VINKASSEN

Maj

‘23

Sommelier

David Ekberg

Majkassen gemmer både på et par klassikere og et par små overraskelser.
Vi blander det nye og det gamle for i vinens verden handler det om hele tiden at udvikle på sine erfaringer.
Jeg elsker at blive overrasket, som da jeg for eksempel fik serveret den danskproducerede 2019 NJORD for første gang på Enomania og gættede skråsikkert på Bourgogne. 

Årstiden byder på masser af friske urter og grønsager, så de to hvidvine er også på den friske og mineralske side;

Vi har Van Volxem Riesling - en klassisk tør Riesling fra Mosel, der er perfekt til hvide asparges, hvis man fx bare spiser dem dampet med en frisk vinaigrette og fx lidt tørret skinke. Går du med en smørbaseret sauce skal du finde noget fadlagret Chardonnay i stedet.

Der er også en sprød Verdejo fra Rippa Dori, som man drikker lokalt til fisketapas og de lette pølser med oliven, pestoer og godt brød. Det behøver ikke være så fancy for at fungere. 

Mange har nok en holdning til at rosé skal være frisk og sprød og helst fra den nyeste årgang.
Sådan forholder det sig ikke, når det kommer til Clos Bellane, der laver en fadgæret og fantastisk rosé på Grenache. Prøv den med skindstegt kylling, grønne asparges og friske salater med syrlig dressing. 

Talhas do Tareco er en moderne og lidt funky vin fra Portugal, der bliver fremstillet efter naturens principper og lagret på store æg. Det er saftigt, aromatisk og krydret og fungerer rigtig godt med fx lammekølle eller bare nogle gode skiver lufttørret skinke. 

Lander-Jenkins Pinot Noir er en saftig sag fra Californien, der viser hvor langt de er nået i USA med fremstilling af Pinot Noir. I mange år havde Californien ry for at være marmeladeagtig og manglede friskhed, men her er der virkelig flot balance. Det er en vin, man bare har lyst at tage en slurk mere af. Jeg drikker ofte kølig Pinot Noir til lidt kraftigere fiskeretter som fx stegt havtaske med svampe sauce og knuste nye kartofler med masser af smør og persille. 

De fleste tager hul på grill sæsonen så snart de første solstråler pipper frem og i næste måned kan du se frem til en hel kasse fyldt med grill vine, så du er godt dækket ind til sommer. 

Du får lige en forsmag med en klassisk Rioja på Tempranillo; Queirón Mi Lugar fra vinhuset Bodegas Ontañón. Vinen gør sig virkelig godt til de kraftige udskæringer af okse, og du behøver ikke være fedt-forskrækket. 

God fornøjelse!

Mvh. David Ekberg, Sommelier

1 fl.
Riesling
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Van Volxem
Mosel
Tyskland
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 158

Om Vinen

Fuldstændig klassisk Riesling fra Saar som er den bedste del af Mosel regionen i det sydlige Tyskland. Her får du en sprød Riesling med masser af citrus, æble og en syre der er ren som et samuraisværd. Riesling fungerer generelt rigtig godt sammen med mad og især lette og friske retter med fisk og skaldyr. Riesling er også min go to drue til asparges hvis de tilberedes helt naturligt og bare med en frisk dressing og måske lidt skinke eller friskost.

Om Producenten

I år 2000 købte den unge Roman Niewodnicanski den gamle Van Volxem-vingård i Saar. Van Volxem havde sine bedste år bag sig, men med markante investeringer i de bedste vinmarker har Roman bragt dette stolte vinhus tilbage i rampelyset blandt Tysklands absolut bedste. Vinene laves så naturlige som muligt med brug af naturgær og biodynamisk dyrkning af vinmarkerne. Her høstes sent, ofte først sidst i november, hvilket giver op til 180 dages modningstid, der er med til at give en intensitet og syre i vinene, som er helt unik. Kombinationen af fuld fokus på hårdt arbejde i de stejle vinmarker og ekstremt lavt udbytte er med til at bringe Van Volxems vine op blandt verdens absolut ypperste hvad hvidvin angår.

1 fl.
Verdejo
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Rippa Dori
Rueda
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 119

Om Vinen

Sprød og frisk vin fra Rueda på Verdejo der producerer nogle skønne vine der oftest ses lokalt med de bedste tapas restauranter. Masser af urter og frisk fennikel i smagen sammen med en cremet og naturlig fedme fra druerne. Vinen koldgæres i 8-10 dage og lagres herefter i 6-8 måneder på gamle egetræsfade hvor efter de omstikkes til ståltanke inden de flaskes.

Om Producenten

Det er Bodegas Ontanon i Ribera del Duero som ejer Rippa Dori sammen med en håndfuld andre små projekter. Stilen i huset er ærlig og der tilstræbes at lave vin på bæredygtig vis og med så få greb som muligt. Derfor finder man også at udgangspunktet er gode og sunde marker med god dræning og et sundt mikroklima.

1 fl.
Rose
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Clos Bellane
Rhone
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 180

Om Vinen

100% saftig sprød Grenache rose. Lyserød pastelfarvet, med lidt laksefarvede refleksioner - helt som man forventer af en sydfransk rose. Vinen dufter af violer, vilde jordbær og en smule frisk vinpære. Vinen frisker munden med vilde bær, pære og en livlig saftighed, hvor man bare kræver en tår mere. Dette er utvivlsomt en rose som er helt perfekt på terassen eller til fisk fra grillen, eller måske endda noget lyst kylling eller gris. Krydret endelig gerne maden med citrongræs og herbs de Provence! Nydes kioldt i solen med godt selskab - eventuelt bare dit eget.

Om Producenten

I 2010 blev ejerskabet af den lille vingård, Clos Bellane, overtaget af Stephane Vedeau (Ferme du Mont), og niveauet på vinene har siden taget et spring op i højderne. De blot 48 hektar marker befinder sig alle mere end 400 meter over havets overflade sydøst for Valreas i det sydlige Rhône. Jordbunden er domineret af sandsten, kalksten og er rig på mineraler i et – for syd-Rhône – meget køligt klima, der cementeres yderligere af placeringen på en stor og stejl østvendt skråning mødt af tidlig morgensol. Om eftermiddagen forhindrer skyggen dermed druerne i at blive kogt dagen lang, noget der er med til at forlænge modningstiden af druerne med mere finesse og kompleksitet til følge. Markerne er desuden omkranset af trøffeltræer samt over 120 bistader og blev i 2015 certificeret økologisk. Clos Bellanes baserer især deres vine på Grenache men gør det også i Mouvèdre, Syrah, Rousanne, Marsanne og en smule Viognier. I kælderen bruges kun det naturlige gær, og her jagtes ikke stor ekstraktion, høj alkohol og sødme. Alle vinene lagres hovedsageligt i store cementkar, og kun på topvinene bruges der op til 25-30% barriques. Alt arbejdet i kælderen foregår ved tyngdekraft, så vinen aldrig pumpes. Clos Bellane ejer også 1,4 hektar i Châteauneuf du Pape – Urgonien.

1 fl.
Tinto
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Queirón Mi Lugar
Rioja
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 300

Om Vinen

I sin mindre poetiske, mere vinøse fortolkning består ”Mi Lugar” i dag af 90% Tempranillo og 10% Garnacha fra ovennævnte små parceller i Quel. Mens denne varme og rå del af Rioja ikke er noget for Graciano og Mazuelo, trives Garnacha på disse egne i stor stil. Og skønt 10% ikke lyder af meget, er den en vigtig forklaring på vinens venlige og letdrikkelige anslag, der klinger mildt og frugtigt trods dens overordnede seriøsitet. En gang i marken og igen to gange i vinhuset sorteres druerne i tilstræbelsen efter absolut perfektion. De udvalgte druer knuses så og nedkøles i fem dage (koldmaceration) inden gæringen, som holdes på maksimum 26 grader for at sikre den elegantest mulige aromaudvikling. Tempranillo og Garnacha lagres derpå separat i 18 måneder på nye, franske egetræsfade med varierende grader af ristning. Herefter sammenstikkes de to vine i store egetræsbeholdere for at hvile i yderligere 12 måneder inden aftapning, hvilket teknisk set gør den til en Reserva omend langt fra en traditionel en af slagsen: Når den færdige vin hældes i glasset, er det med en stor, dyb farve og duft markeret af et sensuelt touch af moden, mørk og dybrød frugt. Bagved anes bagte krydderier, mineraler, røget træ og tobak, som desuden synes at antænde en dimension af frisk rosmarin og timian svævende ovenfor. På tungen følger optrædenen i næsens fodspor via et kraftfuldt og kødfuldt angreb, som hurtigt afrundes for at ende elegant og forbilledligt harmonisk i den langstrakte og tørre eftersmag. Helt uden skarpe hjørner og utæmmede tanniner. Lad vinen ilte en times tid i en karaffel inden du serverer den, især hvis det sker inden for vinens fem første leveår. Prøv at ramme omkring de 16-18 grader, og lad den ledsagende mad nogle af de mere fyldige udskæringer af oksen.

Om Producenten

Top-serien fra Bodegas Ontañón hedder ”Queirón” og er en hyldest til familien Pérez Cuevas’ intensive arbejde med at genoprette den historiske ”Vino de Quel” - et stk. seriøs og kompromisløs egnsvin fra den østligste, mest kontinentale kommune i Rioja og dennes mest karakteristiske, små parceller 620-670 meters over havet. Fra disse marker bliver kun de bedste druer leveret til vingården med det historiske navn, Queirón, som lokalt har haft funktion af vinens og ekstasens grotte repræsenteret ved Dionysos, hvilket alt sammen giver mening, hvis man har styr på sin græske mytologi. Ligeledes står Quirón som en hyldest til de traditionelle og hårdtarbejdende byfolk i Quel. Byen, der i øvrigt blev udødeliggjort gennem digteren Don Manuels ord i digtet "Mi Lugar" - "Mit sted".

1 fl.
Do Tareco
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Talhas
Porto
Portugal
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 220

Om Vinen

Husets topvin som er lavet på de 3 lokale druer Trincadeira, Aragonês and Tinta Grossa. Vinen naturgæres over ca. 2 måneder og herefter lagres vinen på krukker ( Talhas ) Der laves kun 1600 flasker af denne vin. Prøv den med fx. stegt lammekølle med masser af urter og hvidløg eller til rigtig god tørret skinke.

Om Producenten

Talhas må gå under navnet mikro producenter. De laver en håndfuld forskellige røde og hvide vine på lokale druer og med en tilgang som de gamle grækere. Tilgangen er en naturlig produktion med fokus på at markerne og druematerialet er af højeste kvalitet.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Lander-Jenkins
Californien
USA
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 238

Om Vinen

Pinot Noir i dette prisleje kan være en skuffende oplevelse mange steder i verden, men med Lander-Jenkins går du ikke forkert i byen: Her er der tale om 100% Pinot Noir fra Californien - en vin, der gæres i ståltanke og derefter hældes 6 måneder på en blanding af franske og amerikanske egetræsfade. Herefter gennemgår vinen en nænsom filtrering inden den hældes på flaske. Dermed er der rig Pinot Noir-aroma for pengene med masser af lys frugt som jordbær, tranebær, blommer, vanilje og flødekaramel. Samtidig er smagen rund og blid, dog stadig med en ungdommelig charme fra druens naturligt friske syre og den intense røde frugt. Prøv den sammen med lyse retter af kylling, gris eller kalv eller hvis du tør, afkølet til en kraftig fiskeret som fx. stegt havtaske eller torsk med svampesauce og knuste nye kartofler med smør og persille.

Om Producenten

Morgan Zainovich er 3. generation ejer og vinmager på Lander-Jenkins. Familien har en lang tradition for landbrug og produktion af vin i Californien. Markerne kommer fra områder i og omkring Monterey, Lodi og Napa Valley, hvor de dyrkes så naturligt som muligt og med største respekt for naturen og klimaet. Dette er klassiske californiske vine med dybde, intensitet og kompleksitet fra et spændende familieejet vinhus, som har vundet talrige priser og udmærkelser og er blevet kaldt: "California Wine Value" af Robert Parker/The Wine Advocate.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER