VINKASSEN

Sep

‘21

Sommelier

Thomas Dam

September kassen er fyldt med små sjove vine der overrasker og imponerer. Druens karakter og jordbunden definerer oplevelsen i en bred vifte af spændende vine. 

1 fl.
Sancerre Rouge
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Paul Cherrier
Loire
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 278

Om Vinen

Cherriers eneste rødvin består af 100% Pinot Noir, der emmer af mineralsk substans, mørk frugt og karaktér. Det hele høstes i hånden og dyrkes med et fornyet fokus på bæredygtighed, mens den færdiggærede vin er modnet i ståltanke og store, gamle egetræsbeholdere, der forhindrer andet end druernes egne karakteristika i at skinne igennem. I næsen kan man derfor først og fremmest det sten- og kalkholdige terroir i form af gnister, flintesten og kridt, der lægger sig om kernen af røde kirsebær, blåbær, lakrids og urter. Smagen er tør med let nappende tanniner, en rank og saftig frugtsyre og en spændstig, krydret eftersmag.

Om Producenten

Stéphane Cherrier repræsenterer den 6. generation af vinproduktion i Domaine Paul Cherrier. Både vinhus og marker befinder sig ved den maleriske landsby, Verdigny, en kort køretur i nordvestlig retning fra byen Sancerre, hvor den fossilholdige "kimmeridge"-jord er af stor betydning for vinenes sprøde, mineralske og alligevel forbløffende finesserige udtryk. Historie og tradition har altid fyldt meget på disse kanter - alligevel har den internationalt stigende accept af metoderne bag konventionelt landbrug sat sit præg i de seneste årtiers vindyrkning i hele området. Dette ønsker Stéphane Cherrier og flere andre unge vinmagere i Loire nu at ændre på og har i stedet sat sig for at "genopdage" elementer fra tidligere generationers metoder, hvilket har bragt arbejdet med bæredygtighed og biodiversitet tilbage i markerne. Domaine Paul Cherriers egne marker er blot på 13 hektar - de 10 tilplantet med Sauvignon Blanc og de 3 med Pinot Noir. Der kommer altså ikke meget vin fra disse kanter. Til gengæld er kvaliteten høj, stilen forfinet og saftig og potentialet enormt.

1 fl.
Grenache No 3
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Rares Terroirs
Pays D'oc IGP
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 95

Om Vinen

Har man sagt Sydfrankrig og Pays d'Oc, må man også sige Grenache! Selvom denne frugtfyldte druesort har sit ophav i Spanien, er det i Rhône den for alvor har vundet omverdenens gunst. Her er vi så midt imellem de to steder i det varme Sydfrankrig, hvor Grenache og den intense sommersol får det bedste frem i hinanden. Når det kommer til høstsæsonen, monitorerer vinavlerne nøjsomt udviklingen i markernes forskellige sektioner, som dernæst maskinhøstes uahgængigt af hinanden, når druernes modenhed har nået sit optimale punkt. I vinhuset gæres og lagres vinen derpå i rustfri ståltanke indtil de er klar til frigivelse.

Om Producenten

Wines and Brands ejes af Klaus Rune Hansen fra Danmark, som i 1993 flyttede til Sydfrankrig, hvor han i mange år har arbejdet for en række af landets største vinproducenter. Siden da er han blevet selvstændig vinproducent og har i dag 250 hektar vinmarker i et af nutidens mest populære franske vindistrikter, Languedoc-Roussillon. Det sker primært i den nordlige del af Corbières-regionen nær Narbonne, men mange vinene adlyder den bredere klassifikation "Pays d'Oc", der giver mere frihed til leg med druer og metoder hos producenten. Wines & Brands råder således over en bred palette af druer med hver deres unikke smags- og aromaprofil, som Grenache og Pinot Noir til fremstilling af rødvinene samt Grenache og Cinsault til fremstilling af rosévinene, mens Sauvignon blanc anvendes til de hvide. Her høstes færre, men bedre, aromatisk koncentrerede druer. Alle vinene byder på store smagsoplevelser fremmet af sydens sol i en region med perfekte jordbunds og klimaforhold.

1 fl.
Monjardin Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Bodegas Castillo de Monjardin
Navarra
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 109

Om Vinen

Det er ikke kun kvaliteten af rødvin, der i de senere år har fået et boost i det nordvestspanske Navarra. Således har eksperimenter med internationale grønne druesorter ført til en tilsvarende stigende interesse for hvide vine, ikke mindst denne Chardonnay fra Monjardín, der er gæret og lagret på ståltanke for dermed at overføre den maksimale mængde frugt og friskhed til den færdige vin. Farven fremstår dermed strågul med et grønt skær, der smukt matcher den intense, friske og frugtrige aroma af citrus og grønne æbler samt i baggrunden mere tropiske islet. Også på tungen mærkes både fylde og intensitet, der i god balance mellem fedme og syre følger den behagelige, mediumlange eftersmag helt til dørs.

Om Producenten

Bodegaen Castillo Monjardín blev grundlagt i 1988 med det mål at genetablere den gamle familietradition, vindyrkningen. I dag ejer de 150 hektarer i to vidt forskellige områder, der gør det muligt at dyrke vine med meget forskelligartede profiler. Fællesnævneren bag Monjardíns typicitet skal i høj grad findes i de nærliggende Pyrenæer og deres både beskyttende og kølende favn. Mens de forhindrer alt for ekstreme vejrfænomener i at nå frem til vinmarkerne, er bjergkæden også drivkraft bag den tørre og kølende "Cierzo"-vind, der på næsten daglig basis definerer vejret i området. Uden den havde det været umuligt at dyrke Pinot Noir, men også i Monjardíns andre vine på bl.a. Cabernet Sauvignon, Merlot og Tempranillo opstår dermed en tæthed og virilitet - egenskaber, som vi normalt tilskriver vine i langt højere prislejer.

1 fl.
Grüner Veltliner Messwein
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Stift Göttweig
Burgenland
Østrig
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 135

Om Vinen

Direkte oversat til 'altervin' har denne 'Messwein' Grüner Veltliner i århundreder været fast inventar på det UNESCO-beskyttede Kloster Göttweig, som vinhuset udspringer fra. Ifølge aftalen skal vinen laves på så naturlige betingelser som muligt, og så skal den i øvrigt godkendes af biskoppen, før den kan blive lanceret. Tættere på en guddommelig vin kommer man næppe! Den let-drikkelige 2019-udgave er således tør og holder 12% alkohol. Aromaen er frisk og frugtig med både citron, røde æbler og grapefrugt tilføjet en subtil accent af Veltliners karakteristiske urter og krydderier. På tungen opblødes den friske syrlighed af en behagelig frugtsødme og en saftig, let bævrende eftersmag.

Om Producenten

De første skrifter om Kloster Stift Göttweigs vinmarker går tilbage til år 1083, hvor Benediktinerermunkene fra de sydvendte skråninger langs Donau-flodens bred skabte områdets bedste vin. Den dag i dag har det UNESCO-beskyttede kloster stadig krav på en andel af vinen, mens ansvaret for deres marker, produktion og markedsføring er tilfaldet Fritz Miesbauer og hans fem ansatte. Og resultatet? Her er nøgleordene friskhed, "spiciness", finesse og kompleksitet - såvel i signaturvinene på Grüner Veltliner som i de højt skattede Rieslinger.

2 fl.
Montepulciano d'Abruzzo
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2018
Marabelle
Abruzzo
Italien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 135

Om Vinen

Økologisk og biodynamisk Montepulciano d'Abruzzo til de der dage med lækker pasta eller autentisk italiensk pizza, hvor man har lyst til en velsmagende rødvin og ikke orker, at det hele skal være så højtideligt og dyrt. Marabelle er vinificeret og lagret i ståltanke og er således både letdrikkelig og imødekommende. Først og fremmest er den dog druetypisk med Montepulciano-druens mørke, sødlige og let tørrede frugtaroma, der imponerer med sin dybde og kompleksitet. I næsen er der nemlig spækket med sorte bær, der løftes at friskt pift pibetobak og et strejf af søde krydderier, og man kunne dermed foranlediges til at tro, at der også er tale om en kraftig og tung smagsoplevelse... Men nej. Det er der intet af, når vinen først rammer tungen med sin slanke krop og livlige frugtsyre, der spiller smukt op imod den sødmefulde og modne eftersmag. Det samme gælder tanninerne: Dem er der kun få af - først og fremmest i en rolle, hvor vinen får kraft og seriøsitet uden at blive udtørrende.

Om Producenten

Klassisk vineri med fokus på bæredygtig produktion og vine som har stor autensitet.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER