VINKASSEN

Nov

‘21

Sommelier

Kim Gudnitz

I November kassen kommer vi virkelig vidt omkring smagsmæssigt. Her er både klassiske vine fra Veneto samt lidt mere moderne touch fra Mallorca og fra kult producenten 4Kilos. Her er også en charmetrold fra Californien og en fuldstændig klassisk hvid Bourgogne med masser af dejlig fedme. En af de bedste pris kvalitet vine fra Australien på Shiraz og så en lille perle fra det nordlige Spanien. 

God fornøjelse. 

1 fl.
AA PB Pansa Blanca
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Alta Alella
Alella
Spanien
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 120

Om Vinen

100% Pansa Blanca (Xarel.lo) fra Alta Alellas økologiske marker i hjertet af Alella med udsigt til Middelhavet. Druerne presses forsigtigt og mosten gæres ved kontrolleret temperatur på 15 grader. Lækker intens aroma, med nuancer af bl.a. hvide blomster, hyldeblomst og grønne æbler. Smagen er klassisk Pansa Blanca, med en frisk ren grøn frugt, saftig struktur og en læskende frugtsyre.

Om Producenten

Alta Alella er et familieprojekt af Josep Pujol-Busquets og Cristina Guillén. Begge er vokset op i Allela omegn og vendte - efter at et halvt liv, hvor de har beskæftiget sig professionelt med vinen rundt omkring i verden - tilbage deres hjemegn for at opkøbe marker i slut 90'erne. De første vine fra de 12,5 hektar blev fremstillet i 2001 - siden er det kun gået én vej, og vinene er i dag er finde på toprestauranter i bl.a. New York. Alta Alella arbejder i høj grad med den traditionelle Alella-drue Pansa Blanca samt mindre mængder af internationale sorter og endda den glemte Mataró (Monastrell), som ikke er blevet dyrket i Alella siden vinlusens rasen i Europa sidst i 1800-tallet. Vinhuset er designet specifikt med henblik på mikrovinifikationer, som tillader gæring af hver mindre vinmark for sig. Vinmarkerne er beliggende kun 2 km fra Middelhavet i 150-300 meters højde og dyrkes fra begyndelsen som et certificeret økologisk og biodynamisk landbrug.

1 fl.
Bourgogne Blanc
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Arnaud Baillot
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 278

Om Vinen

Arnaud Baillot står med en fod på hver side af modernitetsgrænsen i Bourgogne - han er på den ene side ikke nærig med sin brug af egetræsfade, men hans vine er samtidig langt fra overgjorte og altid i flot balance og med en frisk, mineralsk frugtsyre. Til denne Bourgogne Blanc udvælges Chardonnay fra marker rundt omkring i Côte d'Or, der overvåges nøje gennem modningssæsonen. Frugten høstes i hånden, gæres i temperaturkontrollerede ståltanke og lagrer derpå ca. 12 måneder i 2-3 år gamle egetræsfade. Aromaen er dermed både frisk og kompleks med umiddelbare antydninger af blomster og friske, hvide frugter foruden lidt friske urter, nødder og letristede fadnoter. På følger er den cremet og fløjlsbrød med et let bittert touch og en delikat, opkvikkende eftersmag.

Om Producenten

Ungdommelig gåpåmod møder tradition i hjertet af Bourgognes Côtes d’Or, nærmere bestemt Beaune, hvor Arnaud Baillot udfolder sin lidenskab for Bourgognes mangfoldige terroirs og ærværdige tradition. Det lille vinhus består i al sin enkelthed af Arnaud og ikke mindst hans kone, Laure, der ikke er hvem som helst: Som barnebarn af ejerne bag Domaine Hudelot-Noëllat i Chambolle-Musigny, ved hun nemlig, hvad hun taler om og hvad seriøs Bourgogne handler om. Arnaud og Laure ønsker at manipulere druernes vækstforhold mindst muligt i marken, og derfor er det essentielt for dem at have hænderne med i samtlige processer fra dyrkning af druer og ikke mindst udvælgelsen af dem. I 2017 erhvervede de således også deres første egne vinmarker i Côte de Beaune som led i ønsket om på sigt at få deres eget «Domaine Arnaud Baillot» og optimere egenbestemmelsen yderligere. Også i vinfremstillingsprocessen er alt afstemt til perfektion fra valg af tønder til vurderingen af lagringstid, der skifter fra år til år og fra vin til vin. Der er med andre ord kælet for detaljerne, og intet overlades til tilfældighederne. Dét kan man i dén grad smage i de personlige og alligevel stedtypiske village- og cru’er, og så får man altså ikke meget bedre Bourgogne til prisen!

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Backhouse
Californien
USA
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 134

Om Vinen

Backhouse er i vores optik en af Californiens bedste vine på den sarte Pinot Noir-drue i prislejet under de 150 kr. For at sikre en maksimal og autentisk frugtprofil er druerne høstet om natten og har dernæst gæret i temperaturstyrede tanke med 6 måneders efterfølgende lagring i franske egetræsfade. I den færdige, rubinrøde vin strømmer en lækker aroma af kirsebærnuancer, hindbær, rabarber, chokolade, skovbund og et strejf af dild. På tungen er vinen blød og smidig med en underliggende mineralitet, der giver et flot, rankt og elegant præg. Dermed hæver Backhouse sig over de mange federe og knapt så druetypiske Pinot Noir-vine, Californien ellers spytter ud i dette prisleje. Vi anbefaler servering ved 14-16 grader, eksempelvis hvis menuen står på grillet tun, kylling, pasta eller risotto med svampe. Ja eller som en lækker hyggevin i lænestolen.

Om Producenten

I 1994 købte Roy og Rachael Cecchetti en 2½ hektar stor parcel i Sonoma Valley. Ved det store piletræ på ejendommen lå det gamle baghus, hvor forfattere og kunstnere har boet for at nyde stilheden og naturen. Vinene fra Backhouse er kreeret for at dette sted ikke skal glemmes af kommende generationer og vise hvor flotte og elegante vine man kan lave i Californien.

1 fl.
Gallinas y Focas
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
4 Kilos
Mallorca
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 298

Om Vinen

Gallinas & Focas (som betyder "høns og sæler" på Spansk) er resultatet af et samarbejde mellem 4Kilo og "amadip.esment" - en organisation på Mallorca, der arbejder for at forbedre levevilkårene for unge mennesker med Down's Syndrom. Bl.a. har de unge været med til at høste, sortere og trampe druerne, og navnet "Høns & Sæler" fandt de selv på, da de synes at høns er sjove og sæler klapper! Vinens label er sammensat af tegningerne, de unge selv har lavet. Som med de andre vine fra 4Kilos arbejdes der i markerne ud fra økologiske forskrifter og med absolut minimal indblanding i vinstokkenes liv. Derfor smager druerne forskelligt fra år til år, og det er 4 Kilos' store fokus at fremelske disse varietale særegenheder. Gallinas & Focas består således af 100% Manto Negro. 80% af mosten er gæret i ståltanke og de sidste 20% i hhv. 225 og 600 liters fade. Efterfølgende har vinen lagret 15 måneder i nye franske egetræsfade fra Vosges, Allier og Nevers. Manto Negro er kendt for at være rundere og måske lidt lettere at forstå end Callet, som udgør størstedelen af 4 Kilos' øvrige vine. Stadig er den dog aromatisk og særegen, hvilket i denne vin kommer til udtryk i form af lilla blomster, røget kød, blåbær, lette fadkrydderier og mynte. Smagen er koncentreret, frisk og med en fremragende aromadybde. Eftersmagen er kompleks, dyb og med en fornem afstemt tannin. Giv vinen et par timer på karaffel og server den ved 15-16 grader til f.eks. langtidsbraiseret kød, grillet aubergine eller mallorquinske tapas med den lokale, krydrede 'sobrasada'-pølse i centrum. 94 point - Robert Parker

Om Producenten

"4 Kilos, the project created by Francesc Grimalt and Sergio Caballero as a scion of Ànima Negra in Mallorca in 2006 is the quality leader of the island." Sådan skriver Luis Gutiérrez fra Parker's Wine Advocate om dette top ambitiøse vinhus, der har taget begrebet "terroir" til nye højder langt fra strandene og turisterne på den spanske Middelhavsø. Det sker ved at lave vine, der udtrykker de forskellige druers unikke karakter og at skabe nye normer for, hvordan vin kan laves i det varme klima. Partnerskabet mellem Grimalt og Caballeros tog sin begyndelse mange år tidligere, hvor de som partnere og vinmagere hos Bodegas Ánima Negra var med til at sætte Mallorca på hele verdens vinkort. Med tiden fandt de imidlertid, at huset med tiden blev for stort og kommercielt, og fra 2006 dedikerede de sig i stedet på fuld tid til deres nye garageprojekt i ordets bogstaveligste forstand: 2006 blev til i en lånt garage, og dele af vinen gærede f.eks. i gamle åbne mælkekar. Her fik vinen også sit navn, der kommer af deres samlede startkapital på 4.000.000 pesetas - i hverdagssprog kaldet "4 kilos". Omregnet til blot 180.000 danske kroner står vinhuset derfor som et ikonisk eksempel på, at det ikke altid kræver mange penge at lave vin på højt niveau. Allerede efter kun 3 år strøg 4kilos til tops, da Spaniens mest anerkendte vinguide Guia Peñín kårede vinhuset til Årets Vinhus i Spanien 2009. Man kommer langt med kærlighed til lokale druer og terroir!

1 fl.
Billi Billi Shiraz
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Mount Langi Ghiran
Grampians
Australien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

Den populære Billi Billi er tilbage - som altid på 100% Shiraz fra Mount Langis kølige marker i det unikke Grampians i Victoria. Vinen er udelukkende lagret i franske egetræsfade, heraf blot 5% nye for at beholde vinens fine friske frugt uden at drukne den i egetræ. Dermed står ønsket om elegance over kraft og power i Billi Billi, der udviser en herlig aroma med nuancer af bl.a. mynte, sort peber og mørke bær. På lignende vis er smagen saftig og intens med bløde og afmålte tanniner, en for Shiraz frisk syre samt en vedvarende og frugtig, let pebret eftersmag. Servér ved 13-15 grader, f.eks. til grillet eller braiseret kød, lam eller faste oste.

Om Producenten

Mount Langi Ghirans vinmarker er smukt placeret mellem to bjerge i regionen Grampians i Western Victoria, og de oprindelige vinmarker blev plantet i 1870 af europæiske immigranter. De første marker med Shiraz-druen blev tilplantet i 1968. Det kolde klima dér er unikt for vinene og specielt Shiraz-druen, der godt kan lide at tage sig tid til at modne og udvikle sin særlige peberagtige smag er en af grundene til at vinhusets marker er nogle af de sidste, der bliver høstet. Den sene høst og skyggepåvirkningen fra bjergene er medvirkende til at gøre vinene fra Langi helt specielle og meget karakteristiske.

1 fl.
Campo Denari
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Zanoni
Valpolicella
Italien
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 190

Om Vinen

Pietro Zanonis hjertebarn og højest elskede dråber fra Campo Denari-marken forener det bedste fra to stilarter i én koncentreret, krydret, kompleks og samtidig frisk, saftige vin. Straks efter høst placeres tørstedelen af de friskplukkede druer således forsigtigt i små bokse, hvor ca. 30 dages tørring øger intensiteten og giver elementer af kompleks, tørret og mørk frugt, som vi kender det fra de største Amaroner. Sideløbende vinificeres en mindre andel modne - men ikke tørrede - druer på almindellig vis med mere elegante, saftige og friske smagselementer til følge. Ved endt gæring blandes de to vintyper så til et galleri af smagsindtryk, der får lov at vinde yderligere ved ca. 16 måneders modning i store træbeholdere. Campo Denari har dermed en fremragende, stor og stadig flot kontrolleret aroma med nuancer af kirsebær, modne skovbær, dadler, valnødder og bagte krydderier. Smagen er - typisk for fine Valpolicella-vine - fyldig med en robust frugt og struktur, uden vinen virker overmoden og flad. Eftersmagen er rund, tør og blød med en fin tanninstruktur, mens et livligt indslag af frugtsyre udgør et vitalt kontrapunkt i det smukke helhedsbillede.

Om Producenten

Zanoni familien har i over 100 år dyrket vinmarker i Valpolicella-regionen og solgt druer til områdets bedste vinmagere. Siden 1998 har familien dog selv produceret vin fra de 6,5 hektar. Pietro Zanoni har som den første i familien uddannet sig til ønolog og har bl.a. stået i lære hos den legendariske vinmager Dal Forno, der er pioner i Valpolicella indefor den moderne stil, hvor fokusset er på høj koncentration og ekstrakt. Vinene laves med respekt for naturen efter de økologiske forskrifter og filosofien bag vinene bygger på, at vinene først og fremmest laves i marken og ikke i kælderen. Stilmæssigt læner Pietro Zanoni sig kraftigt op af sin læremester Dal Forno.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER