VINKASSEN

Dec

‘21

Sommelier

Anne Elkjær

December kassen skal gerne få dig i julestemning og her er et bredt udvalg af vine som passer godt til den mad vi spiser i julen så her der lidt mere power og varme krydderier på programmet. Det er som ofte en blanding af klassikere, og så et par vine som fortjener at komme lidt mere frem i lyset. Først og fremmest er alle vinene nøje udvalgt på grund af deres evne til at levere med det samme, så du kan sænke skuldrene og bare nyde det der er i glasset. 

1 fl.
Cava Brut Reserva
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Albet I Noya
Penedes
Spanien
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 129

Om Vinen

Lækker økologisk Cava produceret på de klassiske Cava-druer Xarel·lo, Macabeu og Parellada. Alle druer er høstet i hånden og derefter gæret i 26 dage ved 15 grader. Andengæringen har derefter fundet sted efter den traditionelle metode i flaske, og vinen er så lagret minimum 18 måneder i flasken før degorgering. Tilbage står en frisk, ren og sprød Cava med fine, raffinerede bobler og en charme, der er svær at stå for. Aromaerne tæller både æbler, citrus, tropisk gul frugt samt briôche fra flaskelagringen, og smagen er fyldig og rund med et diskret strejf af sødme til at balancere den saftige syre.

Om Producenten

Albet i Noya var i 1972 den første vingård i Spanien til at omlægge alt arbejdet i marken til økologi. Kun 80 af deres 210 hektar er dermed beplantet med vinstokke - de resterende 130 hektar består hovedsageligt af skov for at bevare en høj biodiversitet i området. I dag er flere af markerne også omlagt til biodynamik med forventning om, at alle 80 hektar kan dyrkes på denne måde indenfor 10-12 år - simpelthen fordi de på denne måde får de sundeste druer og i sidste ende den bedste vin. I hvert fald er der intet at sætte en finger på hvad angår kvaliteten - og dét til nogle af Spaniens bedste priser set i forhold til vinenes høje niveau!

1 fl.
Chablis
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Simonnet Febvre
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 238

Om Vinen

En skøn Chablis fra Simmonet-Febvre, som er ejet af legendariske Louis Latour - et af de helt store navne i Bourgogne! Efter forskriften er vinen lavet på 100% Chardonnay fra ca. 35 år gamle vinstokke. I kælderen er druerne presset og vinen gæret på ståltanke, hvor den er blevet liggende 'sur-lie' med gærresterne i 6-10 måneder. Resultatet er klassisk og lækkert med en flot duft af hvide ferskner, citron, lime, grønne æbler og kalksten. I munden er smagen frisk og med en flot mineralsk karakter, som ender i en velafrundet og lang finish.

Om Producenten

Maison Simonnet-Febvre blev grundlagt i 1840 af Jean Febvre. Igennem årene har man opkøbt parceller blandt de bedste terroir i Chablis, bl.a. 1. Cru Mont de Milieu og ikke mindst Grand Cru Les Preuses. Ved siden af egne marker køber man druer fra nogle af området bedste marker, bl.a. Montmains, Montée de Tonnerre, Blanchot og Les Clos. I dag ejes Simonnet-Febvre af et af Bourgognes mest prestigiøse vinhuse – Louis Latour – og det ejerskab har været med til at placere Simonnet-Febvre i toppen af hierarkiet i Chablis.

1 fl.
Plan de Dieu, Cotes du Rhone Villages
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Domaine Tourbillon
Rhone
Frankrig
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 149

Om Vinen

Smidig og koncentreret Villages-vin på 60% Grenache, 25% Carignan og 15% Syrah gæret ved maks 28 grader og lagret i store gamle fade. Vinen opnår dermed både stor elegance og kempleksitet med aroma af lækre og insisterende blåbær, brombær og sorte oliven. Bærrene bliver mere røde i smagen, hvor også sydfranske urter melder sig på banen - samme bane, i øvrigt, som det subtile præg af tørret kød, lakrids og kakao, der trygt får lov at hvile i baggrunden. Eftersmagen er frugtig og har en pæn længde og svirp fra de ungdommelige tanniner, der bidrager til et opkvikkende helhedsindtryk. Dermed må vinen finde sig i at være på kandidatlisten som match til mange forskellige madretter, bl.a. pasta med svampe, ratatouille, risotto og lyse kødretter

Om Producenten

Spændende vinhus med den unge winemaker Benjamin Tourbillon (vigneron) som den store drivkraft, der i franske magasiner nævnes bedre end bl.a. Rayas og spås enorme muligheder fremover. Faderen er 3. generation og ejer bla. et hotel og en restaurant samt Frankrigs næststørste kirsebærproducent via 70 ha i Luberon-området, hvor de også har etableret et flot Showroom. Den nærmeste by er desuden kendt for sine mange antikvitetsforretninger, hvilket årligt er med til at lokke en million turister til egnen. Beslutningen om også at indlemme et vinhus i ejerskabet kom for et par år siden gennem hustruen som er 5. generation af vinproducenter i Gigondas. I dag har de 3,2 ha i Châteauneuf-du-Pape og i alt 33 ha i hele Rhône med en produktion på 1,6 millioner liter årligt men pt. kun ca. 150.000 flasker. Selve Domaine Tourbillons vinhus ligger i Plan de Dieu i den nordligste del af syd-Rhône. De køber brugte fade fra Romanee Conti og Château d'Yquem og har bla. samarbejde med skofirmaet Christian Louboutin. Vinene har en venlig elegance over sig og sælges til super priser. Her er ikke tale om tynd og stram Cotes du Rhône men om vin med høj smagsintensitet, sødmefuld frugt og høj alkohol, der med længder overgår supermarkedernes Chateuneuf til 150 kr. Derfra adskiller Tourbillon's egen Châteneanuf-du-Pape sig også med sit lysere, elegante og saftige præg, som gør sig super til mellemtunge hovedretter, især ved juletid.

1 fl.
Zinfandel
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Cedar Rock
Californien
USA
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

Cedar Rock er saftig californisk Zinfandel til den lettere, mere elegante og frugtbårne side end Zinfandel-vine flest! Det bliver vinen dog ikke mindre aromatisk af. Tvært imod nærmest vælter det op duft af friskplukkede brombær, modne jordbær, hindbærmarmelade og peber, mens et let twist af sødmefulde krydderier holder sig delikat i baggrunden. På tungen er Cedar Rock slank med masser af smagsintensitet og en diskret men charmerende frugtsødme. Dertil kommer en - for druetypen - frisk syre, der kaster energi, liv og glade dage over smagsoplevelsen. Men pas på: Den ryger hurtigt ned! En dejlig flaske på egen hånd, til grillet kylling, chili con carne eller fyldige og sødmefulde retter ved juletid. Vi anbefaler servering ved 14-16 grader.

Om Producenten

Morgen Bay Cellars er en familiejet vingård beliggende langs det berømte Silverado Trail i Rutherford AVA. Alt arbejde i marken forgår ud fra et natur- og miljøbevidst fokus, og de producerer nogle af de mest klassiske californiske vine med et fantastisk forhold mellem pris/kvalitet: Her er frisk og saftig Chardonnay uden fad, fadlagret Chardonnay med fedme, rank og struktureret Cabernet Sauvignon og ikke mindst intens og krydret Zinfandel!

1 fl.
Reserva
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Muga
Rioja
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 278

Om Vinen

Muga Reserva er lavet efter sin vanlige super-opskrift på 70% Tempranillo, 20% Garnacha og sammenlagt 10% Graciano og Mazuelo fra et bredt udvalg af vinhusets marker i Rioja Alta. Efter endt gæring og forlænget maceration har vinen lagret 2-3 måneder i store træbeholdere efterfulgt af 24 måneder i egetræsfade fra husets eget bødkeri, hvor bødkerne nøje udvælger de træer, de vurderer bedst til lige præcis Mugas vine. Herefter følger minimum 12 måneder i flaske før frigivelsen. I den færdige vin forenes tempranillodruens karakteristik til perfektion med fadlagringen. Det giver sig indledningsvis til kende i form af sorte kirsebær og frisk figenfrugt, der lader sig indhylde i blomster fra syrener, friskkværnet peber og fugtig skovbund samt pibetobak og søde krydderier fra egetræet. På tungen er vinen saftig med bløde tanniner og en flot afstemt syre, der gør den kraftige vin smidig og elegant.

Om Producenten

Muga-familien er drevet af en fantastisk kærlighed til og stolthed over deres hjemstavn, dens traditioner og køkken. Derfor rækker deres vine også langt ud over dem selv, hvorfor intet overlades til tilfældighederne, hverken i dyrkningen af deres næsten utællelige antal af små marker og parceller i Rioja Alta eller på deres faciliteter i byen Haro. I deres eget bødkeri fremstiller de eksempelvis deres egne egetræsfade i den stil, der passer allerbedst til lige nøjagtig deres ønskede vintyper. Ja faktisk ejer de ikke en eneste ståltank, og dét ser de ingen grund til at ændre på. På den anden side er vinmager Manu Muga de seneste år begyndt også at arbejde med cement-æg som station på vejen, når en vin skal flyttes fra f.eks. gæringstank til barrique, og kærligheden for tradition og klassik er således langt fra ensbetydende med stagnering: År efter år bygges der på med viden om de særegne egenskaber ved hver eneste mark, druesort og klon, der gør det muligt at dyrke dem på lige præcis den måde, der giver de bedste druer på dét specifikke sted.

1 fl.
Ripasso Classico Riserva
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Tenuta Santa Maria
Valpolicella, Veneto
Italien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 299

Om Vinen

Tenuta Santa Marias Ripasso fra Valpolicella Classico Superiore smager som Ripasso skal smage med dybrød saftig og elegant frugt toppet med tørrede, fyldestgørende elementer fra Amaronevinenes drueskaller. Denne metode har været kendt i århundreder, men det var først med Gaetano Bertani for bordenden, at vinlovgerne for Veneto i 1850 kunne enes om et navn og fastlæggelse retningslinjer for den unikke vintype. Under hans oldebarn af samme navn - den nyligt afdøde Gaetano Bertani - er vintypen sidenhen blevet optimeret og perfektioneret for at ende med den vin, vi har lige her. Tenuta Santa Marias marker er under konvertering til økologi, og fra deres kalk- og lerholdige skråninger vokser gamle vinstokke med Corvina, Rondinella og Corvinone, som høstes ved håndkraft i slutningen af september. I vinhuset gæres druer og druemost i temperaturstyrede tanke, og det er her ved endt gæring, at vinen får sin øgede farve, fylde og smag. Den hældes ganske enkelt op i de gæringstanke, hvor Amaronevinens udgærede drueskaller endnu hviler i bunden. Her påbegyndes en lille andengæring, hvormed vinen når en højere alkoholprocent (14%), større kropsfylde og øget kompleksitet fra de tørrede druer. Til sidst presses den berigede vin fra druerne og hviler så 24 måneder på gamle egetræsfade samt yderligere 6 måneder i flasken inden frigivelse.

Om Producenten

Forestil dig, at der var en familieejendom i vores portefølje, hvis indflydelse var så stor, at den havde formet Italiens kultur, historie og vin fra 1400-tallet til i dag. Det lyder fantastisk men er ikke desto mindre blevet en realitet med Tenuta Santa Maria. Bag dette lidet berømte navn gemmer sig ingen ringere end familien Bertani, der i flere hundrede år har været synonyme og definerende for Veneto-regionen. I 2011 lod de sig imidlertid skille fra det kommercielle brand, navnet Bertani imod deres oprindelig hensigt havde udviklet sig til. Under det nye navn, Tenuta Santa Maria, er tipoldebørnene til grundlæggeren Gaetano således endelig tilbage til Bertani- familiens DNA: At sætte kvalitet over kvantitet og lave store vine fra områdets mest unikke terroirs. Familien bag navnet Bertani-familiens historie spænder dog videre og bredere end de fleste forestiller sig. I Valpollicella kan deres tilstedeværelse dateres helt tilbage til 1400-tallet og i vinbranchen til 1630'erne. Det var nutidens ejere, Giovanni og Guglielmos tipoldefar og hans bror, der satte sig for at etablere et nyt benchmark for fortræffelighed inden for vinfremstilling i Veneto i sidste halvdel af 1800'erne. Men de startede ikke fra nul: Under sine år med politisk eksil i Frankrig for sin rolle i bevægelsen for et forenet Italien mødtes og studerede Gaetano Bertani med den berømte agronom, Jules Guyot. Sammen udviklede de en palette af revolutionære idéer til at føre vinavl ind i det nye århundrede, og da Gaetano omsider vendte næsen hjem til Veneto, var det som pionér inden for italiensk vitikultur og vinfremstilling. Plantning af vinstokke i lavtstående rækker (kendt som guyot-opbinding) med høj densitet, beskæring i foråret og efterfølgende grønthøstning i vækstsæsonen viste sig således uhyre effektfuldt for såvel vinenes mængder som deres overordnede kvalitet, hvilket i kombination med brødrenes forretningskyndighed bragte familien hurtig og bemærkelsesværdig kommerciel succes. Brødrene Bertanis virksomhed var ganske enkelt unik for deres tids Veneto. Og så var de endvidere var de første i regionen til at flaske og sælge veronesiske vine som Valpolicella Ripasso, Recioto og Soave i stor skala. Tenuta Santa Maria di Gaetano Bertani Hjertet og sjælen i Bertani-virksomheden, som vi kender den i dag, findes i familiens erhvervelse fra 1947, Villa Mosconi-Bertani. Den 22 hektar indmurede 'estate' af højdensitetsplantede marker var, siden dens oprindelse i 1500-tallet, et selvbærende landbrugssamfund med eget kapel og festdag, og meget italiensk kultur- og landbrugshistorie blev skrevet her. Vinmarkerne var således ikke blot blandt de første, der blev konverteret til Guyot-metoden dengang i 1800-tallet. Den dag i dag anses stadig for at være nogle af de fineste i Veneto-regionen, og så er der det med begrebet "Amarone". Det blev opfundet på denne adresse i 1936 inden for Villa Mosconis for at beskrive en vintype, der meget lignede Bertani-brødrenes egen "recioto secco", som de havde produceret succesfuldt siden 1920.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER