VINKASSEN

Sep

‘22

Sommelier

Thomas Dam

September kassen er spækket med fantastiske vine. 

De hvide består af en klassisk Aligote fra Bourgogne med sprød syre og masser af friskhed samt en af Australiens køligste og flotteste Chardonnay baserede vine fra top producenten Shaw + Smith. 

Der er 4 rødvine med stor personlighed. En lækker krydret Syrah fra Sydfrankrig, en let og dansende Pinot Noir fra det køligste hjørne i Australien, noget af de mest elegante man har set fra Luis Seabrao i Portugal samt et brag af en Cabernet Franc fra den måske mest hypede producent i Sydamerika lige nu. 

1 fl.
Chardonnay M3
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Shaw + Smith
Adelaide Hills
Australien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 340

Om Vinen

Shaw + Smiths Chardonnay fra M3 (Woodside) har siden første årgang i 2000 været forgangsfigur for udviklingen i Australien mod mere elegante og friske vine på Chardonnay - med mulighed for flere års lagring i kælderen for at opnå større kompleksitet. Siden har et hav af seriøse producenter fulgt trop - sådan da. De færreste når nemlig helt op på niveauet til denne vin, som er lavet på håndplukkede druer fra marker i ca. 600 meters højde. Overrsat til vindruesprog giver denne forholdsvis høje beliggenhed og de derfor mere udsatte druer en intens, livlig frugtsmag og en frisk syre, som er altafgørende for finessen og balancen i den endelige vin. I vinhuset er druerne presset i hele klaser og mosten hældt på franske egetræsfade (30% nye). Her gennemgås alkoholisk og delvis malolaktisk gæring samt 9 måneders efterfølgende lagring sammen med gærresterne før aftapning uden foregående klaring eller filtrering. Facit af ovenstående proces giver en lys, strågul og klar vin med med smukke aromaer af tidligt høstet pære, nektariner, knuste sten og ristede nødder. Smagen er intens uden at gå på kompromis med elegancen og friskheden. Her er syre, der giver en mundvandsdrivende fornemmelse kombineret med klassisk fed og let krydret Chardonnay-frugt.

Om Producenten

Michael Hill Smith og Martin Shaw mødtes til en frokost i 1989, hvor de blev enige om at udleve deres fælles drøm om at lave topvine til fornuftige priser i det kolde Adelaide. Michael var den første, der fik en Master of Wine i Australien og er i dag blandt verdens mest eftertragtede vineksperter ved internationale konkurrencer. Martin arbejdede hos Brian Croser ved Pataluma og siden som vinmager i Frankrig, Chile, Spanien og New Zealand. Shaw & Smith har i dag ca. 65 hektar, som dyrkes helt uden brug af pesticider og kunstsprøjtemidler. De laver verdensklasse Shiraz, Sauvignon Blanc og Chardonnay samt en lille smule Riesling i samarbejde med Egon Müller. I 2011 købte de desuden den legendariske Tolpuddle Vineyard på Tasmanien, hvorfra der i fremtiden vil komme små mængder kølig Chardonnay og Pinot Noir i verdensklasse.

1 fl.
Aligote
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Vincent Bouzereau
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 198

Om Vinen

Ren og fuldstændig klassisk Aligote som kun har lagret på ståltanke for at holde fast i den friskhed og mineralitet, der findes fra naturens hånd. Skøn vin sammen med fx stegt skaldyr eller fx asparges. I øvrigt kan man med fordel gemme sin Aligote i 5-6 år. Syren gør at vinen udvikler sig fantastisk på lige fod med eksempelvis riesling.

Om Producenten

Vinmager Vincent Bouzereaus oldefar, Edme Bouzereau, var tidligere leder af Château de Meursault, og Bouzereau har siden da udgjort et af de mest anerkendte navne i denne del af Bourgogne. Siden har familien stille og roligt opbygget en fornem portefølje af vinmarker i området. Vincents hustru Aline stammer også fra en familie med vinmæssig baggrund i Volnay, og med deres samlede børneflok skulle fremtiden for dette domaine dermed være sikret! Når man besøger familien i Meursault, er der en rigtig god chance for at finde Vincent ude i markerne. Han arbejder stadig selv benhårdt for at bevare og få det maksimale ud af dette unikke terroir, og dét på den mest naturlige måde. Vinenes stil er klassisk - der er fokus på renhed og på bedst muligt at vise det hver vins respektive terroir. I kælderen hos Bouzereau arbejder man udelukkende med det naturlige gær, alle vine lagrer ca. 12 måneder i egetræsfade (15-30% nye), og de filtreres ikke. Alt i alt en række af smukke, klassiske vine fra nogle af Côte de Beaunes mest eftertragtede marker.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Yering Station
Yarra Valley
Australien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

Little Yerings Pinot Noir er lavet på 100% håndplukkede druer fra det kølige Yarra Valley nordøst for Melbourne. Vinen er lagret i 5 måneder på nye franske fade - længe nok til at øge kompleksiteten med krydrede nuancer men stadig kort nok til, at druernes charmerende frugtprofil stadig skinner igennem med friskhed og ynde. Helheden er således delikat og charmerende med aroma af kirsebær og blomster samt de for druen klassiske hindbær- og jordbærnoter, der uden tøven retter tankerne mod Pinot Noir. På ganen fornemmes desuden et strejf af sødmefulde krydderier fra fadene, som leder ud i en vedvarende blød eftersmag. Vinen er god til alle typer fjerkræ, retter med lyst kød som f.eks. kanin eller svinekam eller til spicy retter fra Indien.<p> Vi anbefaler servering ved 13-15 grader inden for vinens første 5 leveår.

Om Producenten

Yering Station er Victoria's første vingård placeret i 'hjertet' af Yarra Valley. De første vinstokke blev plantet i 1838 i dette område, hvor der ikke tidligere var dyrket vin. Denne historiske vinejendom blev købt af Rathbone-familien i 1996, som markerede begyndelsen på en ny æra med opførelsen af en state-of-the-art vingård og prisbelønnede vinturistmål. Vingården råder over ca. 270 ha fordelt på 4 parceller med primært Pinot Noir og Chardonnay, men også med druer som Cabernet Sauvignon, Shiraz og Sauvignon Blanc. Som en familie-ejet vingård er Yering Station blevet anerkendt for sit store engagement i fremstilling af vin af topkvalitet.

1 fl.
Syrah
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Chateau de Pennautier
Languedoc
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 99

Om Vinen

100% Syrah fra Château de Pennautiers marker i det sydlige Languedoc. I vinhuset er druerne afstilket, knust og mosten gæret og lagret i ståltanke - dette for at beholde maksimal druekarakteristik, saftighed og friskhed. Den endelige vin står derfor klar og dybt rubinrød, næsten lilla i glasset. Derfra strømmer en flot aroma af brombær, hindbær, timian, lakdrids og knust peber. På tungen er vinen fyldig med bløde tanniner og en herlig frisk mineralsk eftersmag. Alt i alt et rigtig godt match til f.eks. grillet eller braiseret kød, pastaretter eller blot til hygge. Syrah de Pennautier er desuden en rigtig flot vin til prisen og oplagt til store som små selskaber. Vi anbefaler servering ved 15-17 grader.

Om Producenten

Det fantastiske slot, som er et historisk monument, er bygget under Louis XIII af Bernard de Pennautier, og har været i familien siden 1620. Vingården gennemgik en totalrenovering i 1960'erne, og de højeste dele at ejendommen er beplantet med vinstokke. De direkte arvinger af Pennautier-familien, Nicolas og Miren de Lorgeril, er den 10. generation af vinavlere siden boet blev grundlagt. Nicolas og Miren de Lorgeril overtog ansvaret for vinfremstillingen i 1987. Slottet ligger i hjertet af Cabardès appellation i Languedoc, og vinstokkene vokser på de solrige, forrevne bjergskråninger syd for Montagne Noire. Alle vinmarker ligger i en højde på 200 til 400 meter. Den fantastiske udsigt deroppe fra er yderst betagende! Du kan se hele den pyrenæiske bjergkæde mod syd, Massif Central mod nord, og den berømte by Carcassonne blot et par kilometer væk.

1 fl.
Xisto Tinto Ilimitado
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Luis Seabra
Porto
Portugal
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

30% Touriga Franca, 20% Tinta Amarela, 20% Tinta Roriz, 10% Rufete, 10% Tinta Barroca, 5% Malvasia Preta og 5% Donzelinho Tinto er den fremmedsproglige men dog succesfulde sammensætning bag Luis Seabras røde basis-vin. Markerne dyrkes bæredygtigt i 400-600 meters højde, og samtlige hele, håndhøstede klaser indgår derpå i vildgæringen - de 70% i ståltanke og de resterende 30% i traditionelle stenkar, hvor drueskindet trampes med fod. Vinen har derpå hvilet et år i gamle, neutrale fade. De resulterende dråber har en viril og påfaldende krydret aroma af knuste sten, nykværnet peber, tørrede urter og muld samt røde og mørke frugtnoter af kirsebær, tranebær og brombær. På tungen er der kraftige, finkornede tanniner, en vibrant mineralitet og en mørk, saftig eftersmag. Ilimitado kræver mad på bordet, men så har den til gengæld også potentiale til at stråle. Prøv den f.eks. til vildt, stegt eller grillet fjerkræ vendt i hvidløg, salvie og timian og serveret med en god, klassisk omgang ratatouille på siden. Vi foreslår hælde vinen på karaffel i en times tid inden servering ved 14-16 grader.

Om Producenten

Som søn af druedyrkere og med en baggrund som Winemaker for Niepoort har Douro-indfødte Luís Seabra stukket dybe lokale rødder, der hviler på respekt og altafgørende viden om lokal tradition og praksis. Imidlertid er blikket rettet fast fremad - mod nye metoder og endnu uudnyttede potentialer, der har givet Seabra et helt særligt navn i det nordlige Portugal. I dag har Luis Seabra sit eget vinhus i Douro, der fokuserer på enkeltmarker og lokalt særpræg i hidtil uset grad. Vinene er røde og hvide, først og fremmest tørre og udgør ærlige, rå udtryk af de højest skattede terroirs i Douro samt en mindre del i Vinho Verde mod nord.

1 fl.
Cabernet Franc
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Garage Wine Co.
Maule
Chile
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 338

Om Vinen

Smidig og elegant enkeltmarks-Cabernet Franc med hobetal af sanseindtryk, der lurer under overfladen. Vi har aldrig smagt en chilensk vin, der minder så meget noget fra Loire, og det er så absolut ment som en kompliment!

Om Producenten

Ikke to vine laves efter den eksakt samme opskrift hos Garage Wine Company, der aldrig ligger på den lade side i deres konstante udforskning af metoder og marker i håb om danne ærlige og rene øjebliksbilleder fra de mest lovende af Chiles vinregioner. Arbejdet foregår regenerativt og bæredygtigt, og sammenholdt med vinenes smag er Garage Wine Company i vores optik for Sydamerika, hvad Comando G er for Spanien og Eben Sadie for Sydafrika og Rayas for Frankrig. En terroirkunstner, der skal opleves og som vedbliver med at overraske for hver eneste mundfuld.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER