VINKASSEN

Okt

‘18

Sommelier

Per Buhl

Sensommeren holder heldigvis fast i os med masser af tid på terassen og gang i weberen i nogle uger endnu (og vi er jo nogle som griller hele året rundt).

Jeg har derfor valgt følgende vine som er helt nye vine på det danske marked. Den hvide fra Saumur er lige landet efter en god inspirationstur til Loire området, hvor der sker en hel del i såvel Sancerre, som Pouilly Fumé og Saumur. Før i tiden var Saumur primært kendt for mousserende vine (Cremant), og de hvide var både tynde og syrerige. Men der er sket meget de seneste 10 år, efter sønnerne på Domaine Arnaud Lambert har overtaget farmands vinmarker/vinhus, og går nye veje. Med sin udadtil ydmyge og blide facon er Arnaud Lambert i gang med en stille revolution i Saumur og Saumur-Champigny små 150 km oppe ad floden Loire. Blandt andet ved implementering af økologisk landbrug, brug af naturgær og med minimal indblanding i vinenes udvikling.

Jeg har derudover udvalgt to Rhone-vine, som er meget forskellige. Clos Bellane blev i 2010 overtaget af Stephane Vedeau (Ferme du Mont), og niveauet på vinene har siden taget et spring op i højderne. Denne Village er et blend på ca. 50/50 af Grenache og Syrah fra Clos Bellanes højtbeliggende økologiske marker, som især er rige på kalksten, og som netop har opnået 91 point hos Robert Parker. 

Domaine Tourbillon er et mere moderne vinhus med den unge winemaker Benjamin Tourbillon (vigneron) som den store drivkraft, der i franske magasiner nævnes bedre end bl.a. Rayas og spås enorme muligheder fremover.

2 fl.
Clos du Midi
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2017
Arnaud Lambert
Saumur
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 190

Om Vinen

Clos de Midi er ligesom alle hvidvinene fra Arnaud Lambert lavet på 100% økologisk dyrket Chenin Blanc, her fra sydvendte skråninger på Midi-marken i Saumur, hvor jorden udover ler og kalksten har et højt indhold af sand. Straks efter ankomst til vinhuset er druerne presset og 50% af mosten hældt på rustfri ståltanke, mens den anden halvdel er kommet på gamle 228-liters egetræsfade. Her har begge partier gennemgået gæring på det naturlige gær med et års efterfølgende lagring, før de igen er blevet blandet og - efter at have samlet sig i et par måneder - aftappet på flaske. I næsen er Clos de Midi nærmest ædel i stilen med hvide forårsblomster, grønne Granny Smith-æbler, fersken og lime, der på samme tid vidner om en stor kompleksitet og en imponerende renhed. Vinen har en stor og rund mundfylde med let salte toner fulgt op af en fantastisk integreret og rank syre. Helhedsindtrykket er finesserigt, flot og evigt elegant. En hvidvin af denne kaliber er en stor oplevelse på egen hånd men er også en udsøgt madvin, når bløde oste, skaldyr, fiskesuppe og stegt kylling kommer på bordet. Prøv også til milde wokretter, gerne ledsaget af et skvæt lime og friske koriander i bedste syd-øst-asiatiske stil. Anbefaler at nyde vinen ved 8-10 grader inden 2025.

Om Producenten

Med sin udadtil ydmyg og blide facon er Arnaud Lambert i gang med en stille revolution i Saumur og Saumur-Champigny små 150 km oppe ad floden Loire. Her har konventionel dyrkning af druer til storproduktion af især Crémant gennem mange år formået at maskere det lokale terroirs særpræg og potentiale, som Arnaud gennem bl.a. implementering af økologisk landbrug, brug af naturgær og med minimal indblanding i vinenes udvikling forsøger at genopdage. Ad den vej opnår arbejdet i markerne en langt mere central betydning for vinenes endelige udtryk, og områdets enestående tuffeau-jordbund formår igen at sætte sit aftryk: Hvor den høje koncentration af porøs kalksten giver et mineralsk og livligt præg, bidrager ler og sand med krop og kompleksitet til de færdige vine, der fås i alt fra den ranke, fokuserede og saftige stil med kort lagring på ståltanke til de dybere og mere komplekse, fadlagrede eksemplarer.

2 fl.
Tourbillon Grand-Pere
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2016
Tourbillon
Rhone
Frankrig
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 119

Om Vinen

TBD

Om Producenten

Spændende vinhus med den unge winemaker Benjamin Tourbillon (vigneron) som den store drivkraft, der i franske magasiner nævnes bedre end bl.a. Rayas og spås enorme muligheder fremover. Faderen er 3. generation og ejer bla. et hotel og en restaurant samt Frankrigs næststørste kirsebærproducent via 70 ha i Luberon-området, hvor de også har etableret et flot Showroom. Den nærmeste by er desuden kendt for sine mange antikvitetsforretninger, hvilket årligt er med til at lokke en million turister til egnen. Beslutningen om også at indlemme et vinhus i ejerskabet kom for et par år siden gennem hustruen som er 5. generation af vinproducenter i Gigondas. I dag har de 3,2 ha i Chateauneuf-du-pape og i alt 33 ha i hele Rhône med en produktion på 1,6 millioner liter årligt men pt. kun ca. 150.000 flasker. Selve Domaine Tourbillons vinhus ligger i Plan de Dieu i den nordligste del af syd-Rhône. De køber brugte fade fra Romanee Conti og Château d'Yquem og har bla. samarbejde med skofirmaet Christian Louboutin. Vinene har en venlig elegance over sig og sælges til super priser. Her er ikke tale om tynd og stram Cotes du Rhône men om vin med høj smagsintensitet, sødmefuld frugt og høj alkohol, der med længder overgår supermarkedernes Chateuneuf til 150 kr.

2 fl.
Bellane Valreas
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2015
Clos Bellane
Rhone
Frankrig
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 159

Om Vinen

Kun på Clos Bellanes kan man lave sådan en vin her i det sydlige Rhône. Her er tale om et blend på ca. 50/50 af Grenache og Syrah fra Clos Bellanes højtbeliggende økologiske marker, som især er rige på kalksten. I vinhuset er 70% vinificeret i ståltanke og cementtanke mens de sidste 30% i gamle barriques. Vinen er ikke filtreret, og aftapningen er som alt andet i vinhuset foretaget blot ved hjælp af tyngdekraften. I næsen mødes en fantastisk charmerende aroma af solbær, hindbær, læder, grillet kød og sød lakrids, det hele krydret med noter af friskkværnet hvid peber. På ganen komplimenteres det hele af en virkelig elegant og fin struktur, der ikke blot sender ens tanker mod det nordlige Rhône men helt op mod Bourgognes Côte-d'Or, hvad simpel drikkeglæde og elegance angår. Meget alsidig vin når det kommer til gastronomi; her er både dybde, struktur og krydret frugt til kødet fra grillen, eller man kan køle vinen en smule ned og drikke den til f.eks. pasta og pizza. Flasken kan gemmes op til 10 år fra høst. Når den åbnes, anbefaler vi servering i bourgogneglas, der vil få det bedste ud af aromaen til denne elegante vin.

Om Producenten

I 2010 blev ejerskabet af den lille vingård, Clos Bellane, overtaget af Stephane Vedeau (Ferme du Mont), og niveauet på vinene har siden taget et spring op i højderne. De blot 48 hektar marker befinder sig alle mere end 400 meter over havets overflade sydøst for Valreas i det sydlige Rhône. Jordbunden er domineret af sandsten, kalksten og er rig på mineraler i et – for syd-Rhône – meget køligt klima, der cementeres yderligere af placeringen på en stor og stejl østvendt skråning mødt af tidlig morgensol. Om eftermiddagen forhindrer skyggen dermed druerne i at blive kogt dagen lang, noget der er med til at forlænge modningstiden af druerne med mere finesse og kompleksitet til følge. Markerne er desuden omkranset af trøffeltræer samt over 120 bistader og blev i 2015 certificeret økologisk. Clos Bellanes baserer især deres vine på Grenache men gør det også i Mouvèdre, Syrah, Rousanne, Marsanne og en smule Viognier. I kælderen bruges kun det naturlige gær, og her jagtes ikke stor ekstraktion, høj alkohol og sødme. Alle vinene lagres hovedsageligt i store cementkar, og kun på topvinene bruges der op til 25-30% barriques. Alt arbejdet i kælderen foregår ved tyngdekraft, så vinen aldrig pumpes. Clos Bellane ejer også 1,4 hektar i Châteauneuf du Pape – Urgonien.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER