VINKASSEN

Jun

‘23

Sommelier

David Ekberg

Grill kassen

I juni måned er temaet grillvine!
Vi går jo en årstid i møde, hvor rigtig mange tilbereder sine råvarer på glødende kul.
Jeg er jo, ligesom så mange andre danskere, typen som elsker at grille, for jeg elsker den smag kødet får af åben ild. 

Grillkassen består af vine med lidt mere tyngde, for jeg synes at de mørkere udskæringer og kød med lidt fedt virkelig kommer til sin ret, når det bliver tilberedt på grillen. 

Malbec-druen er ligesom Tempranillo bedste venner med oksekød og argentinske Ampakama er ingen undtagelse. Her finder du bare den perfekte balance mellem frugt, tanniner og det spice som Malbec har fra naturens hånd. 

Vi har lagt en frisk Crianza fra Rioja-vinhuset Ontañon i kassen på 100% Tempranillo, som virkelig synger, hvis du fx serverer den til krydrede grillede hakkebøffer. Jeg plejer at røre farsen op med lidt sennep, hvidløg, æg og en lille smule mel før jeg samler dem, og så skal de have godt med salt og peber. 

Lander Jenkins Cabernet Sauvignon fra Californien er oplagt til den røde bøf, og det samme er Horseshoes and Handgrenates fra Oregon, USA egentlig også. Min egen go to grill bøf er ofte entrecote pga. at den er fyldt med smag. 

Spanske Hijos del Cierzo er en saftig vin på Grenache og Syrah og for mig er det et oplagt valg til slow cooking mad som fx en hel lammekølle eller svineskank glaceret i masser af øl og honning. 

Land of Saints er en blød og saftig vin fra Californien og den er meget alsidig. Den kan både klare and og flæskesteg fra julebordet, men jeg kunne også godt se en hel grillet kylling badet i stærk barbecuesovs og serveret med nye kartofler i smør og persille, grønne asparges og grillede majs. 

Velbekomme og rigtig god grillsæson. 

1 fl.
Horseshoes and handgrenates
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Mouton Noir
Oregon
USA
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 280

Om Vinen

André Hueston Macks bud på The American Red Wine hovedsageligt bestående af Syrah fra det sydlige Oregon kombineret med en smule Cabernet Sauvignon og Merlot fra Red Mountain Washington. Oregon- og Washingtonvinene holdes adskilt i ståltanke efter lagring på egetræsfade, blandes så løbende ved aftapning. Dermed opnås noget så sjældent som Non Vintage-rødvin. Overraskende elegant aroma med hindbær, brombær, kirsebær og hvid peber. Frisk rød frugt i smagen med finkornede, bløde tanniner, lakrids, kaffe og granatæble i eftersmagen. Dette er grillvin par excellence: Frugten og tanniner matcher kødet og den friske syre tager gerne kampen op med en klassisk bèarnaise. Vi anbefaler at nyde vinen ved 15-16 grader i store bordeauxglas.

Om Producenten

Mouton Noir er grundlagt i 2007 af André Hueston Mack, tidligere chefsommelier på The French Laundry i Californien og siden Per Se i New York. Det startede som et lille garageprojekt, der skulle forsyne små restauranter i New York med unikke vine fra Oregon. Mouton Noir drives som négociant, hvor André Hueston Mack køber druer fra små vinbønder i Oregon, som han har lært at kende gennem sine år som sommelier, hvor han konstant jagtede små unikke vine fra hele verden. I Europa har vinene indtil videre kun været tilgængelige på MonVinic i Barcelona, men nu kommer vinene til Danmark. Mouton Noir er også et livsstilsprojekt inspireret af bl.a. skateboarding, punk og hip hop, hvilket ses tydeligt i vinenes navne og etiketter.

1 fl.
Hijos del Cierzo Garnacha / Syrah
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Borsao
Campo de Borja
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

70% Garnacha (Grenache) ledsages af 30% Syrah i denne blødt frugtbårne og fyldige spanier, der er opkaldt efter den på sin vej. Denne øgede luftcirkulation gør det ikke kun koldere at være vinmark. Det giver også færre sygdomme og et tilsvarende mindre behov for sprøjtning, og så giver den i øvrigt et kærkomment modspil til Spaniens intense sommersol, så det hele ikke går op i syltetøj og sukker. I vinhuset er klaserne afstilkede og vinen gæret i ståltane skarpt forfulgt af 3 måneder lagring i franske egetræsfade. Resultatet er en intens kirsebærrød og levende vin med en koncentreret aroma af varm, dybrød frugt à la moreller og syltede brombær, som indhyldes i sød lakrids, chokolade og saltkaramel. En kraftig og cremet oplevelse følger på tungen, hvor en charmerende frugtsødme får kærkomment modspil fra en frisk frugtsyre og et nænsomt men velplaceret spark tannin. Hijos del Cierzo er med andre ord en velstruktureret og velsmagende vin, der vil gøre sig godt til både grillsæson og jul eller for den sags skyld til en langtids-simret ragout lavet på fjerkræ eller vildt. Evt. med tilhørende svampe, peberfrugt og kikærter, som det ofte hører sig til i det spanske landkøkken. Vi anbefaler servering ved 14-16 grader.

Om Producenten

Bodegas Borsao tror på, at en god vin "fødes" i vinmarken, og de er derfor meget omhyggelige med at høste på det helt rigtige tidspunkt. Ikke for tidligt, da det vil give stramme og snerpende vine, og ikke for sent, da vinene så vil blive slappe og i bedste fald marmeladeagtige. Når druerne er høstet, gennemgår de en ekstra kvalitetskontrol, inden de bliver sendt ind i vineriet. Løbende følger man med i den teknologiske udvikling for at efterstræbe den bedst mulige kvalitet, og i vineriet styres den rette temperatur i gæringstankene derfor elektronisk. Borsao gør mere og mere ud af økologi og sustainability, og med et nyt vinhus i 2018 får de nu over en tredjedel af deres strøm fra soceller, de gemmer og genbruger regnvand til vanding af marker. i 2022 havde de over 100 hektar af økologiske vinmarker. Robert Parker om vinhuset: "This is a marvelous consumer resource for high quality wines selling at absurdly low prices. I often ask myself, if I had known wines like this existed when I began my career 33 years ago, would I have even considered trying to find great wines at low prices? This has been one of my "go-to" wineries for many years, given their relationship between quality and price. Once you taste these wines, you will probably ask the same question many people have - why do I need to spend more? Bodegas Borsao, which was founded in 1958, owns 3,700 acres in what is one of the emerging, super quality, realistically priced wine regions of not only Spain, but all of Western Europe, Campo de Borja. The soils tend to be dominated by a white chalkiness with considerable alluvial gravel and pebbles. The climate is continental, meaning extremely hot summers and cold winters with some influence from the nearby Ebro River. The vineyards are not old by Spanish standards, with most of the Grenache planted in the early 1980s, and the Tempranillo, Cabernet Sauvignon and Syrah in the late 1990s. Most of the wines see no oak, and are fermented and aged in stainless steel under strict temperature and quality conditions."

1 fl.
Cabernet Sauvignon
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Lander-Jenkins
Californien
USA
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 238

Om Vinen

Cabernet Sauvignon har i mange år været den mest populære drue i Californien, og denne vin fra Lander-Jenkins står som en arketypisk skildring af, hvorfor! Vinificering Vinen er baseret på Cabernet Sauvignon udvalgt fra flere vinmarker, herunder Napa Valley. Efter gæring har vinen lagret 6 måneder på en blanding af franske og amerikanske egetræsfade, hvormed den opnår en del af den krydrede sødmefuldhed, der har gjort californisk Cabernet så berømt i første omgang. Aroma og smag Aromaen er således rig på fyldige røde bær, solbær, skovbund samt vanilje, ristet kokos og mokka fra fadlagringen. Smagen er herlig - fyldig men ikke fed - og pakket med en intens rød frugt og en lang, silkeblød eftersmag. Serveringsforslag Lander-Jenkins Cabernet Sauvignon er en oplagt vin til f.eks. grillet og braiseret kød og til at fordybe sig foran pejsen eller i stearinlysenes skær vintermånederne ud. Vi anbefaler at dekantere vinen 1 time inden du serverer den - ideelt ved ved 16-18 grader.

Om Producenten

Morgan Zainovich er 3. generation ejer og vinmager på Lander-Jenkins. Familien har en lang tradition for landbrug og produktion af vin i Californien. Markerne kommer fra områder i og omkring Monterey, Lodi og Napa Valley, hvor de dyrkes så naturligt som muligt og med største respekt for naturen og klimaet. Dette er klassiske californiske vine med dybde, intensitet og kompleksitet fra et spændende familieejet vinhus, som har vundet talrige priser og udmærkelser og er blevet kaldt "California Wine Value" af Robert Parker/The Wine Advocate.

1 fl.
Land of Saints GSM
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Grace Wine Company ( Tribute to Grace )
Californien
USA
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 308

Om Vinen

Med Land of Saints fra Central Coast ønsker Angela og Jason Osborne at vise, at vin fra Californien sagtens kan være vellavet, charmerende og personligt uden at koste en formue. Beviset er denne både krydrede, frugtintense og samtidig mundvandsdrivende charmeur lavet på ca. 35% Grenache, 40%. Syrah og 25 Mourvèdre (GSM)! Dyrkning og Vinificering Disse tre klassiske druesorter har i århundreder bevist, at de trives side om side nede i Sydfrankrig, men hvis det skal være helt ideelt, vil Syrah gerne have det lidt køligere end Grenache og i særdeleshed end Mourvèdre. Derfor dyrkes de hos Land of Saints på tre - hvad angår højde og jordbundsforhold - forskellige marker, der hver tilgodeser flest mulige af de respektive druers særbehov. Markerne og dermed druerne høstes således separat, og ca. 25% hele klaser indgår så i gæringen, der udføres af naturens egen gær og efterfølges af 11 måneders lagring på brugte franske barriques. Ved nymåne omstikkes de respektive vine så fra deres fade, og Osborne-parret går nu klar til at afgøre den præcise procentfordeling i det endelige blend. Aroma og smag Den færdige vin fremstår i et venligt skær med en kraftfuld, sødlig rød og blød frugt-aroma, hvor solmodne jordbær mingler med brombær og kirsebær tilsat et diskret krydret touch af tørrede blomster og lidt friske urter. Strukturen er, som den skal være i Santa Barbara: Frugtig og venlig men også langt mere letløbende og elegant end amerikanske vine flest. Samtidig er der troskab over for GSM-blendets franske aner: Med den medium-kraftig frugtsyre følger et bredt udvalg af sekundære smagsnuancer med en præcision, som minder mere om Rhône end de fleste af dens landsmænd. Perfekt valg hvis man holder Jul i Juli ( 24 juli ) og smider en flæskesteg på grillen og serverer nye kartofler, frisk rødkålsalat og selvfølgelig masser af brun sovs.

Om Producenten

Newzealandske Angela Osborne har en helt særlig kærlighed til mange forskellige druer, og tusind tak for det! Passionen for vin startede imidlertid med Grenache, men da det er for koldt i New Zealand til grenache, måtte hun både forbi det sydlige Australien, det sydlige Frankrig og det nordlige Spanien, inden hun endte i det sydlige Californien; Santa Barbara Highlands. Her startede hun A Tribute to Grace - hyldesten til hendes elskede bedstemor - med vine fra marker oppe i højderne, der dyrkes uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler. Filosifien i kælderen fortsætter med den såkaldte "hands-off"-metode: Her bruges ingen kunstig gær, minimal brug af SO2 efter gæring og ved flaskning, og ingen klaring og filtrering. Stilen er grenache med finesse, elegance og mineralitet, og det samme er nu overført til Land of Saints-serien, hvor hun og Jason Osborne i deres leg med forskellige druesorter ønsker at vise, at vin fra Californien godt kan være vellavet, charmerende og personligt uden at koste en formue. Angela Osborne har på meget få år fået et kultfølge blandt de bedste sommelierer i hele verden, og vi er stolte over at kunne præsentere dem for jer! ”Her work in the cellar is both precise and defined by a light touch, one reminiscent of the approach at the Rhone’s legendary Grenache source, Chateau Rayas. The resulting Grace wines show a rare purity and subtlety of flavor, which might explain how they also attracted an influential fan base, faring well not only in these pages but on wine lists around the world, from New York’s Eleven Madison Park to Stockholm’s Ekstedt.” - Jon Bonné, San Francisco Chronicle

1 fl.
Ampakama Malbec
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Casa Montes
San Juan
Argentina
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 120

Om Vinen

100% håndplukket Malbec fra Casa Montes' egne vinmarker i San Juan-regionen nord for Mendoza. Vinificering Vinen er blevet til efter en lang kontakt med drueskallerne, så man opnår den klassiske dybe røde farve. Dernæst har vinen hvilet et år på ståltanke inden aftapning og frigivelse. Aroma og smag Resultatet er en dragende aroma af røde bær, kirsebær, ribs, bacon og nykværnet mørkristet kaffe. Smagen er elegant med faste men runde taninner, mørk saftig frugt og let krydret eftersmag. Serveringsforslag Denne klassiske argentinske Malbec er et godt match til stegt eller grillet kød, gerne lam eller oksekød. Vi anbefaler servering ved 15-17 grader.

Om Producenten

Casa Montes er grundlagt i 1992 af den spanske emigrant Don Fransisco Montes fra Andalusien. Markerne er placeret i Tulum-dalen ved brederne af San Juan-floden ca. 700 meter over havets overflade. Her er den årlige gennemsnitstemperatur 17 grader, men om sommeren er +40 grader ikke usædvanligt, hvorfor kunstvanding med smeltevand fra Andesbjergene er en nødvendighed. Den høje beliggende er vital for vinenes kvalitet, da de varme dage her afløses af kolde nætter, hvilket er med til at give vinene en flot naturlig syre, der gør dem friske og saftige. Her 20 år efter grundlæggelsen er Casa Montes i dag kendt som en af Argentinas sikreste kilder af fornemme vine til yderst fornuftige priser.

1 fl.
Crianza
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Ontanon
Rioja
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 178

Om Vinen

Det rusker lidt i gummerne, når denne både saftige, frugtbårne og krydrede Crianza rammer munden. Hurra for det - så ved vi, det er en ægte Rioja! Ontañón Crianza er lavet på 90% Tempranillo og 10% Garnacha fra Ebro-flodens venstrebred i det østlige Rioja. I vinhuset er klaserne fuldt afstilkede, inden de knuste druer hældes til gæring. Derefter følger en 12 måneder lang modning på en blandede egetræsfade - franske som amerikanske, nye som gamle. Vinen er derefter hældt på flaske til yderligere et års modning inden frigivelse. Med stor rigdom i duft og udgøres holdes den færdige vin af kraftfulde sorte, endnu friske kirsebær, ristede krydderier, crème fraiche og balsamico. Kakao og træ-noter følger på tungen, mens eftersmagen især karakteriseres ved en rød og forbavsende ren og læskende frugtprofil, der hænger ved og giver mod på mere. Dette er ikke en vinrevolution - blot et skoleeksempel i klassisk, veludført Rioja Crianza! Tempranillo er fantastisk til rødt oksekød med stegeskorpe så jeg ville bruge den til grillet entrecote.

Om Producenten

Klassisk vinhus i hjertet af Rioja der laver flere forskellige vine. Ontanon er go to vinen når man skal have masser af kvalitet for pengene. Alt bliver høstet og sorteret manuelt og produktionen foregår bæredygtigt og med stor respekt for naturen og med fokus på at avle sund frugt der giver bedre vine.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER