VINKASSEN

Feb

‘23

Sommelier

David Ekberg

Drikkemodne vine er temaet for februar-kassen, og her er der virkelig meget vin for pengene. 

Der er kun en enkelt hvid, men til gengæld en virkelig skøn en af slagsen fra det hædersomspundne Bourgogne. Cote d'Or appellationen så lyset første gang i denne fantastiske årgang 2017, Louis Latour Bourgogne Blanc, og den drikker perfekt nu. En herlig drik til fx cremet fiskesuppe eller et stykke bagt fisk med fx hollandaise eller smørsauce med purløg og kapers. 

Borsao's Zarihs/Shiraz har været i kassen før, men det kunne jo være at den har listet sig op af glassene, så derfor får I den igen i den fremragende årgang 2016, der bare smager fænomenalt lige nu evt. til kraftige og krydrede retter fra gryden eller grillen. 

Vi har krydret kassen med (måske) årets bedste vin i Avennia Sestina fra 2016 og den bør du gemme til en helt særlig lejlighed i 2023. Blendet er klassisk Bordeaux, men fra det kølige Washington i USA. Den bør nydes med et stykke rødt kød af bedste kvalitet og med mennesker du virkelig holder af. 

Der er moden Cabernet fra Cedar Rock i Californien, og en dejlig rustik enkeltmarksvin fra Pennautier i Sydfrankrig, som smager skønt til charcuterie.
Og så kan man jo ikke sige februar uden at sige rød Bourgogne. Derfor har jeg fundet en dejlig, rund og blød 2018-Marsannay fra Louis Latour, som vil gøre de fleste ganer meget tilfredse. 

Rigtig god fornøjelse. 
- Sommelier og vinkonsulent David Ekberg

1 fl.
Cote d'Or
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Louis Latour
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 399

Om Vinen

Første årgang med den nye Cote d'Or Appellation der omfavner de bedste vine fra den nordlige del af Bourgogne. Her bruges der druer fra unge stokke i Meursault og nogle af de marker der ligger i yderkanten af Appellationen. Vinen er lavet på 100% Chardonnay som har lagret på brugte fade i ca. 8-10 måneder. 2017 er en fremragende årgang især for de hvide Bourgogner, og den kan både gemmes men også nydes nu hvor den stadig har masser af friskhed. Jeg synes i høj grad at denne vin fortjener noget mad og det må gerne være noget man har gjort lidt ekstra ud af. En af mine favoritter i de kolde måneder er fiskesuppe hvor man koger benene ind med urter og hvidvin og så gør den fed og cremet med fløde. Så kan man servere lidt bagt fisk ved siden af og fx små tern af vinterurter. Prisen på torskefisk falder efter nytår de kan både bages eller steges og så med en dejlig sauce af brunet smør med masser af kapers og purløg i.

Om Producenten

Det legendariske Domaine Louis Latour er beliggende i Aloxe-Corton og ejer i dag over 48 hektar i Côte d’Or. Fra Le Chambertin i nord til Chevalier-Montrachet i syd, ejer Louis Latour hele 27 hektar Grand Cru i Bourgogne. Siden grundlæggelsen i 1797 har huset været med til at gøre vinene fra Bourgogne til de mest eftertragtede i verden. I 1979 overtog Latour en vingård lidt længere sydpå i Ardéche og siden er også et af Chablis bedste og ældste huse – Simonnet Febvre – kommet under Louis Latours ejerskab. Alle steder går traditioner og innovation hånd i hånd, for at opnå bedst mulig kvalitet.

1 fl.
Cabernet Sauvignon
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2017
Cedar Rock
Californien
USA
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

Perfekt hverdagsvin på Cabernet Sauvignon fra bæredygtigt certificerede Cedar Rock i Californien! Vinen har en flot rubinrød farve, der matcher aromaens kraftfulde essens af solbær, mørke kirsebær, grafit, cedertræ og mokka. På tungen er vinen flot afbalanceret med bløde tanniner, en rank og blød krop samt et langt, elegant finish. Vinen rummer både stringens, sødme og syrlighed - alle de samme egenskaber, der kendetegner en god, solid julemiddag. Udover and og gris kan den også tage kampen op med okse, f.eks. i grillsæsonen, hvor der ikke er grund til at holde igen med bbq-saucen. Vi anbefaler servering ved 15-17 grader.

Om Producenten

Morgan Zainovich er 3. generation ejer og vinmager på Lander-Jenkins. Familien har en lang tradition for landbrug og produktion af vin i Californien. Markerne kommer fra områder i og omkring Monterey, Lodi og Napa Valley, hvor de dyrkes så naturligt som muligt og med største respekt for naturen og klimaet. Dette er klassiske californiske vine med dybde, intensitet og kompleksitet fra et spændende familieejet vinhus, som har vundet talrige priser og udmærkelser og er blevet kaldt "California Wine Value" af Robert Parker/The Wine Advocate.

1 fl.
Carbades
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Chateau de Pennautier
Carbades
Frankrig
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 150

Om Vinen

Bordeaux møder Rhône i denne velbalancerede, krydrede Languedoc-vin lavet på ca. 40% Merlot, 30% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon og 10% Grenache. Vinificering Druerne er vinificeret hver for sig og er så til sidst blandet sammen i den optimale druefordeling, der varierer alt efter årets vejrforhold. Vinen er dernæst lagret i store, gamle egetræstanke inden aftapningen den efterfølgende sommer. Aroma og smag I næsen er der således tale om en krydret vin med sødlig frugt à la kirsebær og solbær vendt i paprika, chokolade og friskkværnet peber. I munden holder den en god smagsintensitet med mellemkraftige, fine tanniner, en velbalanceret syre og en dejlig, frugtdrevet og saftig eftersmag. Serveringsforslag Frugten er vigtig i denne vin, som derfor helst skal drikkes inden for sine 8 første leveår. Servér ved 14-16 grader til charcuterie eller kødretter krydret med peber, timian og rosmarin

Om Producenten

Det fantastiske slot, som er et historisk monument, er bygget under Louis XIII af Bernard de Pennautier, og har været i familien siden 1620. Vingården gennemgik en totalrenovering i 1960'erne, og de højeste dele at ejendommen er beplantet med vinstokke. De direkte arvinger af Pennautier-familien, Nicolas og Miren de Lorgeril, er den 10. generation af vinavlere siden boet blev grundlagt. Nicolas og Miren de Lorgeril overtog ansvaret for vinfremstillingen i 1987. Slottet ligger i hjertet af Cabardès appellation i Languedoc, og vinstokkene vokser på de solrige, forrevne bjergskråninger syd for Montagne Noire. Alle vinmarker ligger i en højde på 200 til 400 meter. Den fantastiske udsigt deroppe fra er yderst betagende! Du kan se hele den pyrenæiske bjergkæde mod syd, Massif Central mod nord, og den berømte by Carcassonne blot et par kilometer væk.

1 fl.
Zarihs
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Borsao
Campo de Borja
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 258

Om Vinen

I 1920'erne drog ægteparret Ingrid og Hans Christensen fra Odense ud på en lang rejse. Destinationen var Auckland i New Zealand, hvor de slog sig ned og stiftede de familie. Sådan kan én fortælling indlede en anden, der handler om barnebarnet Chris Ringland, som i dag er en af de mest eftertragtede vinmagere i Australien. Som 18-årig flyttede den vin-fascinerede Chris fra New Zealand til Australien for at studere ønologi. Siden er flere af hans projekter blevet belønnet med magiske 100 point af Robert Parker for sine vine. Måske var det netop bedsteforældrenes eventyrlyst, der smittede af, da Chris for 15 år siden drog ud i verden for at lede efter nye vinprojekter. I dag har han indledt et meget spændende samarbejde med Bodegas Borsao i Garnacha-højborgen Campo de Borja, hvor han fik den kontroversielle idé at plante de Syrah-stokke, derr i dag indgår i de fleste af Borsaos vine. Her i hans helt eget projekt (Zarihs) fornemmer man dog for alvor meningen med galskaben: Zarihs by Ringland er lavet på 100% Syrah og fremstår som et pragteksempel på, at alt hvad Chris rører ved, synes at blive til guld. Vinificering og smag Vinmarken bag Ringlands Shiraz ligger 600-700 meter over havet og rammes de fleste af årets dage af en kølig brise fra Moncayo -bjerget. Dette er godt for druernes syreindhold, men vinden og klimaet er generelt meget tørt og høstudbyttet lavt, men af meget høj kvalitet. I vinhuset bliver alle klaser afstilket, druerne knust og gæringen igangsat i åbne gæringskar. Vinen tilbringer derpå 15-20 dage i ståltanke, hvorefter 40% hældes på nye amerikanske fade i 12 måneder, mens de resterende forbliver på ståltankene. Resultatet er en krydret Shiraz med masser af dyb rød frugt, blommer, peber, muldjord, tjære og tobak. Der er smæk på i intensiteten, men de fine tanniner og den relativt høje syre holder vinen i et flot og rankt greb, der mærkes i form af en bemærkelsesværdig men yderst klædelig friskhed. Vinen er endnu ung med en fyldig fadsmag, som vil blive mere integreret med årene. Drikkes den nu, anbefaler vi et par timers iltning inden brug. Servér ved 13-15 grader til kraftige og krydrede retter fra gryden eller grillen.

Om Producenten

Bodegas Borsao tror på, at en god vin "fødes" i vinmarken, og de er derfor meget omhyggelige med at høste på det helt rigtige tidspunkt. Ikke for tidligt, da det vil give stramme og snerpende vine, og ikke for sent, da vinene så vil blive slappe og i bedste fald marmeladeagtige. Når druerne er høstet, gennemgår de en ekstra kvalitetskontrol, inden de bliver sendt ind i vineriet. Løbende følger man med i den teknologiske udvikling for at efterstræbe den bedst mulige kvalitet, og i vineriet styres den rette temperatur i gæringstankene derfor elektronisk. Borsao gør mere og mere ud af økologi og sustainability, og med et nyt vinhus i 2018 får de nu over en tredjedel af deres strøm fra soceller, de gemmer og genbruger regnvand til vanding af marker. i 2022 havde de over 100 hektar af økologiske vinmarker.

1 fl.
Sestina Red Blend
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Avennia
Washington
USA
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 799

Om Vinen

Hos Avennia får kun den bedste frugt fra de bedste vindyrkere i Washingtons Columbia Valley æren af at komme med hele vejen til vinhuset og gæringstankene. Her sker det hele med maksimal respekt for naturens egne processer med det mål for øje at lade kompleksiteten i druerne skinne igennem i vinen, og i denne Bordeaux-inspirerede topvin er oplevelsen unægteligt derefter... Druer og vinificering Sestina Red Blend består af 70% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot og 10% Cabernet Franc fra udvalgte parceller på de allerbedste marker, hvoraf kun de allerbedste af de i forvejen nøje udvalgte druer finder vej til netop denne vin. Gæringen foregår udelukkende ved hjælp af det naturlige gær fra druerne, mens de efterfølgende 21 måneder er tilbragt på franske egetræsfade (60% nye). Den endelige vin er derpå tappet direkte på flaske uden forudgående klaring eller filtrering. Aroma og smag Farven på vinen er vidunderligt dyb, intens og forførende. Det samme prædikat kan sættes på aromaen, der med sine dragende noter af mørke kirsebær, blommer, brombær, mokka, mynte, grafit og skovbund sender tankerne på overarbejde. Først når den første dråbe rammer tungen, går det hele imidlertid op i en højere endhed: På magisk vis integreres gribende tanniner og en mundvandsdrivende, frisk syre her med vinens fyldige krop og får ad den vej den storladne, intense helhed til alligevel at synes uendeligt blød og elegant, ikke mindst i eftersmagen, hvor fornemmelsen af mørk frugt, tobak og krydderier hænger ved på ubestemt tid. Vine af denne kaliber fortjener i høj grad noget mad der matcher og selvom vi måske bør spare lidt på det røde kød er det en oplagt mulighed for at forkæle sig selv med de bedste udskæringer man kan finde. Jeg foretrækker selv de udskæringer med lidt struktur og fedt, da jeg synes det giver bedst modspil på de tanniner der er i vinen.

Om Producenten

Hele tiden skabes der nye vinhuse i Washington State. Mange mislykkes, nogle få får succes, og så er der en lille flok vingårde, der får succes på et niveau, der på kort tid giver et kultfølge med fyldte mailinglister, der er umulige at komme ind på. Avennia er på meget få år godt på vej ind i den sidste lille eksklusive gruppe! Skabt i 2010 af Marty Taucher og Chris Peterson blev de første to årgange lavet på Efeste Winery, men i 2011 stod Avennias eget lille sted klar til 2012 årgangen. De ejer endnu ingen marker selv, men alle druerne købes fra nogle af de bedste marker i Washington, bl.a. Discovery Vineyard, Boushey Vineyard og Bacchus Vineyard. Det naturlige gær styrer kælderen, brugen af nyt fad er sjældent over 15%, og vinene hverken filtreres eller klares inden aftapning. Avennia er Washington når det er bedst; mørke og intense vine kombineret med renhed, finesse og elegance, der er tro mod druernes eget udtryk.

1 fl.
Marsannay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Louis Latour
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 360

Om Vinen

Marsannay markerer den nordlige port fra Dijon til Côte-d'Or, hvor Route de Grands Crus starter sin færd og blot 3 km senere fører ind i Gèvrey-Chambertin. Jordbunden i Marsannay er generelt meget jernholdig, og vinene derfra ynder at blive livlige og robuste. Det gælder også for denne vin på 100% Pinot Noir, der er høstet i hånden og i kælderen gæret i åbne cementkar med efterfølgende 12 måneders lagring i ståltanke. Målet med processen i kælderen er at skabe en vin med så frugtig og ren profil som muligt. Resultatet er således en herlig aroma med af både ribs, kirsebær, urter, muld og inicialt et hint af stald. Eftersmagen er præget af bløde tanniner, en lækker frisk og balancerende syre samt et klassisk let jordet/svampet udtryk. Louis Latour Marsannay Rouge er et oplagt match til retter med svampe, gerne med kalvekød, stegt fisk og fjerkræ. Vi anbefaler servering ved 13-15 grader.

Om Producenten

Det legendariske Domaine Louis Latour er beliggende i Aloxe-Corton og ejer i dag over 48 hektar i Côte d’Or. Fra Le Chambertin i nord til Chevalier-Montrachet i syd, ejer Louis Latour hele 27 hektar Grand Cru i Bourgogne. Siden grundlæggelsen i 1797 har huset været med til at gøre vinene fra Bourgogne til de mest eftertragtede i verden. I 1979 overtog Latour en vingård lidt længere sydpå i Ardéche og siden er også et af Chablis bedste og ældste huse – Simonnet Febvre – kommet under Louis Latours ejerskab. Alle steder går traditioner og innovation hånd i hånd, for at opnå bedst mulig kvalitet.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER