VINKASSEN

Mar

‘22

Sommelier

Klaus Fritzbøger

Forhåbningerne om forår spirer og dagene bliver længere og lysere. Et lille solstrejf kan fejres med et glas kold hvidnin på terrassen og de røde vine må gerne have lidt mere elegance end i de iskolde vintermåneder. Det er højsæson for stenbiderrogn så der skal selvfølgelig også være noget sprød hvidvin. Der er to pris favoritter med i marts kassen fra Italien. En fantastisk drikkevenlig og rund vin fra Veneto på Corvina, Merlot og Syrah og så en klassisk Chianti fra den charmerende årgang 2017. Et besøg i Spanien udbredte kendskabet til Monjardin og måske en af de bedste Pinot Noir baserede vine fra Spanien. Klaus er kæmpe cykelfan så selvfølgelig skulle der også en flaske danskervin med i kassen. Den gamle cykelchef Brian Nygaard laver en fantastisk Zinfandel blend i Californien fra hans berømte Guesthouse. God fornøjelse. 

1 fl.
Bourgogne Blanc, Cuvee Latour
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Louis Latour
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 180

Om Vinen

Klassisk hvid Bourgogne på 100% Chardonnay med flot doseret fad og masser af frugt. Druerne kommer fra de bedste parceller med unge vinstokke, blandt andet fra Meursault, Saint Veran og Auxey-Duresses.

Om Producenten

Det legendariske Domaine Louis Latour er beliggende i Aloxe-Corton og ejer i dag over 48 hektar i Côte d’Or. Fra Le Chambertin i nord til Chevalier-Montrachet i syd, ejer Louis Latour hele 27 hektar Grand Cru i Bourgogne. Siden grundlæggelsen i 1797 har huset været med til at gøre vinene fra Bourgogne til de mest eftertragtede i verden. I 1979 overtog Latour en vingård lidt længere sydpå i Ardéche og siden er også et af Chablis bedste og ældste huse – Simonnet Febvre – kommet under Louis Latours ejerskab. Alle steder går traditioner og innovation hånd i hånd, for at opnå bedst mulig kvalitet. Ingen vingård i Bourgogne leverer bedre kvalitet til prisen end Louis Latour!

1 fl.
Grüner Veltliner, Alte Reben
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Sohm & Kracher
Burgenland
Østrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 219

Om Vinen

Sohm & Kracher Grüner Veltliner fra nogle af de ældste marker i Weinviertel. Alle dyrkes i dag økologisk, og der anvendes kun det naturlige gær i vinhuset. I troskab mod druernes naturlige profil er de 80% gæret i ståltank og de sidste 20% i gamle barriques, der er med til at bidrage med lidt større fylde og kompleksitet. De næste 24 måneder er vinen hældt til lagring på gamle neutrale barriques opfulgt af 6 måneder i ståltank inden frigivelse. Med den lange vinifikation og lagring har den endelige vin smidt toppen af den ungdommelige og til tider parfumerede aroma, som Grüner Veltliner kan have. I stedet er aromaen mere kompleks og afrundet med nuancer af bl.a. tørrede frugter, blomster, fennikel, citrusskal og honning. Strukturen minder om god Chablis - helt fin og afrundet men endnu med Grüner Veltliners krydrede og florale udtryk. Sohm & Kracher har god grund til at være tilfredse med denne fornemme vin, der nydes bedst i selskab med god mad. Det kunne være bagt eller stegt hvid fisk serveret med friske sprøde grøntsager eller let krydret mad med inspiration fra østen

Om Producenten

Østrigs to største vinpersonligheder er gået sammen om at lave vin! Aldo Sohm vandt i 2002 og igen i 2006 titlen som Østrigs bedste sommelier, hvorefter han rejste til New York. I 2007 var det så titlen som USA's bedste sommelier, der kom i hus, og han startede som chefsommelier på den 3-stjernede Michelin restaurant 'Le Bernadin'. I 2008 blev han kåret til verdens bedste sommelier og i 2009 var det så tid til at lave en smule vin selv. Som verdens bedste sommelier vælger man selvfølgelig sin makker med omhu, og i Østrig er Gerhard Kracher én af de helt store stjerner, der bl.a. har opnået berømmelse for at lave nogle af verdens bedste søde vine. Evnerne rækker dog langt ud over denne smalle kategori. Sammen laver Aldo og Gerhard således 4 vine, alle på Grüner Veltliner og alle i meget små mængder. Alt er økologisk dyrket, alt er gæret på det naturlige gær, og generelt søges der ikke opulente og kraftige vine men delikate, ranke og friske produkter, der komplimenterer maden på tallerkenen frem for at overdøve den.

1 fl.
Pragal
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Santa Maria
Veneto
Italien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 159

Om Vinen

Super spændende og elegant vin fra et område der ellers er mest kendt for at producere ekstremt tunge og fyldige vine. Druesammensætningen er den lokale Corvina, men med en sjov blend af både Merlot og Syrah som begge bringer noget ekstra til vinen og noget friskhed. Lagring på store ståltanke gør at vinen bevarer den rene frugtsmag og sidenhen ligger de et par måneder på brugte træfade indtil de flaskes.

Om Producenten

Bag dette lidet berømte navn gemmer sig ingen ringere end familien Bertani, der i flere hundrede år har været synonyme og definerende for Veneto-regionen. I 2011 lod de sig imidlertid skille fra det kommercielle brand, navnet Bertani imod deres oprindelig hensigt havde udviklet sig til. Under det nye navn, Tenuta Santa Maria, er tipoldebørnene til grundlæggeren Gaetano således endelig tilbage til Bertani- familiens DNA: At sætte kvalitet over kvantitet og lave store vine fra områdets mest unikke terroirs. Familien bag navnet Bertani-familiens historie spænder dog videre og bredere end de fleste forestiller sig. I Valpollicella kan deres tilstedeværelse dateres helt tilbage til 1400-tallet og i vinbranchen til 1630'erne. Det var nutidens ejere, Giovanni og Guglielmos tipoldefar og hans bror, der satte sig for at etablere et nyt benchmark for fortræffelighed inden for vinfremstilling i Veneto i sidste halvdel af 1800'erne. Men de startede ikke fra nul: Under sine år med politisk eksil i Frankrig for sin rolle i bevægelsen for et forenet Italien mødtes og studerede Gaetano Bertani med den berømte agronom, Jules Guyot. Sammen udviklede de en palette af revolutionære idéer til at føre vinavl ind i det nye århundrede, og da Gaetano omsider vendte næsen hjem til Veneto, var det som pionér inden for italiensk vitikultur og vinfremstilling. Plantning af vinstokke i lavtstående rækker (kendt som guyot-opbinding) med høj densitet, beskæring i foråret og efterfølgende grønthøstning i vækstsæsonen viste sig således uhyre effektfuldt for såvel vinenes mængder som deres overordnede kvalitet, hvilket i kombination med brødrenes forretningskyndighed bragte familien hurtig og bemærkelsesværdig kommerciel succes. Brødrene Bertanis virksomhed var ganske enkelt unik for deres tids Veneto. Og så var de endvidere var de første i regionen til at flaske og sælge veronesiske vine som Valpolicella Ripasso, Recioto og Soave i stor skala.

1 fl.
Chianti Classico
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Il Palaggio
Toscana
Italien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 180

Om Vinen

Il Palagio Chianti Classico er lavet på 100% økologisk dyrket Sangiovese fra Il Palagios egne marker i Panzano samt fra San Martino i hjertet af Chianti. Druerne fra de forskellige områder og marker vinificeres hver for sig og lagres herefter i mellem 12 og 18 måneder i mediumristede egetræsfade. Først da blandes den færdige vin og tappes på flaske til yderligere 12 måneders lagring lancering og frigivelse. Vinen har på det tidspunkt opnået en rubinrød farve med karakteristisk elegant bouquet af modne kirsebær, blommer, tørrede krydderier og jordbund. Smagen er intens, fyldig og med en finesserig, let støvet rød frugttone, der mødes af flot afrundede tanniner og en frisk syre, der bidrager til en frugtig og krydret eftersmag. Alt i alt en meget flot Chianti Classico, der eret perfekt match til f.eks. kalvesteg, perlehøns, pastaretter, grillmad samt mellemlagrede oste. Vinen kan gemmes op til 10 år fra høståret og kan i sine unge år med fordel få en tur i karaffel inden servering.

Om Producenten

Il Palagio er beliggende i hjertet af Toscana - mere præcist i den velkendte “gyldne dal” Conca d’Oro. Et område, der er kendt i hele verden for sine smukke landskaber - og især for sin vidunderlige vin og olivenolie. Familien Piccini driver vingården som i alt har omkring 13 hektar jord, hvoraf de 3 ½ hektar er beplantet med oliventræer og resten med udvalgte vinstokke. Nogle af vinstokkene er plantet i Conca d’Oro og nogle i området San Martino. Vinhuset producerer kun vin i små mængder og vinen er værdsat og efterspurgt af samlere. I de sidste par år har winemaker Marco Chellini taget føringen i vinfremstilling på Il Palagio.

1 fl.
Pinot Noir El Cerezo
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Monjardin
Navarra
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 119

Om Vinen

Pinot Noir fra Spanien er noget af en sjældenhed, men Castillo de Monjardín løser opgaven med forbløffende præcision i en stil, der både er ærlig over for druetypen og spanskheden! Druerne dyrker Monjardín på El Cerezo-marken i ca. 650 meters højde, hvor sommerens kølige nætter gør det muligt at dyrke druer med en frisk syre og elegant aroma. Dermed bliver en kræsen drue som Pinot Noir pludselig mulig at arbejde med - i dette tilfælde hjulpet på vej af 9 måneders lagring på egetræsfade. Aromaen anføres på den baggrund af elegante saftige jordbær og kirsebær understøttet af vanilje og træ fra fadlagringen. På tungen er vinen slank og smidig - ganske efter Pinot Noir-bogen - med en frisk frugtsyre, der sammen med de lette men faste tanniner giver den fornødne struktur og længde uden at larme.

Om Producenten

Bodegaen Castillo Monjardín blev grundlagt i 1988 med det mål at genetablere den gamle familietradition, vindyrkningen. I dag ejer de 150 hektarer i to vidt forskellige områder, der gør det muligt at dyrke vine med meget forskelligartede profiler.Fællesnævneren bag Monjardíns typicitet skal i høj grad findes i de nærliggende Pyrenæer og deres både beskyttende og kølende favn. Mens de forhindrer alt for ekstreme vejrfænomener i at nå frem til vinmarkerne, er bjergkæden også drivkraft bag den tørre og kølende "Cierzo"-vind, der på næsten daglig basis definerer vejret i området. Uden den havde det været umuligt at dyrke Pinot Noir.

1 fl.
The Guesthouse Fieldblend
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
The Guesthouse
Sonoma
USA
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 340

Om Vinen

en Zinfandel-domineret top-vin, der lever op til vores evige søgen efter ærlighed, personlighed og terroir! Guesthouse er navnet på det nye medlem - et field blend fra californiske Alexander Valley i Sonoma County, som foruden 75% Zinfandel huser lige dele Petite Sirah og Carignan. Skulder om skulder står de forskellige druesorter dermed én og samme mark og følges derfor også ad ind til vinhuset, hvor de er co-fermenteret med det naturlige gær i åbne gæringstanke. 14-17 dage senere er den færdiggærede vin hældt til lagring i 18 måneder på en blanding af store egetræs-foudres og små barriques af såvel fransk og amerikansk eg. Her har den udviklet sig i 18 måneder, inden den er hældt på flasker. I næsen har Guesthouse godt med druetypiske Zinfandel-træk i form af en sødlig, skarp og krydret rød frugt, som smukt favnes af Petite Sirahs lakridsale touch og Carignans dybde. Med Zinfandel i spidsen skal det være aromatisk og stort. Takket være det næringsfattige terroir fra Alexander Valley, der især er blevet berømt for store vine på Bordeaux-druer, opretholdes dog en rank og fast struktur. Dertil kommer et køligt indspark af finesse og elegance fra Russian River, som løber lige igennem vinmarkerne. Den fløjlsbløde og runde eftersmag holder godt ved, og vanilje, mokka og cedertræ fra fadlagringen bakker op uden at overtage.

Om Producenten

The Guesthouse er ejet af Brian Nygaard, som nogle måske kender fra hans mange år som cykelekspert. Vingården ligger i Alexander Valley i Sonoma og filosofien er at lave nogle vine som har både power og elegance.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER