VINKASSEN

Jan

‘23

Sommelier

David Ekberg

Selv om nytåret er overstået er januar kassen et sandt festfyrværkeri af gode vine. Jeg har forsøgt at finde nogle vine som præsterer godt til prisen og så et par vine som jeg synes fortjener lidt mere opmærksomhed. Der er frisk Sauvignon Blanc fra New Zealand, der går hånd i hånd med skaldyr, og det er jo allerbedst i de kolde måneder.

Monjardin Chardonnay ville jeg bruge til en cremet suppe som fx kartoffel/porresupper med bacon og sprøde brødcroutoner. En lækker hverdags Chardonnay fra det nordlige Spanien.

Der lidt saftig Cotes du Rhone og en lækker Toscana Sangiovese til simreretterne. Kast dig fx ud i Beuf Stroganoff, Benløse fugle eller en klassisk mørbradgryde. 

Ferrer Bobet, som er lavet på Grenache, er perfekt til fx svinekam eller lyse udskæringer af lam. Den har en sart frugt men alligevel en flot intensiv frugt. 

Prøv den spanske Pinot Noir til lyst fjerkræ med masser af svampe og ikke alt for kraftig sauce. 

Velbekomme og god fornøjelse. 

1 fl.
Sauvignon Blanc
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Pencarrow
Martinborough
New Zealand
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 170

Om Vinen

Vinificering Som med størstedelen af aromatisk og frisk hvidvin gærer denne vin på ståltanke med en kort efterfølgende lagring på (og omrøring af) gærresterne for at give lidt mere krop og kompleksitet inden frigivelsen, der finder sted det efterfølgende forår, altså vores efterår. Aroma og smag Aromaen er på mange måder klassisk New Zealand med massevis af tropiske og florale noter men også med cutrus og et mere grønligt og urtet præg som ofte fundet i Loire. Således leverer noter af hyldeblomst, guava og passionsfrugt en delikat og moden sødmefuldhed på den ene side - fornemt suppleret af citroner samt grønne noter af lime, stikkelsbær og græs på den anden. Smagen er rund og rar for Sauvignon Blanc og holdes oppe af en vigtig livlig og velafstemt frugtsyre, mens eftersmagen sprudler af saft og energi.

Om Producenten

Palliser Estate Wines blev etableret i 1989 efter sammenlægningen af to nabovingårde. Dermed kunne de øge produktionsmængden, hvilket i længden har resulteret i bedre kvalitet for pengene samt en mulighed for at gøre sig gældende internationalt. I dag har de 32 hektar vinmarker i Martinborough, der på mange måneder ligner Bourgognes, dog med et tørrere og mere pålideligt klima. Palliser har på kort tid indfundet sig blandt de 10 bedste vingårde i New Zealand. Bedøm selv, om du er enig!

1 fl.
Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Monjardin
Navarra
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 100

Om Vinen

Det er ikke kun kvaliteten af rødvin, der i de senere år har fået et boost i det nordvestspanske Navarra. Således har eksperimenter med internationale grønne druesorter ført til en tilsvarende stigende interesse for hvide vine, ikke mindst denne Chardonnay fra Monjardín, der er gæret og lagret på ståltanke for dermed at overføre den maksimale mængde frugt og friskhed til den færdige vin. Farven fremstår dermed strågul med et grønt skær, der smukt matcher den intense, friske og frugtrige aroma af citrus og grønne æbler samt i baggrunden mere tropiske islet. Også på tungen mærkes både fylde og intensitet, der i god balance mellem fedme og syre følger den behagelige, mediumlange eftersmag helt til dørs.

Om Producenten

Bodegaen Castillo Monjardín blev grundlagt i 1988 med det mål at genetablere den gamle familietradition, vindyrkningen. I dag ejer de 150 hektarer i to vidt forskellige områder, der gør det muligt at dyrke vine med meget forskelligartede profiler.Fællesnævneren bag Monjardíns typicitet skal i høj grad findes i de nærliggende Pyrenæer og deres både beskyttende og kølende favn. Mens de forhindrer alt for ekstreme vejrfænomener i at nå frem til vinmarkerne, er bjergkæden også drivkraft bag den tørre og kølende "Cierzo"-vind, der på næsten daglig basis definerer vejret i området. Uden den havde det været umuligt at dyrke Pinot Noir, men også i Monjardíns andre vine på bl.a. Cabernet Sauvignon, Merlot og Tempranillo opstår dermed en tæthed og virilitet - egenskaber, som vi normalt tilskriver vine i langt højere prislejer.

1 fl.
Ferrer Bobet
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Ferrer Bobet
Priorat
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 458

Om Vinen

Ferrer Bobet er sammensat af ca. to tredjedele af områdets specialitet, den navnkundige Carignan (katalansk: Carinyena) foruden Grenache (Garnatxa) samt en smule Syrah og Cabernet Sauvignon. Markerne har aldrig set skyggen af kunstgødning eller pesticider, og i 2013 lavede man for første gang vin fra disse unge stokke. Som med Ferrer Bobets andre vine sorteres druerne enkeltvis og sikrer dermed en ekstrem renhed, da ingen druer med det mindste rosinpræg kommer med videre i processen. I vinhuset er mosten gæret ved det naturlig gær i store egetræsbeholdere, hvorefter vinen har lagret 12 måneder i let-toastede franske egetræsbarriques (60% nye) af højeste kvalitet. Til sidst aftapning uden filtrering eller klaring, og brugen af SO2 ved flaskning er minimal (total under 50 mg/l). Aroma og smag For en vin på unge stokke er duften ganske enkelt fantastisk med både brombær, violer, creme de cassis, urter, grillet kød og tobak. Smagen er essensen af Priorat men på en løftet og frisk måde, der trods fylde og intensitet gør den forunderligt drikkevenlig på samme tid: Mørk og rød, dyb men frisk flot mineralsk spændstighed samt silkebløde tanniner, der bidrager til vinens cremede tekstur og imponerende dybde.

Om Producenten

Ferrer Bobet er et af de mest kompromisløse projekter i den store vinverden. Bag foretagendet står Sergi Ferrer og Raül Bobet. Sergi Ferrer er bl.a. manden bag den legendariske Monvinic-vinbar i Barcelona, og Raül Bobet var i 15 år ansvarlig for den samlede produktion hos Torres men har i dag også det lille kultvinhus Castell d'Encus i 1000 meters højde i pyrenæerne. Det simple mål med Ferrer Bobet er at lave de bedst mulige vine i Priorat uden at skulle tænke på økonomien bag. Den kompromisløse tilgang til produktionen i både markerne og i vinkælderen kombineret med ekstreme investeringer i det nye vinhus gør, at produktionen formentlig ikke i kommer til at give overskud lige med det samme. Den minimale produktion er således baseret på druer fra 80-100 år gamle vinstokke beliggende højt på terasser, dyrket i nøje samarbejde med naturens egne præmisser og med en "hands-off" tilgang i kælderen, hvor man gør alt for at lade druernes egen dybe og komplekse finesse skinne hele vejen igennem. Dette sker ved dobbelt sortering af druene, gæring på det naturlige gær og lagring på franske egetræsfade fra kun de bedste bødkere i f.eks. Bourgogne. Der anvendes desuden ingen filtrering og minimalt brug af SO2 ved flaskning, og på trods af den ekstreme sortering af druerne i både mark og kælder, frasælger man hvert år en del af de fade, der af den ene eller anden grund alligevel ikke lever op til den ønskede kvalitet. Dermed er det kun det bedste af det bedste, der er tilbage i de beskedne 25.000 flasker, der ender med at blive frigivet hvert år.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Encus
Costers del Segre
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 518

Om Vinen

Som alle Castell d'Encus' vine kommer druerne til Acusp Pinot Noir fra vinmarker i Pyrenæerne, der dyrkes i +1000 meters højde uden sprøjtning eller gødning fra andet end deres egen kompost. Alt arbejdet i marken foregår således manuelt. Det sammen gælder selvfølgelig for høsten, hvor nænsomme hænder sikrer, at kun de perfekt modnede druer kommer med ned i kælderen. Efter høst er ca. 1/3 af druerne gæret i ståltanke, den anden 1/3 på store, gamle fade og den sidste del udendørs i de gamle stenkar, der blev udhugget i klipperne tilbage i 1200-tallet. Derefter har vinen lagret 11 måneder på franske barriques, heraf 60% nye fade, samt 4 måneder i foudres. Der er brugt minimalt med svovl, og vinen er ikke filtreret før aftapning.

Om Producenten

Vindyrkning blev en central del af tilværelsen på Castell D'Encus, da lokale munke i 1151 overtog stedet fra greverne af Arnau Miro & Aurea. I den tid blev der hugget gæringskar ud i klipperne - kar, der ligger direkte under himlen og som tømmes ved hjælp af tyngdekraft. Munkene forlod stedet i 1752, og i 250 år blev der ikke været dyrket vin på disse marker i +1000 meters højde i Pyrenæerne. Det ændrede sig i 2001, da den spanske vinguru Raül Bobet var på jagt efter et terroir i Pyrenæerne, hvor man kunne dyrke vin, der for fremtiden ville være mindre påvirkelig overfor den globale og ikke mindst spanske opvarmning. Og efter sin søgning stod det klart: Castell D'Encus var stedet, han ledte efter! I alt opkøbte Bobet 95 hektarm hvoraf de 24 hektar i dag er beplantet med vinstokke, mens de resterende 69 hektar stadig står uberørt hen for at sikre områdets og vinmarkernes biodiversitet. Vinmarkerne har således været biodynamisk dyrket siden starten i 2001, og vinene gærer bl.a. i de gamle stenkar kun ved hjælp af naturgær, mens brugen af svovl igennem hele vinificeringsprocessen er på et absolut minimum. Castell D'Encus er en af de mest spændende nyheder på vinscenen i Spanien de sidste mange år!

1 fl.
Petit Cotes du Rhone Villages
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Clos Bellane
Rhone
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 170

Om Vinen

La Petite Bellane er noget så sjældent som en vin på 100% Syrah fra det sydlige Rhône, nærmere bestemt kommunen Valreas i områdets nordligste del, hvor de økologisk dyrkede marker når op i 400 meters højde. Nætterne heroppe er markant køligere end længere mod syd, og sammen med den ligeledes kølende, kalkrige jordbund giver det en helt anden finesse og mineralsk, sitrende eftersmag end i Rhône-vine flest. Dyrkning og vinificering De lokale forhold giver også en helt unik sammensætning af mikrobakterier og gærceller i markerne, hvilket er væsentligt, når man som hos Bellane benytter sig af det naturlige gær, der i forvejen er i luften og på druerne. Vinen lagrer siden i store cementkar og ståltanke - her er intet fad, og druernes frugt får derfor de ideelle betingelser for at kunne skinne igennem i den endelige vin. Aroma og smag I næsen opstår der dermed en fornemmelse af tørrede violer, garrique, mørke bær, grafit, peber og sød lakrids. Oplevelsen på tungen er på én gang intens, slank og smidig, hvor en mørk balsamisk frugt stemmer i koret af smagsindtryk hele vejen gennem den friske og læskende eftersmag. Den ranke syre og de lette tanniner giver vinen finesse, karaktér og læskende drikkeglæde fra første tår. Prøv den med mørbradgryde med fløde, røget pølse og masser af urter.

Om Producenten

I 2010 blev ejerskabet af den lille vingård, Clos Bellane, overtaget af Stephane Vedeau (Ferme du Mont), og niveauet på vinene har siden taget et spring op i højderne. De blot 48 hektar marker befinder sig alle mere end 400 meter over havets overflade sydøst for Valreas i det sydlige Rhône. Jordbunden er domineret af sandsten, kalksten og er rig på mineraler i et – for syd-Rhône – meget køligt klima, der cementeres yderligere af placeringen på en stor og stejl østvendt skråning mødt af tidlig morgensol. Om eftermiddagen forhindrer skyggen dermed druerne i at blive kogt dagen lang, noget der er med til at forlænge modningstiden af druerne med mere finesse og kompleksitet til følge. Markerne er desuden omkranset af trøffeltræer samt over 120 bistader og blev i 2015 certificeret økologisk. Clos Bellanes baserer især deres vine på Grenache men gør det også i Mouvèdre, Syrah, Rousanne, Marsanne og en smule Viognier. I kælderen bruges kun det naturlige gær, og her jagtes ikke stor ekstraktion, høj alkohol og sødme. Alle vinene lagres hovedsageligt i store cementkar, og kun på topvinene bruges der op til 25-30% barriques. Alt arbejdet i kælderen foregår ved tyngdekraft, så vinen aldrig pumpes. Clos Bellane ejer også 1,4 hektar i Châteauneuf du Pape – Urgonien.

1 fl.
Ilex
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Caprili
Toscana
Italien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 130

Om Vinen

Lækker, elegant og saftig vin på 100% Sangioviese fra et udvalg af vinmarker i Montalcino, der i øvrigt er berømt for de store Brunello-vine. 'Ilex' er naturgæret, altså uden tilsætning af gærkultur, og har efterfølgende tilbragt tre måneder i ståltank inden aftapning. På den måde imødekommer Caprili deres eget ønske om en ung, umiddelbar og imødekommende hverdagsvin, hvor Sangioviese-druen får lov at tale sit eget charmerende sprog uden at skulle ligge årevis i kælderen først. Dermed er det ungdommens virilitet og saftighed, der præger Ilex: Uden omsvøb handler det om en kerne af friske røde og mørke bær på den ene side og urter og jordbund på den anden. På tungen er vinen slank men ikke uden råstyrke og tannin, og frugtsyren følger fint de røde frugtnoter til dørs i eftersmagen. Dermed er Ilex god som madvin, ikke mindst til italienske klassikere tilberedt med de lokale sammensætninger af urter. Sæt den f.eks. på bordet, når aftensmaden står simremad a la Beuf Stroganoff eller Benløse fugle.

Om Producenten

Caprili er arketypisk Montalcino på 4. generation i ordets bedste forstand! Husets 58 hektar finder man i Tavernelle i områdets vindblæste, sydvestvendte hjørne med det berømte hus, Soldera Case Basse, som nærmeste nabo. Af det samlede areal er kun de bedst beliggende 15 hektar tilplantet med vinstokke, mens deres 4 ha olivenlund bruges til noget af områdets bedste ekstra jomfru olivenolie. Resten af arealet dedikerer Caprili til vild natur til glæde for den lokale flora og fauna, hvilket i sidste ende kommer markerne til gode og dermed også kvaliteten i deres vine. Trods mange generationers erfaring skal vi frem til Caprilis pragtfulde 2004-årgang, før anmelderne for alvor begyndte at regne Caprili med blandt de bedste producenter af Brunello i den klassiske stil, hvor elegance og terroir prioriteres over ekstraktion og fadtyngde. Gæringen foregår hos Caprili med hjælp fra intet andet end druernes egen, naturlige gær, mens modningen i de store, gamle slavonske egetræsbeholdere udspiller sig ganske som under bedsteforældrene 50 år forinden. Når dette kombineres med nutidig viden om klonmaterialet i marken og renlighed i vinhuset, opstår for alvor potentialet for stor, stor vin!

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER