under gæringen er macerationen (udblødningen af druerne med skaller) generelt kortere (ca. 15 dage) sammenlignet med Il Bosco. Dette er med til at opnå en umiddelbar frugtagtig og blød vin. Vinen er fremragende til fx grillmad, og overgår mange australske Shiraz-vine i samme prisleje.

Om Producenten

Vingården Tenimenti d'Alessandro startede i 1967, da d'Alessandro-familien flyttede fra Rom og købte 100 hektar af Manzano gården. I 1988 begyndte Massimo d'Alessandro at eksperimentere på 5 hektar for at kunne bestemme kvaliteten af området. Indtil da blev der kun produceret blandede vine i Cortona. Det tog fire år med mikrovinfremstilling og omhyggelig undersøgelse af jorden og klimaet før valget faldt endeligt på Syrah. Takket være Syrahs særlige akklimatisering til den tørre jord i Cortona blev resultatet fremragende med et stærkt præg af den karakteristike jord. Tenimenti d'Alessandro plantede herefter, i årene 1993-2002, i alt 40 hektar Syrah med en høj plantetæthed på 8.000 planter pr. hektar. Tenimenti Luigi d'Alessandro har siden opnået stor international anerkendelse for deres Syrah - især for Il Bosco - og det har trukket store producenter som Antinori og Ruffino til området, hvor de også er begyndt at plante Syrah. I 1999 opnåede Cortona-området D.O.C. status. Jagten på kvalitet har været den drivende kraft og efter 20 års eksperimenteren fortsætter Tenimenti d'Alessandro med at investere i kvaliteten af sine vine med stor omhu. I dag er deres Syrah en autentisk lokal vin og Il Bosco og Migliara er produceret af udvalgte druer af højeste kvalitet. Begge vine er i dag pejlemærke for den kvalitet man stæber efter blandt alle italienske Syrah-vine.

1 fl.
Backhouse Zinfandel
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Backhouse Wine
Californien
USA
75 cl.
14.8%
Pris (1 fl.):
DKK 128

Om Vinen

Silkeblød og lækker californisk Zinfandel. Zinfandel har de seneste 10 år udviklet sig til en af de mest populære druer, især fra Californien. Cecchetti-familien ejer flere marker i Sonoma County, tæt ved Napa Valley, tilplantet med Zinfandel og her kommer druerne til Backhouse fra. Efter gæring har vinen lagret 6 måneder på en blanding af franske og amerikanske egetræsfade. Aromaen er rig på nuancer af røde bær, vanilje og kakao. Smagen er intens og domineret af nuancer af f.eks. solbær, garrique, kakao og hindbær. Lang og blød eftersmag med velintegrerede tanniner. Vi anbefaler at servere vinen ved 15-16 grader og den er et oplagt match til især grillet kød.

Om Producenten

I 1994 købte Roy og Rachael Cecchetti en 2½ hektar stor parcel i Sonoma Valley. Ved det store piletræ på ejendommen lå det gamle baghus, hvor forfattere og kunstnere har boet for at nyde stilheden og naturen. Vinene fra Backhouse er kreeret for at dette sted ikke skal glemmes af kommende generationer og vise hvor flotte og elegante vine man kan lave i Californien.

1 fl.
El Pedrosal
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Hnos. Perez Pascuas
Ribera del Duero
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 139

Om Vinen

100% Tempranillo. 12 måneders lagring i 1-3 år gamle franske og amerikanske egetræsfade. Fornem kølig aroma med nuancer af bl.a. trøffel, chokolade, solbær og kærnemælk. Smagen er saftig kombineret med Tempranillos varme, krydrede frugt. Fornem fløjlsagtig tekstur med bløde tanniner i eftersmagen. Sublimt og klassisk match til f.eks. grillet eller braiseret lam og oksekød.

Om Producenten

José Manuel Pérez Pascuas er vinhusets ønolog og sønnen til en af de tre brødre, som etablerede bodegaen i 1980. José Manuel har arbejdet i familieforretningen siden 1989. Vinhuset har fra starten satset på kvalitet og ikke kvantitet, derfor deres begrænsede årlige produktion på ca. 350.000 flasker. Perez Pascuas råder over ca. 135 ha vinmarker som ligger i ca. 800-850 meteres højde over havets overflade. Vinene har med deres store personlighed, karakter, elegance og regelmæssige høje kvalitetsniveau opnået stor anerkendelse på det internationale marked og fra verdens mest kyndige journalister. For eksempel fik Viña Pedrosa vinene 3 stjerner i Hugh Johnsons 'Vinguide til verdens vine' samt betegnelsen 'vine af fortræffelig anseelse'. Herhjemme fik Viña Pedrosa Crianza, som den eneste rødvin 5 glas i Oldenburgs Vinguide. Viña Pedrosa Gran Reserva bliver omtalt i de forskellige spanske vinguider som en af landets absolut bedste vine, på niveau med ikoniske vine som Pingus og Vega Sicilla. Senest er Viña Pedrosa placeret blandt verdens 20 bedste vine i Oz Clarke's '250 Best Wines'. Vinhuset er flere gang kåret som 'Årets Vinhus' bla. i ' Vivir el Vino'. Spaniens kongefamilie er blandt vinhusets kunder - og Spaniens tidligere premierminister Aznar, samt Pave Juan Pablo II var også meget glade for Pedrosas vine og købte til den årlige julemesse bla. Perez Pascuas Gran Seleccion.

1 fl.
Recioto Bertani
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Bertani Domains
Veneto
Italien
50 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 200

Om Vinen

Corvina og Rondinella druerne til Bertanis Recioto kommer udelukkende fra nogle af de bedste marker i Valpantena bakkerne nord for Verona. Lavet på de mindste drueklaser og ofte kun "skulderen" af drueklaserne, der har været udsat for mest sol og dermed det største sukkerindhold. Druerne tørres i 150 dage. Herefter sorteres druerne igen inden gæring i cementtanke. Vinen lagrer 12 måneder i store fade af kirsebærtræ. Meget dyb violet farve. Overdådig aroma med nuancer af bl.a. blomme, kirsebær, hindbær, krydderier, vanilje og kakao. Smagen har en fornem balance, hvor sødmen ikke tager overhånd. Her er frisk mørkerød frugt, chokolade, blomme, krydderier og lakrids. Fornem vin til især desserter med chokolade, risalamande med kirsebærsovs og ikke mindst oste som f.eks. gorgonzola, parmesan, gouda og lagret cheddar. Vi anbefaler servering ved 9-10 grader og vinen kan gemmes op til 15 år fra høståret.

Om Producenten

Det mest kendte og legendariske vinhus i Veneto! Vinhuset blev grundlagt i 1857, og det var på denne adresse i Grezzana at man i 1950'erne opfandt Amarone, som den vintype vi kender i dag. Bertani ejer i dag over 250 hektar i Valpolicella Classico området, men der dyrkes kun vinstokke på de 130 hektar, da resten er natur for at sikre god biodiversitet. Alle markerne er under konvertering til økologisk dyrkning, som de forventer færdigt i senest 2017. Alt i hele produktionen er de senere år optimeret, hvilket vil sige at vinene fortsat laves efter de klassiske forskrifter, men med det bedste mulige udstyr til rådighed. Bertani producerer i dag ikke kun de kendte vine som Secco Bertani, Villa Arvedi eller Amarone Classico, men også bl.a. flot Soave og IGT Verona. Et vinhus i særklasse - ikke blot i Veneto og Italien - men i hele verden.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER