Om Vinen
Langt fra det flade landskab i Bordeaux, hvor symbiosen mellem Sauvignon Blanc og Semillon har størst genkendelighed, dyrkes druerne til denne egenrådige spanier fra ekstremt udsatte og - trods den sydligere beliggenhed - væsentligt køligere vinmarker i mere end 1000 meters højde.
I tråd med samtlige af Castell d'Encus' øvrige marker, benyttes bæredygtige principper om at sikre optimal biodiversitet, og det får det unikke terroir til at sætte sit umiskendelige præg på alle aspekter af vinen, som med andre ord er 100% sin egen... og dog er man ikke i tvivl om, at hoveddruen er Sauvignon Blanc!
Hver en klase høstes og sorteres ved håndkraft, og gæringen finder hovedsageligt sted under åben himmel i de gamle kar, der blev udhugget i klipperne for 1000 år siden. En mindre del er gæret i nye franske egetræsfade og resten i små ståltanke samt gamle indendørs stenkar, der tilsammen udgør en særegen mosaik, hvor intet imdidlertid er overladt til tilfældighederne.
Endelig er tilsætningen af svovldioxid på et absolut minimumm - kun nok til at sikre en vis stabilitet, inden den ufiltreret er hældt på flaske, og netop i flasken har den så lagret 9 måneder inden frigivelse.
Dermed opnås en intens og meget ren aroma med nuancer af bl.a. nektariner, citronskal, muskatnød, friskklippet græs og safran.
Smagen følger op med et syrefriskt spark, der får mundvandet til at løbe, inden en krystalklar og dog lækkert kompleks og mineralsk frugt udfolder sig ud. Pga. frugtsyren holdes det hele spændstig og saftigt, hvilket er mere end almindeligt lækkert i mange gastronomiske sammenhænge.
Vi anbefaler at ilte vine i en times tid før servering ved 10-12 grader, gerne til dampet hvid fisk med hvidvins- eller appelsinsauce, sprøde salater eller paella med med skaldyr!
Om Producenten
Vindyrkning blev en central del af tilværelsen på Castell D'Encus, da lokale munke i 1151 overtog stedet fra greverne af Arnau Miro & Aurea. I den tid blev der hugget gæringskar ud i klipperne - kar, der ligger direkte under himlen og som tømmes ved hjælp af tyngdekraft. Munkene forlod stedet i 1752, og i 250 år blev der ikke været dyrket vin på disse marker i +1000 meters højde i Pyrenæerne. Det ændrede sig i 2001, da den spanske vinguru Raül Bobet var på jagt efter et terroir i Pyrenæerne, hvor man kunne dyrke vin, der for fremtiden ville være mindre påvirkelig overfor den globale og ikke mindst spanske opvarmning. Og efter sin søgning stod det klart: Castell D'Encus var stedet, han ledte efter!
I alt opkøbte Bobet 95 hektarm hvoraf de 24 hektar i dag er beplantet med vinstokke, mens de resterende 69 hektar stadig står uberørt hen for at sikre områdets og vinmarkernes biodiversitet. Vinmarkerne har således været biodynamisk dyrket siden starten i 2001, og vinene gærer bl.a. i de gamle stenkar kun ved hjælp af naturgær, mens brugen af svovl igennem hele vinificeringsprocessen er på et absolut minimum. Castell D'Encus er en af de mest spændende nyheder på vinscenen i Spanien de sidste mange år!