VINKASSEN

Nov

‘17

Sommelier

Jacob Kocemba

Jeg har arbejdet med vin i over 20 år og jeg har arbejdet med smage og kombinationen af disse igennem mine jobs som sommelier, men også i et utal af smagsudvalg og vinpaneler for diverse blade og aviser. I mine tidlige år var jeg meget til oversøisk vin. Jeg syntes, at de havde en fylde, der matchede de smagspræferencer jeg kunne lide og som gav mig en god oplevelse dengang. Men efter jeg fik mere erfaring, ja, så ændrede min smagspræferencer sig mod Europa og koldklima vine. Jeg begyndte at sætte pris på bitterhed og god syrestruktur. Det, kombineret med flere gode besøg hos forskellige vinbønder i Europa, gjorde, at jeg fandt ud af hvilke typer vin jeg virkeligt satte pris på. Jeg er sjældent til alkoholtunge rødvine med sødme og styrke, eller fadtunge hvidvine fra den oversøiske verden. Det er mere finesse og eleganthed, jeg går efter, og derfor er pinot noir og riesling de druer jeg værdsætter mest og derfor også dem, jeg vil anbefale i denne kasse!

Riesling er for mig nok verdens bedste drue - det obligatoriske spørgsmål omkring hvilken vin jeg ville tage med på en øde ø - ville uden tøven være en tør riesling i en magnumflaske gerne fra en super mark i Tyskland. Denne drue har en fantastisk evne til at kombinere de smagsegenskaber jeg holder så meget af i hvidvin. Riesling er bitter og syrlig og det, kombineret med en fantastisk dybde og koncentration der ikke bliver for overdøvende, er helt unikt. De grønne nuancer og mineralske smagsnoter bringer glæde hver gang disse dufte rammer næsen og glæden ved en ny god vinoplevelse får munden til at give et stort smil.

Riesling er blevet en drue flere og flere begynder at dyrke, men det er i Tyskland og i Alsace den har sin højborg. Den er også god til at lave søde vine på, men det er de tørre sprøde rieslingvine, som jeg sætter pris på. Riesling står flot alene og er en god vin at begynde en hyggelig stund med, da den er ikke for mættende og for fyldig. Den er god til mad og kan klare de fleste fisk og skaldyrs retter.

De tre vine på riesling jeg har valgt her giver et lille indblik i, hvad riesling kan. Det er vine, der er tørre og som giver et friskt udtryk med mineralitet og noter af græs, citrus, lime, friskhed og morgendug. Det er vine som også giver en indsigt i den varietet, som druen har. Jordbundsforholdene er meget vigtigt for hvordan udtrykket af vinen bliver, og hver især kommer de fra et specifikt område, som kommer til udtryk i smagen.

Riesling skal gerne serveres ved 6-8 grader i et almindeligt vinglas.

Pinot noir druen, gerne formidlet i Bourgogne, men også i resten af verden, giver den smukhed, som jeg sætter stor pris på i en vinoplevelse. Der er meget stor forskel på, hvordan udtrykket er i de forskellige verdensdeles fortolkning af Pinot Noir. Men fælles for pinot noir er, at de sjældent bliver de store powervine og elegantheden fremstår som et kvalitets tegn, som man gerne vil efterstræbe som vinbonde.

Pinot noir er for mig en fordybelsesvin, som skal have tid til at frembringe de mange aromaer, der er i vinen. Derfor er temperatur og glastype ikke uvæsentligt. Det er vigtigt for oplevelsen at bruge store glas med store overflader for at give vinen lov til at frigive de sarte aromaer. Temperaturen er ligeså vigtig - omkring de 15-16 grader er helt perfekt, da de frugtaromaer, som kendetegner pinot noir, her står klarest.

Jeg har valgt tre forskellige udtryk af pinot noir som I kan nyde sammen med mad eller bare gode venner. Pinot noir virker også fremragende som det glas vin, der giver et smil på læben en tung efterårsdag. Hvis du vælger at servere den til et måltid - så vil kalv, kylling eller rødt kød være at fortrække. Men tilbehøret må ikke være for stærkt. Det kan vinens koncentration og eleganthed ikke klare.

Velbekomme!

1 fl.
Riesling Alsace Ribeauvillé
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Ribeauvillé
Alsace
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 109.95

Om Vinen

Vinene fra Vignerons de Ribeauville beviser tydeligt, at Alsace virkelig er værd at tage i betragtning, når man skal have fuld valuta for pengene. Det er ikke for ingenting, at Riesling ofte benævnes som kongen af Alsace. Druens enestående evne til at kombinere koncentration og fylde med dybde og finesse er berømt verden over, ikke mindst på grund af de sublime resultater der opnås i Alsace. Denne flotte Riesling fra Ribeauville kendetegnes ved en intens bouquet af ung frugt og et lille hint af mineraler. Smagen er intens og rig på moden bærsødme, perfekt afbalanceret med en behagelig friskhed. En perfekt harmonisk vin med nerve og kompleksitet.

Om Producenten

Ribeauvillé et et af Frankrigs mest moderne kooperativer. Der er blevet dyrket vin på Ribeauvillés marker siden benediktinermunke begyndte at dyrke jorden i den tidlige middelalder. Tidligere var fokus mest på at producere en stor volumen, men det er skiftet de sidste 15-20 år til udelukkende at dreje sig om kvalitet og terroir. Ribeauvillé råder over mange forskellige terroirs (jordbund) på deres mange marker, og alle disse marker er siden 1990 blevet kortlagt og undersøgt, således man er sikker på at dyrke de rette druer på de rette terroirs for at få et optimalt produkt. Alle medlemmer af kooperativet har desuden underskrevet et regelsæt for kvalitet. At Ribeauvillé er på rette vej viser kåringen til "Frankrigs bedste kooperativ" i 2011 af Revue du Vin de France, Frankrigs mest betydende vinblad. Et stort skulderklap til de hårdtarbejdende vinbønder i Ribeauvillé. Som konsulent har man tilknyttet Denis Dubourdieu, professor i ønologi ved universitetet i Bordeaux og ejer af Sauternes slottet Doisy-Daëne.

1 fl.
Riesling Trocken Rheingau
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Weingut Wegeler
Rheingau
Tyskland
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 134.95

Om Vinen

Historisk set har de fleste hvidvine i Tyskland, selv dem der er benævnt Trocken, været lidt mindre tørre end f.esk. franske tørre hvidvine. Det er dog ved at ændre sig i takt med at ren, tør Riesling vinder større og større popularitet verden over, og Wegelers Trockenvine, er nemlig rene, tørre og mineralske. Samtidig laver man nogle af Tysklands bedste søde vine, hvor flere er rene samlerobjekter. Dette er Wegelers visitkort fra Rheingau, en Riesling på druer fra marker fra områderne mellem Hallgarten og Rüdesheim. Alle druer stammer fra egne marker og håndhøstes på de ofte meget stejle, mineralrige og lerholdige skråninger. Vinen har en raffineret, lysegylden farve med en elegant bouquet af fersken, citrus og grønne æbler. Smagen er frugtig og syrefrisk med en dejlig mineralitet.

Om Producenten

Weingut Wegeler råder over unikke markbesiddelser i både Mosel og Rheingau. Firmaet blev grundlagt i 1900 og vingården i Mosel stammer fra 1903, da Julius Wegeler netop havde købt en stor del af den berømte Bernkasteler Doctor vinmark. Vingården blev allerede dengang lavet i 3 niveauer, det man i dag kalder winemaking by gravity, dvs. at man benytter tyngdekraften til så vidt muligt at transportere druerne frem til vinen skal på flaske uden f.eks. at pumpe. Wegeler var således pioner for et princip som de fleste topvingårde anvender i dag. I Rheingau råder Wegeler over ikke færre end 16 Erstes Gewächses (Grand Cru) marker - vingården er beliggende i Oestrich. Wine Spectator har givet Wegeler 95 points eller højere ikke færre end 30 gange!

1 fl.
Wiener Gemischter Satz
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Weingut Wieninger
Wien
Østrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 134.95

Om Vinen

Gemischter Satz - den bedste måde at afspejle markens karakteristika. Gemischter Satz er Wien-distriktets traditionelle hvidvinstype. Vinen fremstilles ved at man dyrker mange forskellige druesorter side om side i én mark. Druerne høstes på én gang og vinificeres samlet. Vine af flere druesorter fremstilles normalt som en cuvée, hvor man dyrker, høster og vinificerer de enkelte druesorter separat, og sammenstikker de forskellige vine lige før tapning på flaske. Fritz Wieninger mener at Gemischter Satz-vine afspejler en marks karakteristika, dens terroir om man vil, bedre end alle andre vintyper. Wieningers Gemischter Satz kombinerer essensen af Wiens hvidvine. Grüner Veltliner byder ind med syre og peberaroma, Riesling giver citrusnuancer, struktur og mineralitet, og Traminer-druen bidrager med krydderi og charme. Vinen byder på en krydret bouquet med noter af citrus og friskkværnet hvid peber. Smagen er mellemfyldig og vedholdende, og munder ud i en sprød, mineralsk finish.

Om Producenten

Den internationalt anerkendte vinmager Fritz Wieninger er pioneren bag genfødslen af kvalitetsvinsdyrkning i vinområdet omkring Wien. I 1980'erne overtog han forældrenes "Heurigen" dvs. et traditionelt gæstgiveri med vinproduktion. Fritz har konverteret ejendommen til en kvalitetsproduktion med vindyrkning efter biodynamiske retningslinjer, og hans vine er ubestridt Wien-distriktets bedste. Weingut Wieninger råder over 45 ha på både højre og venstre side af Donau, herunder de to fantastiske enkeltmarker Bisamberg, med hovedsagelig sandet og stenet jord, samt på Nussberg, som er kendt for dets kalkrige jord. Markerne er overvejende beplantet med de grønne druesorter Grüner Veltliner, Riesling og Chardonnay samt de blå Pinot Noir og Zweigelt.

1 fl.
Serbal Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Bodega Atamisque
Mendoza
Argentina
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 109.95

Om Vinen

Serbal Pinot Noir bliver lavet af håndplukkede druer fra marker, som ligger ca. 1300 meter over havet. Vinen har en lys rubinrød farve. Duften er præget af noter af kirsebær. Smagen er meget delikat og silkeblød med bløde tanniner.

Om Producenten

Atamisque ligger i Uco Valley i Mendoza ved foden af de majestætiske Andesbjerge. Bodegaen ligger på jorde, der har været dyrket siden jesuiterne grundlagde Estancia Atamisque helt tilbage i 1608. I dag ejes Bodegaen af ægteparret John og Chantal Du Monceau. Selve vingården er bygget i 2006 og er en state-of-the-art facilitet, bygget til at frembringe topkvalitet her 1250 meter over havets overflade og fremstår meget smukt og falder perfekt ind i landskabet med sine skifertage. Bodegaen råder over meget gamle vinmarker med op til 80 år gamle vinstokke. Jordbundsforholdene er ideelle med skifer og granit med et overliggende lag sand og småsten, og klimaet er forholdsvist køligt. Vinifikationen foregår ved hjælp af tyngdekraften. Chantal du Monceau's bedstefar var vinbonde i Bourgogne og Bodegaens hovedinspirationskilde er da også elegance og ren frugt. Den berømte ønolog Roberto de la Mota, kendt fra Mendel, er konsulent på Atamisque, hvilket i sig selv er et kvalitetsstempel. Alle druer håndhøstes tidligt om morgenen for at bevare friskheden og køligheden og sorteres straks og der bruges kun de bedste franske egefade fra de berømte skove i Allier og Nevers i Frankrig. Bodegaen ejer også en top restaurant, hvor man naturligvis kan drikke vingårdens vine og spise f.eks ørred fra vingårdens eget dambrug.

1 fl.
La Vigne du Cloitre
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Cave de Lugny
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 134.95

Om Vinen

Druerne til denne vin kommer fra en mark, der er blevet anlagt af munke fra et nærliggende kloster. Marken er sydøst vendt og stokkene er ca. 30 år gamle. Vinen er lækker rød i farven og næsen er fuld af især røde bær, hindbær og jordbær samt et touch af solbær og en let krydret tone. I smagen findes de samme bær, men også et flot touch af lakrids.

Om Producenten

Cave de Lugny ligger i nordlige Maconnais (blot et stenkast fra byen Chardonnay). Huset har om nogen specialiseret sig i hvid Bourgogne fra Maconområdet og laver ikke færre end ti forskellige Macon-vine, som alle rangerer blandt distriktets bedste. Cave de Lugnys historie startede tilbage i 1927 med 116 små bønder som medlemmer - i dag er medlemmerne stadig små passionerede bønder og antallet er vokset til næsten 400. For at sikre kvaliteten er der strenge krav til bønderne; bl.a. med årlige kontrolbesøg samt kvalitetsbedømmelse af druerne omkring høsttid.

1 fl.
Pinot Nero Maculan
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2013
Maculan
Veneto
Italien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 159.95

Om Vinen

Det er de færreste der forbinder den traditionelle Bourgogne-drue Pinot Noir med Italien, men Maculan og hans dygtige kældermester har lavet en fabelagtig præstation. Den rubinrøde vin byder på en indbydende frugtig bouquet af hindbær, lys chokolade, muskat og mint. Smagen er middelkraftig og begavet med en imponerende balance mellem moden frugt og fint afrundet tannin. Et lille mesterværk!

Om Producenten

Breganze-distriktet ligger i Veneto, i et bakket område omtrent midt i mellem Venedig og Gardasøen. Traditionelt har Breganze været arnested for tørre og søde hvidvine på den lokale Vespolina-drue, men takket være det kuperede terræn kan der dyrkes mange andre druersorter, herunder også de internationale såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Chardonnay. Fausto Maculan er Breganzes suverænt bedste producent. Fausto laver Chardonnay og Cabernet Sauvignon i samme stil og kvalitet som de bedste huse i Californien og Bordeaux, hans Pinot Noir giver Bourgogne- bønderne rynker i panden og hans dessertvine har slået de bedste Sauternes, ja sågar selveste Château d'Yquem. Hans berømte dessertvine Torcolato og Acinobili står som nogle af Italiens bedste og har gennem tiderne opnået 96 points hos Robert Parker flere gange.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER