VINKASSEN

Jul

‘24

Sommelier

David Ekberg

Tour de France

Denne måneds tema er ”Tour de France” og ligesom cykelløbet, skal du på en tur rundt i Frankrigs kendte og lidt mere ukendte distrikter. 

Vi starter i Alsace med en af områdets bedste vine på Pinot Blanc fra Paul Kubler, som stammer fra et enkelt parcel med gamle vinstokke.

Herefter går turen gennem Bourgogne, hvor der er en fuldfed Chardonnay fra Philippe Le Hardi på programmet.

Vi fortsætter gennem Rhônedalen hvor Tourbillon laver en superklassisk Côtes du Rhône, der er en skøn ledsager til sommerens grillerier.

Syd for Rhônedalen og lige inden vi kommer ind i Provence ligger Château Penneautier, som laver skønne samt lige til vine, og området er ofte med i Touren på grund af dets krogede og stejle veje.

På vej over mod Pyrenæerne kommer vi til Domaine Gauby, som laver områdets i særklasse bedste vine. 

Vi slutter af i Bordeaux med en klassiker fra Pessac-Leognan i Graves, som kunne ledsage et flot stykke rødt oksekød. 

Rigtig god fornøjelse!
Mvh. David Ekberg, sommelier

1 fl.
Pinot Blanc
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Kubler
Alsace
Frankrig
70 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

Kvantiteten af vin fra Domaine Paul Kubler er ikke just stor, og mængden af Pinot Blanc udgør kun en lille andel af denne. Hvad angår kvalitet er historien bag denne Pinot Blanc imidlertid en anden: Druerne er nemlig Alsace på højniveau, når de håndplukkes ved det optimale modningstidspunkt og i bedst mulige forfatning lander i vinhuset. Vinificering Mosten er herefter presset blidt for at undgå bitterhed fra kernerne, og vinen både gærer og lagrer på gærresterne i store, gamle egetræsfade indtil aftapning det efterfølgende år. Aroma og smag Resultatet er en vin med en lys gylden farve. I næsen er den forbløffende aromatisk for denne ofte beskedne drue og markerer sig her med en saftig fornemmelse af solmodne citroner og lime, en sødlig blomsterduft, ristede hasselnødder og mineralitet. På tungen fremstår vinen rank og let cremet med et fast, let saltet grip og en ren, saftig og sitrende afslutning.

Om Producenten

Alsace's sprødeste vine på 3. generation Vinhuset Paul Kubler drives i dag på tredje generation siden familiens overtagelse af vingården i 1947. Kubler råder over beskedne 9 ha. omkring byen Soultzmatt i det sydlige Alsace, hvor Vogeser-bjerkæden i vest skærmer for den fugtige vestenvind og medfører solrige somre med potentielt høje dagtemperaturer. I stedet for vestenvinden er mesoklimaet på netop disse kanter dog præget af en tør vind fra bjergene, der ligesom de kølige nætter sikrer en helt vital friskhed i de mange grønne druer, der hører til fortællingen om Alsace. Og her står han så, den visionære Philippe Kubler, der siden han overtog ansvaret fra sin far har præsteret at dreje husets stil i en mere tør, rank og sofistikeret retning, der er stik imod det lidt tunge rygte, der også hører til Alsace-vinene. Faktisk har Kublers Riesling Breitenberg fået René Langdahl fra magasinet Gastro til at drage paralleller til Saar Riesling for dens sitrende struktur, men selv er han ganske uimponeret: ”Jeg laver vin, som jeg synes Alsace-vin skal smage”, lyder hans mantra. Men mon ikke han trods alt er stolt over, at vinanmeldere og forbrugere i stigende grad hylder hans vine. I Laudrup Vin elsker vi syre, stringens og personlighed, og alle dele finder vi i vinene fra Paul Kubler. De er således helt deres egne, og dog er de i deres duft og karisma 100% Alsace!

1 fl.
Chardonnay VV
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Phillippe le Hardi
Bourgogne
Frankrig
70 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 269

Om Vinen

Det hvide visitkort fra Philippe le Hardi er en sprælsk og harmonisk Chardonnay fra 20+ år gamle vinstokke fra udvalgte marker i Bourgogne. Vinificering Vinen er i kælderen gæret på ståktanke og siden modnet på de fine gærrester med regelmæssig omrøring, hvilket giver denne vin en fantastisk fylde og glat rigdom, der er så vigtig for dens balance. Aroma og smag I næsen er vinen delikat i sine noter af citrusblomster, saftige stenfrugter og friske æbler samt dertil antydninger af hasselnødder og sødmefulde krydderier fra lagringen. På tungen mønstrer den en rank og let cremet tekstur og forfriskende syre. Afslutningen er livlig, delikat og komplet med en behagligt afrundet eftersmag, der smager af mere... Serveringsforslag Vi foreslår dig at nyde den til smørrebrødsfrokoster i forårs- eller sommersolen samt til lette pastaretter, f.eks. Spaghetti Cacio e Pepe. Prøv den også til mildere fortolkninger af hårde oste såsom vesterhav eller gruyère.

Om Producenten

I 1300-tallets Bourgogne kunne du kende de fineste palæer og officielle bygninger på deres mønstrede tagbeklædninger af glaseret tegl. Flere af dem står endnu med det tidligere hospital Hospice de Beaune som det mest berømte. Et andet kendt eksempel er det over tusind år gamle Château de Santenay, hvor disse vine fra Philippe le Hardi har hjemme. Philippe le Hardi var selv hertug af Burgund og siden faktisk også konge af hele Frankrig. Efter Bourgognestandarder er vinhuset, der er opkaldt i hans navn, faktisk forholdsvis stort, og det er derfor noget af et fund at konstatere, at disse vine stilmæssigt flugter storartet med vores passion for terroir og balance - kriterier, der ellers ofte er et bedre match med mindre producenter. Med hver vin fra Philippe le Hardi er det ikke desto mindre tydeligt, at den er vinificeret i sin egen ret med eksklusiv respekt for dens terroirmæssige særpræg og årgangenes variationer, lige som vi allerbedst kan lide det og ligesom det bør være - men langt fra altid er - når der står Bourgogne på etiketten. Pioneer inden for biodiversitet Philippe le Hardi udmærker sig også i deres filosofi og tilgang til vinproduktion. Trods husets størrelse formår de at lave vin med stor respekt for terroir, biodiversitet og dyrelivet, efter de sidste 20 år at have påtaget sig et stort miljømæssigt ansvar ifm. dyrkningsmetoder, hvor de har vist sig sin en sande pioneer. Det har været TERRA VITIS certificeret siden 2004 og blev certificeret af landbrugsministeriet i 2009 for dets brug af bæredygtige dyrkningsmetoder. I 2015 var det et af de første domæner, der modtog 'High Environmental Value' (HEV 3) certificering i henhold til et nyt sæt specifikationer udstedt af det franske landbrugsministerium. I 2021 startede vinhuset en konvertering til økologisk dyrkning, en proces der tager mindst 3 år, før vinene kan certificeres som økologiske. Men processerne er allerede nu "økologiske". Samtidig er de også begyndt at eksperimentere med vinproduktion uden tilsætning af sulfitter.

1 fl.
Cotes du Rhone
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Tourbillon
Rhone
Frankrig
70 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

Saftig, ung og frisk Côtes du Rhône fra Tourbillon lavet på Grenache, Carignan og Syrah. I næsen frister kirsebær side om side med brombær, sydfranske krydderurter, peber og lakrids. På tungen er den rene smag mere tør og tæt med unge, let nappende tanniner og en umiddelbar frugtsyre, der med sin opkvikkende virkning også kalder på noget at spise dertil. Dermed kan Cuvée Grand-Père passende ledsages af både til grillet kylling, svin eller kalv, f.eks. med ratatouille og krydrede kartofler på siden.

Om Producenten

Spændende vinhus med den unge winemaker Benjamin Tourbillon (vigneron) som den store drivkraft, der i franske magasiner nævnes bedre end bl.a. Rayas og spås enorme muligheder fremover. Faderen er 3. generation og ejer bla. et hotel og en restaurant samt Frankrigs næststørste kirsebærproducent via 70 ha i Luberon-området, hvor de også har etableret et flot Showroom. Den nærmeste by er desuden kendt for sine mange antikvitetsforretninger, hvilket årligt er med til at lokke en million turister til egnen. Beslutningen om også at indlemme et vinhus i ejerskabet kom for et par år siden gennem hustruen som er 5. generation af vinproducenter i Gigondas. I dag har de 3,2 ha i Châteauneuf-du-Pape og i alt 33 ha i hele Rhône med en produktion på 1,6 millioner liter årligt men pt. kun ca. 150.000 flasker. Selve Domaine Tourbillons vinhus ligger i Plan de Dieu i den nordligste del af syd-Rhône. De køber brugte fade fra Romanee Conti og Château d'Yquem og har bla. samarbejde med skofirmaet Christian Louboutin. Vinene har en venlig elegance over sig og sælges til super priser. Her er ikke tale om tynd og stram Cotes du Rhône men om vin med høj smagsintensitet, sødmefuld frugt og høj alkohol, der med længder overgår supermarkedernes Chateuneuf til 150 kr.

1 fl.
Calcineres
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Domaine Gauby
Syd Vest
Frankrig
70 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 299

Om Vinen

Super velkomponeret rødvin fra det sydøstligste Frankrig. Druerne Syrah, Grenache, Carignan og Mourvèdre dyrkes biodynamisk - kun 5 rækker ad gangen afløst af træer for bedre biodiversitet - på over 100 år gamle vinstokke. I vinhuset naturgæres der med hele klaser, som får lov at stå til i gæringstanken uden forsøg på at øge ekstraheringen gennem omrøringer eller punchdowns. Vinen lagres derpå i gamle 1000-liters Stockinger-fade og hældes til sidst på flaske - ganske ufiltreret. Den færdige vin har en delikat, viril og let slikken aroma af kirsebær, pichon-æbler og lavendel samt et strejf af stald fra den vilde gær. I laget nedenunder følger eukalyptus, oliven og finsk lakrids, og sådan fortsætter det ellers i en - ved første øjekast - ganske umiddelbar vin, man aldrig bliver helt færdig med at udforske. Smagen er tilsvarende elegant og mellemfyldig med helt bløde tanniner og så igen det urtede i eftersmagen. En rank syre fremhæver og opliver vinens andre facetter men holder sig selv i baggrunden.

Om Producenten

Gérard Gauby arbejder med gamle vinstokke, som dyrkes biodynamisk mellem rækker af de intet mindre end 25000 træer og buske, han selv har plantet - dette for at optimere biodiversiteten i markerne og dermed skabe sundere, mere modstandsdygtige vinstokke. Og så forsøger han ikke at forcere noget: Han dyrker de druer, der passer til området - nærmere bestemt den kalkrige jord i den glohede sommervarme i Rousillons "Côtes Catalanes" - blot 30 km fra den spanske grænse og endnu tættere på Middelhavet. Navnet Côtes Catalanes siger alt om det kulturelle fællesskab med Catalonien, og den procentvise fordeling af druerne minder da også mere om, hvad vi kender fra den catalanske højbord Priorat end fra Rhône. Vi taler Carignan, Grenache Syrah, Mourvèdre og i øvrigt de grønne Macabeo, Grenache Gris, Grenache Blanc og Carignan Blanc - druer, der trives i varme og fremstår forbløffende friske og luftige i Gaubys hånd til trods for vinenes altid store intensitet og karismatiske fremtoninger.

1 fl.
Syrah
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Chateau de Pennautier
Pays d'Oc IGP
Frankrig
70 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

100% Syrah fra Château de Pennautiers marker i det sydlige Languedoc. I vinhuset er druerne afstilket, knust og mosten gæret og lagret i ståltanke - dette for at beholde maksimal druekarakteristik, saftighed og friskhed. Den endelige vin står derfor klar og dybt rubinrød, næsten lilla i glasset. Derfra strømmer en flot aroma af brombær, hindbær, timian, lakdrids og knust peber. På tungen er vinen fyldig med bløde tanniner og en herlig frisk mineralsk eftersmag.

Om Producenten

Det fantastiske slot, som er et historisk monument, er bygget under Louis XIII af Bernard de Pennautier, og har været i familien siden 1620. Vingården gennemgik en totalrenovering i 1960'erne, og de højeste dele at ejendommen er beplantet med vinstokke. De direkte arvinger af Pennautier-familien, Nicolas og Miren de Lorgeril, er den 10. generation af vinavlere siden boet blev grundlagt. Nicolas og Miren de Lorgeril overtog ansvaret for vinfremstillingen i 1987. Slottet ligger i hjertet af Cabardès appellation i Languedoc, og vinstokkene vokser på de solrige, forrevne bjergskråninger syd for Montagne Noire. Alle vinmarker ligger i en højde på 200 til 400 meter. Den fantastiske udsigt deroppe fra er yderst betagende! Du kan se hele den pyrenæiske bjergkæde mod syd, Massif Central mod nord, og den berømte by Carcassonne blot et par kilometer væk.

1 fl.
Rouge
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Chateau Jaulien
Pessac Leognan, Bordeaux
Frankrig
70 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 219

Om Vinen

Klassisk Bordeaux blend på ca. 65% Cabernet Sauvignon og 35% Merlot. Tør og rank og skøn til rødt oksekød af bedste kvalitet.

Om Producenten

Chateau Jaulien er et lille familie ejet slot, som producerer ca. 30.000 flasker om året. Det meste bliver drukket og solgt lokalt og kun 10% eksporteres.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER