VINKASSEN

Maj

‘22

Sommelier

Tommy Lindegaard

I denne måned finder du vine fra mange af de kendte områder. Australiens bedste Sauvignon Blanc og en lækker frugtig Riesling fra Mosel udgør de to hvide. Her er læskende Pinot Noir fra Latour og så en helt frisk årgang fra super producenten Caprili i Toscana. Du finder også en forfriskende Cabernet fra Californien og så et af de bedste pris / kvalitet vine du overhovedet kan finde i Spanien fra anmelderroste Jose Garcia. 

1 fl.
Rosso di Montalcino
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Az. Agr. Caprili
Toscana
Italien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 230

Om Vinen

Caprili Rosso di Montalcino er, modsat mange andre, lavet på samme klon af Sangiovese som bruges til Brunello. Denne vin som de fleste kalder Brunellos lillebror er absolut ikke en lillebror. Druerne kommer fra de samme vinmarker - forskellen er at vinstokkene er lidt yngre, kun 10 år gamle og at den er fremstillet på en anden måde. En måde der gør Rosso di Montalcino lidt mere drikkeklar end Brunello som ung. Efter høsten er druerne presset og gæret i ståltanke ved 25-28 grader i ca. 20 dage. Efter denne første proces hviler Rosso di Montalcino i de samme ståltanke i ca. 6 måneder. Derefter bliver vinen flyttet til stor fade af slavonsk egetræ. Rosso'en kan frigives et år efter men normalt kommer Caprilis Rosso til salg ca. i november 1 år efter. Farven er rubinrød som skifter til granat efter 2-3 år. Den har en blid og frugtagtig aroma af kirsebær og blommer. Smagen er robust og velafbalanceret. Eftersmagen er lang og pakket med smagsnuancer som f.eks. ribs, blomme, tobak og mørk chokolade. Drik denne vin til pastaretter med kød, gryderetter som vildsvin og braiseret svine- eller kalveskank samt bløde og friske oste.

Om Producenten

Vinhuset Caprili råder over 58 hektar i det sydvestvendte område af kommunen Montalcino, men det er kun de bedst beliggende 15 hektar, der er tilplantet med vinstokke. Sangiovese Grosso bliver dyrket på 13,5 ha for Brunello di Montalcino D.O.C.G og og Rosso di Montalcino D.O.C.G. Trebbiano, Malvasia og Vermentino på 0,8 ha på jord for S. Antimo Bianco D.O.C, mens Moscadello gror på de resterede 0,7 ha til at producere vinen af samme navn. Til vinhuset hører også en olivenlund på 4 ha, hvorfra der bliver produceret en excellent ekstra jomfru olivenolie. Caprili har siden 2004 været anset som en af de absolut bedste producenter af Brunello i den klassiske stil og naboskabet til Casse Basse fornemmes i vinenes stil. Vinene er i store årgange allerede er en nydelse som unge, men rummer også et enormt lagringspotentiale.

1 fl.
Sauvignon Blanc
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Shaw + Smith
Adelaide Hills
Australien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 240

Om Vinen

Klassisk Sauvignon Blanc med en præcision og renhed der minder om de allerbedste vine fra Loire. Adelaide Hills ligger højere, er mere vindeksponeret og derfor køligere end de omkringliggende Barossa Valley og McLaren Vale. Dermed opstår muligheden for at lave rank og flot hvidvin på en drue som Sauvignon Blanc, i dette tilfælde fra Shaw + Smiths parceller på Balhannah-, Woodside- og Lenswoodmarkerne. Som en sjældenhed for Australien er der tale om 100% håndhøstede druer. I vinhuset foregår presningen nænsomt, og mosten er derpå koldgæret i ståltanke, hvor den er blevet liggende i yderligere et par måneder til en kort modning på gærresterne, der byder ind med lidt større fylde og kompleksitet. Derfra tappes den endelige vin direkte på flaske og undgår dermed iltkontakt gennem hele processen, hvormed den maksimal friskhed følger med hele vejen ned i flasken. Fantastisk aroma med beskedne noter af bl.a. passionsfrugt, gule æbler, brændenælder og asparges.

Om Producenten

Michael Hill Smith og Martin Shaw mødtes til en frokost i 1989, hvor de blev enige om at udleve deres fælles drøm om at lave topvine til fornuftige priser i det kolde Adelaide. Michael var den første, der fik en Master of Wine i Australien og er i dag blandt verdens mest eftertragtede vineksperter ved internationale konkurrencer. Martin arbejdede hos Brian Croser ved Pataluma og siden som vinmager i Frankrig, Chile, Spanien og New Zealand. Shaw & Smith har i dag ca. 65 hektar, som dyrkes helt uden brug af pesticider og kunstsprøjtemidler. De laver verdensklasse Shiraz, Sauvignon Blanc og Chardonnay samt en lille smule Riesling i samarbejde med Egon Müller. I 2011 købte de desuden den legendariske Tolpuddle Vineyard på Tasmanien, hvorfra der i fremtiden vil komme små mængder kølig Chardonnay og Pinot Noir i verdensklasse.

1 fl.
Riesling Feinherb
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Von Othegraven
Mosel
Tyskland
75 cl.
11%
Pris (1 fl.):
DKK 178

Om Vinen

Riesling Feinherb er en halvtør, charmerende og liflig vin lavet på håndhøstede druer fra flere af de stejleste vinmarker i Mosel. Til gæringen benytter von Othegraven kun den gær, der i forvejen sidder på druerne, og den korte lagring finder udelukkende sted i rustfri ståltanke. Dermed får vinen en rank, saftig og mineralsk stil med friske citrusfrugter, æbler, pærer, blomstermarker og flint. På tungen bidrager de 30 g/l restsukker med en delikat sødme, mens den høje syre giver balance i sagerne - flot ledsaget af let saltede, mineralske fornemmelser i den aromatiske eftersmag. Som dagens udvalgte vin til at nyde på terrassen er dette et intet mindre end fantastisk valg, gerne ledsaget af sommerens friske frugter og salte snacks på siden. Derudover står Riesling Feinherb flot til ceviche med hvid fisk, mango og en del chili eller til spicy vegetariske thai-retter.

Om Producenten

Man har produceret vin omkring Saar-floden ved Mosel i mange mange år. Således går vintraditionen hos von Othegraven tilbage til det 15. århundrede - dog er det først siden Günter og Thea Jauchs overtagelse af gården i 2010 begyndt at blive rigtig sjovt! I deres kyndige hænder er niveauet eskaleret, og potentialet for husets fænomenale "Erste Lage"- og "Großes Gewächs"-vinmarker har gennem de resulterende Riesling-vine nået hidtil usete højder. ‘’The range of von Othegraven is one of the finest in the Saar, if not the whole Mosel. All the single vineyard wines, no matter if dry or fruit-sweet, are of staggering finesse and quality.’’ - Robert Parker/The Wine Advocate

1 fl.
Valmoissine, Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Louis Latour
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

Det legendariske Domaine Louis Latour ejer idag over 48 hektar vinmarker i Bourgogne, hvoraf hele 27 ha. er Grand Cru-marker. Siden grundlæggelsen i 1797 har huset, i stor stil, været med til at gøre Bourgognes vine til de mest eftertragtede i verden. For over 30 år siden så Louis Latour imidlertid sit snit til at producere Value-for-Money rødvin på Pinot Noir længere sydpå i området omkring Haut-Var og Provence, hvor en blanding af rød ler, sand, silt og kalksten bød på nær perfekte forhold for den krævende drue. Dette sat i samspil med originale Bourgogne vinstokke, know-how og masser af sol resulterer i en af Latours allerstørste succeser; Domaine de Valmoissine! Vinens farve er helt klassisk for Pinot Noir - brilliant, næsten gennemsigtig rød og med duft af perfekt solmodne druer. Smagen byder på nuancer af skovjordbær, hindbær, bagte rabarber og et snert af noget ristet samt lidt sød lakrids. Eftersmagen viser at vinen også har en flot struktur, og de imponerende 13,5% alc. gør den særdeles velegnet til mad.

Om Producenten

Det legendariske Domaine Louis Latour er beliggende i Aloxe-Corton og ejer i dag over 48 hektar i Côte d’Or. Fra Le Chambertin i nord til Chevalier-Montrachet i syd, ejer Louis Latour hele 27 hektar Grand Cru i Bourgogne. Siden grundlæggelsen i 1797 har huset været med til at gøre vinene fra Bourgogne til de mest eftertragtede i verden. I 1979 overtog Latour en vingård lidt længere sydpå i Ardéche og siden er også et af Chablis bedste og ældste huse – Simonnet Febvre – kommet under Louis Latours ejerskab. Alle steder går traditioner og innovation hånd i hånd, for at opnå bedst mulig kvalitet.

1 fl.
Uncilin Mencia
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Jose Garcia
Bierzo
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

Saftig vin fra Bierzo lavet på Mencia druen. Vinmarkerne ligger i ca. 700 meters højde hvilket giver mere friskhed og livlighed i frugten. Alkoholen er moderat og flot integreret i en vin som regnes for et af de allerbedste køb til prisen i hele Spanien.

Om Producenten

Jose Garcia er en af de mest anmelderroste vine fra Bierzo og den moderne stil med renhed og elegance har virkelig vundet mange vinelskeres hjerter. Det vigtigste arbejde er i marken og der arbejdes efter bæredygtige principper for at opnå så god og sund frugt som muligt.

1 fl.
Cabernet Sauvignon
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Backhouse
Sonoma County
USA
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

Cabernet Sauvignon har i mange år været den mest populære drue i Californien, og klimaet i solskinsstaten er da mange steder også helt og aldeles optimalt til denne alsidige druesort. Det gælder ikke mindst i Sonoma County tæt ved Napa Valley, hvor druerne til denne klassiske og friske Cabernet Sauvignon kommer fra. Vinen er gæret i ståltanke og lagrer så 6 måneder på en blanding af franske og amerikanske egetræsfade. Derpå er vinen filtreret og til sidst aftappet.

Om Producenten

I 1994 købte Roy og Rachael Cecchetti en 2½ hektar stor parcel i Sonoma Valley. Ved det store piletræ på ejendommen lå det gamle baghus, hvor forfattere og kunstnere har boet for at nyde stilheden og naturen. Vinene fra Backhouse er kreeret for at dette sted ikke skal glemmes af kommende generationer og vise hvor flotte og elegante vine man kan lave i Californien.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER