VINKASSEN

Jan

‘18

Sommelier

Samantha Larsen

Samantha har arbejdet i restuationsbranchen i ca 10 år. Første gang Samantha rigtig fik lov til at dykke ned i vinens verden var, da hun blev blev jeg spurgt om hun ville være med til at åbne en vinbar med to tidligere chefer fra Kul. I dag arbejder hun på Restaurant Anarki.

”At starte en vinbar var super spændende og nervepirrende, da det var en kæmpe udfordring, eftersom jeg mest havde arbejdet med tjenerfaget. Jeg gav mig i kast med det, inden for de rammer vi havde sat fik for første gang lov til at dykke rigtig ned i vinens store dejlige verden. Så da jeg blev spurgt om jeg ville sammensætte en smagekasse tænkte jeg, yes endnu en udfordring. 

Kulde, frost og forhåbning. Januar måned er en af de koldeste måneder, og kræver varme og hygge - både i mad og vin. Vi kommer dog ud af en af de tungeste måneder, december, hvor vi har mæsket os med tung fed mad og fyldige robuste vine. 

I januar er det jordens frugter og vildt, der er i centrum, og mange vælger, inklusiv mig selv, at starte januar lidt lettere ud, så hvordan kombineres disse modsætninger? 

Oversøisk Pinot noir! Denne drue er fantastisk tilpasselig, og i det rette teorrier kan den ramme det meste. Jeg er meget begejstret for Yarra Valley i Australien. Denne ”lille” vin, har masser af aromaer, krydder og frugt, og kan nemt passe med klassisk vildt, da den ikke overdøver med tanniner. Den kan sagtes også gå til grøntsagsretter, hvis man tager januarkuren. Hvis man vil have mere varme og sødme er Finca Bacara 3015 med den spanske Monastrell drue, et udemærket bud på en dybere og mørkere vin. Hvis man skal forsøge at se bort fra, at vin og mad altid supplerer hinanden fremragende, synes jeg, at der altid skal gøre plads til at nyde vinen uden tilbehør og andet. En saftig og sprød grüner veltiner, har aldrig gjort nogen fortræd og den går man som regel  aldrig galt med.”

Vinoplevelse du aldrig glemmer?

Da jeg var pureung tjener, var jeg ude at servere til et sølvbryllup i Nordsjælland. Værten var fra den bedre del af borgerskabet, og nød min nysgerrighed for vin, men også min manglende erfaring. Han valgte så, at åbne Les Forts de Latour i hhv. 89, 96 og 2002, hvortil jeg fik at vide: ”husk nu at alder spiller ind – næste gang du får mulighed for at smage disse vine, vil de være helt anderledes”. Dengang anede jeg ikke, hvad det jeg stod og drak...

Vinområdet du fortrækker fortiden?  

Bourgogne har, så længe jeg husker, altid været mit hjertebarn. Jeg altid er vendt tilbage hertil. Men jura er begyndt at lokke mere og mere, og hvis vi skal ligge det frankofile helt til side og bevæge os til f.eks. Spanien, så er vi omkring Rais Baixas.

Vinbaren du altid vender tilbage til?

Ved stranden 10 er altid en vinbar, der med sikkerhed vil hive, men ellers synes jeg, at drengene ved Ancestrale formår at skabe nogle dejlige rare omgivelser. 

1 fl.
Grüner Veltliner Lion
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Sohm & Kracher
Burgenland
Østrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 178

Om Vinen

Grüner Veltliner fra gamle økologisk dyrkede marker rige på kalksten og grus i Weinviertel. Gæres på det naturlige gær og som den eneste vin fra Sohm & Kracher, lagres vinen udelukkende i ståltanke; 6 måneder på bundfaldet, ingen battonage. Helt ren og fin aroma, med nuancer af bl.a. limeskal, grønne æbler, bladselleri, hvid peber og blomster. Smagen er utrolig saftig, ren og læskende… en vin, hvor man hurtigt når bunden af flasken. Oplagt som aperitif eller til f.eks. sushi, lette ferske fiskeretter eller rene grøntsagsbaserede retter. Vi anbefaler, at nyde vinen indenfor 5-6 år fra høst ved 7-8 grader.

Om Producenten

Østrigs to største vinpersonligheder er gået sammen om at lave vin! Aldo Sohm startede sit liv som sommelier i 1998, i 2002 vandt han Østrigs bedste sommelier, en titel han forsvarede frem til 2006, hvor han rejste til New York. I 2007 var det så titlen som USA's bedste sommelier, der kom i hus, og han startede som chefsommelier på den 3-stjernede Michelinrestaurant 'Le Bernadin' i New York. I 2008 blev han kåret til verdens bedste sommelier og i 2009 var det så tid til, at lave en smule vin selv. Som verdens bedste sommelier vælger man selvfølgelig sin makker med omhu, og i Østrig er Gerhard Kracher én af de helt store stjerner. Der laves 4 vine i meget små mængder, alle Grüner Veltliner. Alt er økologisk dyrket, alt er gæret på det naturlige gær og generelt søges der ikke opulente og kraftige vine, men delikate, ranke og friske vine der komplementere maden på tallerkenen, fremfor at overdøve den. Vi er meget stolte over, at være blandt de første importører i verden, der har fået muligheden for at købe en smule vin fra Sohm & Kracher.

2 fl.
Finca Bacara 3015
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2016
Finca Bacara
Jumilla
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 139

Om Vinen

Ambitionen på Finca Bacara er at lave friske vine, drevet af en intens frugt og som kan nydes unge. Alt hos Finca Bacara dyrkes økologisk, det er dog endnu kun vinen 3015 der er certificeret. Generelt arbejdes der med den største respekt for naturen og man går meget op i genbrug m.m.

Om Producenten

Finca Bacara er et nyt og spændende projekt i Jumilla. Et ungt hold af vinmagere med Santos Ortiz i spidsen har overtaget en gammel vinmark, udelukkende med Monastrell (mourvédre) vinstokke, der danner grundstammen i vingårdens produktion. Der er varmt i Jumilla og Monastrell elsker varme, både for at opnå optimal modenhed, men det er også med at give nogle høje udbytter, uden at koncentrationen i druerne går ned.

1 fl.
Little Yering Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Rathbone
Yarra Valley
Australien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 150

Om Vinen

Håndplukkede druer, 100% Pinot Noir fra Yarra Valley. Lagret på nye franske fade. Vinen har en klassisk Pinot Noir aroma af mørke bær. Flot balance mellem frugt og et strejf af krydderi. Frugtrig, fyldig lang og blød eftersmag. Vinen er god til alle typer fjerkræ, samt retter med lyst kød som f.eks. kanin eller svinekam.

Om Producenten

Yering Station er Victoria's første vingård placeret i 'hjertet' af Yarra Valley. De første vinstokke blev plantet i 1838 i dette område, hvor der ikke tidligere var dyrket vin. Denne historiske vinejendom blev købt af Rathbone-familien i 1996, som markerede begyndelsen på en ny æra med opførelsen af en state-of-the-art vingård og prisbelønnede vinturistmål. Vingården råder over ca. 270 ha fordelt på 4 parceller med primært Pinot Noir og Chardonnay, men også med druer som Cabernet Sauvignon, Shiraz og Sauvignon Blanc. Som en familie-ejet vingård er Yering Station blevet anerkendt for sit store engagement i fremstilling af vin af topkvalitet.

1 fl.
Artazu Garnacha
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Artazu
Navarra
Spanien
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 170

Om Vinen

100% Garnacha fra Artadis gamle højtbeliggende marker i Navarra - den køligste del af Navarra med marker rige på kalk og grus. Dyrket biodynamisk, ekstremt lavt udbytte efter sortering af druerne, gæret på det naturlige gær og lagret i franske egetræsfade (ca. 20% nye). Ingen filtrering ved aftapning. Fantastisk kølig duft med nuancer af bl.a. hindbær, kirsebær, brombær, lakrids og peber. Smagen er utrolig ren for en vin i dette prisleje, pakket med mørk kølig frugt, bløde finkornede tanniner og en friskhed sjældent set i spansk Garnacha. Genial vin i selskab med alt grillet kød, især lam serveret med grillede grøntsager som forårsløg, peber og tomater. Vi anbefaler at servere vinen ved 14-15 grader og den bør nydes indenfor 6-7 år fra høståret.

Om Producenten

Ejet af tophuset Artadi i Rioja. Dette vinhus blev grundlagt i 1996 af Juan Carlos López de Lacalle. Vinhuset Artazu er beliggende i byen Artazu i Valdizarbe området, som er den nordlige del af Navarra. Deres første vin på markedet var årgang 2000. Artazu's gennemsnitsproduktion ligger på 150.000 liter vin årligt.

1 fl.
Barale Barbera Castle
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Fratelli Barale
Piemonte
Italien
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 189

Om Vinen

Druerne til denne flotte og traditionelle Barbera vin kommer fra 2 hektar ved Castellero vinmarken. Farven er rubinrød. Duften er karakteristisk af modne røde frugter og blommer. Smagen er frugtig, intens og mellemfyldig og velafbalanceret. Eftersmagen er tør og med en behagelig syre. Drik den til rødt kød, råbuk, pølser og pikante oste. Lagringspotentiale er 3 til 5 år.

Om Producenten

Vinhuset Azienda Agricola Fratelli Barale blev grundlagt i 1870 af Francesco Barale, dengang allerede ejer af Barolo-vinmarker i Castellero, Preda, Bussia og Costa di Rose områder, hvor produktionen af de velkendte Langhe vine, især Barolo, begyndte. Den nuværende indehaver, Sergio Barale, ejer 20 ha. af de prestigiøse vinmarker beliggende i de idylliske Langhes bakker. Familien Barale bor stadig i det oprindelige familiehus.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER