VINKASSEN

Apr

‘23

Sommelier

David Ekberg

Der er forår i luften og det smitter selvfølgelig også af på de vine vi drikker. Råvaremæssigt er foråret en af de mest fantastiske og spændende årstider efter min mening, og jeg vil komme med et par serveringsforslag til nogle af de vine der er i kassen. 

Gallina de Piel er et utrolig spændende projekt i Galicien, som er det nordvestlige Spanien. Vinene herfra er spændstige og ranke med lækker frugt og en renhed, der passer super godt til fisk og skaldyr. Prøv dem med Sardiner i olivenolie på lidt ristet brød. 

Encus Taleia Sauvignon Blanc / Semillon er også fra det nordlige Spanien, men her er der lige et gear mere og en fuldstændig fantastisk hvidvin. Jeg synes, at sådan en vin fortjener mad med engagement og kærlighed, så åben vinen en dag, hvor menuen står på luksus Paella. 

I kassen finder du også en helt klassisk Chablis på Chardonnay, men helt ren og uden fad. Jeg elsker at drikke den slags til frisk stenbiderrogn. Jeg plejer at røre den op med mayonaise og creme fraiche 50/50, lidt dild og purløg og så serverer den på en saltet vaffel, hvor fyldet kan komme godt ned i hullerne. Haps haps. 

Der skal selvfølgelig også lidt rosé i kassen og Stift Göttweig kan både nydes med en frisk salat eller bare i godt selskab i en solskinsstund. 

El Picoteo er en let og saftig rødvin på Mouvedere og lidt Syrah. Den kan sagtens klare lidt rødt kød, men jeg synes også den er super til fjerkræ som fx ovnstegt kylling med skysauce, nye kartofler og lidt rabarberkompot. 

Pencarrow laver en super Pinot Noir fra New Zealand med mere lethed og friskhed end de europæiske Pinot Noir vine. Det er egentlig en vin der er meget all round og den kan også sagtens fungere til fisk. Drik den en dag til stegt svinekotelet med de første grønne asparges og svampesauce. 

Velbekomme og god fornøjelse. 

Dbh. 

David

 

 

1 fl.
Ikigall Blanco
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Gallina de Piel
Penedes
Spanien
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

Inspireret af det japanske koncept Ikigai, der løst kan oversættes til "grunden til at leve", skaber Gallina de Piel denne sprøde og blomstrede hvidvin fra Penedès små 30 km vest for Barcelona; en vin på 85% Xarel.lo og sammenlagt 15% aromatisk Malvasía og Moscatel, der i følge deres egen beskedne overbevisning giver dig lyst til at leve... og drikke endnu et glas! Bag vinen gemmer sig økologisk dyrkede druer fra silt- og sandholdige marker. For i optimal grad at overføre druernes særegenhed gæres mosten i rustfri ståltanke, hvor intet forhindrer de rene frugtnoter i at udvikle sig - ikke mindst fra Malvasía og Moscatel, der er tilføjet for at give et aromatisk trope-lift til Xarel.lo-druens citruspræg og sprøde struktur. Efter gæringen er vinen blevet liggende 4 måneder på de bundfældne gærrester for at opbygge lidt større volumen og kompleksitet uden at lade det gå ud over friskheden. I glasset står den færdige vin med en delikat lys citrusfarve og en indbydende aroma af gule ferskener, mandariner, citroner, appelsinblomster og fennikel. Strukturen i vinen er rank, smidig og frisk med en sitrende frugtsyre, der på forunderlig vis optræder fløjlsblød og rund på samme tid. Vi foreslår at nyde vinen ved min. 8 grader og ikke højere end 12, gerne til noget så simpelt som ristet brød med sardiner og ansjoser i olivenolie og med saltede marconamandler ved siden af.

Om Producenten

Fem gange på syv år blev ’El Bulli’ kåret til verdens bedste restaurant, inden den lukkede i 2011 - To gange vandt El Bullis chefsommelier, David Seijas, titlen som Spaniens bedste sommelier! I 2017 startede David Seijas og makkeren Obach så vinhuset Gallina de Piel - et projekt, der er vokset ud af et brændende ønske om at lave ranke vine, der pirrer smagsløgene i mødet med gastronomi... men som stadig er til at forstå for den 'almindelige' forbruger!

1 fl.
Taleia Sauvignon Blanc / Semillon
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2018
Encus
Costers del Segre
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 378

Om Vinen

Langt fra det flade landskab i Bordeaux, hvor symbiosen mellem Sauvignon Blanc og Semillon har størst genkendelighed, dyrkes druerne til denne egenrådige spanier fra ekstremt udsatte og - trods den sydligere beliggenhed - væsentligt køligere vinmarker i mere end 1000 meters højde. I tråd med samtlige af Castell d'Encus' øvrige marker, benyttes bæredygtige principper om at sikre optimal biodiversitet, og det får det unikke terroir til at sætte sit umiskendelige præg på alle aspekter af vinen, som med andre ord er 100% sin egen... og dog er man ikke i tvivl om, at hoveddruen er Sauvignon Blanc! Hver en klase høstes og sorteres ved håndkraft, og gæringen finder hovedsageligt sted under åben himmel i de gamle kar, der blev udhugget i klipperne for 1000 år siden. En mindre del er gæret i nye franske egetræsfade og resten i små ståltanke samt gamle indendørs stenkar, der tilsammen udgør en særegen mosaik, hvor intet imdidlertid er overladt til tilfældighederne. Endelig er tilsætningen af svovldioxid på et absolut minimumm - kun nok til at sikre en vis stabilitet, inden den ufiltreret er hældt på flaske, og netop i flasken har den så lagret 9 måneder inden frigivelse. Dermed opnås en intens og meget ren aroma med nuancer af bl.a. nektariner, citronskal, muskatnød, friskklippet græs og safran. Smagen følger op med et syrefriskt spark, der får mundvandet til at løbe, inden en krystalklar og dog lækkert kompleks og mineralsk frugt udfolder sig ud. Pga. frugtsyren holdes det hele spændstig og saftigt, hvilket er mere end almindeligt lækkert i mange gastronomiske sammenhænge. Vi anbefaler at ilte vine i en times tid før servering ved 10-12 grader, gerne til dampet hvid fisk med hvidvins- eller appelsinsauce, sprøde salater eller paella med med skaldyr!

Om Producenten

Vindyrkning blev en central del af tilværelsen på Castell D'Encus, da lokale munke i 1151 overtog stedet fra greverne af Arnau Miro & Aurea. I den tid blev der hugget gæringskar ud i klipperne - kar, der ligger direkte under himlen og som tømmes ved hjælp af tyngdekraft. Munkene forlod stedet i 1752, og i 250 år blev der ikke været dyrket vin på disse marker i +1000 meters højde i Pyrenæerne. Det ændrede sig i 2001, da den spanske vinguru Raül Bobet var på jagt efter et terroir i Pyrenæerne, hvor man kunne dyrke vin, der for fremtiden ville være mindre påvirkelig overfor den globale og ikke mindst spanske opvarmning. Og efter sin søgning stod det klart: Castell D'Encus var stedet, han ledte efter! I alt opkøbte Bobet 95 hektarm hvoraf de 24 hektar i dag er beplantet med vinstokke, mens de resterende 69 hektar stadig står uberørt hen for at sikre områdets og vinmarkernes biodiversitet. Vinmarkerne har således været biodynamisk dyrket siden starten i 2001, og vinene gærer bl.a. i de gamle stenkar kun ved hjælp af naturgær, mens brugen af svovl igennem hele vinificeringsprocessen er på et absolut minimum. Castell D'Encus er en af de mest spændende nyheder på vinscenen i Spanien de sidste mange år!

1 fl.
Chablis
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Stéphanie & Vincent Michelet
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 278

Om Vinen

Denne sprøde og seriøst saftige Chablis er af den slags, der giver dig mod på mere og som både gør dig frisk i smag og sind :) Vinen er - som det nu engang kræves, når der står Chablis på etiketten - lavet på 100% Chardonnay, der i dette tilfælde dyrkes på syd- og sydvestvendte skråninger rige på kimmeridge-ler. I kælderen er druerne presset og vinen gæret på ståltanke, hvor den er blevet liggende 'sur-lie' med gærresterne i 8-10 måneder inden aftapning. Resultatet er som nævnt klassisk og således også lækkert med duft af hvide ferskner, friskpressede citroner, bergamotte, grønne æbler og regnvåde kalksten. I munden er smagen frisk og sprød med en let skjult krop, der ikke desto mindre foranlediger rigdom og smag side om side med den sitrende mineralske syre i en forholdsvis lang og super ærlig, ren afslutning. Jeg foreslår at nyde Michelet Chablis ved 7-9 grader indenfor 5 år fra høståret, hvor den eksempelvis kan få følgeskab af stenbiderrogn, kolde skaldyrskanapeer eller dampet hvid fisk.

Om Producenten

Som datter af Jean-Claude Courtault er Stéphanie Courtault – i dag Michelet – vokset op med Chablis på allernærmeste hold. I 2008 fik hun og ægtemanden Vincent Michelet selv adgang til et par marker og begyndte derfra at lave en smule Chablis og Petit Chablis i eget navn side om side med forældrenes domaine. Det var dengang. I dag står Stéphanie og Vincent i spidsen for begge domainer, og Courtault Michelet-brandet spænder i dag over hele spektret af vine fra Petit Chablis til Chablis Grand Cru fordelt over 5 kommuner. I 2017 erhvervede de sig endvidere en lille Pinot Noir-parcel i Côte de Grisey øst for Chablis og laver derfra verdens sådan ca. nordligste Bourgogne Rouge.

1 fl.
Messwein Rose
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Weingut Stift Göttweig
Kremstal
Østrig
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 158

Om Vinen

Stift Göttweigs 'Messwein Rosé' er en frugtig, blomstret, liflig og tør vin lavet på Pinot Noir og nationaldruen Zweigelt. Ifølge aftalen med klosteret skal vinen laves på så naturlige betingelser som muligt, og så skal den i øvrigt godkendes af biskoppen, før den kan blive lanceret. Tættere på guddommelig rosé kommer man næppe! I næsen er der alt, hvad man forventer af lækker rosé med frisklukkede hindbær, skovjordbær og moreller. Frugtoplevelsen fortsætter på tungen, hvor den blander sig med diskrete krydderier og komplimenteres af en energisk frugtsyre. Eftersmagen er medium-lang, saftig og herligt tørstslukkende. Messwein kan både nydes med en frisk salat, frisk fisk og pil-selv-rejer eller bare i godt selskab i en solskinsstund.

Om Producenten

De første skrifter om Kloster Stift Göttweigs vinmarker går tilbage til år 1083, hvor Benediktinerermunkene fra de sydvendte skråninger langs Donau-flodens bred skabte områdets bedste vin. Den dag i dag har det UNESCO-beskyttede kloster stadig krav på en andel af vinen, mens ansvaret for deres marker, produktion og markedsføring er tilfaldet Fritz Miesbauer og hans fem ansatte. Og resultatet? Her er nøgleordene friskhed, "spiciness", finesse og kompleksitet - såvel i signaturvinene på Grüner Veltliner som i de højt skattede Rieslinger. Dertil kommer en lille og eksklusiv andel af Pinot Noir, der bestemt ikke skal undervurderes.

1 fl.
Tinto Monastrell / Syrah
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
El Picoteo
Almansa
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 100

Om Vinen

Navnet El Picoteo stammer fra verbet Picotear, som løst kan oversættes til at nippe/tage mad (tapas) med fingrene. Og det er netop, hvad vi anbefaler til denne skønne økologiske serie af vine fra det nord-østlige hjørne af Spanien. Druerne dyrkes i ca. 800 m's højde, hvor nætterne er koldere end ved kysten og druerne derfor beholder en flot energi og friskhed set i forhold til spanske Monastrell-vine flest. Fermenteringen sker spontant uden tilsætning af gær, og vinen lagrer derpå 3-4 måneder på en blanding af franske og amerikanske egetræsfade. Vinen fremstår dermed med en rubinrød farve og en krydret, let sødmefuld aroma af mørke kirsebær, crème de Cassis, ristede krydderier og vanilje. Smagen er fyldig med let nappende tanniner og en diskret men vital frugtsyre, der holder den intense og sødmefyldte frugtoplevelse i skak. Jeg synes at vinen smager godt lidt køligere end man normalt drikker rødvin og gerne med noget let rødt kød eller fjerkræ. Kylling Danoise med raberkompot er jo lige i sæsonen nu.

Om Producenten

Som den største aktør bag kvalitetsvine i den spanske Almansa-region bærer Bodegas Piqueras en stor del af æren for områdets stigende efterspørgsel verden over. Deres store drivkraft mærkes bl.a. på miljø-fronten, hvor stadig flere marker dyrkes økologisk, mens stort set hele vinhusets energiforbrug dækkes af solceller. Heldigvis smager vinene også godt: I hvert fald kunne vi ikke stå for Piqueras’ EL PICOTEO-serie, der af producenten selv beskrives som frugtdrevne, økologiske livsstilsvine. Udtrykket 'EL PICOTEO' refererer i Spanien til det løsslupne øjeblik før et måltid, hvor venner og familie mødes over lidt vin og tapas for at lufte dagens røverhistorier. Navnet og etiketillustrationen skal minde os om disse gode stunder, som vi i dansk kontekst finder yderst kompatible med diverse hyggestunder – ude som inde.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Pencarrow
Martinborough
New Zealand
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 250

Om Vinen

Martinborough er kendt som det vinområde i New Zealand, hvor det lokale terroir på flest områder kan sammenlignes med Bourgogne. Her på det sydøstligste hjørne af Nordøen skærmer kystbjergkæden mod øst for regn, mens kølige og kraftige, tørre vinde fra syd i stedet sørger for, at for den sarte Pinot Noir-drue kan modnes på langsom og elegant vis. Druerne er således høstet fra forskellige marker i Martinborough. Heraf inkluderes 10% hele klaser i gæringstankene, hvilket bidrager med en snert af grønne, krydrede aromanuancer. Efter gæring, som i høj grad udføres af naturens egen vilde gær, har vinen lagret i 10 måneder på franske egetræsfade (25% nye), inden den er tappet på flaske direkte fra kælderen. I glasset står vinen med en flot rød farve med lyse kanter. Næsen er domineret af en ren rød frugt med noter af hindbær, rabarber, skovbund samt et pift af røg og mørke krydderier fra fadet. På tungen optræder vinen elegant med en intens frugt igen kombineret med krydrede nuancer, en fin syre og lidt tanniner, der giver flot balance og struktur og varer ved i en lang, blød og rund eftersmag. Stegt svinekotelet, perlehøne eller andet lyst kød. Friske grønne asparges og svampesauce.

Om Producenten

Palliser Estate Wines blev etableret i 1989 efter sammenlægningen af to nabovingårde. Dermed kunne de øge produktionsmængden, hvilket i længden har resulteret i bedre kvalitet for pengene samt en mulighed for at gøre sig gældende internationalt. I dag har de 32 hektar vinmarker i Martinborough, der på mange måneder ligner Bourgognes, dog med et tørrere og mere pålideligt klima. Palliser har på kort tid indfundet sig blandt de 10 bedste vingårde i New Zealand. Bedøm selv, om du er enig! Neil Martin fra The Wine Advocate om vinhuset: "One of Martinborough's finest exponents, I think Palliser Estate deserve as much attention as the likes of Ata Rangi and Martinborough Vineyard because these wines deliver time and time again. Their Pencarrow range offers affordable entry-level wines that offer great value."

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER