VINKASSEN

Okt

‘22

Sommelier

Mads Lindgren

I denne måned er temaet årgang 2020. Du kan selv lave en lille smagning med vinene eller bare følge udviklingen. Over den brede kam er 2020 en rigtig fin årgang, med masser af sund frugt og god kvalitet uden at vi er helt oppe på 2019 niveau. Der er en sjov Verdejo fra Spanien og Chardonnay fra Pencarrow i New Zealand der har lavet deres bedste årgang nogensinde. De slå faktisk både Cloudy Bay, Dog Point og mange af de andre store på ratings. Imponerende! Der er mesterkokken Dak's fantastiske Provence rosé, og så er der en lækkerbidsken af en Pinot Noir fra Mount Edward. I den mere fyldige ende af skalaen finder vi et lille spansk mesterværk fra Monjardin på gamle Grenache stokke og så en frisk årgang fra Santa Maria i Valpolicella som drives af Bertani familien. 

1 fl.
Quinta Apolonia Verdejo Belondrade
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Belondrade
Rueda
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 178

Om Vinen

Quinta Apolonia er lavet på 100% Verdejo i D.O. Rueda ved Valladolid men er klassifiiceret som Vino de la Tierra de Castilla y León. Markerne er placeret på blide skråninger med en jordbund af rullesten og sand med rigtig god dræning. Dermed tvinges rødderne fra stokkene til at søge langt ned i jorden efter vand, hvilket både giver mere næring til planterne og en mere konstant kvalitet af druerne, også i meget tørre år. Vinen er gæret og lagret på fransk eg i 2,5 måneder (1,5 måned med førstegæring og Malolaktisk gæring + 30 dage efterfølgende til stabilisering og afrundning). I glasset viser den færdige vin sig fra sin lyse gyldne og klare side. I næsen er der citroner, æbler, grape, hø og ristede mandler og på tungen en fast og fyldig struktur med en let bitterhed i den vedvarende og elegante eftersmag. Ganske enkelt yderst vellavet Verdejo!

Om Producenten

Hvidvinsekvilibristen, franskmanden Didier Belondrade, blev forelsket i Spanien i midten af 80'erne. I 1993 fandt han efter flere års søgen i Rueda ønskedrømmen af de bedste vinmarker i Nava del Rey og etablerede derpå vinhuset Belondrade. Huset opnåede på kort tid en helt særlig status gennem vinen Belondrade y Lurton - en usædvanligt kødfuld, cremet og samtidig smidig og frisk hvidvin på Verdejo-druen i en hidtid ukendt stil i Spanien. Med den stigende popularitet er der fulgt visse forandringer, og i dag laver Belondrade dermed også den lettere og mere klassiske Verdejo-vin Quinta Apolonia samt rosévinen Quinta Clarisa.

1 fl.
Pencarrow, Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Palliser Estate
Martinborough
New Zealand
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 200

Om Vinen

100% Chardonnay i en skøn årgang fra Palliser Estates vinmarker i Martinborough. Efter gæring på en blanding af amerikanske og franske egetræsfade hviler vinen yderligere 7 måneder i store egetræsfade. Først da er den klar til at blive filtreret og siden aftappet. I glasset har vinen en spændende næse med moden citrusfrugt, hvide blomster, friske mandler og vanilje. På tungen optræder vinen med en elegant struktur, hvor den intense Chardonnay-frugt er i flot balance. En sprød syre og en krydret eftersmag gør vinen særdeles alsidig til mad; f.eks. skaldyr, fisk, lyst kød eller risotto.

Om Producenten

Palliser Estate Wines blev etableret i 1989 efter sammenlægningen af to nabovingårde. Dermed kunne de øge produktionsmængden, hvilket i længden har resulteret i bedre kvalitet for pengene samt en mulighed for at gøre sig gældende internationalt. I dag har de 32 hektar vinmarker i Martinborough, der på mange måneder ligner Bourgognes, dog med et tørrere og mere pålideligt klima. Palliser har på kort tid indfundet sig blandt de 10 bedste vingårde i New Zealand. Bedøm selv, om du er enig! Neil Martin fra The Wine Advocate om vinhuset: "One of Martinborough's finest exponents, I think Palliser Estate deserve as much attention as the likes of Ata Rangi and Martinborough Vineyard because these wines deliver time and time again. Their Pencarrow range offers affordable entry-level wines that offer great value."

1 fl.
TED Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Mount Edward
Central Otago
New Zealand
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 250

Om Vinen

Som altid hos Mount Edward er biodiversitet og bæredygtighed i højsædet i markerne, hvorfra Pinot Noir-druerne er høstet, sorteret, gæret og til sidst lagret i 12 måneder på franske egetræsfade. Duften fra glasset er dermed smukt præget af friske hindbær, kirsebær, liljer og våde sten der opnår endnu større dybde og kompleksitet i mødet med de beskedne og velintegrerede ristede og krydrede aromaer fra fadet. Smagen er intens med klassisk Pinot Noir-karakter i form af elegant rød frugt, silkebløde lette tanniner og en velintegreret frugtsyre i en struktur, der gør vinen rank og smidig og velegnet til et stort spektrum af anledninger.

Om Producenten

Mount Edward er beliggende 25 km øst for Queenstown i New Zealands sydligste vinregion, Central Otago. På denne adresse grundlagde områdets legendariske Pinot Noir-pionér, Alan Brady, i 1997 vingården som et personligt projekt, og han ønsker derfor kun at have en begrænset mængde særligt god Pinot Noir og Riesling, der reflekterer essensen af Otago-regionen. Vingården er omgivet af en smuk og storslået natur med både bjerge og søer. Den første Mount Edward vinmark - The Drumlin - ligger på den stejle bjergskråning ved siden af vingården og kræver hårdt arbejde og store visioner. De 30 graders hældning er en konstant påmindelse, om at intet godt kommer nemt. Dette kommer også til udtryk i dyrkningsmetoderne, hvor alle vinmarker afspejler en traditionel og naturlig vindyrkning, som teamet på Mount Edward finder afgørende for at kunne lave de allerbedste vine. Vingården drives i dag af de to partnere og vinmagere: Duncan Forsyth og John Buchanan. Mount Edwards vine er elsket over hele verden, lige fra Buckingham Palace i London til den berømte restaurant 'The French Laundry' i Napa Valley i Californien. Matt Kramer, Wine Spectator: "How good are these Pinot Noirs? Damn good..." Neal Martin, Wine Journal: "Mount Edward continues to produce great Pinot Noir."

1 fl.
DAK Rosé
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Wines and Brands
Pays D'oc IGP
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

Dak Wichangoens rosé er lavet på 80% Cinsault og 20% Grenache og er et friskt pust fra Sydfranske Pays d'Oc!Druerne er valgt fra marker med en høj koncentration af sandsten, som derfor udelukkende bruges til at lave rosé. Året rundt trimmes stokke og druer således med lethed og elegance for øje, hvilket bl.a. også medfører en meget tidligere høst end for rødvinsdruer. Vinen indeholder på den baggrund bare 12% alkohol, og den meget korte skalkontakt når kun at give en genert lille rødmen men ingen tannin videre til den færdige vin, der vinificeres i rustfri ståltanke for at bevare den reneste, mest autentiske frugtprofil.

Om Producenten

Wines and Brands ejes af Klaus Rune Hansen fra Danmark, som i 1993 flyttede til Sydfrankrig, hvor han i mange år har arbejdet for en række af landets største vinproducenter. Siden da er han blevet selvstændig vinproducent og har i dag 250 hektar vinmarker i et af nutidens mest populære franske vindistrikter, Languedoc-Roussillon. Det sker primært i den nordlige del af Corbières-regionen nær Narbonne, men mange vinene adlyder den bredere klassifikation "Pays d'Oc", der giver mere frihed til leg med druer og metoder hos producenten.

1 fl.
Garnacha old Vines La Cantera
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Monjardin
Navarra
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 125

Om Vinen

Navarra er et stort område med mange forskellige terroirs, så derfor er det en naturlig konsekvens at man også har et meget bredt udvalg af vin og druetyper. Garnacha er en af de ældste druesorter vi kender og den har været i området siden det blev grundlagt i 1300 tallet. Druerne på La Centera vokser på et gammelt parcel der udelukkende består af gamle vinstokke. Det giver en vin med flot dybde og samtidig en elegant og blød frugt.

Om Producenten

Bodegaen Castillo Monjardín blev grundlagt i 1988 med det mål at genetablere den gamle familietradition, vindyrkningen. I dag ejer de 150 hektarer i to vidt forskellige områder, der gør det muligt at dyrke vine med meget forskelligartede profiler.Fællesnævneren bag Monjardíns typicitet skal i høj grad findes i de nærliggende Pyrenæer og deres både beskyttende og kølende favn. Mens de forhindrer alt for ekstreme vejrfænomener i at nå frem til vinmarkerne, er bjergkæden også drivkraft bag den tørre og kølende "Cierzo"-vind, der på næsten daglig basis definerer vejret i området. Uden den havde det været umuligt at dyrke Pinot Noir, men også i Monjardíns andre vine på bl.a. Cabernet Sauvignon, Merlot og Tempranillo opstår dermed en tæthed og virilitet - egenskaber, som vi normalt tilskriver vine i langt højere prislejer.

1 fl.
Pragal
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Tenuta Santa Maria
Veneto
Italien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 199

Om Vinen

Tør tradition forenes med frisindet ungdom i denne frugtsommelige men også blomstrede og krydrede Verona-vin på delvis tørrede Corvina-druer samt lige dele ung Merlot og kæk Syrah. Bertani-familiens humoristiske indslag af en rødvin burde koste det dobbelte, hvis man tager dens anmeldelser og smag i betragtning. Imidlertid er tætbeplantede vinstokke med et højt høstudbytte med til at holde prisen nede, og så gør det mindre, at druerne ikke mønstrer helt den samme intensitet. Målet er nemlig ikke at lægge arm med de kraftige Valpolicella-vine men derimod at skabe en drikkevenlig oplevelse på terrassen, til pizzaen eller alle pastaretterne. Vinen måtte dog aldrig være simpel ifølge dens "opfinder" Gaetano Bertani, der havde som sit ufravigelige krav, at den stadig emmede af Verona… Vinificering For at imødkomme disse måske lidt modstræbende ønsker er Pràgal i sin produktionsmetode også lidt af et gadekryds. I september høstes frisk Syrah og Merlot, der gærer og efterfølgende hviler i ståltanke for at bevare deres friske bidrag af rød frugt, blomster og urter. I oktober høstes så Corvina-druerne, som straks lægges til en let tørring på bambusmåtter "Amarone style". En måned senere laves druerne til vin, og denne vin modnes så et halvt år i store egetræsfade inden den til sidst blandes med de andre og hældes på flaske. Aroma og smag Sådan opstår Pràgal - en vin med en charmerende nerve og imødekommenhed af både friske og let tørrede kirsebær og blommer under et nænsomt drys kandiserede violer, karamel og tørrede krydderier. Smagen er saftig og rank men ikke uden fylde og tannin. Det hele slutter elegant med nydeligt afrundede kanter takket være den ekstra lagring i flasken siden aftapningen.

Om Producenten

Forestil dig, at der var en familieejendom i vores portefølje, hvis indflydelse var så stor, at den havde formet Italiens kultur, historie og vin fra 1400-tallet til i dag. Det lyder fantastisk men er ikke desto mindre blevet en realitet med Tenuta Santa Maria. Bag dette lidet berømte navn gemmer sig ingen ringere end familien Bertani, der i flere hundrede år har været synonyme og definerende for Veneto-regionen. I 2011 lod de sig imidlertid skille fra det kommercielle brand, navnet Bertani imod deres oprindelig hensigt havde udviklet sig til. Under det nye navn, Tenuta Santa Maria, er tipoldebørnene til grundlæggeren Gaetano således endelig tilbage til Bertani- familiens DNA: At sætte kvalitet over kvantitet og lave store vine fra områdets mest unikke terroirs.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER