VINKASSEN

Nov

‘22

Sommelier

David Ekberg

I november kassen har jeg fundet nogle vine der både passer til efteråret med både vildt og svampe sæson, men der er også gjort plads til et par stykker der fungerer til julemaden. Der er kun en enkelt hvid i denne kasse, men det er til gengæld en fyldig en af slagsen fra Piemonte i det nordlige Italien. I den lette ende finder vi en Pinot Noir fra Californien samt en vin fra Luis Anxo som har taget mange med storm med hans utrolig saftige vine. Til vildt, en peberbøf eller en god simreret passer denne modne Syrah fra Borsao bare helt perfekt og så er der jo også en Gigondas som er den perfekte ledsager til julemaden. Til at runde det hele af har jeg fundet et brag af en Madeira som kan forsøde julen eller de kolde vinteraftener. 

1 fl.
L'Altro Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Pio Cesare
Piemonte
Italien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 230

Om Vinen

Chardonnay og desuden et 'splash' Sauvignon Blanc fra vinmarker i Treiso, Serralunga d'Alba og Trezzo Tinella, hvor traditionen for Chardonnay-baserede vine i øvrigt er lang, lykkelig og fuldstændigt uafhængig af Piemonte. I vinhuset finder den lange og kølige gæringsproces sted i ståltanke, mens Chardonnay-druerne derpå flyttes over på neutrale egetræsfade, hvor de hygger sig i ca. 7 måneder. Derpå blandes de to druesorter og tappes på flaske.<p> Flot og ren gylden farve med grønne kanter i glasset. I næsen er der noter af friske æbler, nyslået græs, hvid peber og modne citrusfrugter, mens friskhed og sprødhed pryder fornemmelsen på tungen, der flot afsluttes af krydrede, let ristede noter samt en smule vanilje i eftersmagen

Om Producenten

I 1881 grundlagde Pio Cesare dette ikon af et vinhus i sit navn, og med sit dedikerede arbejde og store tro på potentialet i Barolo, Barbaresco og Barbera har signor Cesare stor ære i den enorme berømmelse, vinene fra Piemonte nyder i dag. Ejerskabet er siden da forblevet på familiens hænder, og det samme gælder deres store passion for hele tiden at søge nye og bedre løsninger i kælder og mark. Under ledelse af Pio Cesares oldebarn, Pio Boffa, erhvervede vinhuset de sidste af sine i dag 50 hektar vinmarker i nogle af de allermest eftertragtede områder. F.eks. anses vinmarken "Ornato" i Barolo-regionen og vinmarken "Il Bricco" i Barberesco for at være blandt de absolut bedste inden for deres respektive appellationer. I 2021 døde Boffa imidlertid uventet, og vinhusets ejerskab er gået videre til datteren Federica Boffa, som på sin egen, lidt mere nutidige og afslappede facon har høje ambitioner for at videreføre hendes fars projekt: Det handler om at kende og lære af vinhusets arv og historie uden at lade den blive en hæmsko for nye tiltag i dag og i morgen. Federica har hele familiens opbakning, og vi er sikre på at hun nok skal formå at løfte den tunge arv. Eksempelvis har vinhuset flere gange været repræsenteret på Wine Spectators Top 10 over verdens bedste vine!

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Backhouse
Sonoma Valley
USA
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

Backhouse er i vores optik en af Californiens bedste vine på den sarte Pinot Noir-drue i prislejet under de 150 kr. Det er således ikke altid nemt at finde en vin, der afspejler de karakteristisk friske røde frugtnuancer fra Pinot Noir uden at elegancen forsvinder eller at prisen skyder yderligere i vejret. For at sikre en maksimal og autentisk frugtprofil er druerne høstet om natten og har dernæst gæret i temperaturstyrede tanke med 6 måneders efterfølgende lagring i franske egetræsfade. Nok til at bidrage med lidt krop og sødligt krydrede noter uden at friskheden ryger sig en tur. I den færdige, rubinrøde vin strømmer en lækker aroma af kirsebærnuancer, hindbær, rabarber, chokolade, skovbund og et strejf af dild. På tungen er vinen blød og smidig med en underliggende mineralitet, der giver et flot, rankt og elegant præg. Og det er på altså på den front, at Backhouse hæver sig over de mange federe og knapt så druetypiske Pinot Noir-vine, Californien ellers spytter ud i dette prisleje.

Om Producenten

I 1994 købte Roy og Rachael Cecchetti en 2½ hektar stor parcel i Sonoma Valley. Ved det store piletræ på ejendommen lå det gamle baghus, hvor forfattere og kunstnere har boet for at nyde stilheden og naturen. Vinene fra Backhouse er kreeret for at dette sted ikke skal glemmes af kommende generationer og vise hvor flotte og elegante vine man kan lave i Californien.

1 fl.
Torna dos Pasas
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Luis Anxo Rodriguez Vazquez
Ribeiro
Spanien
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 298

Om Vinen

Torna dos Pasás laver Luis Anxo på Brancellao (ca. 40%), Caíño Longo, Ferrol og Caíño Redondo. Det kunne med andre ord ikke blive mere lokalt, og det er da også hele bagtanken. Druesorter, der har haft adskillige århundreder til at tilpasse sig Ribeiros rå, granitholdige skråninger ca. 40 km fra det lunefulde Atlanterhav, kan bare noget, udefrakommende druer ikke kan. Under disse forhold er sammensætning af gærpartikler i luften og på druerne også helt ulig noget andet sted i verden, hvilket kan mærkes, når vinen netop skabes af denne vilde gær. Ved endt gæring hældes alle druetyperne sammen i 300 liters primært gamle egetræsfade, hvor vinen modnes i 12 måneder inden aftapning. Og hvad er det så, du som køber får ud af anstrengelserne? Jo, hvis du forestiller dig at bevæge dig rundt i et smaragdgrønt klippelandskab af skove og enge, så er du rigtig godt på vej. Alle steder møder du buske med næsten modne ribs, røde saftige skovjordbær, kirsebær og friske krydderurter klar til plukning, mens udsigten ned til de tågefyldte dalbunde sender en stemning af mystik ind over idyllen. På samme måde udgør vinens let rustikke tanniner og struktur en form for mystisk dis, der sender tankerne på vandring, indtil du på den anden side når frem til det sande slaraffenland af velvære. Her tæller de blot 12% alkohol absolut som et plus og understreger dermed den energi og smidighed, som hele tiden ulmer bag den umiddelbare frugtighed.

Om Producenten

Luis Anxo kan noget, andre ikke kan. I denne lille galiciske bodegas 34 år lange historie har ingen vin på noget tidspunkt modtaget mindre end 90 point hos anmelderlegenden Robert Parker, hvilket dog ikke er steget manden bag projektet til hovedet. Snarere har Luis Anxo holdt snuden i sporet uden drastiske forsøg på at øge produktionsmængderne trods en stødt stigende popuilaritet og efterspørgsel. Det hele foregår stadig på traditionel vis med små, rustikke vinmarker, gamle vinstokke med de traditionelle og lokale druesorter - en filosofi, der i vinhuset matches af en ambition om at blande sig mindst muligt i processen fra druerne høstes til vinen hældes på flaske.

1 fl.
Zarihs
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Borsao
Campo de Borja
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 258

Om Vinen

I 1920'erne drog ægteparret Ingrid og Hans Christensen fra Odense ud på en lang rejse. Destinationen var Auckland i New Zealand, hvor de slog sig ned og stiftede de familie. Sådan kan én fortælling indlede en anden, der handler om barnebarnet Chris Ringland, som i dag er en af de mest eftertragtede vinmagere i Australien. Som 18-årig flyttede den vin-fascinerede Chris fra New Zealand til Australien for at studere ønologi. Siden er flere af hans projekter blevet belønnet med magiske 100 point af Robert Parker for sine vine. Måske var det netop bedsteforældrenes eventyrlyst, der smittede af, da Chris for 15 år siden drog ud i verden for at lede efter nye vinprojekter. I dag har han indledt et meget spændende samarbejde med Bodegas Borsao i Garnacha-højborgen Campo de Borja, hvor han fik den kontroversielle idé at plante de Syrah-stokke, derr i dag indgår i de fleste af Borsaos vine. Her i hans helt eget projekt (Zarihs) fornemmer man dog for alvor meningen med galskaben: Zarihs by Ringland er lavet på 100% Syrah og fremstår som et pragteksempel på, at alt hvad Chris rører ved, synes at blive til guld. Vinificering og smag Vinmarken bag Ringlands Shiraz ligger 600-700 meter over havet og rammes de fleste af årets dage af en kølig brise fra Moncayo -bjerget. Dette er godt for druernes syreindhold, men vinden og klimaet er generelt meget tørt og høstudbyttet lavt, men af meget høj kvalitet. I vinhuset bliver alle klaser afstilket, druerne knust og gæringen igangsat i åbne gæringskar. Vinen tilbringer derpå 15-20 dage i ståltanke, hvorefter 40% hældes på nye amerikanske fade i 12 måneder, mens de resterende forbliver på ståltankene. Resultatet er en krydret Shiraz med masser af dyb rød frugt, blommer, peber, muldjord, tjære og tobak. Der er smæk på i intensiteten, men de fine tanniner og den relativt høje syre holder vinen i et flot og rankt greb, der mærkes i form af en bemærkelsesværdig men yderst klædelig friskhed.

Om Producenten

'Campo de Borja'-appellation ligger syd-øst for Rioja i Zaragoza-provinsen for foden af Moncayo-bjergene. Historiske og genetiske studier peger på, at Garnacha-druen med al sandsynlighed har sin spæde oprindelse her, hvorfra den først mange århundreder senere "vandrede" mod frankernes land og blev kendt som Grenache. Også i dag udskiller Campo de Borja sig således ved at være Garnacha-druens land, og verden over er det svært at finde producenter, der leverer så høj kvalitet til så betalelige penge som Bodegas Borsao. Garnachaens succes på disse kanter kan i høj grad tilskrives Moncayo-bjergene, der med deres bløde, kuperede terræn giver druen ideelle betingelser for druedyrkning. Man har også forsøgt sig med druer som Merlot og Canbernet Sauvignon, men takket være et succesfuldt samarbejde med den eftertragtede winemaker, Chris Ringland, har Borsao i stedet plantet en del syrah, der trives storartet side om side med Garnacha i den tørre, stenholdige jord 400-700 meter over havets overflade.

1 fl.
Gigondas
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Domaine Tourbillon
Cotes du Rhone
Frankrig
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 280

Om Vinen

15 km nordvest for Châteauneuf-du-Pape ligger det mindst lige så sagnomspundne Gigondas, der fra sit ikoniske klippe-tandsæt "Dentelles de Montmirail" agerer udsigtstpost over hele det sydlige Rhône. Især er de stenholdige og vindomsuste marker perfekte for Grenache-druen og dens følgesvende, som opbygger en enorm intensitet i denne vin trods dens særdeles venligtsindede prisniveau! Domaine Tourbillon Gigondas betår således af ca. 77% Grenache med tilføjelse af Syrah, Mourvèdre og en smule Cinsault, der hviler i primært gamle egetræsfade og har en verden at byde på: Næsen er præget af rød krydret frugt af sorte, kraftulde kirsebær med support af sydfranske urter og lavendel foruden jordbund, sten, tobak og toast. Smagen er fyldig og intens men holder dog balancen takket være en elegant frugtsyre og finpolerede tanniner. I sine unge år vil vinen ikke desto mindre nyde godt af et par timers iltning for servering ved 14-16 grader, eksempelvis til svin, lam eller tarte flambée med herbes-du provence på toppen. Og så skal du endelig heller ikke tøve med at åbne den juleaften, hvor den har alle elementerne til at skabe en herlig aften.

Om Producenten

Spændende vinhus med den unge winemaker Benjamin Tourbillon (vigneron) som den store drivkraft, der i franske magasiner nævnes bedre end bl.a. Rayas og spås enorme muligheder fremover. Faderen er 3. generation og ejer bla. et hotel og en restaurant samt Frankrigs næststørste kirsebærproducent via 70 ha i Luberon-området, hvor de også har etableret et flot Showroom. Den nærmeste by er desuden kendt for sine mange antikvitetsforretninger, hvilket årligt er med til at lokke en million turister til egnen. Beslutningen om også at indlemme et vinhus i ejerskabet kom for et par år siden gennem hustruen som er 5. generation af vinproducenter i Gigondas. I dag har de 3,2 ha i Châteauneuf-du-Pape og i alt 33 ha i hele Rhône med en produktion på 1,6 millioner liter årligt men pt. kun ca. 150.000 flasker. Selve Domaine Tourbillons vinhus ligger i Plan de Dieu i den nordligste del af syd-Rhône. De køber brugte fade fra Romanee Conti og Château d'Yquem og har bla. samarbejde med skofirmaet Christian Louboutin. Vinene har en venlig elegance over sig og sælges til super priser. Her er ikke tale om tynd og stram Cotes du Rhône men om vin med høj smagsintensitet, sødmefuld frugt og høj alkohol, der med længder overgår supermarkedernes Chateuneuf til 150 kr. Derfra adskiller Tourbillon's egen Châteneanuf-du-Pape sig også med sit lysere, elegante og saftige præg, som gør sig super til mellemtunge hovedretter, især ved juletid.

1 fl.
Colheita Fine Rich Tinta Negra
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
1999
Justinos
Madeira
Spanien
75 cl.
19%
Pris (1 fl.):
DKK 440

Om Vinen

Svesket og mørkt krydret, halvsød Colheita på den røde Tinta Negra Mole-drue! Vinen er - efter den traditionelle Madeira-metode - gæret op til ca. 7% alkohol, hvorefter tilsætning af druesprit op til samlede 19% forhindrer yderligere gæraktivitet. Dermed bevares en betragtelig del af druernes naturlige sødme, som er vital for denne stil af Madeira. 20 års fadlagring på opvarmede estufas senere har vinen desuden opnået Madeiras klassiske, oksidative og let brændte profil. Aromaen i den færdige vin kredser dermed både omkring blommer, svesker, rosiner, saltkaramel, brændt appelsinskal, vanilje og nyristede espressobønder. Kompleksiteten bliver kun større på tungen, hvor fornemmelsen af valnødder og orientalske krydderier slutter sig til koret. Dertil kommer en smækker, frisk og saftig syre, der får vinen til at fremstå fantastisk elegant og imødekommende.

Om Producenten

Justino's er en af Madeiras ældste og mest traditionsbærende producenter. Firmaet er etableret i sin nuværende form i 1870 og er - takket være et stort lager af gamle fade med vin af højeste kvalitet - blandt øens bare 7 producenter, der kan levere hele paletten fra de unge til de helt gamle Madeira-vine. I stil med top-producenter fra bl.a. Champagne køber Justino's deres frugt fra uafhængige vinbønder rundt omkring på øen. Her arbejdes der på samme måder som i århundreder på de ofte stejle og ufremkommelige marker med pergola-trænede vinstokke. Efter store investeringer i 90'erne producerer Justino's i dag under moderne forhold og har været med til både at løfte mængden og kvaliteten af vinene. Stilen Stilen er helt klassisk og opretholder - med den traditionelle dyrkning og særlige lagringsmetode - en perfekt reflektion af disse unikke vines personlighed. Få Få andre steder smager vinene i så høj grad af, hvad de gjorde på Colombus' tid. Prøv selv at stikke næsen i den unikke kulturarv og mærk historiens vingesus.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER