VINKASSEN

Jul

‘23

Sommelier

David Ekberg

Sommer og sol

Sommer og sol hører sammen med læskende og saftige vine, og det er lige præcis temaet for denne måned. Juli er for mange lig med sommerferie og afslapning, og er der noget smukkere end en dansk sommeraften på terassen med et godt glas vin og nogle man holder af? Jeg tror det ikke. 

Sommeren er for mig også lig med let lækkert mad og mere fordybelse. Pil selv rejer på godt surbrød med hjemmerørt mayo, dild og citron. Mums! Ja små ting kan i hvert fald bringe store glæder hos mig. 

I sommerkassen finder du et par friske hvidvine. Der er enkeltmarks Pinot Blanc fra Alsace, som er det helt nye. I mange år har Pinot Blanc været en drue som producerede bulkvin, men de sidste 10 år har der været fokus på at behandle den som Riesling og så får man altså nogle rigtig spændende resultater. 

Der er en fantastisk Riesling Kabinett med lidt alder fra Tyskland, som jeg ville drikke på en lille picnic på ternet tæppe med gode oste, pølser, postej og brød med lidt krumme. 

Der er crispy Bourgogne fra det allersydligste ved grænsen til Beaujolais, som passer godt til en paneret rødspættefilet stegt i rigeligt smør. Persillesovs på piskefløde og lidt nye kartofler. 

Sommerens rosé er måske verdens bedste fra Marqués de Murietta i Rioja. Dyb og kompleks med lang eftersmag. Den fortjener fint selskab i form af Skindstegt gourmetkylling fra Bresse med reduceret skysauce.
Knuste nye kartofler med smør og creme fraiche 38% og masser af urter, og så et par grillede hvide asparges med god olivenolie, sort peber og lidt citronskal. 

Der er også en herlig og letløbende Beaujolais, som bør nydes kold. Enten bare som aperitif eller som afslutning på en varm dag på stranden. Jeg drikker ofte selv denne type vin, når der grilles gode pølser med grillet sommerkål, majs og friske salater. 

Fly By Pinot Noir er saftig Pinot fra Californien. Prøv den sammen med svinemørbrad, der er stegt i tørret skinke eller bacon med friske bønner, tomatsauce og ovnstegte kartofler. 

Velbekomme!

1 fl.
Pinot Blanc " Les Panetiers "
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Paul Kubler
Alsace
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

Kvantiteten af vin fra Domaine Paul Kubler er ikke just stor, og mængden af Pinot Blanc udgør kun en lille andel af denne. Hvad angår kvalitet er historien bag denne Pinot Blanc imidlertid en anden: Druerne er nemlig Alsace på højniveau, når de håndplukkes ved det optimale modningstidspunkt og i bedst mulige forfatning lander i vinhuset. Vinificering Mosten er herefter presset blidt for at undgå bitterhed fra kernerne, og vinen både gærer og lagrer på gærresterne i store, gamle egetræsfade indtil aftapning det efterfølgende år. Aroma og smag Resultatet er en vin med en lys gylden farve. I næsen er den forbløffende aromatisk for denne ofte beskedne drue og markerer sig her med en saftig fornemmelse af solmodne citroner og lime, en sødlig blomsterduft, ristede hasselnødder og mineralitet. På tungen fremstår vinen rank og let cremet med et fast, let saltet grip og en ren, saftig og sitrende afslutning.

Om Producenten

Det lille vinhus Paul Kubler er ikke som alle de andre. Fra beskedne 9 hektar har sønnike Philippe Kubler nemlig gjort det til sin specialitet at lave de mest bidende saftige og tåtrippende vine i hele Alsace! Alsace's sprødeste vine på 3. generation Vinhuset Paul Kubler drives i dag på tredje generation siden familiens overtagelse af vingården i 1947. Kubler råder over beskedne 9 ha. omkring byen Soultzmatt i det sydlige Alsace, hvor Vogeser-bjerkæden i vest skærmer for den fugtige vestenvind og medfører solrige somre med potentielt høje dagtemperaturer. I stedet for vestenvinden er mesoklimaet på netop disse kanter dog præget af en tør vind fra bjergene, der ligesom de kølige nætter sikrer en helt vital friskhed i de mange grønne druer, der hører til fortællingen om Alsace. Og her står han så, den visionære Philippe Kubler, der siden han overtog ansvaret fra sin far har præsteret at dreje husets stil i en mere tør, rank og sofistikeret retning, der er stik imod det lidt tunge rygte, der også hører til Alsace-vinene. Faktisk har Kublers Riesling Breitenberg fået René Langdahl fra magasinet Gastro til at drage paralleller til Saar Riesling for dens sitrende struktur, men selv er han ganske uimponeret: ”Jeg laver vin, som jeg synes Alsace-vin skal smage”, lyder hans mantra. Men mon ikke han trods alt er stolt over, at vinanmeldere og forbrugere i stigende grad hylder hans vine.

1 fl.
Riesling Kabinett
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2016
Villa Franz
Rheingau
Tyskland
75 cl.
8%
Pris (1 fl.):
DKK 138

Om Vinen

Klassisk Kabinett fra Rheingau i det sydlige Tyskland med lækker frugt og og frugtsødme. Med lidt år på bagen er sødmen perfekt integreret og en vin som er en super ledsager til diverse oste og pølser.

Om Producenten

Villa Franz er en lille producent i Rheingau som laver vine lige efter bogen. Nogle vine bliver gemt til de er drikkemodne for at give forbrugerne det fulde udbytte af Riesling, som udvikler sig virkelig flot når det får lidt alder.

1 fl.
Chardonnay
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Domaine Madone
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 250

Om Vinen

Denne Bourgogne Blanc fra Domaine de la Madone på 100% Chardonnay er i praksis lidt af en sjældenhed, idet den stammer fra det sydligste syd nede i Beaujolais - du ved, dér hvor man jo normalt har rigeligt at se til med at imødekomme forbrugernes tørst efter lys og saftig Gamay. I dette tilfælde står den dog på hvidvin på Chardonnay-druen, og selvom du antageligt har lært, at syd er varmere end nord, er dette ikke altid så entydigt: Vinmarkerne fra La Madone hviler nemlig på bakker højt over havets overflade, hvilket resulterer i køligere nætter end længere oppe i Bourgogne og dermed giver en vin med både kompleksitet og en markeret frugtsyre, som du kan læse om længere nede. Vinificering Druernes kvalitet er dog ikke alt: La Madone Chardonnay er i vinhuset presset og så delt i to, hvis man kan sige det sådan: Halvdelen gæres og lagres således i gamle egetræsfade, hvor de små mængder af indtrængende luft er med til at afrunde og udvikle vinen i en retning af det mere komplekse. Den anden halvdel af vinen vinificeres derimod i ståltanke, hvor intet kan forstyrre den friske og autentiske frugtudvikling og den ranke, saftige smag. Aroma og smag På den måde udvikler La Madone sig til en afbalanceret og - på overfladen - umiddelbar vin med friske, sprøde citrusnoter, pære og mineralitet. Under overfladen rummer den dog mere end som så, når de let ristede og cremede associationer fra fadlagringen begynder at røre på sig. Og selvom smagen hverken er intens, udpræget fed eller for den sags skyld ranglet, er den dejligt velbalanceret og et rigtig fint køb for dig, der vil have en Bourgogne, du kan nyde til hverdag uden at bringe pengepung og smagsløg ud af fatning. Serveringsforslag Vinen er således oplagt at nyde afkølet på terrassen, mens du laver mad samt - eksempelvis - til smørrebrødsfrokosten, når tallerkenen pryddes af fiskefilet, rejer og hønsesalat. Eller til fx paneret rødspættefilet stegt i smør med herlig persillesovs og nye kartofler.

Om Producenten

Domaine de la Madone ligger i Beaujolais i det sydligste Bourgogne og der producerer dermed både Bourgogne og Beaujolais. Stilen er klassisk og vinene er rene og velbalancerede. Her arbejdes efter bæredygtige principper og alt arbejde i marken foregår manuelt. Alle vine lagres på ståltanke, gamle fade og cementkar for at beholde den rene og friske frugtsmag.

1 fl.
Rose Prime
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Marques de Murietta
Rioja
Spanien
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 450

Om Vinen

Marqués de Murrietas nyeste skud på stammen er deres Primer Rosé. Efter flere års research udkom den første årgang i 2015, men først med 2021-årgangen undslap den for alvor Spaniens grænser - og dét er vi glæde for, at den endelig har gjort. Her har vi nemlig at gøre med en finesserig, frisk og elegant rosé, der samtidig har et godt aldringspotentiale. Og så er den en ener: Den er nemlig Spaniens allerførste rosé lavet på 100% Mazuelo (Carignan)! Vinificering Lige efter ankomsten til kælderen afstilkes druerne og presses nænsomt for at sikre sig den ædleste most, der herefter fermenteres i ståltanke. Dette gøres ved kun 10ºC for at undgå igangsætning af malolaktisk gæring, hvormed vinen får maksimal ungdommelig friskhed og frugtsommelighed med sig ned i flasken. Aroma og smag Aromaen er dermed finesserig og sofistikeret med hindbær, blodappelsin, lavendel og rosa peber. På tungen opleves vinen frisk, tør og livlig med en vedvarende og udtryksfuld finish med en smukt afrundet kant, der gør den skarp og silkeblød på samme tid. Serveringsforslag Server den til fjordrejer, stegte kammuslinger, grillet hvid fisk, ovnstegt kylling eller nyd den solo i solen på terrassen. Nydes bedst afkølet ved 10-12 grader. Rigtig god fornøjelse!

Om Producenten

Marqués de Murrietas nutidige sans for perfektion er nøje forbundet med vinhusets lange og enestående historie, der bærer meget af den samme glamour som de største chateaux i Bordeaux. Hvor vinene i Rioja område helt tilbage i tiden var af svingende karat og udelukkende lavet til at blive drukket lokalt, var Luciano de Murrieta i 1844 den første til at sætte kvalitet på dagsordenen i denne del af Spanien. Hans erfaring kom bl.a. fra at have arbejdet på nogle af de fineste slotte i Bordeaux, og den professionelle tilgang til vinproduktion blev overført, først til hans egen måde at gøre tingene på, siden til metoderne i hele området. For sit forrygende arbejde blev han i øvrigt hædret med titlen "Marquis", der på på spansk er blevet til "Marqués" og siden har været en fast del af vinhusets navn. I 1872 købte Luciano de Murrieta så ejendommen Ygay. Her i udkanten af Logroño grundlagde han Riojas første og stadig eneste "Château" med 300 hektar omkransende vinmarker til egen produktion. Den dag i dag kommer ikke én vindrue i Murrietas vine fra andre end marker end disse, som dyrkes og overvåges med milimeter-præcise hjælpemidler for at imødekomme enhver udfordring på det tidligst tænkelige stadie. På den måde skabes ideelle betingelser for at være drue i samtlige af markernes afkroge, og da det gennemrenoverede château i 2018 stod færdigt efter 20 års manuelt arbejde fra bunden, vendte ejendommen ikke kun tilbage til fordums pragt: Ved siden af står nu et helt nyt og top-moderne vinhus, der med winemaker María Vargas egne har givet alle vinene endnu et fra 2018-årgangen og frem. Når man hører disse ord, er det svært ikke at glæde sig, selvom det også kan være svært at forestille sig, hvad der præcis kan gøres bedre. I forvejen starter Murrietas niveau tårnhøjt højt ved Reserva og Gran Reserva (ingen jóven og crianza) og fortsætter herfra opad til de ikoniske rødvine Dalmau og Castillo Ygay, der er fast inventar i top-10-kåringerne over Spaniens absolut bedste vine. Glemmes skal heller ikke en lille produktion af den eftertragtede hvidvin - Capellanía samt deres Prime Rose som er en af de flotteste lyserøde vine man kan finde.

1 fl.
Beaujolais Villages
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Domaine Madone
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 178

Om Vinen

Fra vinmarker i de maleriske landsbyer i Beaujolais kommer denne saftige, bløde og frugtfyldte vin, der kalder på at blive nydt i uformelle rammer i festligt lag. Vinificering Vinen er - forventeligt for rød Beaujolais Villages - lavet på 100% Gamay. Den er lavet i en drikkevenlig stil, der dog ikke skal forveksles med Beaujolais Nouveau. Her er mere struktur og også en større kompleksitet, hvilket gør, at den snildt kan holde og også udvikle sig positivt i 3-4 år i flasken. Aroma og smag På et tidspunkt skal dog den drikkes, og hurra for det! I glasset fører den sig således frem i en rubinrød farve med et pink skær, der matcher den lette og bærfyldte aroma af skovjordbær, hindbær, kirsebær og tørrede blomster. På tungen er den blød og relativt fyldig for Beaujolais. Den har en diskret tanninstruktur og en behagelig syre, som gør den til en meget letdrikkelig vin, der dog også kan bruges i lettere madsammenhænge. Serveringsforslag Vinen er således perfekt til at nyde i forårs- og sommermånederne, hvor den vil være en fantastisk ledsager til en let frokost eller en picnic i det grønne. Den vil også være en ideel vin til at ledsage kylling eller sågar til en let osteanretning. Jeg anbefaler at nyde den afkølet ved 10-12 grader.

Om Producenten

Domaine de la Madone ligger i Beaujolais i det sydligste Bourgogne og der producerer dermed både Bourgogne og Beaujolais. Stilen er klassisk og vinene er rene og velbalancerede. Her arbejdes efter bæredygtige principper og alt arbejde i marken foregår manuelt. Alle vine lagres på ståltanke, gamle fade og cementkar for at beholde den rene og friske frugtsmag.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Fly By Winery
Sonoma County
USA
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 150

Om Vinen

Velsmagende Pinot Noir koster hurtigt over 200-300 kroner, inden man får set sig om. Derfor er det altid glædeligt når man støder ind vine som fx. Fly By Pinot Noir fra relativt kølige terroirs i Californiens Sonoma County, hvor man virkelig får noget for pengene. Høst og vinificering Folkene bag Fly By går højt op i at lave en vin, der holder balancen og ikke synes at rumme mere, end den kan bære. Derfor høster de gerne druerne tidligere end de fleste andre Pinot Noir-producenter i området, når aromaen er ved at være fuldt udviklet men INDEN syreindholdet falder for drastisk. Dermed slipper de for at syrejustere eller i det hele taget pille for meget ved druematerialet ifm. vinificeringen. Her gærer vinen i temperaturstyrede tanke med ca. 6 måneders efterfølgende lagring i franske egetræsfade. Dermed føjes lidt krop og sødligt krydrede noter til smagen uden at friskheden ryger sig en tur. Aroma og smag I den færdige, rubinrøde vin strømmer en lækker aroma af sorte kirsebær, lidt jordbær, chokolade og skovbund. På tungen er vinen blød og smidig med en underliggende mineralitet, der giver et flot, rankt og elegant præg. Serveringsforslag Prøv den til retter med lyst svinekød, fjerkræ eller tungere pastaretter.

Om Producenten

Fly By vinene kommer fra relativt kølige terroirs i højlandet i Californiens Sonoma County! Vinenes kvalitet starter i marken, hvor druerne typisk høstes tidligere end hos mange af naboerne for at bevare den naturlige syre og desuden undgå, at aromaen udvikler sig til det alt for tropiske.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER