VINKASSEN

Dec

‘18

Sommelier

Niels Rønnest

Niels Rønnest brænder for god mad og vin og bestod sommelier-uddannelsen i 1992. Niels kan samlet set skrive mere end 20 års erfaring fra restaurationsbranchen på CV’et samt indehaver af egen butik, Vintapperen, på Frederiksberg. I dag er Niels ansat hos Laudrup Vin.

Spanien er et rigtig stort vinland, med meget forskellige vine og kvaliteter. Hoveddruen er Tempranillo, som også præger denne kasse. Tre forskellige kvaliteter, hvor den første vin er El Circo Tinto Tempranillo. Området Cariñena er ikke er så kendt, til gengæld er Grandes Vinos kendt for den gode pris og kvalitet. Vinen er en dejlig nem drikkelig vin, uden fadlagring, og er oplagt til Tapas eller bare som et lille hyggeglas.

Viña Eguía er et stort Rioja hus, som laver rigtig meget vin. De har også et fornuftigt forhold til pris/kvalitet, og her er der også kommet lidt fadlagring på. Rioja er et af de kendteste områder i Spanien, og man kan finde mange gode køb. Vina Eguia Tempranillo er et godt køb hvis man søger en vin man kan nyde uden mad, men vil også fungere godt med charcuteri og lettere kødretter.

Marques de Murrieta har en lang historie bag sig, som går helt tilbage til 1852. Det er et super spændende vinhus, hvor kvalitet er i fokus. Jeg har lige selv besøgt dem, og var meget imponeret over hvor flot de har fået restaureret hele vineriet. Når så vinene også er i top kan I glæde jer til at smage deres Reserva, som hovedsageligt er lavet på Tempranillo, men som også har lidt Mazuelo, Graciano og Garnacha i sig. Drik vinen med gode venner til en god lammesteg.

Nu er efteråret jo kommet og så står den gerne på Portvin - også i Julen. Quinta Infantado Tawny er en skøn klassisk Tawny, dyrket økologisk, der kan anvendes til et bredt udvalg af ikke alt for søde desserter, ost eller blot til et glas i utide.

2 fl.
El Circo Tinto
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2017
Grandes Vinos
Carinena
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 79

Om Vinen

Den spanske nationaldrue Tempranillo er især kendt fra det lidt nordligere beliggende Rioja men trives også upåklageligt i DOP Cariñena. Dermed kan man næsten tale om essensen af Spanien, når druerne fra sprøjtningsfrie marker i ca. 500 meters højde finder vej ned i El Circos ståltanke, hvor de både gennemfører gæring og lagring for at bevare maksimal frugtighed og friskhed i den endelige vin. I glasset står vinen flot og dybt rubinrød som Tempranillo bedst. Med nuancer af mørke kirsebær, brombær, peber og lakrids understøtter aromaen på fin vis farven, mens smagen er frugtig og krydret med markante tanniner og en rask syre samt en mediumlang eftersmag. Hvis du er til ung Rioja uden fadlagring, er dette et glimrende alternativ - og dét til en lavere pris. El Circo Tempranillo er en oplagt ledsager til retter med svin, lam eller med stegt squash og aubergine som ofte mødt i det lokale tapas-udvalg.

Om Producenten

Grandes Vinos, herunder El Circo og et par andre serier kommer fra det lille område Cariñena, der lige syd for storbyen Zaragoza udmærker sig ved at favne et stort udvalg af forskellige jordbundstyper og mikroklimaer. Dermed findes der en stor variation mellem markerne, som desuden dyrkes i alt mellem 300 og 900 meters højde. Området egner sig således til dyrkning af et stort udvalg af druesorter, hvilket udføres med stor succes. Således har Grandes Vinos i dag over 1/3 af alle Cariñenas vinmarker fordelt over hele områdets forskellige terroirs og er på den baggrund i stand til at producere gode vine i alle prisklasser. Nogle af markerne dyrkes økologisk og allesammen helt uden sprøjtemidler, som ganske enkelt ikke er så nødvendige i dette tørre klima. Grandes Vinos er et godt eksempel på, hvorfor mange af verdens førende vinkritikere igen og igen har Spanien øverst på listen over vinlande, der leverer den bedste kvalitet til prisen.

1 fl.
Vina Eguia Tempranillo
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2013
Bodegas Eguía
Rioja
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 99

Om Vinen

Viña Eguía er et af Riojas mest traditionelle og kendte vinhuse. Markerne kommer fra den baskiske Alavesa-del, der er kendt for at lægge druer til store og elegante vine. Denne vin er således lavet på 100% Tempranillo - gæret på ståltanke og derpå lagret 6 måneder i egetræsfade inden frigivelsen i sommeren 2014. Her er herlig duft og smag med nuancer af bl.a. modne brombær, kirsebær, vanilje og lidt lakrids - kompleksitet og stadig frugt og friskhed. På tungen opleves vinen saftig med en god struktur i form af syre og tannin, der gør den oplagt at nyde til mad, men som ikke er vildere end, at den stadig kan drikkes på egen hånd. Kommer der mad på bordet, vil det være oplagt med lam eller oksekød, charcuteri og faste oste. Vi anbefaler servering vinen ved 15-17 grader.

Om Producenten

"Eguía" udsiger det baskiske ord for sandhed, mens logoet på flaskerne - en ophævet hånd - er i færd med at aflægge ed. Dermed illustreres et projekt drevet af netop det sande og det ærlige; hvor tryllerierne i kælderen holdes på et minimum, mens balancen i druerne får lov at tale deres eget sprog. Viña Eguía er Reserva-specialist fra hjertet af Rioja Alavesa i byen Elciego. Også deres yngre vine er yderst afrundede og elegante, og kvaliteten i alle vinene er tårnhøj i forhold til priserne.

2 fl.
Marques de M. Reserva
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2014
Marqués de Murrieta
Rioja
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 259

Om Vinen

Marqués de Murrieta består af 300 hektar der omkranser Castilla Ygay, hvor druerne til en af Spaniens mest klassiske vine - Murrietas Reserva - kommer fra. Vinen består af 90% Tempranillo og en smule Mazuelo, Graciano og Garnacha. Efter sortering gæres vinen i store ståltanke og lagrer derpå to år i egetræsfade på en blanding af fransk- og amerikansk eg opfulgt af yderligere to år i flasken, inden den frigives. Efter lidt luft åbner der sig en intens aroma pakket med bl.a. blåbær, røg, hasselnød, vanilje, kanel og dild. Murrieta laver ikke bombastiske vine men vine i fornem balance. Reserva er både intens og samtidig elegant. Tanninerne er helt fine, og det er med til at vinen både kan nydes som hyggevin eller bruges til nærmest alle former for grillet, stegt eller braiseret kød. Dette er essensen af klassisk rød Rioja med en fornem balance mellem frugten og præget fra lagringen på fad. Vi anbefaler at ilte vinen 1-2 timer før servering ved 15-16 grader. Kan gemmes op til 20 år fra høståret.

Om Producenten

Marqués de Murrieta er et helt særligt navn i Rioja. Hvor vinene i dette område helt tilbage i tiden var af svingende kvalitet og udelukkende lavet til at blive drukket lokalt, var Luciano de Murrieta i 1844 den første til at sætte kvalitet på dagsordenen i Rioja. Hans erfaring kom bl.a. fra at have arbejdet på nogle af de fineste slotte i Bordeaux, og den professionelle tilgang til vinproduktion blev overført, først til hans egen måde at gøre tingene på, siden til metoderne i hele området. I 1878 købte Murrieta ejendommen Ygay, hvor han grundlagde, hvad der i dag er et af de mest prominente vinhuse i Spanien. Fra de over 300 hektar, der omkranser vingården, produceres der kun fem vine. Her er ingen Joven eller Crianza; niveauet starter højt ved Reserva og Gran Reserva og op til de ikoniske rødvine Dalmau og Castillo Ygay Gran Reserva Especial. Det skal heller ikke glemmes, at der er en lille produktion af en Spaniens største hvidvine - Capellanía. Marqués de Murrieta ejer også Pazo Barrantes i Rias Baixas, denne lille 12 hektar store vingård, der af mange anses for at lave Galiciens fineste hvidvine. 2016 vinder af 'Elle Gourmet Award for the Best Winery'

1 fl.
Infantado Tawny
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Quinta do Infantado
Douro
Portugal
75 cl.
19.5%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

Infantados Tawny blandes af 3-4 forskellige årgange, og som altid med Infantado er vinene dyrket økologisk. En af de mest klassiske vine fra vinmager João Roseiras hænder. Brunrød og orange står vinen flot i glasset med klassisk Tawny nuancer i duften med bl.a. appelsinskal, læder, brun farin og hasselnødder. Smagen er pakket med nødder, appelsinskal og nougat i en struktureret smag med let sødme i eftersmagen. Dette er stor klassisk Tawny, der kan anvendes til et bredt udvalg af ikke alt for søde desserter, ost eller blot til et glas i utide. Vi anbefaler servering ved 12-13 grader af gode hvidvinsglas og vinen kan holde sig frisk i op imod 30 dage efter åbning.

Om Producenten

Quinta do Infantado har altid gået forrest med innovation indenfor den meget historiske og konservative verden af portvin. I stedet for, som traditionen forskrev, at sælge druerne til de store producenter var de blandt de første små vingårde til i 1979 selv at begynde aftappe vinene på gården. De er også blandt de første, der for alvor implementere økologi i Douro-området, nærmere bestemt det lille Gontelho-distrikt kendt for nogle af de absolut bedste marker for portvin. Også stilmæssigt er nogle af vinene en smule atypiske, da man hos Quinta do Infantado ikke jagter sødme og ekstraktion men snarere søger efter balance, struktur og ikke er bange for at give vinene et nærmest tørt præg. Her er portvin med terroir, renhed og en særdeles bred anvendelighed i forhold til gastronomi.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER