VINKASSEN

Okt

‘17

Sommelier

Michael Dyg Staunæs

Michael Staunæs har siden 2011 abonneret på den månedlige vinkasse fra Vesterbro Vinklub. Som en af den første kunder, har vi givet Michael mulighed for at sammensætte vinkassen for oktober måned. 

”Jeg har fået den fornøjelse, som én af klubbens første medlemmer, at sammensætte en månedskasse, som jeg håber falder i jeres smag. Efteråret står for døren, hvorfor kassen er sammensat af lidt fyldigere og kraftigere vine end dem, der har præget sommeren. Blandt andet har jeg valgt San Leonino, som jeg har fået i kassen tidligere, og som jeg syntes er rigtig høj kvalitet til prisen. Derudover er er kassen præget af et par flasker Rhône vin, som passer godt til årstiden.

Jeg vil også gerne benytte lejligheden til, at fremhæve hvor nemt og bekvemt Vesterbro Vinklub er. Som medlem får jeg mulighed for at lære nye vine og vinområder at kende, hvilket er en af de største fordele ved konceptet. Jeg har i hvert fald fået mange gode vinoplevelser, som jeg ellers ikke ville have fået, som ikke-medlem. God vin kræver forstand - altså før man køber og indtager den.

Her hjælper Vesterbro Vinklub os, der måske ikke 100% ved hvilken årgang, hvilket område og hvilke vinhuse, der kan give os det vores smagsløg higer efter til den rigtige pris. 

Enkelte vine kan findes billigere end den listepris, der præsenteres - bevares! Men der er tale om håndører i forskel og desuden er vinen med en klækkelig rabat, når man ser på den samlede kasse med 6 vine - og vigtigst af alt, så er vinene valgt for mig. Vine, som jeg med stor sandsynlighed ikke havde fundet selv.”

Vinoplevelsen du aldrig glemmer?

En god kammerat (og tidligere vinhandler) inviterede mig til en vertikalsmagning af Chateau Pichon Longueville Comtesse De Lalande.

Vinområdet du foretrækker for tiden?

Toscana er et område jeg altid vender tilbage til. 

Vinbaren du altid vender tilbage til?

R Vinbar på Gl. Mønt

1 fl.
Fontaine du Clos Vaucluse
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Fontaine du Clos
Rhône
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 119

Om Vinen

Fontaine du Clos Vaucluse 2015 er lavet på Chardonnay og Viognier. Druerne er høstet i slutningen af august, helt tidligt om morgenen, for at sikre optimal friskhed og har efter kort maceration lagret to måneder på fad inden frigivelse. Vinen har en flot klar farve med et gyldent skær og en indbydende duft med noter af bl.a. fersken, citrus og frisk hasselnød. Smagen er fyldig og harmonisk med en frisk syre. Servér vinen som en forfriskning før middagen, eller til et udvalg af oste (gerne franske). Den vil også gøre sig godt til de fyldige retter med fisk og skaldyr. Vi anbefaler en serveringstemperatur på ca. 10-12 grader. Bør nydes indenfor de næste 3 år.

Om Producenten

Fontaine du Clos er beliggende i det maleriske sydfranske landskab tæt på Mont Ventoux. Vingården blev etableret i 1990 af John og Nicole Barnier, og drives i dag af deres søn Jean-Francois og hans kone Celine. Fontaine du Clos producerer vine og er samtidig en planteskole, hvor der bliver dyrket vinstokke med mere end 30 forskellige druesorter - i Frankrig er det kendt som "Les Pépiniéristes". Fontaine du Clos er synonym med et fantastisk forhold mellem pris og kvalitet på vine fra det sydlige Rhône!

1 fl.
Franz Haas Pinot Grigio
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Franz Haas
Montagna
Italien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 178

Om Vinen

100% Pinot Grigio fra Franz Haas' økologisk dyrkede marker i Montagna. Gæret på det naturlige gær i både ståltanke og store 50 hektoliter egetræsfade. Lagres i ståltanke med gærresterne og hviler efter flaskning 3-4 måneder i flasken før frigivelse. Flot strågul farve med grønne reflekser. Aromaen er pakket med bl.a. akacie, blomster, mandel og hø. Smagen er frisk, saftig og utrolig ren og blød. Fornem vin til hvide pizzaer, risotto med grøntsager, supper og retter med skaldyr. Vi anbefaler servering ved 8-10 grader og vinen bør nydes indenfor 5-6 år fra høståret.

Om Producenten

Franz Haas har siden 1880 produceret vin i de samme gamle kældre i Bolzano og vinhuset er stadig familieejet. Vinhuset ejer over 50 hektar vinmarker, alle beliggende på skråningerne på Cislon bjerget, mellem 240 og 800 meter over havets overflade. Fra 1982 til 1986 gennemgik Franz Haas en stor omvæltning, da de bl.a plantede mange af vinmarkerne om med fokus på lavere udbytte, højere koncentration og der blev også plantet druevarianter, som ikke var set før i området. De sidste 10 år er markerne blevet dyrket økologisk (ikke certificeret). Franz Haas er især kendt for sine hvidvine, der kan have en stålsat mineralitet og syre som de bedste vine fra Østrig og Tyskland, kombineret med en forførende aroma. De sidste 10 år har man dog også for alvor vist, at man i Alto Adige har et fantastisk klima til Pinot Noir og deres Schweizer Pinot Noir har opnået de magiske 3 glas i Gambero Rosso.

1 fl.
Caprili Rosso Toscana Ilex
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Caprili
Toscana
Italien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 119

Om Vinen

Det seneste skud på vin-stammen fra Caprili i Toscana af de røde vine, er Ilex dedikeret til Montalcino. Vinen er produceret på 100 % Sangiovese og spontangærer ved kontrolleret temperatur i ståltanke i maksimalt 3 uger, afhængig af årgangen. Det meste af vinen lagres på ståltanke og en lille andel på egetræsfade. Super saftig hverdagsvin som er den perfekte ledsager til f.eks. pasta og pizza. Vinen bør serveres ved 14-16 grader og vi anbefaler at drikke vinen indenfor 5 år fra høståret.

Om Producenten

Vinhuset Caprili råder over 58 hektar i det sydvestvendte område af kommunen Montalcino, men det er kun de bedst beliggende 15 hektar, der er tilplantet med vinstokke. Sangiovese Grosso bliver dyrket på 13,5 ha for Brunello di Montalcino D.O.C.G og og Rosso di Montalcino D.O.C.G. Trebbiano, Malvasia og Vermentino på 0,8 ha på jord for S. Antimo Bianco D.O.C, mens Moscadello gror på de resterede 0,7 ha til at producere vinen af samme navn. Til vinhuset hører også en olivenlund på 4 ha, hvorfra der bliver produceret en excellent ekstra jomfru olivenolie. Caprili har siden 2004 været anset som en af de absolut bedste producenter af Brunello i den klassiske stil og naboskabet til Casse Basse fornemmes i vinenes stil. Vinene er i store årgange allerede er en nydelse som unge, men rummer også et enormt lagringspotentiale. En Brunello di Montalcino 1990 smagt i efteråret 2009, havde stadig en indsmigrende rød frugt, perfekt balance og god syre.

1 fl.
Bellane Petit Cotes du Rhone Villages
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Clos Bellane
Rhône
Frankrig
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 135

Om Vinen

Grenache og syrah fra Clos Bellanes økologisk dyrkede marker, der er rige på kalksten og beliggende køligt i 400 meter over havets overflade. Gæret ved det naturlige gær og vinificeret i stort cementkar og ståltanke. Intet fad. Duften er præget af bl.a. violer, garrique, blåbær, grafit og sød lakrids. Mørk balsamisk frugt i en frisk og læskende smag. Exceptionel ren og fin frugt for en Côtes du Rhône, her er finesse og stor drikkeglæde fra første tår. Køl flasken ned til 13-14 grader og server den til f.eks. alle former for stegt eller grillet kød, pastaretter eller blot til hygge. Fremragende Côtes du Rhône, der virkelig viser det specielle kølige og mineralrige terroir på Clos Bellanes jord.

Om Producenten

Clos Bellane blev i 2010 overtaget af Stephane Vedeau (Ferme du Mont). Denne lille unikke vingård, med 48 hektar beliggende over 400 meter over havets overflade sydøst for Valreas. Jordbunden her er domineret af sandsten, kalksten og rig på mineraler og i et – for syd-Rhône - meget køligt klima. Marken er en stor stejl skråning mod øst, der får de tidligere morgentimers sol, men i løbet af den tidlige eftermiddag tager skyggen over, og sikrer, at druerne ikke koges af solen hele dagen. Marken er omkranset af trøffeltræer og over 120 bistader - og blev i 2015 certificeret økologisk. Dette er terroir for især grenache, men der er også parceller med mouvèdre, syrah, rousanne, marsanne og en smule viognier. I kælderen hersker det naturlige gær og her jagtes ikke stor ekstraktion, høj alkohol og søde vine. Alle vinene lagres hovedsageligt i store cementkar og kun på topvinene bruges der 25-30% barriques. Alt arbejdet i kælderen foregår ved tyngdekraft, så vinen aldrig pumpes. Clos Bellane ejer også 1,4 hektar i Châteauneuf du Pape – Urgonien. Efter 25 år hvor Robert Parker har haft stor magt over stilen i det sydlige Rhone, vil man på Clos Bellane tilbage til delikate og elegante vine, der samtidig stadig har syd-Rhônes intense og krydrede frugt.

1 fl.
San Leonino Governo
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
San Leonino
Toscana
Italien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 139

Om Vinen

Ny vin fra San Leonino, men lavet på en gammel Toscansk teknik. Den friske vin, der typisk er færdig med at gære i november, tilsættes lidt druer der er tørret en smule (som med Amarone). Dette starter en ny langsom gæring, der varer helt ind i det efterfølgende forår. I april/maj tappes vinen på flaske og hviler 6 måneder før frigivelse. Herlig duft af kirsebær, sød lakrids, blomme, appelsinskal og tørrede krydderier. Hvor forholdsvis billige vine på Sangiovese fra Toscana ofte kan have et meget rustikt præg i smagen, så er Governo mere blød og afrundet. Den lange gæring i store egetræsfade har givet blødere tanniner, uden at vinen har mistet den klassiske frugt fra Chianti, præget af kirsebær, blommer og ribs. Fornem og perfekt drikkemoden vin til f.eks. stegt eller braiseret kalvekød og gris. Vi anbefaler at nyde vinen indenfor 5-6 år fra høståret og en serveringstemperatur på 15-16 grader. Bag San Leonino står et af italiensk vins største navne - Bertani i Veneto.

Om Producenten

I 2011 gjorde folkene fra legendariske Bertani deres indtog i Chianti. Den lille vingård San Leonino blev købt og efterfølgende er der investeret massivt i både kælderen og i markerne. Her dyrkes udelukkende Sangiovese på de perfekte sydvendte skråninger, lige syd for Castellina in Chianti. Ansvaret for det hele er lagt i hænderne på stjerneønologen Andrea Lonardi og resultaterne er allerede begyndt at vise sig i de nye årgange. Priserne er yderst fornuftige, men vil utvivlsomt stige i de kommende år, da mange ser San Leonino som en af områdets kommende topproducenter. Stilen er klassisk Chianti Classico - intense, men ikke tunge vine. Vine der komplementerer maden på tallerkenen og vine der kan holde mange år i kælderen, hvis man ønsker det.

1 fl.
Soucherie Anjou Rouge Villages Champ aux Loups
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Château Soucherie
Loire
Frankrig
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 238

Om Vinen

Champ Aux Loups er en lille parcel i Anjou, med en jordbund rig på sand og ler. Ca. 45 år gamle vinstokke, 100 % Cabernet Franc. Dyrket økologisk (ikke certificeret). Efter sortering sker gæringen naturligt i store egetræsfade (foudre). Vinen lagres i samme foudre i ca. 1 år inden aftapning med minimal filtrering. Smuk intens rubinrød farve i glasset. Duften er præget af lyse røde bær, urter, asiatiske krydderier, lakrids, kaffe og let indtryk af fad. Smagen er saftig uden at blive banal, dette er seriøs Cabernet Franc fra Loire. Fornem kombination af Cabernet Francs grønne urtede udtryk, fadlagringen og med helt fine tanniner i eftersmagen. Fuldstændig oplagt bud på den perfekte vin til f.eks. tatar, stegt lyst kød og fjerkræ eller kronvildt. Vi anbefaler at servere vinen ved 14-15 grader i store Bordeauxglas. Kan gemmes op til 10 år fra høståret.

Om Producenten

Château Soucherie er et af de smukkeste små vinslotte i Frankrig. Fantastisk smuk og klassisk arkitektur og beliggende mellem vinmarkerne på skråningen mod floden Layon. Her lige syd for byen Angers og langs med Loire-dalen finder man et unikt terroir for især Chenin Blanc, men også for Cabernet Franc i Anjou. I dag står Roger Beguinot i spidsen for Soucherie, med den unge Thibaud Boudignon som ansvarlig for Soucheries overgang til 100% økologisk drift. De 36 hektar er hovedsageligt beliggende i Coteaux du Layon, Anjou og en smule i Savennieres. Château Soucherie hører i dag til den absolutte elite i dette lille kultområde.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER