VINKASSEN

Jun

‘22

Sommelier

David Ekberg

Med juni kassen er du godt rustet til sommeren. Her er både bobler, rose og et par perfekte grillvine. Vi starter med en af de mest oversete vine i verden, nemlig Artadis mousserende vin Izar-Leku Espumoso. Artadi er en af de dygtigste winemakers i verden og her får du en vin i perfekt balance. De er også en sprød Sauvignon Blanc fra Sydfrankrig som gør det godt til de friskpillede fjordrejer, eller bare som ren nydelse på teressen. Der er selvfølgelig også blevet plads til en rosé, og selvom det næsten er en kliché, laver Chateau Paradis bare noget af det fineste i den genre. Ren Provence fryd. Quartz Reef laver nogle fremragende og super elegante vine på New Zealand og det passer perfekt til sommermaden. Står den på grill kan du også åbne en Shiraz fra Billi Billi der oser af frugt og varme krydderier eller en Pedrosal fra Ribera del Duero i Spanien. 

1 fl.
Artadi Izar-Leku Espumoso
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Artadi
Baskerlandet
Spanien
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 338

Om Vinen

Baskerlandets 'Txakoli' er det nye, hvis man vil være med på boble- og hvidvinsmoden! Det har fået ingen mindre end Artadi til at kaste sig ind i kampen om at få det optimale ud af de lokale druesorter fra de barske, fugtige og frodige omgivelser, der omgiver Spaniens bjergrige nordkyst. Det gør de med stil: Lavet på den traditionelle metode binder den således både tråde til Champagne og Cava men er alligevel 100% sig selv!

Om Producenten

Vinhuset bag den ikoniske ”El Pisón” har siden 1985 vendt op og ned på de gængse regler og traditioner i Spaniens mest berømte vindistrikt – dette i en sådan grad, at Artadis flåde af enestående enkeltmarksvine fra området omkring middelalderbyen Laguardia ikke længere er en del af DOCa Rioja. For grundlæggeren Juan-Cuarlos López de Lacalle flugter Riojas fastlagte tradition for langtidslagrede blandingsvine således kun i meget lav grad med hans egens besættelse af at undersøge, hvad Tempranillo er i stand til at udrette, når den dyrkes på egen hånd i forskelligartede terroirs. Mange af Artadis vine - heraf intet mindre end 12 enkeltmarksvine – er således lavet på 100% Tempranillo, der kun har markernes orientering, jordbund og deraf følgende mikroklimaer til forskel. Alle markerne dyrkes efter de samme økologiske og biodynamiske forskrifter, og med blot 8 måneder på 20-25 nye franske egetræsfade er også processen fra høst til aftapning tæt på identisk. Alligevel stråler de hver især fra med deres unikke lys på himlen i en grad, der ligner den store alsidighed, vi kender fra Bourgogne. Artadi var i forvejen nogle af Spaniens mest eftertragtede vine, og siden de for alvor satte jagten på enkeltmarkerne ind, er produktionen skåret ned med 50% mod at kvaliteten er hævet endnu et par niveauer. Blandt de mange moderne og spændende vine, der i disse dage er begyndt at komme fra spanske hænder, er der ganske enkelt stadig ingen i nærheden af Artadi! Artadi producerer udover deres legendariske Tempranillo-vine også fantastisk hvidvin på 100% Viura, røde vine på 100% Monastrell -også i en hedvinsudgave, samt deres nyeste projekt fra Zarautz -en mousserende vin på de lokale druer Hondarrabi Zuri og Hondarrabi Beltza.

1 fl.
Sauvignon de Pennautier IGT
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Chateau de Pennautier
Sydvest
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 110

Om Vinen

100% Sauvignon Blanc fra Pays d'Oc i det sydvestlige Frankrig. Vinen har en frisk og karakterfuld aroma af modne gule frugter samt friske citrus-elementer i stil med grapefrugt og citronskal. I smagen optræder den sprødt og livligt med rank syre og et charmerende frugtpræg, eksemplificeret i en bred vifte af modne citrusfrugter. Sauvignon de Pennautier er i fremragende balance og er yderst velegnet til et glas på terrassen samt til lettere fiskeretter og sprøde salater.

Om Producenten

Det fantastiske slot, som er et historisk monument, er bygget under Louis XIII af Bernard de Pennautier, og har været i familien siden 1620. Vingården gennemgik en totalrenovering i 1960'erne, og de højeste dele at ejendommen er beplantet med vinstokke. De direkte arvinger af Pennautier-familien, Nicolas og Miren de Lorgeril, er den 10. generation af vinavlere siden boet blev grundlagt. Nicolas og Miren de Lorgeril overtog ansvaret for vinfremstillingen i 1987. Slottet ligger i hjertet af Cabardès appellation i Languedoc, og vinstokkene vokser på de solrige, forrevne bjergskråninger syd for Montagne Noire. Alle vinmarker ligger i en højde på 200 til 400 meter. Den fantastiske udsigt deroppe fra er yderst betagende! Du kan se hele den pyrenæiske bjergkæde mod syd, Massif Central mod nord, og den berømte by Carcassonne blot et par kilometer væk.

1 fl.
Chateau Paradis Rosé
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Chateau Paradis
Provence
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 179

Om Vinen

De kan bare noget med rosé i Provence, i særdeleshed her i ekstra kvalitetsgarante AOC Aix-en-Provence, der flot illustreres i dette eksemplar fra Château Paradis lavet på 60% Syrah og 40% Grenache. Druerne er høstet og vinificeret hver for sig og så presset uden stilke i en pneumatisk presse. Kun det første og bedste pres er således brugt i denne vin, mens andet pres separeres og bruges til basisvin. Både gæringen og lagringen har fundet sted i afkølede ståltanke, og til sidst er den specifikke årgang sammensat til et flot og klassisk udtryk for Château Paradis. Aromaen er domineret af nuancer af lysrøde bær, roser, fennikel, dild og citrus. Smagen er i fornem balance mellem blød, indbydende frugt, der i mødet med den livlige frugtsyre fremstår frisk, saftig og oplagt til mange forskellige lettere retter.

Om Producenten

Beliggende imellem Mount Sainte Victoire og Luberon dækker det 50 år gamle Château Paradis et areal på beskedne 30 hektar i hjertet, ikke kun af Provence, men af den eksklusive underappelation AOC Coteaux d'Aix-en-Provence. Her er jorden særligt rig på kalksten, der især giver områdets berømte rosévine ekstra sprødhed og liv sammenlignet med i det øvrige Provence. Ejerne Xavier og Odile Thieblin har derfor en stor kærlighed til dette område, der allerbedst eksemplificeres i deres egne markers fantastiske terroir.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Quartz Reef
Central Otago
New Zealand
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 380

Om Vinen

For Winemaker Rudi Bauer handler vinproduktion om at bevare og optimere balancen i vinmarkens eget økosystem. Kun på den måde kan man skabe optimale vækstbetingelser for de 30 år gamle vinstokke, og først derefter kan man begynde at tale om druer og hvordan vinen er lavet. Dette pragteksemplar af Central Otago Pinot Noir er således vildgæret i små gæringstanke - kun omrørt nænsomt ved håndkraft og herefter lagret et år i franske egetræsfade (50% nye). I glasset står vinen lys teglstensrød og en matchende fin, let sødmefuld frugtaroma (typisk for Central Otago) af mørke bær, lidt mynte, frisk peber, hindbær og jordbær.

Om Producenten

Quartz Reefs fordeler sig over 30 hektar bestående af to vinmarker i Central Otago-regionen på den sydlige tredjedel af Sydøen. Dette forholdsvis nye vinområde ligger spredt imellem Wanaka, Queenstown og Alexandra. Her etablerede den østrigskfødte vinmager Rudi Bauer i 1994 den første mark med Pinot Noir-druen for øje. I dag dyrkes også Pinot Gris, Chardonnay og en smule Grüner Veltliner. Rudi har tidligere arbejde tmed stor succes fra Rippon Vineyard samt Giesen Wine Estate. Han har desuden lavet vin for en del andre vingårde området, og i 1999 blev han kåret som årets vinmager. Quartz Reef og Rudi har også et samarbejde med den franske Champagneproducent Chauvet (Epernay) for at producere en strålende Methode Traditionelle som fik 4½ stjerne i det årlige New Zealandske vinblad; Wine Annual 2001. Siden har både vinen og vinhuset modtaget diverse priser, senest en en guldmedalje ved Air New Zealand Wine Awards 2017

1 fl.
Shiraz
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Cliff Edge
Victoria
Australien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 240

Om Vinen

Cliff Edge Shiraz er tilbage! Den muskuløse vin med den bløde kant og brombær-søde indslag har charmeret os før. Nu er den bedre end nogensinde! Cliff Edge er rundet af 100% Shiraz fra de granitholdige skråninger, der præger den historiske og køligt beliggende Mount Langi Vineyard et par timer vest for Melbourne. Her blæser kølende vinde ind fra ikke så fjerne kyster og ledes af videre Langi-bjergene ned i dalen. I jordbunden sørger aflejringerne af granit blandet med rødt ler samtidig for, at de de nu 50 år gamle Shiraz-stokke ikke producerer for mange blade og druer og i stedet holder fokus fast rettet på kvalitet. I vinhuset er de fleste druer afstilket før gæringen, mens en mindre del hele klaser er fermenteret for sig selv for at bidrage med lidt kant og stringens til den endelige vin. Efter endt gæring er den så hældt på franske egetræsfade (30% nye), hvor den har modnet i sammenlagt 14 måneder inden aftapning på flaske. Resultatet er en rubinrød vin med en frisk og fyldig bouquet af brombær, modne kirsebær, lakrids, peber og chokolade.På tungen fuldendes den storladne mundfylde og spændstige tekstur af friskkværnet peber, krydrede fadnoter og ikke mindst et elegant et helhedsindtryk af en vin, der samtidig er blød, harmonisk og langvarig. Drik Cliff Edge Shiraz til peberbøf, stegte grøntsager eller alt goft fra grillen, når vejret tillader det. Servér den da ved 13-16 grader - så spiller det!

Om Producenten

Mount Langi Ghirans vinmarker er smukt placeret mellem to bjerge i regionen Grampians i Western Victoria, og de oprindelige vinmarker blev plantet i 1870 af europæiske immigranter. De første marker med Shiraz-druen blev tilplantet i 1968. Det kolde klima dér er unikt for vinene og specielt Shiraz-druen, der godt kan lide at tage sig tid til at modne og udvikle sin særlige peberagtige smag er en af grundene til at vinhusets marker er nogle af de sidste, der bliver høstet. Den sene høst og skyggepåvirkningen fra bjergene er medvirkende til at gøre vinene fra Langi helt specielle og meget karakteristiske. Trevor Mast købte ejendommen i 1987 og solgte den videre i 2002 til familien Rathbone, som også ejer Yering Station.

1 fl.
Pedrosal
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Vina Pedrosa
Ribera del Duero
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 170

Om Vinen

El Pedrosal' på 100% Tinta del País (Tempranillo) er essensen af Ribera del Duero, hvor man til fornuftige penge får vine, der på én gang udviser stor kraft, finesse, og karaktér. Druerne til denne vin er høstet i hånden og er i vinhuset gæret i åbne gæringskar med 12 efterfølgende måneders lagring på 1-3 år gamle franske og amerikanske egetræsfade. Efter aftapning på flaske har vinen tilbragt yderligere et år under perfekte forhold i vinhuset, hvormed smagen er blevet yderligere afrundet og balanceret inden frigivelse. Her er en fornem aroma med nuancer af saftige røde bær, solbær, trøffel, chokolade og kærnemælk. På tungen forenes Tempranillos varme, krydrede frugt med en fornem, fløjlsagtig tekstur og bløde tanniner i eftersmagen. 'El Pedrosal' er et perfekt og klassisk match til f.eks. grillet eller braiseret lam og oksekød.

Om Producenten

Familieejet vinhus fra den oprindelige del af Ribera del Dueros "Golden triangle". José Manuel har arbejdet i familieforretningen siden 1989. Vinhuset har fra starten satset på kvalitet og ikke kvantitet, derfor deres begrænsede årlige produktion på ca. 350.000 flasker. Perez Pascuas råder over ca. 135 ha vinmarker som ligger i ca. 800-850 meteres højde over havets overflade. Vinene har med deres store personlighed, karakter, elegance og regelmæssige høje kvalitetsniveau opnået stor anerkendelse på det internationale marked og fra verdens mest kyndige journalister. For eksempel fik Viña Pedrosa vinene 3 stjerner i Hugh Johnsons 'Vinguide til verdens vine' samt betegnelsen 'vine af fortræffelig anseelse'. Herhjemme fik Viña Pedrosa Crianza, som den eneste rødvin 5 glas i Oldenburgs Vinguide. Viña Pedrosa Gran Reserva bliver omtalt i de forskellige spanske vinguider som en af landets absolut bedste vine, på niveau med ikoniske vine som Pingus og Vega Sicilla. Senest er Viña Pedrosa placeret blandt verdens 20 bedste vine i Oz Clarke's '250 Best Wines'.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER