VINKASSEN

Apr

‘22

Sommelier

Peter Pedersen

Peter har en forkærlighed for bobler og de gode klassiske smage, så det skal du selvfølgelig forkæles med i april kassen. Vinene bærer også præg af at det snart er forår, så det er frugt og elegance som er i højsædet i denne måned. Her er Cremant fra Lou Dumont, som er en af de mest fremadstormende Bourgogne producenter i øjeblikket. Der er også en lækker cremet Chardonnay fra Californien. Frisk spansk rosé og en elegant Pinot Noir fra sydfrankrig. Den nyeste årgang af Barbera fra Pio Cesare i Piemonte, der som altid har en fantastisk balance og så er der en kølig Syrah fra Yarra i Australien. 

1 fl.
Cremant de Bourgogne
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Lou Dumont
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 240

Om Vinen

Fyldig og yderst tiltalende Crémant lavet på Chardonnay, Pinot Noir og en smule Gamay, der er håndhøstet fra udvalgte parceller i Bourgogne. Basisvinen er gæret i ståltanke og har derefter gennemgået andengæring i flasken efter den traditionelle metode. Her har den ligget i et år for at trække struktur og smag ud af de bundfaldne gærrester inden degogeringen i sommeren 2019. I glasset byder den færdige vin hjerteligt velkommen med sin bløde og modne aroma af æbler, pærer, hindbær, honningmelon og ristet brød. På tungen giver de 7 g/l restsukker en diskret antydning af sødme til den præcise, saftige og kraftfulde smag med den elegant rundede afslutning. En smuk Crémant som apéritif, til forretter eller sågar lyst kød og vegetar-hovedretter på middagsbordet. Vi anbefaler servering ved 7-9 grader.

Om Producenten

Bag navnet Lou Dumont står det japansk/koreanske ægtepar Koji Nakada og Jae Hwa Park. Koji arbejdede i flere år som sommelier på franske toprestauranter i Tokyo. Siden trak hans kærlighed til vin og i særdeleshed Bourgogne ham til Frankrig. Her mødte han og giftede sig siden med sin koreanske fransklærer, alt imens han var i lære på flere prominente domainer i Côte de Nuits og uddannede sig til ønolog i Beaune. I 2000 kom de første vine til verden, og i 2003 gik drømmen om egen lille kælder i hjertet af Gevrey-Chambertin i opfyldelse. Hovedparten af vinene bliver lavet som nègociant på købte druer baseret på lange kontrakter med gode bekendte, der alle arbejder med bæredygtigt, økologisk eller biodynamisk landbrug. De senere år er det bl.a. lykkedes Koji og Jae Hwa at erhverve sig et par fantastiske parceller i Premeaux Prissey med over 100 år gamle stokke (dyrket bio). Siden er det desuden blevet til lidt jord i Gevrey-Chambertin og i 2016 også en hektar i Marsannay. Fælles for alle vine er, at der er tale om klassiske, rene og charmerende eksemplarer, der til et fantastisk forhold mellem pris og kvalitet formår at udtrykke den appellation, de stammer fra.

1 fl.
Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Cedar Rock
Californien
USA
75 cl.
130%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

100% Chardonnay fra altid godt anmeldte Cedar Rock. Denne populære hvidvin har har i 2018 en lys gylden farve med en duft af modne pærer, æbler, syrlig citrus, smør samt vanilje og flødekaramel fra fadlagringen. Smagen er ren med en let cremet tekstur, der gør denne vin oplagt til stegt fed fisk som f.eks. laks samt til retter med kylling, gerne i form af cæsarsalat, hvor vinens samtidige friskhed smukt komplimenterer den grønne salat. Morgan Bay Chardonnay er hvidvin med stor kompleksitet og bør derfor den ikke serveres ved under 10-12 grader, hvor den efter lidt tid i glasset vil udfolde sin aroma til fulde.

Om Producenten

Morgen Bay Cellars er en familiejet vingård beliggende langs det berømte Silverado Trail i Rutherford AVA. Alt arbejde i marken forgår ud fra et natur- og miljøbevidst fokus, og de producerer nogle af de mest klassiske californiske vine med et fantastisk forhold mellem pris/kvalitet: Kåret som FAMILY OWNED WINERY OF THE YEAR IN 2012 af International Wine Competition New York

1 fl.
Rosado Syrah
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
El Picoteo
Almansa
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 99

Om Vinen

Økologisk, tør sommer-rosé med god harmoni mellem syre, fylde og den sommerlige smag af røde bær fra El Picoteo. Og hvad betyder El Picoteo, tænker du så? Jo det stammer såmænd fra verbet Picotear, som løst kan oversættes med at nippe/tage mad (tapas) med fingrene. Et praktisk formål, da det netop er, hvad vi anbefaler til denne skønne økologiske serie af vine fra det nord-østlige hjørne af Spanien. El Picoteo Rosado er lavet på 100% Syrah fra kalkrige marker, der holder godt på de beskedne regnmængder her i Spaniens sydøst. Druerne udvælger de fra de køligst beliggende marker, og så høster de ellers ved nattetide for bedst at bevare syren og frugtintensiteten.

Om Producenten

Som den største aktør bag kvalitetsvine i den spanske Almansa-region bærer Bodegas Piqueras en stor del af æren for områdets stigende efterspørgsel verden over. Deres store drivkraft mærkes bl.a. på miljø-fronten, hvor stadig flere marker dyrkes økologisk, mens stort set hele vinhusets energiforbrug dækkes af solceller. Heldigvis smager vinene også godt: I hvert fald kunne vi ikke stå for Piqueras’ EL PICOTEO-serie, der af producenten selv beskrives som frugtdrevne, økologiske livsstilsvine. Udtrykket 'EL PICOTEO' refererer i Spanien til det løsslupne øjeblik før et måltid, hvor venner og familie mødes over lidt vin og tapas for at lufte dagens røverhistorier. Navnet og etiketillustrationen skal minde os om disse gode stunder, som vi i dansk kontekst finder yderst kompatible med diverse hyggestunder – ude som inde.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Wines and Brands
Pays D'oc IGP
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 99

Om Vinen

Læskende og frisk Pinot Noir fra det eller varme Sydfrankrig. Monsunen og nordlige skråninger sikrer balancen i denne herlige vin. Smagen er klassisk med masser af frisk syre og modne røde bær. Der bliver brugt ca. 50% hele klaser og vinen lagres i store ståltanke for at fremme den rene frugtsmag.

Om Producenten

Wines and Brands ejes af Klaus Rune Hansen fra Danmark, som i 1993 flyttede til Sydfrankrig, hvor han i mange år har arbejdet for en række af landets største vinproducenter. Siden da er han blevet selvstændig vinproducent og har i dag 250 hektar vinmarker i et af nutidens mest populære franske vindistrikter, Languedoc-Roussillon. Det sker primært i den nordlige del af Corbières-regionen nær Narbonne, men mange vinene adlyder den bredere klassifikation "Pays d'Oc", der giver mere frihed til leg med druer og metoder hos producenten. Wines & Brands råder således over en bred palette af druer med hver deres unikke smags- og aromaprofil, som Grenache og Pinot Noir til fremstilling af rødvinene samt Grenache og Cinsault til fremstilling af rosévinene, mens Sauvignon blanc anvendes til de hvide. Her høstes færre, men bedre, aromatisk koncentrerede druer. Alle vinene byder på store smagsoplevelser fremmet af sydens sol i en region med perfekte jordbunds og klimaforhold.

1 fl.
Barbera d' Alba
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Pio Cesare
Piemontei
Italien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 220

Om Vinen

Her er den så, Pio Cesares pragteksempel på, at man med den rette prioritering og tålmodighed kan lave seriøs og kompleks madvin på Barbera-druen! Vinen er lavet på en blanding af de bedste Barbera-druer fra vinhusets marker i Serralunga d'Alba, Sinio, Diano d'Alba og Grinzane Cavour. Høsten foregår udelukkende ved håndkraft, og vinen har i kælderen gennemgået en temperaturstyret gæring med 15 dages forlænget skindkontakt for at udtrække ekstra dybde og tannin. Derpå er 70% af vinen hældt på store franske egetræsfade og de resterende 30% på små franske 225-liters barriques til lagring i 12 måneder. I glasset fremstår den endelige vin med en næsten blækfarvet intensitet og udsender derfra en flot duft af bl.a. violer, ribs, brombær, engelsk lakrids og ristede kakaobønder. Smagen er koncentreret og frugtdrevet med en fornem syre, som giver en skøn præcision, saftighed og balance. Alt i alt en lækker og umiddelbar Barbera-vin med høj drikkeglæde, som vokser markant i selskab med god mad. Buon appetito!

Om Producenten

Pio Cesare er grundlagt i 1881 af vinmageren af samme navn, som med sit dedikerede arbejde og store tro på potentialet i Barolo, Barbaresco og Barbera har stor ære i Piemontes stigende berømmelse. Ejerskabet er siden da forblevet på familiens hænder, og det samme gælder deres store passion for hele tiden at søge nye og bedre løsninger i kælder og mark. Under ledelse af Pio Cesares oldebarn, Pio Boffa, ejer vinhuset således nu over 50 hektar vinmarker i nogle af de allermest eftertragtede områder. F.eks. anses vinmarken "Ornato" i Barolo-regionen og vinmarken "Il Bricco" i Barberesco for at være blandt de absolut bedste inden for deres respektive appellationer. Det samme kan man heldigvis sige om deres vine, og med Boffas kyndige hånd er Pio Cesare for alvor trådt ind på den internationale vinscene - eksempelvis har vinhuset flere gange figureret på Wine Spectators Top 10 over verdens bedste vine!

1 fl.
Shiraz / Viognier
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Yering Station
Viktoria
Australien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 290

Om Vinen

Yering Station Shiraz Viognier har efterhånden udviklet sig til en ikonisk vin for alle der elsker kraftuld, spicy og fad-krydret vin uden for mange marmelade-toner. Ligesom i det nordlige Rhône har Yarra Valley nemlig kolde nætter, der giver vinen et krydret og struktureret præg, og med netop Rhône - særligt Côte Rôtie - for øje, er de nyhøstede shiraz-druer her blevet tilføjet en lille mængde viognier (2,5%) for at bidrage med frugt og finesse i aromaen og endvidere hjælpe med at udtrække ekstra meget farve og smag fra skallerne til den mørke shiraz. Efter endt gæring i åbne gæringstanke har vinen tilbragt 18 måneder på franske egetræsfade, hvorefter den er klaret, aftappet og sejlet til Danmark. I glasset står vinen klar og dyb med rubinrøde farve og med aroma af brombær og kirsebær samt sort og hvid peber toppet med espresso og mørk chokolade fra fadet. Smagen er frugtig, floral og velafbalanceret med egetræets særpræg, udtrykket fyldigt med velafbalancerede tanniner og en frugtig eftersmag af brombær.

Om Producenten

Yering Station er Victoria's første vingård placeret i 'hjertet' af Yarra Valley. De første vinstokke blev plantet i 1838 i dette område, hvor der ikke tidligere var dyrket vin. Denne historiske vinejendom blev købt af Rathbone-familien i 1996, som markerede begyndelsen på en ny æra med opførelsen af en state-of-the-art vingård og prisbelønnede vinturistmål. Vingården råder over ca. 270 ha fordelt på 4 parceller med primært Pinot Noir og Chardonnay, men også med druer som Cabernet Sauvignon, Shiraz og Sauvignon Blanc. Som en familie-ejet vingård er Yering Station blevet anerkendt for sit store engagement i fremstilling af vin af topkvalitet.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER