Mikkel Paludan-Müller startede med at arbejde med vin på Falernum i 4 år. Han færdiggjorde Vinakademiets sommelieruddannelse i 2016. Siden 2014 har Mikkel været tilknyttet Vesterbro Vinstue og er i dag Restaurant Manager på Vesterbro Vinstue og Ravnsborg Vinbar.
Selvom vi i Danmark befinder os på relativt kølige breddegrader, tillader de fleste af os at håbe på en varm og solrig juli måned. Jeg vil ikke holde mig tilbage og hopper gerne med på bølgen og forsøger at finde et par flasker, som passer til de forskellige sommerscenarier.
Som udgangspunkt foretrækker jeg min sommervin frisk, sprød og syrerig. Bobler er ikke et must have, men jeg takker sjældent nej.
Jeg er for tiden ret begejstret for vine fra Penedes, som selvfølgelig er bedst kendt for Cava. Igennem en årrække har mange valgt at omlægge deres landbrug til både økologi og biodynami, med langt mere fokus på kvalitet fremfor kvantitet, samt fundet glæden og potentiallet i ’stille’ vine. Et godt eksempel er Xarel•lo. For holdes udbyttet nede kan man sagtens få en oplevelse med masser af terroir, sprød syre, mineralitet og kompleksitet.
Jeg kunne sagtens finde på at vælge 6 flasker bobler, men juli er ikke en måned, hvor man bør begrænse sig selv. Tværtimod. For i virkeligheden er sommermånederne en alsidig størrelse, hvor kun fantasien sætter grænser. Det samme gør sig på sin vis gældende for den mad vi spiser. Jeg kommer derfor med et par eksempler på, hvordan man kunne parre lidt mad til vinen.
Mulighederne er mange, men langt de fleste fangster, man kan hive i land fra de danske farvande begejstrer mig. Kald mig bare mainstream, men i juli er jeg en sucker for friske fjordrejer med citron og en hjemmerørt aioli. Dem serverer jeg glædeligt med en sprød Riesling.
Den næste vin, en Xarel•lo fra Penedes, er inspireret af et besøg i Barcelona. Den blev serveret til en ret, som uden problemer ville høre hjemme på enhver sæsonbetonet menu. Rimmet makrel med letrøget lardo, friske ærter, ærtepuré og citrontimian. Juli serveret på en tallerken. Sødme fra ærterne, salt, røg og fedme fra fisk og lardo. Ellers venter jeg gerne tålmodigt (med et glas bobler i hånden), mens grillen tændes op. For Xarel•lo’en har tilstrækkelig dybde til at kunne serveres til fx grillet havkat med en frisk, citrusmarineret fennikelsalat.
Mens man venter på grillen, kan man benytte tiden til at håndskære lidt okseinderlår, røre den med en sennepsemulsion og servere den med sæsonens første små smørstegte kantareller, friske ribs og rugbrødscrumble. Lykkedes det kan man servere tatar til sin Blaufränkisch fra Gernot Heinrich. Som til gengæld bidrager med en frisk syre, fine taniner, røde bær og en smule læder i næsen.
Det er nu kullene er rigtig gode! Så derfor smider man da lidt lam på grillen, læner sig tilbage, nyder den lune sommeraften og åbner en Syrah-baseret Cotes du Rhone fra Domaine Guigal.