VINKASSEN

Apr

‘20

Sommelier

Vesterbro Vinklub

Nedenfor er vinene for April måned.

1 fl.
AA Cava Mirgin
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Alta Alella
Alella
Spanien
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

Flot Cava Brut Nature med 0 gram restsukker og Non-Dosage fra Alta Alellas økologisk dyrkede marker på terasser i 450 meters højde blot 2 km fra middelhavet i Alella nord for Barcelona. Vinen er lavet i blanc de blanc-stil produceret udelukkende på den grønne Pansa Blanca (Xarel·lo). I vinhuset er druerne nøje sorteret og straks derefter presset, gæret på ståltanke og - efter den klassiske metode - andengæret i flasken, hvor den efterfølgende har lagret i 20 måneder i flasken inden degorgering. Karakteristisk for den færdige Cava er dens meget fine og behagelige bobler. Dertil kommer en frisk og mineralsk smag med nuancer af bl.a. citrusfrugt, æbler, mandler og ingefær samt en rank og skønt balancerende frugtsyre, der gør den til en forrygende madvin. Vinen er oplagt som aperitif eller som match til skaldyr, kolde eller stegte fiskeretter samt til salte snacks.

Om Producenten

Alta Alella er et familieprojekt af Josep Pujol-Busquets og Cristina Guillén. De er begge to vokset op i Allela omegn og er kommet hjem igen efter et halvt liv væk, hvor de har beskæftiget sig professionelt med vinen rundt omkring i verden. Parret købte marker, så de første vine kunne fremstilles i 2001. De ejer i alt 12,5 ha beplantet med den traditionelle Alella drue, Pansa Blanca, dertil internationale sorter og endda den glemte Mataró, som ikke er blevet dyrket i Alella siden vinlussen raserede i Europa i midten af d. XIX århundrede. Vinhuset er designet specifikt med henblik på mikrovinifikationer som tillader gæring af hver mindre vinmark for sig. Vinmarkerne er beliggende kun 2 km fra Middelhavet i 150-300 meters højde og dyrkes fra begyndelsen som et certificeret økologisk landbrug.

1 fl.
Rosé Garnacha
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Viñedos Artazu
Navarra
Spanien
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 170

Om Vinen

Garnacha by Artazu er Bodegas Artadis bud på, hvordan en klassisk rosévin fra Navarra skal smage. Her er tale om 100% Garnacha (Grenache), der efter høsten fra marker i 400-600 meters højde får lov at gære i et døgn sammen med skallerne, hvorefter noget af saften aftappes for at gære videre alene og blive til rosé. Resultatet af anstrengelserne er en vin med en fin jordbærfarvet nuance, der smukt giver en forsmag på, hvad der venter af aromaindtryk med røde bær, ribs, hindbær og jordbær komplimenteret af blomstaromaer af akacie- og mandeltræ. Smagen er frisk, lækker og velafbalanceret - perfekt til sommerens aftener på terrassen i selskab med salater, lette pastaretter eller fisk eller helt alene som forfriskning. Vi anbefaler, at servere vinen ved 8-10 grader, helst inden for de næste to år.

Om Producenten

Artazu er det berømte Rioja-vinhus Artadis filial i Navarra og er, ligesom Artadi, grundlagt af den passionerede juan Carlos López de Lacalle. Lacalles passion er at lave varietalvine, der ligesom i Bourgogne afspejler det lokale terroirs særpræg og historik på reneste vis. Historisk er Garnacha således ikke kun den vigtigste drue her i det nordlige Navarra men har efter alt at dømme også sin genetiske oprindelse i området, og hos Artazu laver de derfor rød og rosé udelukkende på denne drue. Det sker med en saftdreven renhed, lethed og samtidig imponerende dybde fra de økologisk og biodynamisk dyrkede druer, som dermed sender et stærkt signal om, at Nordspanien er uendeligt meget mere end Tempranillo-land.

2 fl.
Mestizaje
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2017
Mustiguillo
Valencia
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 172

Om Vinen

Mestizaje er det spanske ord for "blend". Ved siden af hovedrollen - den lokale Bobal-drue, der siden årtusindskiftet har kastet fornyet glans over det sydøstllige Spanien - er der Syrah, Garnacha, Merlot og Cabernet Sauvignon. Det hele har lagret 12 måneder i franske egetræsfade, der året før har været brugt til topvinene Finca Terrerazo og Quincha Corral. Hvor den i de tidlige årgange også var baseret på druer, som vinmager Toni Sarrión købte fra lokale bønder, er vinen i de nye årgange udelukkede lavet på druer fra Mustiguillos egne marker på El Terrerazo. Stilen er, af den årsag, blevet mere saftig, dog uden at miste den så populære mørke krydrede frugt, og den er dermed også blevet klassificeret som en 'Vino de Pago'. Vinens aroma byder på fyldige nuancer af bl.a. kirsebær, ribs, vanilje, sød lakrids, mynte og chokolade, mens man i smagen også fornemmer El Terrerazos særlige terroir og mikroklima, der giver druerne og dermed vinen et livligt og mineralsk præg i den mørke frugt. Alt i alt en imponerende vin, der formår at balancere den mørke frugt i den drikkevenlige stil, hvilket gør den intet mindre end fremragende til nærmest alt fra grillen samt til and og vildt. Vi anbefaler at nyde vinen ved 14-16 grader inden for ca. 10 år fra høståret.

Om Producenten

Ejeren af Mustiguillo, Antonio Sarrión, har om nogen været med til at sætte den lokale Bobal-drue på verdenskortet gennem hans lille vinhus-projekt i Valencia samt DO Pago-regionen El Terrerazo, hvor produktionen højst når 150.000 flasker om året. Bodega Mustiguillo er endnu forholdsvis ungt men har allerede markeret sig internationalt med gode vin-ratings og en kåring i ”Food & Wine” som et af 20 bedste nye vinhuse. I det tyske magasin "Der Feinschmecker" blev Antonio Sarrión i 2010 nomineret til den prestigefyldte titel "Newcomer of the year". I 2012 med på Wine & Spirits Top 100 Wineries of the Year, og siden er det kun gået opad for de charmerende vine med den tydeligt lokale identitet.

1 fl.
Borsao Berola
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Borsao
Campo de Borja
Spanien
75 cl.
15%
Pris (1 fl.):
DKK 190

Om Vinen

70% Garnacha (Grenache), 20% Syrah og 10% Cabernet Sauvignon fra nogle af de ældste vinstokke i Campo de Borja er hemmeligheden bag Borsaos elegante og dog kraftfulde Berola. Efter gæring er vinen lagret 14 måneder i en blanding af franske og amerikanske egetræsfade, og efterfølgende har vinen lagret minimum 1 år i flasken inden frigivelse. Intens kirsebærrød farve og koncentreret aroma med nuancer af balsamisk mørk frugt, sort the, kaffe og vanille. Det er noget nær perfekt vin til grillet kød som f.eks. lam, okse eller gris. Gerne serveret med grillede grøntsager og sauce bearnaise. Vi anbefaler servering ved 15-16 grader og vinen kan gemmes op til 10 år fra høståret.

Om Producenten

'Campo de Borja'-appellation ligger syd-øst for Rioja i Zaragoza-provinsen for foden af Moncayo-bjergene. Historiske og genetiske studier peger på, at Garnacha-druen med al sandsynlighed har sin spæde oprindelse her, hvorfra den først mange århundreder senere "vandrede" mod frankernes land og blev kendt som Grenache. Også i dag udskiller Campo de Borja sig således ved at være Garnacha-druens land, og verden over er det svært at finde producenter, der leverer så høj kvalitet til så betalelige penge som Bodegas Borsao. Garnachaens succes på disse kanter kan i høj grad tilskrives Moncayo-bjergene, der med deres bløde, kuperede terræn giver druen ideelle betingelser for druedyrkning. Man har også forsøgt sig med druer som Merlot og Cabernet Sauvignon, men takket være et succesfuldt samarbejde med den eftertragtede winemaker, Chris Ringland, har Borsao i stedet plantet en del syrah, der trives storartet side om side med Garnacha i den tørre, stenholdige jord 400-700 meter over havets overflade. Bodegas Borsao tror på, at en god vin "fødes" i vinmarken, og de er derfor meget omhyggelige med at høste på det helt rigtige tidspunkt. Ikke for tidligt, da det vil give stramme og snerpende vine, og ikke for sent, da vinene så vil blive slappe og i bedste fald marmeladeagtige. Når druerne er høstet, gennemgår de en ekstra kvalitetskontrol, inden de bliver sendt ind i vineriet. Løbende følger man med i den teknologiske udvikling for at efterstræbe den bedst mulige kvalitet, og i vineriet styres den rette temperatur i gæringstankene derfor elektronisk.

1 fl.
El Terroir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Lupier
Navarra
Spanien
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 238

Om Vinen

El Terroir er lavet på 100% Garnacha (Grenache) fra 12 små økologiske parceller (den største er blot 0,7 hektar!) højt oppe i Navarra ved San Martín de Unx. Stokkene er mellem 65 og 115 år gamle, dyrkes uden brug af kunstgødning og pesticider og med ekstremt lavt udbytte. I kælderen er mosten gæret ved det naturlige gær i cementtanke med efterfølgende lagring i 14 måneder i franske egetræsfade (500-600 liter) - maks. 15% nye med lav toast for ikke at overdøve det i sig selv så fantastiske materiale fra druerne. Vinen har ligget et år i flasken for at samle sig inden frigivelsen. I næsen fornemmer man straks, at dette er Garnacha med en helt overraskende og livlig profil pakket med modne hindbær, skovbær, ribs, sød lakrids, blomster og knuste sten. Smagen er rødfrugtet, dyb og mineralsk. Allerede som ung er tanninerne fine, eftersmagen blød og saftig og helhedsoplevelsen elegant, dog stadig med en kraftfuld rygrad og struktur til et langt liv i flasken. El Terroir har altså på én gang frugtintensitet, spændstighed og transparens og formår dermed både at byde mange af de bedste vegetariske og kødbaserede anretninger op til dans. Gem op til 15 år fra høståret, hvor vi anbefaler servering ved 15-16 grader i store Bordeauxglas.

Om Producenten

Domaines Lupier er et levende bevis på det enorme potentiale, der inden for det seneste årti er begyndt at blive indfriet i Spaniens mindre kendte og flere steder glemte vinområder. På ganske få år er deres to vine blevet kult blandt vinelskere og sommelierer verden over, og niveauet stiger stødt fra år til år - senest med hhv. 95 og 98 point i Guía Peñín for de kommende årgange. Der er med andre ord noget at glæde sig til! Bag dette lille vinhus i Navarra står ægteparret Eliza og Enrique Basarte, som i 2008 gik i kamp for at redde områdets mange gamle parceller med Garnacha fra at blive revet op i bytte for unge stokke, der med deres højere udbytte kunne levere druer til flere store producenters basisvin. Eliza og Enrique fandt ud af, hvem der ejede flere af de bedste gamle marker og parceller og tilbød derpå ejerne en pris, de ikke kunne sige nej til. Da de var færdige, var de ejere af 27 små parceller (den største er blot 0,7 hektar), hvorfra de ældste vinstokke kan dateres tilbage til 1903. Fra dag ét har de udfaset enhver brug af kemikalier og kunstsprøjtemidler i markerne, vinificering foregår kun ved det naturlige gær, og brugen af SO2 er på et minimum. Alligevel er vinenes profil langt fra de fordomme, der ofte bruges, når man på denne måde nærmer sig naturvin: Domaines Lupier handler om dybde, intensitet, struktur og på samme tid finesse og renhed. Dette er ren og saftig og terroir-drevet Garnacha, når det er bedst!

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER