VINKASSEN

Aug

‘22

Sommelier

Jesper Wiingaard

I august kassen kan du finde 6 forskellige vine, som passer godt til sensommeren. Her er en sprød og frugtig Pinot Grigio og en skøn blanding af Viognier og Chardonnay som de hvide indslag. Der er også en af spaniens bedste rosevine og så finder du 3 fantastiske rødvine. Her er noget af de mest elegante Pinot Noir fra New Zealand, en lille unik specialitet på den lokale Sankt Laurent og så en fyldig rødvin fra sydspanien med masser af saft og kraft. 

1 fl.
Pinot Grigio
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Franz Haas
Alto Adige
Italien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 180

Om Vinen

100% seriøs og dyb Pinot Grigio fra Franz Haas' marker i Montagna. Vinen gærer på det naturlige gær i både ståltanke og store 50 hektoliter egetræsfade, hvor den får lov at hvile i selskab med gærresterne, inden den flaskes 3-4 måneder i flasken før den frigives. Den færdige vin er tør med en flot strågul farve med grønne reflekser. Aromaen er indsmigrende med bl.a. akacie, honningmelon, pink lady-æbler samt en underliggende kompleksitet af urter, friskplukkede mandler og våde sten. Læg dertil en lang og spændstig eftersmag, der hæver niveauet langt over flertallet af de mere konventionelle Pinot Grigio-vine.

Om Producenten

Franz Haas har siden 1880 produceret vin i de samme gamle kældre i Bolzano i de sydlige alper og er den dag i dag stadig et familieejet foretagende. Vinhuset ejer over 50 hektar vinmarker, alle beliggende på skråningerne på Cislon-bjerget i 240-800 meters højde. Fra 1982 til 1986 gennemgik de en stor omvæltning, da de med fokus på lavere udbytte og følgeligt højere koncentration i druerne plantede mange af vinmarkerne om. I den ombæring blev der også plantet druevarianter, som ikke før var set i området, og dyrkningen foregår i dag med minimal sprøjtning ud fra et øget fokus på biodiversitet og bæredygtighed. Franz Haas er især kendt for sine hvidvine, der kan have en stålsat mineralitet og syre som de bedste vine fra Østrig og Tyskland sammensat med en forførende aroma, som er helt deres egen. De sidste 10 år har man dog også for alvor vist, at man i Alto Adige har et fantastisk klima til Pinot Noir eksemplificeret af deres Schweizer Pinot Nero, der har opnået de magiske 3 glas i Gambero Rosso.

1 fl.
Duet Viognier/Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Louis Latour
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 138

Om Vinen

Det legendariske Domaine Louis Latour ejer idag over 48 ha. vinmarker i Bourgogne, hvoraf hele 27 ha. er Grand Cru marker. Siden grundlæggelsen i 1797 har huset, i stor stil, været med til at gøre Bourgogne vine til de mest eftertragtede i verden. Latour kigger dog også ud over Bourgogne. Markerne til Duet ligger nemlig i Coteaux de l'Ardèche - et område, der lige som Bourgogne, er rigt på kalksten og derfor ideelt til både Chardonnay men også den mere stedkendte Viognier. Smagen har dermed Chardonnays faste, fyldige men også friske struktur, mens Viogner især i duften byder ind med blomster, aprikoser og tropiske islæt. Louis Latour Duet er oplagt til fisk og skaldyr, men også flot som aperitif med charcuteri fra middelhavet.

Om Producenten

Det legendariske Domaine Louis Latour er beliggende i Aloxe-Corton og ejer i dag over 48 hektar i Côte d’Or. Fra Le Chambertin i nord til Chevalier-Montrachet i syd, ejer Louis Latour hele 27 hektar Grand Cru i Bourgogne. Siden grundlæggelsen i 1797 har huset været med til at gøre vinene fra Bourgogne til de mest eftertragtede i verden. I 1979 overtog Latour en vingård lidt længere sydpå i Ardéche og siden er også et af Chablis bedste og ældste huse – Simonnet Febvre – kommet under Louis Latours ejerskab. Alle steder går traditioner og innovation hånd i hånd, for at opnå bedst mulig kvalitet. Ingen vingård i Bourgogne leverer bedre kvalitet til prisen end Louis Latour!

1 fl.
Rose
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Bodegas Muga
Rioja
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

Mugas lækre og populære rosévin laves i denne årgang på Garnacha, Viura og en smule Tempranillo. Efter 12 timers udblødning med skind gærer vinen i ca. 25 dage i 200-liters træbeholdere, hvor den opbevares yderligere 2 måneder, før den kommer på flaske. Farven er elegant lakse-inspireret, og aromaen byder både på jordbær, rosenblomst, nektariner, citrusfrugter og en lille antydning af vanilje. I munden er vinen blød, frisk og med en skøn mineralsk saftighed samt en fyldig, behagelig og frugtfyldt eftersmag.

Om Producenten

Dengang som nu laver Muga således noget af det mest vellavede, frugtbårne og mørkt krydrede vin, vi kender til inden for den mere klassiske Rioja-stil.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Pencarrow
Martinborough
Australien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 250

Om Vinen

100% Pinot Noir lavet efter forbillede fra Bourgogne. Martinborough er kendt som det vinområde i New Zealand, hvor det lokale terroir på flest områder kan sammenlignes med Bourgogne. Her på det sydøstligste hjørne af Nordøen skærmer kystbjergkæden mod øst for regn, mens kølige og kraftige, tørre vinde fra syd i stedet sørger for, at for den sarte Pinot Noir-drue kan modnes på langsom og elegant vis. Druerne er således høstet fra forskellige marker i Martinborough. Heraf inkluderes 5% hele klaser i gæringstankene, hvilket bidrager med en snert af grønne, krydrede aromanuancer. Efter gæring på det fra druerne naturligt forekommende gær har vinen desuden lagret i 10 måneder på franske egetræsfade (24% nye) før aftapning på flaske direkte fra kælderen.

Om Producenten

Palliser Estate Wines blev etableret i 1989 efter sammenlægningen af to nabovingårde. Dermed kunne de øge produktionsmængden, hvilket i længden har resulteret i bedre kvalitet for pengene samt en mulighed for at gøre sig gældende internationalt. I dag har de 32 hektar vinmarker i Martinborough, der på mange måneder ligner Bourgognes, dog med et tørrere og mere pålideligt klima. Palliser har på kort tid indfundet sig blandt de 10 bedste vingårde i New Zealand. Bedøm selv, om du er enig!

1 fl.
Sankt Laurent
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Umathum
Burgenland
Østrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 200

Om Vinen

100% Sankt Laurent fra nænsomt dyrkede marker rundt om Neusiedler-søen, der markerer grænsen mellem Østrig og Ungarn. Vinen er lagret 12 måneder i store østrigske egetræsfade og derpå aftappet med begrænset tilsætning af SO2 i det sene efterår 2016. På den baggrund får vinen en charmerende og let animalsk aroma med nuancer af bl.a. rabarber, boysenbær og orientalske krydderier. I smagen fornemmer man Sankt Laurents ligheder med Pinot Noir, her illustreret af en yderst delikat frugt med lyse og mørke bær og en let krydret eftersmag svøbt i en frisk syre og helt fine tanniner. Umathums Sankt Laurent optræder på én gang markant og elegant, og de behagelige 12,5% alkohol gør den til en meget alsidig og saftig medspiller til et bredt udvalg af mellemfyldige madretter

Om Producenten

Indtil midt i 70'erne leverede familien Umathum deres druer til det lokale kooperativ nær Neusiedlersee i Burgenland ved Østrigs østligste grænse. I 1985 tog Josef Umathum så over, og vinhuset har siden da bevæget sig op i den absolutte top hvad angår østrigske rødvine. De 30 hektar er således overvejende beplantet med de lokale St. Laurent og Blaufränkisch samt den noget videre kendte Pinot Noir fra skifer-, kalk-, ler- og grusholdige marker på begge sider af Neusiedlersøen. Som noget unikt i Burgenland dyrkes Umathums Pinot Noir og Blaufränkisch på gamle terrasser grundlagt af Cistercienserordenen tilbage i 1200-tallet - Gennem århundreders vindyrkning fandt de frem til de bedst egnede områder, og det er de stadig den dag i dag. Uanset markens lokation dyrkes alt i dag efter Rudolf Steiners biodynamiske principper, alt høstes i hånden, og filosofien om minimal indblanding i naturens processer fortsætter i vinhuset, hvormed smagen af de anvendte druer og deres omgivelser fremstår med den højest tænkelige renhed og præcision.

1 fl.
ARX
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Tesalia
Cadiz
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 258

Om Vinen

Teselia ARX er en saftig, mørk og krydret frugtbombe fra bjergene i Cádiz-provinsen i Spaniens sydligste syd. Her i en af Europas varmeste områder skulle man måske ikke tro, det var muligt at lave andet end Sherry, men sådan er det langtfra. I kombination med højden ligger Tesalias vingård ikke længere fra Atlanterhavet mod vest og Middelhavet mod øst, end at kølende vinde kan sætte deres præg. Dermed får druerne lidt hvile i nattetimerne, hvilket bibringer en relativt saftig frugtprofil set i forhold til breddegraden. Og hvilke druer bruger man så her? Jo denne vin består såmænd af 60% Syrah samt 30% af den lokale Tinta de Rota; Andalusiens stolthed, som menes at være opstået her for mere end 3000 år siden og er ophav til den i dag væsentligt mere berømte Carignan. Vinen indeholder desuden 8% Petit Verdot og 2% Cabernet Sauvignon. Alt høstes om natten hos Tesalia, der kun arbejder bruger hænderne som redskab. Mosten gærer i temperaturkontrollerede tanke og lagres til sidst 12 måneder i franske egetræsfade.

Om Producenten

"La joya del sur" Sydens juvel som de selv skriver, refererer til en af de mindre kendte men smukke regioner i Spanien; Andalusien! Juvelen er så Tesalia, der startede med det mål at lave vin i bjergene i området Cádiz, så resten af verden kan nyde og smage frugten fra dette vidunderlige landskab. Vinene fra Tesalia er fyldige, intense, og komplekse - men uden at miste balance. En sand juvel fra Andalusien, som skal opleves!

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER