VINKASSEN

Apr

‘21

Sommelier

Vesterbro Vinklub

TBD

1 fl.
AA Cava Mirgin Rosé
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Alta Alella
Alella
Spanien
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

Mourvèdre-druen, der i Spanien er kendt som Monastrell går her i det nordlige Katalonien under navnet Mataró. Navneudfordringen til trods er dens eksistens dog det hele værd og giver en smagsoplevelse af symfoniske dimensioner - flot balanceret og med en dejlig elegance. Således ejer Pujol-Busquets fra Alta Alella nogle af de bedste og mest mineralrige marker nord for Barcelona. Særligt rige er de på granit og sand, hvilket holder udbytterne nede og friskheden oppe. I vinhuset har druemosten gennemgået 5-6 timers kold maceration sammen med drueskallerne og dernæst en naturlig gæring i ståltanke. Andengæring er herefter foregået i flasken, hvor vinen har lagret 15-27 måneder (Reserve) alt efter degorgering. Her er ingen restsukker, ingen dosage og absolut minimalt brug af SO2. Delikat duft af solbær, jordbær, violer, mandler og æbler. Smagen er elegant, frisk og saftig, med fine små bobler, som er flot integreret i frugten. Oplagt vin at servere med friske bær om sommeren eller blot til hygge på terassen. Kan også matche salater, fisk/skaldyr og lyst grillet kød. Datoen på flaskens bagside indikerer tidspunktet for degorgering - altså hvornår proppen er kommet på. På den måde kan du se vinens færdige 'produktionsdato' og vil ud fra denne være i stand til selv at vurdere, hvornår den bør nydes. I dette tilfælde anbefaler vi således at nyde vinen inden for 24 måneder efter degorgeringsdatoen. Inden for denne periode anbefaler vi servering ved 6-8 grader.

Om Producenten

Alta Alella er et familieprojekt af Josep Pujol-Busquets og Cristina Guillén. Begge er vokset op i Allela omegn og vendte - efter at et halvt liv, hvor de har beskæftiget sig professionelt med vinen rundt omkring i verden - tilbage deres hjemegn for at opkøbe marker i slut 90'erne. De første vine fra de 12,5 hektar blev fremstillet i 2001 - siden er det kun gået én vej, og vinene er i dag er finde på toprestauranter i bl.a. New York. Alta Alella arbejder i høj grad med den traditionelle Alella-drue Pansa Blanca samt mindre mængder af internationale sorter og endda den glemte Mataró (Monastrell), som ikke er blevet dyrket i Alella siden vinlusens rasen i Europa sidst i 1800-tallet. Vinhuset er designet specifikt med henblik på mikrovinifikationer, som tillader gæring af hver mindre vinmark for sig. Vinmarkerne er beliggende kun 2 km fra Middelhavet i 150-300 meters højde og dyrkes fra begyndelsen som et certificeret økologisk og biodynamisk landbrug.

1 fl.
Gauby Catalanes Rouge
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Domaine Gauby
Roussillon
Frankrig
75 cl.
0%
Pris (1 fl.):
DKK 278

Om Vinen

Lettere urtet med duft af får... Altså på den gode måde! Sådan lød dommen fra vores salgschef om denne også frugtfyldte, slanke og super velkomponerede rødvin fra det sydøstligste Frankrig. Druerne Syrah, Grenache, Carignan og Mourvèdre dyrkes biodynamisk - kun 5 rækker ad gangen afløst af træer for bedre biodiversitet - på over 100 år gamle vinstokke. I vinhuset naturgæres der med hele klaser, som får lov at stå til i gæringstanken uden forsøg på at øge ekstraheringen gennem omrøringer eller punchdowns. Vinen lagres derpå i gamle 1000-liters Stockinger-fade og hældes til sidst på flaske - ganske ufiltreret. Den færdige vin har en delikat, viril og let slikken aroma af kirsebær, pichon-æbler og lavendel samt et strejf af stald fra den vilde gær. I laget nedenunder følger eukalyptus, oliven og finsk lakrids, og sådan fortsætter det ellers i en - ved første øjekast - ganske umiddelbar vin, man aldrig bliver helt færdig med at udforske. Smagen er tilsvarende elegant og mellemfyldig med helt bløde tanniner og så igen det urtede i eftersmagen. En rank syre fremhæver og opliver vinens andre facetter men holder sig selv i baggrunden. Servér den f.eks. til tatar, fuglevildt eller i simreretter med sydfranske urter, rodfrugter og svampe.

Om Producenten

I 2020 lykkedes det at få en aftale i hus med den nok største vinberømthed i Sydfrankrig - i hvert fald blandt kendere. Berømt for sine vine, berømt for sin uudtømmelige viden om sit fag og om, hvordan man med et dybdegående kendskab til naturens mangfoldige flora og fauna kan skabe vin i absolut verdensklasse. Gérard Gauby arbejder med gamle vinstokke, som dyrkes biodynamisk mellem rækker af de intet mindre end 25000 træer og buske, han selv har sået - dette for at optimere biodiversiteten i markerne og dermed skabe sundere, mere modstandsdygtige vinstokke. Og så forsøger han ikke at forcere noget: Han dyrker de druer, der passer til området - nærmere bestemt den kalkrige jord i den glohede sommervarme i Rousillons "Côtes Catalanes" - blot 30 km fra den spanske grænse og endnu tættere på Middelhavet. Navnet Côtes Catalanes siger alt om det kulturelle fællesskab med Catalonien, og den procentvise fordeling af druerne minder da også mere om, hvad vi kender fra den catalanske højbord Priorat end fra Rhône. Vi taler Carignan, Grenache Syrah, Mourvèdre og i øvrigt de grønne Macabeo, Grenache Gris, Grenache Blanc og Carignan Blanc - druer, der trives i varme og fremstår forbløffende friske og luftige i Gaubys hånd til trods for vinenes altid store intensitet og karismatiske fremtoninger.

2 fl.
Syrah de Pennautier
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2018
Ch. de Pennautier
Languedoc
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 100

Om Vinen

100% Syrah fra Château de Pennautiers marker i det sydlige Languedoc. I vinhuset er druerne afstilket, knust og mosten gæret og lagret i ståltanke - dette for at beholde maksimal druekarakteristik, saftighed og friskhed. Den endelige vin står derfor klar og dybt rubinrød, næsten lilla i glasset. Derfra strømmer en flot aroma af brombær, hindbær, timian, lakdrids og knust peber. På tungen er vinen fyldig med bløde tanniner og en herlig frisk mineralsk eftersmag. Alt i alt et rigtig godt match til f.eks. grillet eller braiseret kød, pastaretter eller blot til hygge. Syrah de Pennautier er desuden en rigtig flot vin til prisen og oplagt til store som små selskaber. Vi anbefaler servering ved 15-17 grader.

Om Producenten

Det fantastiske slot, som er et historisk monument, er bygget under Louis XIII af Bernard de Pennautier, og har været i familien siden 1620. Vingården gennemgik en totalrenovering i 1960'erne, og de højeste dele at ejendommen er beplantet med vinstokke. De direkte arvinger af Pennautier-familien, Nicolas og Miren de Lorgeril, er den 10. generation af vinavlere siden boet blev grundlagt. Nicolas og Miren de Lorgeril overtog ansvaret for vinfremstillingen i 1987. Slottet ligger i hjertet af Cabardès appellation i Languedoc, og vinstokkene vokser på de solrige, forrevne bjergskråninger syd for Montagne Noire. Alle vinmarker ligger i en højde på 200 til 400 meter. Den fantastiske udsigt deroppe fra er yderst betagende! Du kan se hele den pyrenæiske bjergkæde mod syd, Massif Central mod nord, og den berømte by Carcassonne blot et par kilometer væk.

2 fl.
Fontaine du Clos
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2019
Fontaine du Clos
Cotes du Rhône
Frankrig
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 149

Om Vinen

Fontaine du Clos Cotes du Rhône er lavet på nogenlunde lige dele Grenache og Syrah fra et terroir med mange sten i den kalkholdige lerjord. Kalken holder på vandet og har desuden en kølende effekt på vinstokkene, hvilket tildeler druerne en smuk harmoni og balance trods den skarpe, sydfranske sol. Fontaine du Clos har derfor en flot, klar rød farve og en behagelig duft af moden rød og mørk frugt, der flygtigt føres på vej af tørret lavendel, sydfranske urter, lakrids samt et strejf af hængt kød fra Syrah-druen, der spiller en mere fremtrædende rolle i denne vin end i sydlige Rhône-vine flest. Smagen er saftig, rund og kælen og ender i en lang og blød eftersmag. En fremragende Côtes du Rhône til pengene og et oplagt vinvalg til rødt kød - gerne grillet - samt til sydfransk inspireret madlaving som f.eks. lammekølle med urter eller boeuf bourguignon. Vi anbefaler en serveringstemperatur på ca. 15 grader - nu eller inden for de næste 5 år.

Om Producenten

Fontaine du Clos er beliggende i det maleriske sydfranske landskab tæt på Mont Ventoux. Vingården blev etableret i 1990 af John og Nicole Barnier, og drives i dag af deres søn Jean-Francois og hans kone Celine. Fontaine du Clos producerer vine og er samtidig en planteskole, hvor der bliver dyrket vinstokke med mere end 30 forskellige druesorter - i Frankrig er det kendt som "Les Pépiniéristes". Fontaine du Clos er synonym med et fantastisk forhold mellem pris og kvalitet på vine fra det sydlige Rhône!

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER