VINKASSEN

Jun

‘20

Sommelier

Vesterbro Vinklub

tbd

1 fl.
Pinot Grigio
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Franz Haas
Alto Adige
Italien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 180

Om Vinen

100% seriøs og dyb Pinot Grigio fra Franz Haas' marker i Montagna. Vinen gærer på det naturlige gær i både ståltanke og store 50 hektoliter egetræsfade, hvor den får lov at hvile i selskab med gærresterne inden den flaskes. Den ligger yderligere 3-4 måneder i flasken før den frigives. Den færdige vin er tør med en flot strågul farve med grønne reflekser. Aromaen er indsmigrende med bl.a. akacie, honningmelon, pink lady-æbler samt en underliggende kompleksitet af urter, friskplukkede mandler og våde sten. Læg dertil en lang og spændstig eftersmag, der hæver niveauet langt over de mere konventionelle Pinot Grigio-vine, der spyttes ud i hobetal nede i Veneto. En Fornem vin til pizze bianchi med fx kartofler, ricotta og rosmarin samt til risotto med svampe/grøntsager, supper og retter med skaldyr. Server gerne vinen ved 8-10 grader. Vinen bør nydes indenfor 5-6 år fra høståret.

Om Producenten

Franz Haas har siden 1880 produceret vin i de samme gamle kældre i Bolzano i de sydlige alper og er den dag i dag stadig et familieejet foretagende. Vinhuset ejer over 50 hektar vinmarker, alle beliggende på skråningerne på Cislon-bjerget i 240-800 meters højde. Fra 1982 til 1986 gennemgik de en stor omvæltning, da de med fokus på lavere udbytte og følgeligt højere koncentration i druerne plantede mange af vinmarkerne om. I den ombæring blev der også plantet druevarianter, som ikke før var set i området, og dyrkningen foregår i dag med minimal sprøjtning ud fra et øget fokus på biodiversitet og bæredygtighed. Franz Haas er især kendt for sine hvidvine, der kan have en stålsat mineralitet og syre som de bedste vine fra Østrig og Tyskland sammensat med en forførende aroma, som er helt deres egen. De sidste 10 år har man dog også for alvor vist, at man i Alto Adige har et fantastisk klima til Pinot Noir eksemplificeret af deres Schweizer Pinot Nero, der har opnået de magiske 3 glas i Gambero Rosso.

2 fl.
Vita Maremma
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2016
La Pieve
Toscana
Italien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 129

Om Vinen

100% økologisk Sangiovese fra solrige Toscana! Ved første møde er vinen en anelse underspillet, men under overfladen lurer en særdeles tiltalende personlighed med mange uudforskede sider. Opskriften er relativt enkel: Først tager du lige en tur til Maremma i det sydvestlige Toscana. Her planter du så en masse lækker Sangiovese, alt imens du sørger for at holde en sund og naturlig biodiversitet i markerne, bl.a. ved at undlade brug af pesticider og kunstgødning. I slutningen af august er druerne så klar til høst, og efter gæring og 6 måneders fadlagring er vinen klar til at blive flasket. Nemt... I hvert fald for Pieve-familien, men de har selvfølgelig også dyrket dette land i generationer. Når man dypper næsen i glasset, er Rosso Vita faktisk en smule støvet - som om man lige skal bestå en prøve for at få det fulde udbytte. I støvet er der røde bær og lidt florale undertoner, og når det efter lidt tid og lidt luft lægger sig lidt, træder flere lag i karaktér. Vi nævner i flæng grafit, flint, lidt tobak og også lidt animalske undertoner, mens diskrete strejf af sødmefulde krydderier sender en sidste lille tanke mod nybagt brød og frugttærter. På tungen er vinen slank og elegant men ingenlunde tyndbenet. Lidt tørret frugt og jordbærsyltetøj melder sig i koret - igen på en lidt underspillet men også flot og kompleks facon, der pirrer nysgerrigheden og giver mod på mere. Rosso Vita er en Italiener-vin med stort I, og der er ingen tvivl om, at det er her i selskab med den italienske gastronomi, den har det bedst: Carpaccioen, parmaskinken, pizzaen, pastaen... retter, vi så ofte lapper i os med største velbehag, men hvor Barolo eller Brunello ganske enkelt er for kraftige og sandsynligvis også for dyre til at matche anledningen. Vi anbefaler at servere vinen med 14-16 grader.

Om Producenten

Pieve-familien har dyrket vin i det sydlige Toscana i generationer.

2 fl.
Valpolicella Superiore
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2016
Pietro Zanoni
Veneto
Italien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 135

Om Vinen

Super vellavet, frugtig og saftig "hverdags"-Valpolicella-vin sammensat af 70% Corvina samt Corvinone og Rondinella fra udvalgte marker. Høsten foregår ved håndkraft i slutningen af september, hvorefter de friske druer straks presses og gæres. De sidste 6 måneder før aftapning har vinen lagret i store, neutrale træbeholdere og dernæst 5 måneder i flasken inden aftapning. Vinen har en dejlig umiddelbart aroma af saftige, friske kirsebær, skovbær, druesaft og tørrede krydderier. På tungen fremstår den slank men stadig med en dyb og seriøs struktur, der løfter den langt op over almindelig Valpolicella-vin. Vinen kan gemmes og udvikle sig l 5-10 år fra høståret og gør sig fremragende sammen med diverse antipasti, risotto og pasta med svampe eller kød eller pizza med parmaskinke, krydret ventricina og deslige.

Om Producenten

Zanoni familien har i over 100 år dyrket vinmarker i Valpolicella-regionen og solgt druer til områdets bedste vinmagere. Siden 1998 har familien dog selv produceret vin fra de 6,5 hektar. Pietro Zanoni har som den første i familien uddannet sig til ønolog og har bl.a. stået i lære hos den legendariske vinmager Dal Forno, der er pioner i Valpolicella indenfor den moderne stil, hvor fokusset er på høj koncentration og ekstrakt. Vinene laves med respekt for naturen efter de økologiske forskrifter og filosofien bag vinene bygger på, at vinene først og fremmest laves i marken og ikke i kælderen. Stilmæssigt læner Pietro Zanoni sig kraftigt op af sin læremester Dal Forno.

1 fl.
Barbera d'Asti
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
La Vedetta
Piemonte
Italien
75 cl.
15%
Pris (1 fl.):
DKK 238

Om Vinen

La Vedettas Barbera kommer fra små bæredygtigt dyrkede marker i Asti-regionen. Alle druer er høstet og håndteret ved håndkraft, og årgang 2017 er den eneste vin i porteføljen, der får en smule fad. Resultatet er skønt. Vinen smager helt fantastisk med frembrusende røde og mørke bær direkte fra skoven med en god frugtsødme, fine og subtile krydrede fadnoter samt en imponerende og dybdegående kerne for en så relativt ung barbera. Det er klasse! En fantastisk pastavin, der også kan begå sig til en herlig svamperisotto, pizza samt retter med stegt aubergine eller lyst kød. Server gerne vinen let afkølet ved 13-15 grader. Vinen har fået 91 point i Decanter (december 2019).

Om Producenten

La Vedetta er et ungt projekt udført af Marco Livigno og baseret på frugt fra hans onkels marker, der i mange år har været udlejet men nu er taget tilbage og omlagt til bæredygtig dyrkning uden skyggen af fyordene pesticider og herbicider. Marco kommer ikke selv fra Piemonte og ser sig derfor upåvirket af områdets normer. Vinene laver han således frit fra leveren - gennemgående friskt, ungt, transparent og elegant - og i udgangspunktet uden fad. Piemonte som du aldrig har smagt dem før!

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER