VINKASSEN

Jul

‘22

Sommelier

Frederik Hierner

I Juli kassen finder du en masse spændende vine, som i særdeleshed egner sig til sommersæsonen med et lettere og mere friskt køkken. Bare rolig, der er også vin til en bøf på grillen eller en mere krævende simreret. Vi starter med to hvidvine, med hver deres personlighed. En Chardonnay, udviklet sammen med stjernekokken Dak og så en hvid Cotes du Rhone, som vandt bedste køb på Rhonevinfestivalen sidste år. De 4 røde vine består af vine som har stor karakter. En virkelig skøn og lidt moderne Rioja med flot frugt, og klassiske varme krydderier. En fremragende Cotes du Rhone fra det sydlige Rhone. En flot Barolo fra den charmerende årgang 2017 og en super elegant Pinot Noir fra Californien. 

1 fl.
Attis Albarino
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Attis
Rías Baixas
Spanien
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 200

Om Vinen

100% Albariño fra Attis-marken ved byen Meaño i Val do Salnés, Galicien. Druerne kommer fra 25 år gamle vinstokke fra små parceller på veldrænet jord, der blot 5 km fra det Atlanterhavet modtager rigelige mænder kølig og fugtig luft - perfekt for dyrkning af Albariño.

Om Producenten

Attis er den nye stjerne i Galicien. Blot 4-5 km fra havet fra den lille by Morouzos i hjertet af Salnés-dalen er flere små marker de senere år blevet opkøbt og har gennemgået et opgør med den konventionelle vindyrkning, herunder brugen af bl.a. pesticider, til fordel for et styrket fokus på biodiversitet. Bag vinene står franskmanden Jean-François Hebrard, også kendt fra Quinta Quietud i Toro. Siden 2012 har det ført til opførelsen af et topmoderne vinhus med alt det bedste udstyr. Her flyttes vinen udelukkende ved tyngdekraft, og renligheden er i absolut top. Mens udstyret er det mest moderne, er tilgangen til vinene imidlertid helt klassisk. Her bruges udelukkende det naturlige gær i kælderen, mens brugen af SO2 holdes på et minimum - akkurat nok til at sikre tilstrækkelig stabilitet inden for vinenes første par leveår.

1 fl.
Backhouse Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Backhouse
Californien
USA
75 cl.
13.1%
Pris (1 fl.):
DKK 134

Om Vinen

Elegant, rund og dog sprælsk Chardonnay, der er gæret i ståltanke for at bevare friskheden, inden den er hældt egetræsfade til en nænsom modning gennem 6 måneder. Tilbage står en vin med en flot gylden farve og en forfriskende duft af hvide blomster, honningmelon, fersken, karamel og et strejf vanilje. Smagen er ren, elegant og har en behagelig syre og mineralitet, der giver en friskhed sjældent set i californisk chardonnay i dette prisleje. Backhouse Chardonnay er en flot ledsager til f.eks. sprøde salater, sushi og lyst kød. Vi anbefaler, at vinen nydes ved ca. 9-11 grader.

Om Producenten

I 1994 købte Roy og Rachael Cecchetti en 2½ hektar stor parcel i Sonoma Valley. Ved det store piletræ på ejendommen lå det gamle baghus, hvor forfattere og kunstnere har boet for at nyde stilheden og naturen. Vinene fra Backhouse er kreeret for at dette sted ikke skal glemmes af kommende generationer og vise hvor flotte og elegante vine man kan lave i Californien.

1 fl.
Paradis Anges and Demons
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Paradis
Provence
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 118

Om Vinen

Château Paradis har på ganske få år placeret sig i den ultimative top blandt de bedste roséproducenter i Provence. Deres top cuvée "Terres des Anges" årgang 2019 modtog imponerende 93 point fra Robert Parker - den højeste score, der er givet, og man får meget af den samme sitrende energi og næsten silkeagtige elegance her i Anges & Demons, der er lavet på frugt fra det samme, kalkholdige terroir omend fra yngre vinstokke. Dét giver giver en saftig og sprød rosé med skønne dufte af blandt andet melon, hindbær og fersken. Eftersmagen er blød og charmerende med et friskt pust fra en livlig frugtsyre og mineralsk, let salt-agtig eftersmag. Serverér vinen direkte fra køleskabet og nyd den ganske på egen hånd eller i selskab med snacks, salater eller en smørrebrødsfrokost i solen.

Om Producenten

Beliggende imellem Mount Sainte Victoire og Luberon dækker det 50 år gamle Château Paradis et areal på beskedne 30 hektar i hjertet, ikke kun af Provence, men af den eksklusive underappelation AOC Coteaux d'Aix-en-Provence. Her er jorden særligt rig på kalksten, der især giver områdets berømte rosévine ekstra sprødhed og liv sammenlignet med i det øvrige Provence. Ejerne Xavier og Odile Thieblin har derfor en stor kærlighed til dette område, der allerbedst eksemplificeres i deres egne markers fantastiske terroir. Vingården bliver år efter år nævnt i den toneangivende franske vinguide 'La Revue des Vins de France' for deres respekt for det lokale terroir og klassiske vine, og det manglede da i grunden også bare, hvis vi selv skal sige det! “Chateau Paradis is a collaboration between Xavier Thieblin, Jérémie Peckre, Michel Tardieu and Philippe Cambie. These are both terrific wines that savvy readers should snatch up!” – Jeb Dunnuck, The Wine Advocate

2 fl.
Ontanon, Reserva
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
2 stk.
2010
Ontanon
Rioja
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

Det rusker lidt i gummerne, når du smager denne dybe og krydrede Reserva. Hurra for det - så ved vi, det er ægte Rioja! Ontañón Reserva er lavet på 95% Tempranillo og en smule Graciano dyrket ved Ebro-flodens venstrebred i det østlige Rioja. Og så har den tilbragt 24 måneder i såvel franske som amerikanske egetræsfade. Næsen er dermed stor og kompleks med kraftfulde sorte kirsebær, pibetobak, mørkristede krydderier, vanilje, røg og balsamico. Kakao og træ-noter følger på tungen, mens eftersmagen - under de mange lag - afslører en forbavsende ren og velkomponeret frugt-profil, der hænger ved og giver mod på mere. Dette er ikke en vinrevolution - blot et skoleeksempel i klassisk Rioja Reserva, når det er bedst!

Om Producenten

Bodegas Ontañón har i fem generationer levet og åndet for vin. I dag laver de så noget af det bedste, vi har smagt til prisen i Rioja Baja (nu Rioja Oriental). Her ved Ebro-flodens vestlige bred fortsætter Raquel, Rubén og Maria Pérez Cuevas i dag deres far Gabriels arbejde med hele tiden at lære af fortiden for bedre at kunne møde fremtiden og ikke mindst nuet. Det er en vigtig tilgang i familiens mange marker: Mens vinproduktion denne del af regionen typisk er meget afhængig af kontrakter med vindyrkerne, har Pérez Cuevas-familien nemlig længe set fidusen i at investere i køb af egen jord og vinstokke. I dag råder Bodegas Ontañón over 250 ha, og deres vine står som stærke beviser på den betydning, der ligger i selv at kontrollere druekvaliteten. Vinene har alt, hvad vi ønsker os af Tempranillos krydrede, røde frugt og saftdrevne syre, når det møder franske og amerikanske egetræsfade. Aldrig overskygger fadet dog vinen, men at det er Rioja fremgår tydeligt og klart. Gudskelov for det!

1 fl.
Arnaud Baillot Bourgogne Rouge
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Arnaud Baillot
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13.1%
Pris (1 fl.):
DKK 278

Om Vinen

Old School Bourgogne med et moderne twist.

Om Producenten

Ungdommelig gåpåmod møder tradition i hjertet af Bourgognes Côtes d’Or, nærmere bestemt Beaune, hvor Arnaud Baillot udfolder sin lidenskab for Bourgognes mangfoldige terroirs og ærværdige tradition. Det lille vinhus består i al sin enkelthed af Arnaud og ikke mindst hans kone, Laure, der ikke er hvem som helst: Som barnebarn af ejerne bag Domaine Hudelot-Noëllat i Chambolle-Musigny, ved hun nemlig, hvad hun taler om og hvad seriøs Bourgogne handler om.

1 fl.
DAK Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Wines and Brands
Syd Vest
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 198

Om Vinen

Dak Wichangoens tørre, elegante og saftspændte hvidvin er lavet på 100% Chardonnay, der vokser i jord fyldt med afrundede småsten (galets roulés). Regnvandet siver dermed langt ned i jorden og tvinger vinstokkenes rødder ned i samme dybde. Det giver planter med stor modstandsparathed og druer med koncentration og balance. For at vinen skal fremstå så ærlig som muligt, har Dak valgt at lade vinen gære og lagre i rustfri ståltanke. I næsen giver det massevis af frisk, skarptskåret frugt fra hvide ferskner over abrikoser og citrusfrugter. Smagen følger trop med et cremet touch og finesserige krydderier. Oplevelsen er hele tiden frisk og livlig takket være en saftig frugtsyre og en lang, mineralsk eftersmag.

Om Producenten

Wines and Brands ejes af Klaus Rune Hansen fra Danmark, som i 1993 flyttede til Sydfrankrig, hvor han i mange år har arbejdet for en række af landets største vinproducenter. Siden da er han blevet selvstændig vinproducent og har i dag 250 hektar vinmarker i et af nutidens mest populære franske vindistrikter, Languedoc-Roussillon. Det sker primært i den nordlige del af Corbières-regionen nær Narbonne, men mange vinene adlyder den bredere klassifikation "Pays d'Oc", der giver mere frihed til leg med druer og metoder hos producenten. Wines & Brands råder således over en bred palette af druer med hver deres unikke smags- og aromaprofil, som Grenache og Pinot Noir til fremstilling af rødvinene samt Grenache og Cinsault til fremstilling af rosévinene, mens Sauvignon blanc anvendes til de hvide. Her høstes færre, men bedre, aromatisk koncentrerede druer. Alle vinene byder på store smagsoplevelser fremmet af sydens sol i en region med perfekte jordbunds og klimaforhold.

1 fl.
Cotes du Rhone Blanc
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Bellane
Rhone
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 198

Om Vinen

65% Marsanne, 30% Viognier og 5% Roussanne fra Clos Bellanes økologiske marker i det sydlige Rhône. Druerne er håndhøstede og presset straks efter ankomst til vinhuset. Herefter er mosten gæret ved det naturlige gær og lagret i store cementkar og ståltanke for at få elementer som saft, frugt, friskhed og terroir til i maksimalt omfang at præge den endelige vin. Duften er delikat og pakket med nuance af bl.a. fersken, hvide blomster, knuste sten, citrusskal og mandarin. Smagen er fyldig, krydret og læskende på samme tid - mere Nord-Rhône i stilen end klassisk hvid Syd-Rhône, også indikeret af de moderate 13,5% alkohol. Clos Bellane Côtes du Rhône Blanc er et fremragende match til f.eks. stegt fisk eller grillet/stegt lyst kød serveret med grillede grøntsager. Den kan gemmes op til 7-8 år fra høst, hvor vi anbefaler servering ved 8-10 grader.

Om Producenten

I 2010 blev ejerskabet af den lille vingård, Clos Bellane, overtaget af Stephane Vedeau (Ferme du Mont), og niveauet på vinene har siden taget et spring op i højderne. De blot 48 hektar marker befinder sig alle mere end 400 meter over havets overflade sydøst for Valreas i det sydlige Rhône. Jordbunden er domineret af sandsten, kalksten og er rig på mineraler i et – for syd-Rhône – meget køligt klima, der cementeres yderligere af placeringen på en stor og stejl østvendt skråning mødt af tidlig morgensol. Om eftermiddagen forhindrer skyggen dermed druerne i at blive kogt dagen lang, noget der er med til at forlænge modningstiden af druerne med mere finesse og kompleksitet til følge. Markerne er desuden omkranset af trøffeltræer samt over 120 bistader og blev i 2015 certificeret økologisk. Clos Bellanes baserer især deres vine på Grenache men gør det også i Mouvèdre, Syrah, Rousanne, Marsanne og en smule Viognier. I kælderen bruges kun det naturlige gær, og her jagtes ikke stor ekstraktion, høj alkohol og sødme. Alle vinene lagres hovedsageligt i store cementkar, og kun på topvinene bruges der op til 25-30% barriques. Alt arbejdet i kælderen foregår ved tyngdekraft, så vinen aldrig pumpes.

1 fl.
Crianza
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Isasa
Rioja
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 178

Om Vinen

Isasa Crianza 2018 er en lidt moderne crianza fra Rioja i Spanien, som byder på dejlig syre og lækker blødhed. I smagen kan man fornemme modne røde bær samt peber og vanilje. Den passer perfekt til bl.a. grillet kød, tapas eller lam.

Om Producenten

Isasa bliver produceret af Bodegas Ontanon og er husets grønne serie hvor der er fuld fokus på bæredygtig produktion fra start til slut. Når arbejdet og fokus starter ude i marken, får vinene også et præg heraf, i en retning som måske er lidt mere moderne end det traditionelle, for her er mere frugt og vinene fremstår lidt mere elegante.

1 fl.
Cotes du Rhone
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Fontaine du Clos
Rhone
Frankrig
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

Fontaine du Clos Cotes du Rhône er lavet på nogenlunde lige dele Grenache og Syrah fra et terroir med mange sten i den kalkholdige lerjord. Kalken holder på vandet og har desuden en kølende effekt på vinstokkene, hvilket tildeler druerne en smuk harmoni og balance trods den skarpe, sydfranske sol. Fontaine du Clos har derfor en flot, klar rød farve og en behagelig duft af moden rød og mørk frugt, der flygtigt føres på vej af tørret lavendel, sydfranske urter, lakrids samt et strejf af hængt kød fra Syrah-druen, der spiller en mere fremtrædende rolle i denne vin end i sydlige Rhône-vine flest. Smagen er saftig, rund og kælen og ender i en lang og blød eftersmag. En fremragende Côtes du Rhône til pengene og et oplagt vinvalg til rødt kød - gerne grillet - samt til sydfransk inspireret madlaving som f.eks. lammekølle med urter eller boeuf bourguignon.

Om Producenten

Fontaine du Clos er beliggende i det maleriske sydfranske landskab tæt på Mont Ventoux. Vingården blev etableret i 1990 af John og Nicole Barnier, og drives i dag af deres søn Jean-Francois og hans kone Celine. Fontaine du Clos producerer vine og er samtidig en planteskole, hvor der bliver dyrket vinstokke med mere end 30 forskellige druesorter - i Frankrig er det kendt som "Les Pépiniéristes". Fontaine du Clos er synonym med et fantastisk forhold mellem pris og kvalitet på vine fra det sydlige Rhône!

1 fl.
Barolo
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Barale
Piemonte
Italien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 398

Om Vinen

Fratelli Barale er blandt områdets mestre, når det kommer til Barolo i den helt traditionelle stil. Vinen er lavet på 100% Nebbiolo fra Bussia-, Cannubi- og og Castellero-vinmarkerne i Barolo. I vinhuset er gæringen foregået i 50 hl. fade med to års efterfølgende lagring i 15-30 hl. slavonske egetræsfade samt yderligere to år i flaske, hvor den endnu unge vin har kunnet samle sig og få blødgjort de hårdeste kanter inden frigivelse. Dermed opnås arketypisk Barolo-aroma med nuancer af bl.a. jordbær, roser, mentol og flint. Smagen er ligeledes helt klassisk for området med flot balance i den elegante røde frugt, hvor Nebbiolo-druens markante tanniner er fornemt tæmmet. Barale Barolo Vendemmia er altid en elegant Barolo, som med intensitet og finesse allerede i sin ungdom går op i en højere enhed.

Om Producenten

Azienda Agricola Fratelli Barale er grundlagt i 1870 af Francesco Barale, der dengang allerede ejede parceller på Barolo-vinmarkerne Castellero, Preda, Bussia og Costa di Rose. Det er fra disse historiske områder og marker, produktionen af de velkendte Langhe-vine og Barolo tog sin begyndelse, og Barale har dermed været med hele vejen. Med historien in mente har generationerne gået deres gang. Ejeren af de prestigiøse vinmarker hedder i dag Sergio Barale, som med det ene ben dybt plantet i fortiden formår at holde blikket fast rettet fremad mod udviklingen i resten af verden. De 20 hektar af idylliske bakker dyrkers i dag økologisk, og familien Barale bor stadig i det oprindelige familiehus. Her formår de med deres nutidige viden om vinteknik at forene dette med områdets og familiens lange traditioner i overbevisende stil.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Lander-Jenkins
Californien
USA
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 210

Om Vinen

Pinot Noir i dette prisleje kan være en skuffende oplevelse mange steder i verden, men med Lander-Jenkins går du ikke forkert i byen: Her er tale om 100% Pinot Noir fra Californien med gæring på ståltanke efterfulgt af 6 måneders lagring på en blanding af franske og amerikanske egetræsfade. Dermed er der rig Pinot Noir-aroma for pengene med sødmefulde nuancer af både hindbær, tranebær, blommer, ristet vanilje og flødekaramel. Samtidig er smagen rund og blid, dog stadig med en ungdommelig charme fra druens naturligt friske syre og den intense røde frugt.

Om Producenten

Morgan Zainovich er 3. generation ejer og vinmager på Lander-Jenkins. Familien har en lang tradition for landbrug og produktion af vin i Californien. Markerne kommer fra områder i og omkring Monterey, Lodi og Napa Valley, hvor de dyrkes så naturligt som muligt og med største respekt for naturen og klimaet. Dette er klassiske californiske vine med dybde, intensitet og kompleksitet fra et spændende familieejet vinhus, som har vundet talrige priser og udmærkelser og er blevet kaldt "California Wine Value" af Robert Parker/The Wine Advocate.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER