VINKASSEN

Maj

‘20

Sommelier

Vesterbro Vinklub

I maj måned har vi valgt at fokusere på den tyndskallede drue Pinot Noir. Mange forbinder Pinot Noir med Bourgogne, men druen er faktisk udbredt i store dele af verden. Derfor syntes vi, at det ville være spændende at eksponere jer for forskellige geografiske udtryk af denne populære drue.

Summaroca er en Cava Rosé, som er baseret på 100% Pinot Noir. Vinen dyrkes i området omkring Barcelona i en kalkholdig jord, som man kender det fra Champagne. Vinen har en fin mousse og en lækker cremethed, og kan drikkes til fisk og skalddyr, men kan også bruges som aperitif.

Garzon fra Uruguay laver denne dejlige rosé, som er baseret på 100% Pinot Noir. Vinen har en lethed og minder i stil om de sydfranske klassiske rosé-vine. Vinen kan passer derfor også perfekt til nogle lette sommersalater, men kan også drikkes afkølet uden mad til. 

Fra den populære kystby Monterey syd for San Francisco producerer familien Scheid denne Formation Pinot Noir, som har taget navn efter landskabets formationer. Vinen bærer præg af det lidt køligere klima, og har en lethed, der gør den et godt match til lyse kødretter og fjerkræ.

På den anden side af jorden producer New Zealandske Kono en Pinot Noir fra Marlborough. Denne vin er er lidt kraftigere og mere frugtig. Vinen passer til grillet svinekød eller fuglevildt.

I Chile producerer Casas del Bosque i Casablanca deres Gran Reserva Pinot Noir. Vinen bliver produceret på druer fra de bedst beliggende marker i området og har et frugtig udtryk, som dog er modbalanceret godt af en fornuftig syre. Vinen passer godt til lyse kødretter og fjerkræ. 

I Argentina har barnebarnet til skaberen af Sassicaia slået sig ned med vingårdendenne Chacra. Barda Pinot Noir stammer fra druer fra gamle vinstokke og er kendetegnet ved elegance og harmoni. Siden 2004 hvor de første flasker Pinot Noir blev sendt på markedet har Chacra imponeret internationale anmeldere. Vinen drikkes godt i følgeskab med oksekød, lam eller faste oste.

1 fl.
Sumarroca Cava Rosé
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Sumarroca
Barcelona
Spanien
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 120

Om Vinen

Sumarrocas rosé Cava fremstilles af 100% Pinot Noir-druer fra marker med en kalkholdig jordbund, ligesom man kender det fra Champagne-distriktet. Vinen er flaskelagret i 18 måneder inden frigivelse. Den flotte lyserød farvede vin fremstår med en fin mousse og en elegant bouquet af bær og røde blomster. Smagen er fyldig og lækker cremet.

Om Producenten

Familien Sumarroca råder over 450 hektar vinstokke plantet i en kalkholdig jord, som giver druer med en bemærkelsesværdig intensitet og mineralitet. I kælderen stiler man kompromisløst efter topkvalitet, og blandt andet sørger man for at alle husets Cava-vine holder seks atmosfærers tryk og ikke kun de fire, som loven foreskriver. Druernes kvalitet og det høje tryk i flasken bevirker, at Sumarrocas Cava kan være særdeles svær at skelne fra "ægte" Champagne fra Champagne- distriktet.

1 fl.
Pinot Noir Rosé
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Garzon
-
Uruguay
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 120

Om Vinen

Dette er en aromatisk, frisk og delikat rose produceret på 100% Pinot Noir. Farven er lakse farvet som man kender det fra Provence i sydfrankrig og smagen byder på kirsebær og jordbær. Stilen er meget sommerlig og egner sig godt til terrassen enten sammen med nogle lette sommeretter, men kan også nydes uden mad.

Om Producenten

Bodega Garzon er uden tvivl en af Uruguays mest kendte producenter og et projekt med stort potentiale til at blive en af Sydamerikas nye stjerner indenfor vinverdenen. I 1999 da Alejandro Bulgheroni og hans kone Bettina grundlagde Bodega Garzón, havde de en drøm om at skabe en vingård, som satte Uruguay på det internationale vinverdenskort. Med massive investeringer og en yderst perfektionistisk tilgang samt en placering på Winepectators top 100 liste er drømmen en realitet og sammen med Alberto Antonini, en anerkendt international winemaker, udvikler de deres filosofi om, at vine skal udtrykke deres oprindelse og terroir. Siden 2014 har de lavet deres vine på en helt igennem bæredygtig vingård - i øvrigt den første der er bygget udenfor Nordamerika. Uruguays beliggenhed på samme breddegrad som dele af Argentina, Chile, Sydafrika, Australien og New Zealand - og dermed er klimaet perfekt til at dyrke vin. Vinene fra Garzón afspejler et terroir dækket af sten og er meget rigt på mineraler. Der foregår en omhyggelig drueselektion - stilen er ekspressiv. Bodega Garzón dyrker hovedsageligt Tannat, Petit Verdot, Pinot Noir og Albariño. Afgørende for disse vine er den kølige havbrise fra Atlanterhavet, som ligger kun 18 kilometer væk. Dette køler vinmarkerne ned og giver vinene en karakter af stor friskhed og mineralitet. Vinene er anderledes og unikke og specielt de tanninrige mørke røde vine på druen Tannat og de hvide friske og mineralske vine på druen Albarino byder på meget kvalitet for pengene. Bodega Garzons vine fremstilles efter 100% bæredygtige principper og vinmarkerne er certificeret bæredygtige.

1 fl.
Formation Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Formation
Monterey
USA
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 135

Om Vinen

Scheid Family Wines har lavet serien Formation for at ære de geologiske formationer som blev dannet for mange millioner af år siden i det køligere Monterey i Californien. Druerne kommer fra 100% bæredygtige marker i det lille Arroyo Seco område i Monterey. Alt høst foregår i hånden og sorteres strengt derefter for at kun de bedste druer kommer med i vinen. Vinen får 18 måneder på franske egetræsfade. Resultatet er en lys silkeblød Pinot Noir med en elegant klassisk pinot-smag af små røde bær og kydderier, der holdes op af en elegant afrundet syre.

Om Producenten

Al Scheid plantede de første vinmarker i Monterey County i 1972, hvor områdets vindyrkning var i sine spæde år. I begyndelsen blev alle druerne videresolgt. I dag laver man selv vin af druerne og med imponerende 1.600 hektar fordelt på en strækning over ca. 115 km igennem Salinas Valley i Monterey, Californien, så er der et enormt spænd i mikroklima og terroir og dermed druemateriale til mange forskellige slags vine - og man dyrker faktisk 39 forskellige druer - hvor særligt Pinot Noir, Chardonnay og Cabernet Sauvignon trives ekstremt godt i Monterey. Fælles for vinene fra Monterey er at de i det ekstremt varme klima, nyder godt af havets kølige vinde. Hver nat daler temperaturen betydeligt grundet havet og skaber dermed et stort spænd mellem dags- og nattetemperatur. For Pinot Noir betyder det eksempelvis en mere elegant og kølig stil. Nøglen til gode priser i Californien er at eje markerne selv. Og netop fordi Al Scheid opkøbte jord og marker tidligt, så kan vinene holdes i et yderst favorabelt prisniveau for vinnydere.

1 fl.
Kono Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Kono
Marlborough
New Zealand
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 135

Om Vinen

Druerne til denne vin stammer fra vingårdens bedste marker beliggende på den øvre del af Sydøen nærmere bestemt Awatere Valley i Marlborough og Nelson. Klar rubinrød i glasset med lokkende intens duft af kirsebær, blomme og hints af vilde krydderier. I smagen har vinen noter af røde bær og mørke frugter, understøttet af fine, silkebløde tanniner. Rundes flot af med en lækker lang og elegant finish.

Om Producenten

Kono blev grundlagt i 1998 og er den første vingård ejet af New Zealands indfødte Maori folk. Vingården ligger i den nordlige ende af New Zealands sydligste ø i den smukke Awatere dal i Marlborough. Druerne til vinene høstes fra marker som er certificeret bæredygtigt vinbrug i Marlborough og Nelson. Kono ejer selv en stor del af markerne men samarbejder også med lokale druedyrkere. Med Maoriernes store viden om deres land og jord, som er givet videre gennem generationer, lykkedes det at lave vine med ren, ekspressiv frugt og personlighed.

1 fl.
Gran Reserva Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Casas del Bosque
Casablanca
Chile
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 145

Om Vinen

Reserva Pinot Noir er lavet på de bedste druer fra Casas del Bosques bedste marker beliggende på skråninger i Casablanca Valley bestående af lerjord med skiffer og granitrester. Vinen er gæret i ståltank, og lagret 14 måneder på franske egefade. Vinen er delvis gæret med vildgær fra vinmarkerne, hvilket giver en meget livlig og frisk vin. Vinen har en særdeles flot rød farve med en bouquet af kirsebær, lidt citrusskal og lidt vanille fra fadlagringen, smagen er frisk og meget frugtrig med antydninger af jordbær, kanel og muskatnød med velintegreret syre i den elegante finish.

Om Producenten

Det chilenske boutique winery Casas del Bosque ligger 70 km nord for hovedstaden Santiago og 30 km fra den historiske by Valparaiso midt i det maleriske Casablanca Valley. Området er kendt for at være Chiles bedste distrikt til koldklimavine på grund af beliggenheden tæt på Stillehavet. Vingården blev grundlagt i 1993 og Viña Casas del Bosque er 100% familieejet af familien Cuneo, som oprindelig stammer fra Italien. Der har fra starten været fokuseret på høj kvalitet og elegante vine, og da man fik ansat, den i Chile, meget kendte winemaker Grant Phelps (tidligere hos bl.a. Viu Manent) så fik ambitionerne endnu et nyk opad. Grant er en visionær winemaker fra New Zealand, og har tidligere arbejdet i Argentina, Australien, Californien, Ungarn og Oregon. Grant Phelps arbejder i dag som konsulent for Casas Del Bosque. Den New Zealandske Winemaker Sam Harrop har fra 2019 overtaget ansvaret som winemaker. Sam Harrop har over 25 års erfaring og er Master of Wine. Casas del Bosque er især blevet kendt for at lave fremragende Sauvignon Blanc og Pinot Noir. På vingården drives også luksusrestauranten Tanino, som af Wine Access Magazine er valgt til at være blandt de 20 bedste vinrestauranter i hele verden!

1 fl.
Barda
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2014
Chacra
Rio Negro
Argentina
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 205

Om Vinen

Barda Pinot Noir laves på druer fra gamle vinstokke, som ikke har fundet vej gennem nåleøjet til enkeltmarksvinene Treinta y Dos og Cincuenta y Cinco. Barda kendetegnes ved harmoni, elegance og intensitet. Pinot Noir fra Sydamerika bliver næppe bedre i denne klasse! Bodega Chacras vine er først og fremmest super feminine og ultra elegante. Man stræber efter en så lav alkohol, som muligt, så vinenes delikate toner og nuancer ikke drukner i høj alkohol. Man gærer ved lav temperatur kun med den naturlige vildgær - det foregår i små cementtanke. Efterfølgende lagres på bedste franske egefade, der er forberedt således de afgiver så lidt smagsnuancer som muligt.

Om Producenten

Italienske Piero Incisa della Rocchetta besøgte omkring år 2000 sin gode ven, danske Hans Vinding Diers i det sydligste Argentina. Hans eksperimenterede lidt med nogle forskellige vine i det uvejsomme, men billedskønne Rio Negro i Patagonien. Bl.a. smagte de to venner Pinot Noir fra gamle stokke, som Hans havde forsøgt sig med. Piero havde aldrig smagt noget som dette før - burgundisk, men alligevel helt sit eget udtryk. Han var straks forelsket og jagten på Pinot Noir marker gik ind. Piero er ikke hvem som helst - han er barnebarn til skaberen af den italienske supertoscaner, kultvinen Sassicaia - og Piero er stadig medejer af vingården i Bolgheri. Han er opvokset i Bolgheri og har altid været involveret i vindyrkning - og så er han stor Bourgogne connaisseur. Så Piero havde en god ide om, at han havde fat i noget her i den patagonske ørken. I 2002 grundlagde han derfor Bodega Chacra - navnet Chacra er de lokales navn for et stykke jord med en æbleplantage. Navnet Chacra henviser dog også til det indiske Chakra, som i hinduismen er et energicenter i krop og sjæl. Bodegaen er state-of-the-art - og alt er opbygget omkring biodynamisk og økologisk dyrkning og tankegang.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER