VINKASSEN

Mar

‘19

Sommelier

Daniela Nylin

Daniela Nylin flyttede til København for ca. syv år siden. I København har hun har været Chefsommelier på Mash Bredgade, Umami og Le Sommelier. I dag er Daniela Nylin Restaurantchef på Restaurant Marchal på Hotel d’Angleterre.

Jeg har valgt nogle vine som jeg synes er easy to drink, hyggelige vine med meget personlighed uden at være komplicerede. Nogle med lidt mere smag som passer til vinteren, som stadig er her, og nogle meget friske og lette vine for at huske os på, at foråret er lige rundt hjørnet.  

Sherry er generelt undervurderet og Rey Fernando Castilla laver fantastiske vine og hans Manzanilla er den perfekte måde at starte en aften på. Jeg elsker at drikke den med masser af østers eller bare som den er. Præcis det samme kan man også gøre med Riesling fra Mosbacker - drikke den som den er. Spanske hvidvine har i min verden meget høj value for money og et rigtigt godt eksempel er Albet I Noya’s El Fanio. Den laves på 100% Xarel-Lo som normalt bruges til Cava i blanding med andre druer. Med El Fanio bevises det, at Xarel-Lo klarer det rigtigt fint alene og uden bobler. Billi Billi og Artadi smagte jeg for første gang for fem år siden og de er helt klart nogle af mine favoritter. Begge vine har masser af frugt, men med elegance og balance. Grenache domineret Côtes-du-Rhône har jeg altid arbejdet meget med, og jeg syntes, at det er den perfekte flaske vin at have liggende derhjemme, da den passer til det meste og samtidig smager fremragende i sig selv.

1 fl.
Riesling Trocken
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Georg Mosbacher
Pfalz
Tyskland
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 159

Om Vinen

Flere år i træk har anmelderne været helt ope at ringe over kvaliteten i denne "basis" Riesling fra Georg Mosbacher i Pfalz! Alle druerne kommer fra Mosbachers egne vinmarker tæt ved byen Deidesheimer. Efter høst køres druerne omgående til vinhuset, hvor de presses til most. Mosten er derpå hældt på ståltank, hvor den både har gennemført en langsom gæring og nogle måneders lagring før aftapning i foråret 2018. Vinen er tør med en næsten parfumeret næse af citrus, grapefrugt tilført et tropisk islet af bl.a. ananas toppet med knuste sten. Smagen er saftig, frugtig, fyldig og holdes i balance af en perfekt afstemt og sprød syre. Drik vinen som en luksuriøs aperitif eller måske til det thai-inspirerede køkken, hvor frugten og syren i vinen vil være en ideel ledsager til de ofte friske men også spicy retter. Riesling Trocken er også et flot og klassisk match til fisk og skaldyr samt blinis med stenbiderrogn, når sæsonen topper i februar og marts.

Om Producenten

Weingut Georg Mosbacher er et familieejet vinhus med 15 hektar vinmarker i subregionen 'Mittelhaardt' i Pfalz, hvor Sabine Mosbacher-Düringer og hendes mand Jürgen Düringer i dag styrer slagets gang på tredje generation. Vinhuset er trofast mod de klassiske drusorter, hvor Riesling som den dominerede drue bliver dyrket på mere end 80% af vinmarkerne. Det er da også netop Riesling, der er vinhusets store styrke og som ofte bliver omtalt i internationalt anerkendte magasiner i kraft af deres personlige og balancerede struktur, som er en flot komposition af krop og karakter. Foruden Riesling dyrker vinhuset også andre hvide druer, og 8% af det totale område er forbeholdt røde druesorter.

1 fl.
El Fanio
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Albet i Noya
Penedés
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 159

Om Vinen

Xarel·lo kan meget mere end at agere blandingsdrue i Cava - her eksemplificeret i en ren varietalvin med fornemme 92 point fra James Suckling! El Fanio er lavet på 100% Xarel·lo fra en lille skråning bestående af 8 terrasser og samlet under 2 hektar. Alle vinstokkene er plantet tilbage i 1948 af Epifanio Sarda – El Fanio - og har været dyrket biodynamisk siden 2005. I kælderen er fremgangsmåden af den gamle skole i form af gæring med det naturlige gær og 6 måneders lagring i små cementtanke formet som et æg, der lader vinen i konstant bevægelse og derfor øger kontakten med gærresterne m.m. i bunden af tanken. Efterfølgende er vinen lagret 2-3 måneder i akaciefade. Resultatet er en lys, gylden vin med en fremragende ren aroma præget af nuancer af bl.a. fennikel, estragon, honning, hvid peber og æbler. Smagen er frisk og saftig, men det er vinens tekstur, man virkelig falder for. Helt fin, ren og delikat frugt med en perfekt afstemt syrlighed, der minder om nogle af de bedste hvide vine fra f.eks. Loire. El Fanio er en fremragende vin til f.eks. stegt og grillet fisk/skaldyr, tapas, charcuteri, lyst fjerkræ eller faste oste. Vi anbefaler servering ved 8-10 grader, hvor den bør nydes inden for 8-10 år fra høst.

Om Producenten

Vingården stammer helt tilbage fra 1903 og var i 1972 den første vingård i Spanien til at omlægge alt arbejdet i marken til økologi. I dag ejer Albet i Noya hele 210 hektar, men kun 80 hektar er beplantet med vinstokke - de resterende 130 hektar består hovedsageligt af skov for at bevare en høj biodiversitet i området. Udover de 80 hektar vinmarker købes der samtidig lidt druer fra andre små økologiske vingårde i området, til markedets højeste priser for at opretholde den høje kvalitet. I dag er flere af markerne omlagt til biodynamik, med forventning om at alle 80 hektar kan dyrkes på denne måde indenfor 10-12 år. Alle vine fra Albet i Noya er økologisk certificerede.

1 fl.
Confidences
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Fontaine du Clos
Cotes du Rhône
Frankrig
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 139

Om Vinen

Sublim rødvin fra Sydrhone, der har taget vinanmelderne med storm og har fået stribevis af flotte anmeldelser! Fontaine du Clos 'Confidences' 2016 laves på 65% Grenache og 35% Syrah fra et terroir med mange sten og en kalkholdige-lerjord. Vinen har en flot, klar rød farve og en behagelig duft af moden rød frugt med noter af lakrids i baggrunden. Smagen er fyldig og fint krydret, med en lang og blød eftersmag. Et oplagt vinvalg til rødt kød, gerne grillet, samt til sydfransk inspireret madlaving som f.eks. lammekrølle med urter og boeuf bourguignon. Vi anbefaler en serveringstemperatur på ca. 15 grader. Den er perfekt drikkemoden nu og kan drikkes indenfor de næste 5 år.

Om Producenten

Fontaine du Clos er beliggende i det maleriske sydfranske landskab tæt på Mont Ventoux. Vingården blev etableret i 1990 af John og Nicole Barnier, og drives i dag af deres søn Jean-Francois og hans kone Celine. Fontaine du Clos producerer vine og er samtidig en planteskole, hvor der bliver dyrket vinstokke med mere end 30 forskellige druesorter - i Frankrig er det kendt som "Les Pépiniéristes". Fontaine du Clos er synonym med et fantastisk forhold mellem pris og kvalitet på vine fra det sydlige Rhône!

1 fl.
Billi Billi Shiraz
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2015
Mount Langi Ghiran
Grampians
Australien
75 cl.
14.4%
Pris (1 fl.):
DKK 159

Om Vinen

100% Shiraz fra Mount Langis kølige marker i det unikke Grampians. Vinen er udelukkende lagret i franske egetræsfade (5% nye) for at beholde vinens fine kølige frugt. Herlig aroma med nuancer af bl.a. mynte, sort peber og mørke bær. Smagen er saftig og intens med en finesserig og vedvarende eftersmag. Denne vin er et perfekt match til f.eks. grillet eller braiseret kød, lam eller faste oste.

Om Producenten

Mount Langi Ghirans vinmarker er smukt placeret mellem to bjerge i regionen Grampians i Western Victoria, og de oprindelige vinmarker blev plantet i 1870 af europæiske immigranter. De første marker med Shiraz-druen blev tilplantet i 1968. Det kolde klima dér er unikt for vinene og specielt Shiraz-druen, der godt kan lide at tage sig tid til at modne og udvikle sin særlige peberagtige smag er en af grundene til at vinhusets marker er nogle af de sidste, der bliver høstet. Den sene høst og skyggepåvirkningen fra bjergene er medvirkende til at gøre vinene fra Langi helt specielle og meget karakteristiske. Trevor Mast købte ejendommen i 1987 og solgte den videre i 2002 til familien Rathbone, som også ejer Yering Station.

1 fl.
Artadi Tempranillo
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Artadi
Rioja
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 170

Om Vinen

Som altid for Artadis vine i Rioja er denne vin lavet på 100% Tempranillo fra Artadis egne marker, der fra netop 2016 har opnået officiel økologisk certificering. Markerne behandles desuden efter bæredygtige principper. Dermed forøges biodiversiteten og derigennem planternes eget immunforsvar, hvilket igen mindsker behovet for sprøjtning - til gavn for kvaliteten i druerne. Denne filosofi kræver nødvendigvis meget tid i markerne, men på det område er Artadi helt og aldeles kompromisløse: Kun ved at give druerne de ideelle dyrkningsbetingelser, kan man lave den bedste vin. Noget af det bedste unge vin fra Rioja finder man netop her: Efter håndhøstning gennemgår druerne gæring på det naturlig gær, og vinen ligger så 6 måneder på franske egetræsfade før aftapning uden yderligere lagring. I glasset står vinen med en intens rubinrød farve. Duften er domineret af flot moden rød frugt, timian, lakridsrod og sort peber, og på tungen har vinen Artadis karakteristiske struktur med balanceret syre og tannin. Det suppleres i eftersmagen af en spændstig mineralitet, der er med til at give en friskhed og en evig lyst til den næste tår. Artadi Tempranillo bør nydes indenfor 5-6 år fra høst og kan med fordel iltes 1-2 timer før servering ved ca. 14 grader. Oplagt til grillet lam, kalv, gris eller til et bredt udvalg af stegte tapasanretninger i den mørkere ende af skalaen.

Om Producenten

Huset er etableret i 1985 og beliggende i byen Laguardia i Rioja Alavesa. Artadi var et af de første spanske vinhuse, der for alvor indså vigtigheden af terroir, og i dag er det blevet en besættelse for grundlægger Juan-Carlos López de Lacalle. Hvor andre vinproducenter forsøger at producere flere vine i større mængder, er Juan-Carlos siden 2014-årgangen gået den helt anden vej - og da han alligevel ikke fulgte reglerne, har han også meldt sig ud af DOC Rioja. Alle Artadis marker er i dag økologisk certificerede, hvilket kommer til at fremgå af 2016-vinene og frem. Herfra arbejdes der nu hen imod en endnu mere bæredygtig tilgang, og fokus er nu udelukkende på enkeltsortsvine, hvor den for området mest karakteristiske druesort får lov at udtrykke det specifikke terroir, den dyrkes i: I Rioja drejer det sig udelukkende om Tempranillo, i Navarra udelukkende om Garnacha, mens man i Alicante alene fokuserer på Monastrell. Artadi var i forvejen nogle af Spaniens mest eftertragtede vine, og nu er produktionen skåret ned med 50% mod at kvaliteten er hævet endnu et par niveauer. Blandt de mange moderne og spændende vine, der i disse dage er begyndt at komme fra spanske hænder, er der ganske enkelt stadig ingen i nærheden af Artadi!

1 fl.
Manzanilla (Sherry)
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Rey Fernando
Jerez
Spanien
75 cl.
15%
Pris (1 fl.):
DKK 174

Om Vinen

Manzanilla produceret på 100% Palomino i området Sanlúcar de Barrameda. Det unikke terroir og lokale klima er her med til at give en mere tør og krydret sherry. Aromaen byder dermed både på modne og friske nuancer ristede nødder, tørret frugt, anis og gær. På tungen er vinen krydret og mineralsk med markante nuancer af rugbrød, stenfrugt, nødder og lime. Manzanillas komplekse smag er en fornem ledsager til f.eks. grillet lyst kød og fisk, kraftige supper, charcuteri og ikke mindst ost. Flaskens indhold bør drikkes indenfor en uge efter åbning og serveres ved 6-8 grader i hvidvinsglas.

Om Producenten

Målet hos Bodegas Rey Fernando de Castilla har siden starten i 1837 været at producere den absolut bedste sherry og brandy i området. De laver en bred vifte af sherry-typer - fra de saftige og elegante typer som Fino og Manzanilla til de legendariske Antique-sherry'er som f.eks. Palo Cortado og Pedro Ximenez. På Brandy fronten producerer de udelukkende Solera Reserva og Solera Gran Reserva som efter lagring på nye franske og amerikanske egetræsfade lagrer mange år på fade, der tidligere har været brugt til de fineste sherry'er. Bodegaen har også en meget lille produktion af de mest intense sherry-vineddiker i området.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER