VINKASSEN

Jan

‘24

Sommelier

David Ekberg

Sommer i januar

Jeg håber, du kommer godt ind i det nye år og får nydt nogle gode vine med folk du holder af. 

Er det bare mig eller kan januar være en tung måned at komme igennem? Det er så mørkt og koldt, så derfor tager jeg dig med på en lille rejse ned til sydens varme med en ”Sommer i januar” månedskasse, så du kan få ladet batterierne op og føle dig klar til det nye år.

Vi skal til det sydlige Rhône og have en sjældenhed i form af en hvid Valreas fra Clos Bellane.

Mallorca er også et skønt sted, hvor man kan finde varme og lidt sol, og her skal du smage en lokal specialitet, der er fremragende til de grønsagsbaserede måltider mange tvinges på i januar efter lidt for meget julemad.

Rosé bringer jo straks humøret i top, så køb lidt pil-selv-rejer og tænd godt op for varmen. Så kan du måske lidt igen.

 Vi skal også ned til Sherry-land i Sydspanien, hvor der virkelig er saft og kraft i rødvinene.

 Californien leverer en superelegant Zinfandel, som selv fra varme himmelstrøg er blid og frisk i ganen. 

Til sidst skal vi selvfølgelig til Australien og selvom der er kølige nætter i Mount Langi, skal man altså huske solcremen i januar.

God tur! 
Mvh. David 

1 fl.
Valreas Blanc
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Clos Bellane
Rhone
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 239

Om Vinen

65% Marsanne, 30% Viognier og 5% Roussanne fra Clos Bellanes økologiske marker i det sydlige Rhône. Druerne er håndhøstede og presset straks efter ankomst til vinhuset. Herefter er mosten gæret ved det naturlige gær og lagret i store cementkar og ståltanke for at få elementer som saft, frugt, friskhed og terroir til i maksimalt omfang at præge den endelige vin. Duften er delikat og pakket med nuance af bl.a. fersken, hvide blomster, knuste sten, citrusskal og mandarin. Smagen er fyldig, krydret og læskende på samme tid - mere Nord-Rhône i stilen end klassisk hvid Syd-Rhône, også indikeret af de moderate 13,5% alkohol. Clos Bellane Côtes du Rhône Blanc er et fremragende match til f.eks. stegt fisk eller grillet/stegt lyst kød serveret med grillede grøntsager. Den kan gemmes op til 7-8 år fra høst, hvor vi anbefaler servering ved 8-10 grader.

Om Producenten

I 2010 blev ejerskabet af den lille vingård, Clos Bellane, overtaget af Stephane Vedeau (Ferme du Mont), og niveauet på vinene har siden taget et spring op i højderne. De blot 48 hektar marker befinder sig alle mere end 400 meter over havets overflade sydøst for Valreas i det sydlige Rhône. Jordbunden er domineret af sandsten, kalksten og er rig på mineraler i et – for syd-Rhône – meget køligt klima, der cementeres yderligere af placeringen på en stor og stejl østvendt skråning mødt af tidlig morgensol. Om eftermiddagen forhindrer skyggen dermed druerne i at blive kogt dagen lang, noget der er med til at forlænge modningstiden af druerne med mere finesse og kompleksitet til følge. Markerne er desuden omkranset af trøffeltræer samt over 120 bistader og blev i 2015 certificeret økologisk. Clos Bellanes baserer især deres vine på Grenache men gør det også i Mouvèdre, Syrah, Rousanne, Marsanne og en smule Viognier. I kælderen bruges kun det naturlige gær, og her jagtes ikke stor ekstraktion, høj alkohol og sødme. Alle vinene lagres hovedsageligt i store cementkar, og kun på topvinene bruges der op til 25-30% barriques. Alt arbejdet i kælderen foregår ved tyngdekraft, så vinen aldrig pumpes. Clos Bellane ejer også 1,4 hektar i Châteauneuf du Pape – Urgonien. Efter 25 år, hvor Robert Parker har haft stor magt over stilen i det sydlige Rhone, vil man på Clos Bellane tilbage til delikate og elegante vine, der samtidig stadig har syd-Rhônes intense og krydrede frugt. The Wine Advocate om Clos Bellane: "Clos Bellane was purchased by Stephane Vedeau, of Freme du Mont, in 2010. The estate covers 42 hectares, with a tiny 1.14 hectares in Chateauneuf du Pape. The wines are gorgeous.

1 fl.
Callet Blanc
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
4Kilos
Mallorca
Spanien
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 258

Om Vinen

Floral, urtet og aromatisk vin fra jordbund med både kalk og ler der giver en vin med friskhed og rankhed. Pransel Blanc som den lokale drue hedder er livlig og frugtig og en vin der er super velegnet til fx. grønsagsretter med linser eller bønner som substans.

Om Producenten

"4 Kilos, the project created by Francesc Grimalt and Sergio Caballero as a scion of Ànima Negra in Mallorca in 2006 is the quality leader of the island." Sådan skriver Luis Gutiérrez fra Parker's Wine Advocate om dette top ambitiøse vinhus, der har taget begrebet "terroir" til nye højder langt fra strandene og turisterne på den spanske Middelhavsø. Det sker ved at lave vine, der udtrykker de forskellige druers unikke karakter og at skabe nye normer for, hvordan vin kan laves i det varme klima. Partnerskabet mellem Grimalt og Caballeros tog sin begyndelse mange år tidligere, hvor de som partnere og vinmagere hos Bodegas Ánima Negra var med til at sætte Mallorca på hele verdens vinkort. Med tiden fandt de imidlertid, at huset med tiden blev for stort og kommercielt, og fra 2006 dedikerede de sig i stedet på fuld tid til deres nye garageprojekt i ordets bogstaveligste forstand: 2006 blev til i en lånt garage, og dele af vinen gærede f.eks. i gamle åbne mælkekar. Her fik vinen også sit navn, der kommer af deres samlede startkapital på 4.000.000 pesetas - i hverdagssprog kaldet "4 kilos". Omregnet til blot 180.000 danske kroner står vinhuset derfor som et ikonisk eksempel på, at det ikke altid kræver mange penge at lave vin på højt niveau. Allerede efter kun 3 år strøg 4kilos til tops, da Spaniens mest anerkendte vinguide Guia Peñín kårede vinhuset til Årets Vinhus i Spanien 2009. Man kommer langt med kærlighed til lokale druer og terroir! The Wine Advocate om vinene fra 4Kilos: "I tasted the latest wines from 4 Kilos, certainly the best I know from Mallorca. Francesc Grimalt and Eloi Cedo have advanced in their understanding of the soils and the local varieties."

1 fl.
NO5 Rosé
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Rares Terroirs
Pays d'Oc IGP
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 100

Om Vinen

Cinsault-markerne med den største koncentration af sandsten dedikerer Rares Terroirs helt og holdent til produktionen af rosé. Året rundt trimmes stokke og druer således med lethed og elegance for øje, hvilket bl.a. også medfører en meget tidligere høst end hvis druerne skulle have været brugt til rødvin. I vinhuset når vinen dermed bare op på 12% alkohol, og den meget korte skalkontakt når kun at give et lille strejf af rødmen men ikke rigtig noget tannin videre til den færdige vin, der udelukkende hviler i rustfri ståltanke for at bevare den ærligste og renst mulige frugt. Aromaen er på den bekostning frisk, floral og super forførende med noter af røde, friskplukkede bær, solmodne ferskner, citrusblomster og et pift appelsin. Smagen er slank, tør og frisk med en sprød syre og en lækker frugtsødme til at afrunde eftersmagen og straks indbyde til mere. Servér direkte fra køleskabet fra en spand med is, og nyd den for sig eller til lette anretninger med f.eks. skaldyr, laks eller lyst kød.

Om Producenten

Wines and Brands ejes af Klaus Rune Hansen fra Danmark, som i 1993 flyttede til Sydfrankrig, hvor han i mange år har arbejdet for en række af landets største vinproducenter. Siden da er han blevet selvstændig vinproducent og har i dag 250 hektar vinmarker i et af nutidens mest populære franske vindistrikter, Languedoc-Roussillon. Det sker primært i den nordlige del af Corbières-regionen nær Narbonne, men mange vinene adlyder den bredere klassifikation "Pays d'Oc", der giver mere frihed til leg med druer og metoder hos producenten. Wines & Brands råder således over en bred palette af druer med hver deres unikke smags- og aromaprofil, som Grenache og Pinot Noir til fremstilling af rødvinene samt Grenache og Cinsault til fremstilling af rosévinene, mens Sauvignon blanc anvendes til de hvide. Her høstes færre, men bedre, aromatisk koncentrerede druer. Alle vinene byder på store smagsoplevelser fremmet af sydens sol i en region med perfekte jordbunds og klimaforhold.

1 fl.
ARX
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Tesalia
Andalusien
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 280

Om Vinen

Teselia ARX er en saftig, mørk og krydret frugtbombe fra bjergene i Cádiz-provinsen i Spaniens sydligste syd. Her i en af Europas varmeste områder skulle man måske ikke tro, det var muligt at lave andet end Sherry, men sådan er det ikke. Langtfra, faktisk... I kombination med højden ligger Tesalias vingård således ikke længere fra Atlanterhavet mod vest og Middelhavet mod øst, end at kølende vinde kan sætte deres præg. Dermed får druerne lidt hvile i nattetimerne, hvilket bibringer en relativt saftig frugtprofil set i forhold til breddegraden. Druer og vinificering Og hvilke druer bruger har vi så med at gøre? Jo denne vin består såmænd af 60% Syrah samt 30% af den lokale Tinta de Rota; Andalusiens stolthed, som menes at være opstået her for mere end 3000 år siden og er ophav til den i dag væsentligt mere berømte Carignan. Vinen indeholder desuden 8% Petit Verdot og 2% Cabernet Sauvignon. For at bevare disse druer i deres absolut friskeste forfatning, foregår alt omkring høsten i de kølige nattetimer, hvor hænder og håndholdte redskaber fungerer som de primære arbejdsmidler. I vinhuset gæres de afstilkede druer i temperaturkontrollerede tanke og lagres til sidst 12 måneder i franske egetræsfade. Aroma og smag Den færdige vin optræder smukt rubinrød, og vinen indleder med en klassisk sødmefuld Syrah-bouquet af brombær, peber og desuden rød frugt og krydderier fra især Tintilla-druen. På tungen træder mokka og kakao fra fadlagringen mere i karaktér og efterlader vin i skøn balance mellem frugt, fadme, syre og tannin. Serveringsforslag ARX passer ualmindeligt godt til retter som fx klassisk culottesteg eller en grillet peberbøf, hvor stejeskorpen arbejder perfekt sammen med fadnoterne fra vinen...

Om Producenten

"La joya del sur" Sydens juvel som de selv skriver, refererer til en af de mindre kendte men smukke regioner i Spanien; Andalusien! Juvelen er så Tesalia, der startede med det mål at lave vin i bjergene i området Cádiz, så resten af verden kan nyde og smage frugten fra dette vidunderlige landskab. Vinene fra Tesalia er fyldige, intense, og komplekse - men uden at miste balance. En sand juvel fra Andalusien, som skal opleves! Der laves kun 3 forskellige vine: TESALIA, ARX og ICENI. Der produceres meget få af disse 3 flasker, og vi er heldige at modtage få hundrede flasker årligt!

1 fl.
Zinfandel
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Backhouse
Californien
USA
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

Zinfandel har de seneste 10 år udviklet sig til en af de mest populære druer, især fra Californien. Således ejer Cecchetti-familien også flere Zinfandel-marker i Sonoma County tæt på Napa Valley, og herfra kommer druerne til Backhouse Zinfandel! Vinificering Vinen er gæret i temperaturstyrede tanke. Derpå har den hvilet 6 måneder på en blanding af franske og amerikanske egetræsfade. Aroma og smag Backhouse Zinfandel har ad denen vej opnået en flot aroma med rige nuancer af røde bær, finurlige krydderier samt vanilje og kakao. Smagen er intens og domineret af nuancer af f.eks. solbær, garrique, kakao og hindbær. En lang og blød eftersmag følger med velintegrerede tanniner og den frisk syre for druen.

Om Producenten

I 1994 købte Roy og Rachael Cecchetti en 2½ hektar stor parcel i Sonoma Valley. Ved det store piletræ på ejendommen lå det gamle baghus, hvor forfattere og kunstnere har boet for at nyde stilheden og naturen. Vinene fra Backhouse er kreeret for at dette sted ikke skal glemmes af kommende generationer og vise hvor flotte og elegante vine man kan lave i Californien.

1 fl.
Shiraz, Billi Billi
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Mount Langi
Victoria
Australien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 180

Om Vinen

Fra Mount Langis kølige marker i det afsidesliggende “The Grampians” stammer den bemærkelsesværdigt saftige ‘Billi Billi’ - et stk. ung Shiraz, der kun lagres få måneder på brugte fade og derfor beholder al den saft og kraft, vejret og jorden har givet den. Vinificering Vinen er lavet på relativt tidligt høstede, helt afstilkede druer, der gæres på klassisk manér ståltanke og siden lagres i få måneder på franske egetræsfade. Blot 5% er nye, og det er der en mening med: Ud over, at det er med til at holde vinens pris nede, er det et afgørende greb i bestræbelserne efter at holde Shira-druernes naturligt friske og krydrede frugt på det højest mulige stadie uden at drukne det hele i egetræ. Aroma og smag Dermed står ønsket om elegance over kraft og power i Billi Billi, der udviser en herlig aroma med nuancer af bl.a. mynte, sort peber og mørke bær. På lignende vis er smagen saftig og intens med bløde og afmålte tanniner, en for Shiraz frisk syre samt en vedvarende og frugtig, let pebret eftersmag.

Om Producenten

Mount Langi Ghirans vinmarker er smukt placeret mellem to bjerge i regionen Grampians i Western Victoria, og de oprindelige vinmarker blev plantet i 1870 af europæiske immigranter. De første marker med Shiraz-druen blev tilplantet i 1968. Det kolde klima dér er unikt for vinene og specielt Shiraz-druen, der godt kan lide at tage sig tid til at modne og udvikle sin særlige peberagtige smag er en af grundene til at vinhusets marker er nogle af de sidste, der bliver høstet. Den sene høst og skyggepåvirkningen fra bjergene er medvirkende til at gøre vinene fra Langi helt specielle og meget karakteristiske. Trevor Mast købte ejendommen i 1987 og solgte den videre i 2002 til familien Rathbone, som også ejer Yering Station.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER