VINKASSEN

Sep

‘23

Sommelier

David Ekberg

Pinot Boxen

September-kassen er fyldt med elegance og finesse, for den er nemlig fyldt med 6 forskellige vine på pragtfulde Pinot Noir; 6 forskellige producenter, 6 forskellige områder og 5 forskellige lande. 
Pinot Noir kan nemlig smage meget forskelligt, og her har jeg valgt 6 vine, hvor du rigtigt kan smage forskellene. Måske kan du endda holde din helt egen Pinot Noir vinsmagning? 
Tidspunktet er ikke helt tilfældigt, for i september bugner skovbunden af de mest fantastiske svampe og Pinot og svampe er virkelig gode venner! Men… du kan nu også sagtens nyde Pinot Noir-vinene uden noget mad til.

Første vin i kassen er fra Californien fra producenten Backhouse. Hos Backhouse er det helt klart volumen der tæller, men det er alligevel tankevækkende, at man kan lave så ren og flot vin i de mængder. 

I Norditalien laver de faktisk rigtig meget flot Pinot Noir, lokalt kaldet Pinot Nero. Det bakkede landskab med frodige skråninger er perfekt til langsom modning og den kølige stil. Franz Haas er en af de bedste i klassen. 

De har også lært at lave Pinot i Alsace, men modsat naboerne i Tyskland er det aldrig blevet rigtig moderne. Det er egentlig fint, for nogle hemmeligheder vil man gerne have for sig selv. De temperaturstigninger vi har set i Europa de sidste 20-30 år har hjulpet området på de røde vine især, da man førhen har kæmpet lidt med at opnå optimal modning, men Pinoten fra Paul Kubler er fænomenal.

I New Zealand laver man noget af de saftigste og mest elegante Pinot, og det er på rekordtid blevet nogle af danskernes favoritvine. Også fordi priserne stadig er yderst rimelige. Glæd dig til Luminary Pinot Noir.  

Når man taler om Pinot Noir kan man selvfølgelig ikke komme udenom Bourgogne, som er druens hjemstavn. Bouzereau laver helt klassiske vine med flot og ren struktur og pæn dybde. Af de 6 vine der er i kassen er det denne som har bedst lagringspotentiale, men det smager godt allerede nu. 

Monjardin har været med i kassen før i en anden årgang, men den er virkelig svær at komme udenom, når det handler om Pinot Noir! Kvaliteten overstråler nemlig prisen i en sådan grad, at det nærmest er et mirakel i det lidt oversete Pinot Noir land; Spanien.

Rigtig god fornøjelse. 

- David Ekberg, Sommelier

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Backhouse
Californien
USA
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

Høst og vinificering For at sikre en maksimal og autentisk frugtprofil er druerne høstet om natten og har dernæst gæret i temperaturstyrede tanke med 6 måneders efterfølgende lagring i franske egetræsfade. Nok til at bidrage med lidt krop og sødligt krydrede noter uden at friskheden ryger sig en tur. Aroma og smag I den færdige, rubinrøde vin strømmer en lækker aroma af kirsebærnuancer, hindbær, rabarber, chokolade, skovbund og et strejf af dild. På tungen er vinen blød og smidig med en underliggende mineralitet, der giver et flot, rankt og elegant præg. Og det er på altså først og fremmest den front, hvorpå Backhouse hæver sig over de mange federe og knapt så druetypiske Pinot Noir-vine, Californien ellers spytter ud i dette prisleje. Serveringsforslag Vi anbefaler servering ved 14-16 grader, eksempelvis hvis menuen står på grillet tun, kylling, pasta eller risotto med svampe. Ja eller som en lækker hyggevin i lænestolen.

Om Producenten

I 1994 købte Roy og Rachael Cecchetti en 2½ hektar stor parcel i Sonoma Valley. Ved det store piletræ på ejendommen lå det gamle baghus, hvor forfattere og kunstnere har boet for at nyde stilheden og naturen. Vinene fra Backhouse er kreeret for at dette sted ikke skal glemmes af kommende generationer og vise hvor flotte og elegante vine man kan lave i Californien.

1 fl.
Pinot Noir "El Cerezo"
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2019
Monjardin
Navarra
Spanien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 140

Om Vinen

Pinot Noir fra Spanien er noget af en sjældenhed, men Castillo de Monjardín løser opgaven med forbløffende præcision i en stil, der både er ærlig over for druetypen og spanskheden! Druerne dyrker Monjardín på El Cerezo-marken i ca. 650 meters højde, hvor sommerens kølige nætter gør det muligt at dyrke druer med en frisk syre og elegant aroma. Aroma og smag Dermed bliver en kræsen drue som Pinot Noir pludselig mulig at arbejde med - i dette tilfælde hjulpet på vej af 9 måneders lagring på egetræsfade. Aromaen anføres på den baggrund af elegante saftige jordbær og kirsebær understøttet af vanilje og træ fra fadlagringen. På tungen er vinen slank og smidig - ganske efter Pinot Noir-bogen - med en frisk frugtsyre, der sammen med de lette men faste tanniner giver den fornødne struktur og længde uden at larme. Serveringsforslag Strukturen gør også Monjardín Pinot Noir til en oplagt madvin og er faktisk et glimrende valg til tapas-bordets alsidighed. Prøv også til tærter med kød og svampe, kraftige pastaretter eller paella - altså den version med kylling eller kanin, ikke skaldyr.

Om Producenten

Castillo Monjardín blev grundlagt af Sonia og hendes mand i 1988 med målet om at genoptage Villar-familiens gamle tradition for vindyrkning. I dag familien 220 hektar fordelt over to dale i Navarra - det gamle kongedømme, der blev indlemmet i Spanien i 1841 men historisk, kulturelt og geografisk lægger sig i grænselandet mellem alt spansk og fransk. Således også hvad angår druesorter og vinfilosofi. Kølende bjergluft og franske druer Fællesnævneren bag Monjardíns vine findes i de nærliggende Pyrenæer og deres både beskyttende og kølende favn. Mens de forhindrer alt for ekstreme vejrfænomener i at nå frem til vinmarkerne, er bjergkæden også drivkraft bag den tørre og kølende "Cierzo"-vind, der på næsten daglig basis definerer vejret i området. Uden den havde det været umuligt at dyrke Pinot Noir, men også i Monjardíns andre vine på bl.a. Cabernet Sauvignon, Merlot og Tempranillo opstår dermed en tæthed og virilitet - egenskaber, som man normalt tilskriver vine i langt højere prislejer.

1 fl.
Pinot Nero
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Franz Haas
Alto Adige
Italien
75 cl.
14%
Pris (1 fl.):
DKK 329

Om Vinen

Ved foden af Alperne i Alto Adige aka. Sydtyrol dyrkes Italiens bedste Pinot Nero (Noir). I kommunerne Montagna og Egna har man eksempelvis over 100 års erfaring med den sarte drue, og vinmagerne er dermed i stand til at få de optimale frugtaromaer i spil uden at lade det gå ud over finessen og elegancen. Dyrkning og vinificering Det er ikke mindst tilfældet i denne vin fra marker i 350-1000 meters højde ved Pinzano og Gleno, der er dyrket med stor respekt for miljø og biodiversitet. Efter sortering af druerne er vinen gæret med det naturlige gær i ståltanke, derefter lagret 12 måneder i franske egetræsfade (ca. 20% nye) og minimum 10 måneder i flasken før frigivelse. Facit af anstrengelserne er en fornem aroma med vilde jordbær, tranebær, violer og appelsinskal. Alle disse aspekter repeteres i smagen, som er elegant med sin frugtsøde omend teknisk set tørre smage og sprælske frugtsyre. I eftersmagen smides en håndfuld krydderier oven i ligningen, hvilket gør Franz Haas til langt mere end bare endnu en Pinot Noir i mængden... Serveringsforslag Gå med stegt kylling med rosmarin og salvie, pasta med fløde og svampe, pizza med confit de canard og Karl Johan. Eller søg mod mellemøstligt inspirerede vegetarretter. Så' der ikke en gane tør!

Om Producenten

Franz Haas har siden 1880 produceret vin i de samme gamle kældre i Bolzano i de sydlige alper og dengang som nu et familieejet foretagende - i dag med en ny generation af Franz Haas bag roret. Efter Franz Haas seniors død i sommeren 2022 er vinhuset nemlig gået videre til hans søn. Heldigvis hedder han det samme, og det bliver vinene også ved med at gøre! De højeste vinmarker i Norditalien Franz Haas' små 50 hektar vinmarker ligger alle på skråninger, i særdeleshed på Cislon-bjerget fra 240 og i dag helt op til 1150 meters højde, hvor druer som Pinot Gris, Riesling, Gewürtztraminer og - siden 1986 - Pinot Nero har skabt grobund for nogle af Norditaliens fineste vine på tidligere ukendte druesorter for italienerne. Fokus er i udtalt grad på at holde udbyttet af druer lavt i bytte for en høj smagskoncentration, og dyrkningen foregår i dag med minimal sprøjtning ud fra et øget fokus på biodiversitet og bæredygtighed. I år 2000 fik Franz Haas' gisninger om fremtidens øgede temperaturer dem til at anlægge nye marker i hidtil usete højder for Italien. Det gælder især Pinot Nero, og det er effekten af denne modige beslutning, der nu +20 år senere får vinene til at skille sig ud fra de rå mængder og gør Pinot Nero fra Franz Haas til nogle af de mest eftertragtede vine i dette spirende vinområde! 3 glas i Gambero Rosso År efter år understreges denne påstand i øvrigt af fine point og anmeldelser for alle Franz Haas' vine. Se bare på den seriøse Pinot Nero Schweizer, der har opnået de magiske 3 glas i den italienske vin-bibel, Gambero Rosso.

1 fl.
Pinot Noir Lieu Dit Weingarten
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Domaine Paul Kubler
Alsace
Frankrig
75 cl.
13%
Pris (1 fl.):
DKK 300

Om Vinen

Paul Kublers eneste rødvin kommer fra den sydvest-skrånende vinmark "Weingarten", der er beplantet med Pinot Noir-stokke hentet direkte fra Bourgogne. Dermed udvikler druerne en flatterende druesødme fra den varme eftermiddagssol, mens udtrykket her i den ler- og sandstensholdige jord ender i den mørkere ende for Pinot Noir. Vinificering Vinen er lavet på håndhøstede druer og har i vinhuset lagret 10 måneder i 500-liters egetræsfade (20% nye). Den aftappes ufiltreret. Aroma og smag I glasset åbner aromaen sig lidt forsigtigt, men frygt ej: Ret hurtigt tvivler man ikke på tilstedeværelsen af både mørke kirsebær, sød lakrids og lidt efter også kandiserede jordbær, sort the og et skvæt mokka. På tungen er vinen tør, mens strukturen bedst kan beskrives som imødkommende, blød og slank. Ikke skarp og syreprikkende som nogle versioner af Pinot Noir, men aldrig heller flad eller træt. Bare dejlig, saftig og behagelig med en flot intensitet, der vækker stor umiddelbar tilfredsstillelse og gør dig tørstig efter mere. Serveringsforslag Weingarten Pinot Noir er sådan en vin, du altid kan have med til en kødfuld dansk frokost med alle smørrebrødsklassikerne fra flæskesteg over hønsesalt og frikadeller. Den smager også fyldigt og dejligt til massevis af vegetariske retter (nøgleord: stegeflade), herunder risotto med stegte svampe samt en solid omgang lasagne med eller uden kød.

Om Producenten

Vinhuset Paul Kubler drives i dag på tredje generation siden familiens overtagelse af vingården i 1947. Kubler råder over beskedne 9 ha. omkring byen Soultzmatt i det sydlige Alsace, hvor Vogeser-bjerkæden i vest skærmer for den fugtige vestenvind og medfører solrige somre med potentielt høje dagtemperaturer. I stedet for vestenvinden er mesoklimaet på netop disse kanter dog præget af en tør vind fra bjergene, der ligesom de kølige nætter sikrer en helt vital friskhed i de mange grønne druer, der hører til fortællingen om Alsace. Og her står han så, den visionære Philippe Kubler, der siden han overtog ansvaret fra sin far har præsteret at dreje husets stil i en mere tør, rank og sofistikeret retning, der er stik imod det lidt tunge rygte, der også hører til Alsace-vinene. Faktisk har Kublers Riesling Breitenberg fået René Langdahl fra magasinet Gastro til at drage paralleller til Saar Riesling for dens sitrende struktur, men selv er han ganske uimponeret: ”Jeg laver vin, som jeg synes Alsace-vin skal smage”, lyder hans mantra. Men mon ikke han trods alt er stolt over, at vinanmeldere og forbrugere i stigende grad hylder hans vine.

1 fl.
Pinot Noir
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Luminary
Martinborough
New Zealand
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 250

Om Vinen

Martinborough er kendt som det vinområde i New Zealand, hvor det lokale terroir på flest områder kan sammenlignes med Bourgogne. Her på det sydøstligste hjørne af Nordøen skærmer kystbjergkæden mod øst for regn, mens kølige og kraftige, tørre vinde fra syd i stedet sørger for, at for den sarte Pinot Noir-drue kan modnes på langsom og elegant vis. Dyrkning og Vinificering Druerne er således høstet fra forskellige marker i Martinborough. Heraf inkluderes 10% hele klaser i gæringstankene, hvilket bidrager med en snert af grønne, krydrede aromanuancer. Efter gæring, som i høj grad udføres af naturens egen vilde gær, har vinen lagret i 10 måneder på franske egetræsfade (25% nye), inden den er tappet på flaske direkte fra kælderen. Aroma og smag I glasset står vinen med en flot rød farve med lyse kanter. Næsen er domineret af en ren rød frugt med noter af hindbær, rabarber, skovbund samt et pift af røg og mørke krydderier fra fadet. På tungen optræder vinen elegant med en intens frugt igen kombineret med krydrede nuancer, en fin syre og lidt tanniner, der giver flot balance og struktur og varer ved i en lang, blød og rund eftersmag. Serveringsforslag Med den elegante profil er Luminary Pinot Noir en oplagt hyggevin, der dog vil vokse yderligere i selskab med f.eks. lyst kalvekød, perlehøne eller smørristet toast med svampe a la creme. Servér ved 13-15 grader inden for de næste 5 år, mens vinens fine balance mellem frugt og fad endnu er på sit højeste.

Om Producenten

Palliser Estate Wines blev etableret i 1989 efter sammenlægningen af to nabovingårde. Dermed kunne de øge produktionsmængden, hvilket i længden har resulteret i bedre kvalitet for pengene samt en mulighed for at gøre sig gældende internationalt. I dag har de 32 hektar vinmarker i Martinborough, der på mange måneder ligner Bourgognes, dog med et tørrere og mere pålideligt klima. Palliser har på kort tid indfundet sig blandt de 10 bedste vingårde i New Zealand. Bedøm selv, om du er enig! Neil Martin fra The Wine Advocate om vinhuset: "One of Martinborough's finest exponents, I think Palliser Estate deserve as much attention as the likes of Ata Rangi and Martinborough Vineyard because these wines deliver time and time again. Their Pencarrow range offers affordable entry-level wines that offer great value."

1 fl.
Bourgogne rouge
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Vincent Bouzereau
Bourgogne
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 359

Om Vinen

De unge stokke i Pommard, Volnay og Cotes de Beaune bruges til den friske og mere elegante Pinot Noir. Druerne fra Beaune har ofte lidt mørkere frugt og mere tyngde end i Cotes de Nuits. Prøv den sammen med en hel kylling i ovnen som du tilbereder oven på mundrette stykker af kartoffel. Når kyllingen er færdig lader du den trække og sigter bouillonen fra kartoflerne. Steg kantareller af i olie på en brandvarm pande. Tilsæt fint hakkede skalotteløg og et par gode klatter smør. Lad smøret brune ind og tilsæt herefter kyllingebouillonen og lidt piskefløde. Skru ned for varmen og lad det reducere mens du trancherer kyllingen og anretter med kartoflerne.

Om Producenten

Vinmager Vincent Bouzereaus oldefar, Edme Bouzereau, var tidligere leder af Château de Meursault, og Bouzereau har siden da udgjort et af de mest anerkendte navne i denne del af Bourgogne. Siden har familien stille og roligt opbygget en fornem portefølje af vinmarker i området. Vincents hustru Aline stammer også fra en familie med vinmæssig baggrund i Volnay, og med deres samlede børneflok skulle fremtiden for dette domaine dermed være sikret! Når man besøger familien i Meursault, er der en rigtig god chance for at finde Vincent ude i markerne. Han arbejder stadig selv benhårdt for at bevare og få det maksimale ud af dette unikke terroir, og dét på den mest naturlige måde. Vinenes stil er klassisk - der er fokus på renhed og på bedst muligt at vise det hver vins respektive terroir. I kælderen hos Bouzereau arbejder man udelukkende med det naturlige gær, alle vine lagrer ca. 12 måneder i egetræsfade (15-30% nye), og de filtreres ikke. Alt i alt en række af smukke, klassiske vine fra nogle af Côte de Beaunes mest eftertragtede marker.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER