VINKASSEN

Dec

‘22

Sommelier

David Ekberg

I December kassen får du 6 vine som passer perfekt til den ekstravagante Nytårsaften med alt hvad hjertet begærer. Her er spudlende bobler fra en af de mest fremadstormende Bourgogne producenter. Der er frugtig tysk Riesling og en fantastisk Sauvignon Blanc fra Loire til fisk og skaldyr. Der er en charmetrold fra Piemonte og så en drikkeklar Cabernet Sauvignon fra øverste hylde i USA til det røde kød. Til slut er der søde bobler fra Piemonte som passer perfekt til kransekagen. 

1 fl.
Cremant de Bourgogne
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
-
Lou Dumont
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 240

Om Vinen

Fantastisk Cremant de Bourgogne fra Koji ( Lou Dumont ) som efterhånden har etableret sig som en af de mest efterspurgte producenter i Bourgogne som man kan købe for menneske penge. Lavet efter samme metode som Champagne med anden gæring på flasken, som giver de fine elegante bobler. Vinene er tør og livlig er perfekt som aperitif eller som ledsager til en let forret.

Om Producenten

Bag navnet Lou Dumont står det japansk/koreanske ægtepar Koji Nakada og Jae Hwa Park. Koji arbejdede i flere år som sommelier på franske toprestauranter i Tokyo. Siden trak hans kærlighed til vin og i særdeleshed Bourgogne ham til Frankrig. Her mødte han og giftede sig siden med sin koreanske fransklærer, alt imens han var i lære på flere prominente domainer i Côte de Nuits og uddannede sig til ønolog i Beaune. I 2000 kom de første vine til verden, og i 2003 gik drømmen om egen lille kælder i hjertet af Gevrey-Chambertin i opfyldelse. Hovedparten af vinene bliver lavet som nègociant på købte druer baseret på lange kontrakter med gode bekendte, der alle arbejder med bæredygtigt, økologisk eller biodynamisk landbrug. De senere år er det bl.a. lykkedes Koji og Jae Hwa at erhverve sig et par fantastiske parceller i Premeaux Prissey med over 100 år gamle stokke (dyrket bio). Siden er det desuden blevet til lidt jord i Gevrey-Chambertin og i 2016 også en hektar i Marsannay. Fælles for alle vine er, at der er tale om klassiske, rene og charmerende eksemplarer, der til et fantastisk forhold mellem pris og kvalitet formår at udtrykke den appellation, de stammer fra.

1 fl.
Riesling Forster Kabinett
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Mosbacher
Pfalz
Tyskland
75 cl.
9%
Pris (1 fl.):
DKK 170

Om Vinen

Klassisk Pfalz Kabinett fra udvalgte parceller på Mosbachers marker omkring byen Forster, hvor den basalte og sandholdige jord yder eminent dræning og får vinstokkene til at producere færre druer, til gengæld af højere kvalitet. Som altid hos Mosbacher er vinen gæret med det naturlige gær. Aromaen er pakket med bl.a. eksotiske frugter, blomster, lys honning og mynte. Med 45-50 g/l restsukker har vinen desuden en lækker sødme, mens frugtssyren opretholder en frisk og saftig smag. Helt oplagt vin til indiske karryretter, butter chicken, thailandsk grøntsags-wok og tacos til hygge på egen hånd, ikke mindst pga. den moderate alkohol på 10%. Kan gemmes op til 15 år fra høståret.

Om Producenten

Weingut Georg Mosbacher er et familieejet vinhus med 15 hektar vinmarker i subregionen 'Mittelhaardt' i Pfalz, hvor Sabine Mosbacher-Düringer og hendes mand Jürgen Düringer i dag styrer slagets gang på tredje generation. Vinhuset er trofast mod de klassiske drusorter, hvor Riesling som den dominerede drue bliver dyrket på mere end 80% af vinmarkerne. Det er da også netop Riesling, der er vinhusets store styrke og som ofte bliver omtalt i internationalt anerkendte magasiner i kraft af deres personlige og balancerede struktur, som er en flot komposition af krop og karakter. Foruden Riesling dyrker vinhuset også andre hvide druer, og 8% af det totale område er forbeholdt røde druesorter.

1 fl.
Les Loges
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Domaine Rabichattes
Pouilly Fume
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 238

Om Vinen

Brødrene Fabrice og Vincent Grebet er ynste generation af vignerons i dette 150 år gamle familie-domaine, som siden 2010 er gået 'all in' på at afskaffe brugen af kemiske sprøjtemidler og fra 2023 er gået hele vejen mod økologi. Således også denne Pouilly-Fumé på 100% Sauvignon Blanc, der kommer fra 30 små, gamle parceller i Rabichattes' varetægt. Vinificering Med ønsket om en så elegant og frugtbaseret aromaprofil som muligt er vinen gæret ved 15-16 grader, og først mod slutningen er temperaturen hævet til 20 grader for opnåelse lidt større fylde. Lidt tilføjelse af krop og kompleksitet er desuden opnået ved efterfølgende at lagre vinen sur-lie, altså på de fra gæringen afdøde gærrester med jævnlig omrøring. Hele processen er foregået på ståltanke, og udtrykket i den færdige vin opleves derfor stadig saftigt og sprødt. Aroma og smag I glasset optræder vinen klart med en lys, let gylden farvenuance og byder derfra på sutbil aromatisk elegance af gule litchi-frugter, æbler, citrus, rosenblade og en snert af tørret græs. Dertil kommer oplevelsen på tungen, som er behagelig til den mediumkraftige side med en rank, levende, ja sågar sitrende syre og en mediumlang, velafstemt eftersmag. Serveringsforslag Alt i alt en herlig Pouilly-Fumé, som altid kan lysne dit sind og selvsagt er oplagt på terrassen på en solskinsdag. Skulle nogle jomfruhummere med citron og persille eller måske en dampet rødspætte med asparges eller kapers snige sig med derud, vil dette dog også være intet mindre end helt og aldeles perfekt!

Om Producenten

200 km syd for Paris bølger markerne fra Domaine des Rabichattes sig langs Loire-flodens forløb i altid kvalitetsgarante Pouilly-Fumé. Her bliver de stolte traditioner i dag videreført på sjette generation af Alain Grebet, der har som sin store passion at indkapsle domænets tre overordnet forskellige jordbundsforhold, som på hver sin måde kendetegner Domaine des Rabichattes' marker og derigennem deres udvalg af enkeltmarksvine. Fælles for dem alle er dog en sprød og mineralsk profil. Indhyllet i en fantastisk renhed kommer Sauvignon Blancs enorme potentiale dermed til sin ret i, hvad der både kan agere elegante terrassevine og komplekse, forfinede madvine.

1 fl.
Swanti Rosso
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
La Vedetta
Piemonte
Italien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 258

Om Vinen

85% Nebbiolo + 15% af den lokale, næsten glemte Freisa fra Marco Livignos onkels mark, der omkranser vinhuset. Druerne er høstet og bearbejdet ved håndkraft og er - som Langhe Nebbioloen - vinificeret med hele klaser og efterfølgende lagret i cementkar. I tillæg til Nebbiolos blomstrede og tranebær-drevne karaktér har denne elegante og saftige vin derfor tydlige noter af blandede grønne urter, der især skyldes Freisa. Tanninerne er endnu lidt unge men kan dulmes af en times dekantering samt i mødet med mad. Hvad med lammekølle med masser af timian, rosmarin, salvie og hvidløg eller Osso Bucco tilsat en god håndfuld italienske urter? Hvis vinen dertil er serveret ved 14-16 grader, er der næppe et øje tørt...

Om Producenten

La Vedetta er et ungt projekt udført af Marco Livigno og baseret på frugt fra hans onkels marker, der i mange år har været udlejet men nu er taget tilbage og omlagt til bæredygtig dyrkning uden skyggen af fyord pesticider og herbicider. Marco kommer ikke selv fra Piemonte og ser sig derfor upåvirket af områdets normer. Vinene laver han således frit fra leveren - gennemgående friskt, ungt, transparent og elegant - og i udgangspunktet uden fad.

1 fl.
Cabernet Sauvignon
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Domaine Eden
Santa Cruz
USA
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 570

Om Vinen

Tre km længere ude ad grusvejen - ved nabobjergtoppen til Mount Eden Estate' i Santa Cruz Mountains - erhvervede Mount Eden Vineyards i 2007 det daværende 'Cinnabar Wine Estate. Navnet ændrede de ved samme lejlighed til 'Domaine Eden', og de lidt mere frugtdrevne vine - baseret helt eller delvis på frugt fra disse marker - har siden adlydt det navn. I den kategori falder dette seriøse 'Bordeaux-blend' lavet på 75% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 5% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot og 1% Malbec fra mere end 30 forskellige parceller på Domaine Edens marker i Saratoga og Los Gatos spædet foruden moderskibet Mount Eden Estate. Parcellerne høstes af gode grunde seperat og på forskellige tidspunkter. Dermed vinificeres de også individuelt - alle gæret på det naturlige gær - og herefter lagret gennemsnitlige 22 måneder på en blanding af franske og amerikanske fade (lav toast), inden fadene og druetyperne blandes og siden aftappes ufiltreret. Uanset hvilken af deres estates, de arbejder med, laver Mount Eden Vineyards noget af det mest finesserige og elegante Cabernet Sauvignon man finder i Californien, og Domaine Eden Cabernet Sauvignon åbner sig efter lidt tid i glasset med en fyldig aroma af perfekt modnede og stadig friske solbær, der ledsages af kardemomme, cedertræ, grafit, tobak og grillet kød. Smagen er tanninrig og struktureret med et friskt mineralsk pif, mens også den for Californien ligeledes frugtsyre bidrager til balancen og den vedholdende, charmerende eftersmag. Dette er Cabernet Sauvignon, der i sine unge år kræver modspil fra god mad, f.eks. grillet lam eller kalvekød, gerne serveret med intens sauce. Flasken kan gemmes i mindst 15 år fra høståret, og her i de unge år anbefaler vinen 2-3 timer før servering ved 16-18 grader.

Om Producenten

"I can’t think of too many estates in the world that craft gorgeous, artisan, ageworthy wines at this level that consumers can still afford." Sådan skrev den internationalt anerkendte vinskribent Antonio Galloni i december 2019 om 'Mount Eden Vineyards', der i dag består af såvel det historiske Mount Eden Estate som det langt senere etablerede 'Domaine Eden' tre km længere oppe ad grusvejen. Deres topvine laver de udelukkende på frugt fra den gamle estate, og disse vine bærer derfor navnet "Mount Eden". De vine, der derimod helt eller delvis laves på druer fra Domaine Eden, kalder de i stedet ved dette navn. Uagtet druernes oprindelse vinificeres og produceres alle vinene af Mount Eden Vineyards, der blev grundlagt helt tilbage i 1943. Ved købet af en af parcellen på denne bjergtop 600 meter oppe i Santa Cruz Mountains blev Martin Ray således en af de første amerikanere til at dyrke vin i højden og til at lave varietalvine baseret på enten Chardonnay, Pinot Noir eller Cabernet Sauvignon. Det skulle vise sig at være en god beslutning: Mount Eden er i dag absolut kult - ikke kun af historiske grunde men fordi de producerer nogle af landets bedste og mest raffinerede vine. De arbejder i dag helt uden brug af kunstsrøjtemidler og pesticider, alt gærer på det naturlige gær, og processens 'outcomes' tilhører nogle af de mest langtidsholdbare vine fra Californien. Anmelderne elsker dem, og det samme gør vi! Robert Parker om vinhuset: "This iconic winery continues to offer wines with personalities and styles that set them apart (especially the estate wines) from just about anything else readers will taste from California."

1 fl.
Moscato d'Asti
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Pio Cesare
Piemonte
Italien
75 cl.
5%
Pris (1 fl.):
DKK 229

Om Vinen

Pio Cesare Moscato d'Asti laves på 100% Moscato Bianco fra gamle vinmarker i Treiso og Trezzo Tinella. Druerne presses forsigtigt og mosten gennemgår temperaturkontrolleret gæring under tryk på ståltanke. Efter gæring kommer vinen straks på flaske, hvor den hviler kort, inden den frigives. Vinen har en lys, gylden farve med en flot bouquet af honning, pærer og søde appelsiner. På tungen er vinen frisk og meget elegant takket være de fine små bobler. Begrænset produktion af denne særdeles seriøse Moscato d'Asti. Pio Cesare Moscato d'Asti er et godt valg til velkomstdrink eller i selskab med is og frugt. De 5,5% alkohol gør også vinen til et godt bekendtskab en varm sommerdag på terrassen, eller som ledsager til kransekagen Nytårsaften.

Om Producenten

I 1881 grundlagde Pio Cesare dette ikon af et vinhus i sit navn, og med sit dedikerede arbejde og store tro på potentialet i Barolo, Barbaresco og Barbera har signor Cesare stor ære i den enorme berømmelse, vinene fra Piemonte nyder i dag. Ejerskabet er siden da forblevet på familiens hænder, og det samme gælder deres store passion for hele tiden at søge nye og bedre løsninger i kælder og mark. Under ledelse af Pio Cesares oldebarn, Pio Boffa, erhvervede vinhuset de sidste af sine i dag 50 hektar vinmarker i nogle af de allermest eftertragtede områder. F.eks. anses vinmarken "Ornato" i Barolo-regionen og vinmarken "Il Bricco" i Barberesco for at være blandt de absolut bedste inden for deres respektive appellationer. I 2021 døde Boffa imidlertid uventet, og vinhusets ejerskab er gået videre til datteren Federica Boffa, som på sin egen, lidt mere nutidige og afslappede facon har høje ambitioner for at videreføre hendes fars projekt: Det handler om at kende og lære af vinhusets arv og historie uden at lade den blive en hæmsko for nye tiltag i dag og i morgen. Federica har hele familiens opbakning, og vi er sikre på at hun nok skal formå at løfte den tunge arv. Eksempelvis har vinhuset flere gange været repræsenteret på Wine Spectators Top 10 over verdens bedste vine!

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER