VINKASSEN

Aug

‘23

Sommelier

David Ekberg

Hipstervin

Jeg bliver dagligt mødt af både spørgsmål, fordomme og forvirring, når det handler om naturvin, biodynamisk og økologisk vin. Det er jo 3 kategorier som er nært beslægtede, men så kan der alligevel være så langt imellem dem. Ofte er det de geografiske forhold, der afgør hvilken metode det overhovedet kan lade sig gøre at arbejde efter. 

I virkeligheden er jeg ligeglad med hvilket stempel vinen har på bagsiden, for jeg ved godt at alle seriøse vinproducenter gør alt hvad de kan, for at deres druemateriale skal være så godt og sundt som overhovedet muligt, og man har altså ikke sunde marker, hvis man sprøjter med alverdens kemikalier.
Nogle går dog udenom den officielle certificering af forskellige årsager. F.eks. er der mange små producenter, der ikke orker bureaukratiet, men også producenter som synes, at lovgivningen er alt for slap. 

For mig handler det om at vinen skal smage godt, være vellavet, have balance og være stabil og så skal det smage af der, hvor det kommer fra. 

Vinene i august kassen er alle af højeste kvalitet, og jeg håber på den måde, at jeg kan glatte hele diskussionen lidt ud og få dig til at forholde dig til den enkelte flaske i stedet for at fokusere på stemplet.

Første vin i kassen kommer fra ’La Vinyeta’, som er et fantastisk projekt, hvor vinene finansierer velgørende formål for truede dyr. Det catalanske vinhus har markeret sig som et af de stærkeste til at lave vin på Monastrell-druen, som har både frugt og varme krydderier. 

Riesling fra Rebholz i Pfalz er en klassiker og huset var et af de første i Tyskland til at arbejde efter biodynamiske metoder. I dag hjælper Hans Jurg mange andre producenter med at omlægge deres vinmarker, for at få bedre kvalitet og større udbytte. 

Næste vin i kassen 'Blanc Cuvee Orgine' kommer fra en ung rebelsk fyr fra en fin klassisk familie i Gevrey Chambertin.
Han arbejder til dagligt hos Prieure Roch, som er et af de mest nytænkende og nyskabende vinhuse i Bourgogne i dette årtusinde med rødder direkte ind i Romanee Conti. Ved siden af har han sit eget lille projekt i Jura, hvor han skaber noget af det mest efterspurgte og moderne vin på markedet. 

Orangevin har INTET med naturvin at gøre. Det er en ældgammel klassisk genre, som helt kort handler om at vinificere hvidvin som rødvin med lang maceration på skallerne. 

Nyeste skud på stammen fra Bellane er ’Vinsobres’, som er et lille underområde i Valreas i det sydlige Rhône. Bellane arbejder efter biodynamiske principper og laver noget af det reneste og mest præcise vin i Rhônedalen. 

Cabernet Franc har virkelig fået sit gennembrud i Danmark og kan sagtens stå alene som her i centre de Loire. Mange steder bruges druen til blanding, som fx i Bordeaux, men i Loire laves nogle af de mest terroir drevne og saftige vine på 100% Cabernet Franc, som vinen fra ’Arnaud Lambert’ er et godt eksempel på.

Rigtig god fornøjelse. 

David Ekberg, Sommelier

1 fl.
Blanc Cuvee Orgine
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Domaine Plume
Jura
Frankrig
75 cl.
12.5%
Pris (1 fl.):
DKK 519

Om Vinen

Vinen er lavet på 60% Savagnin og 40% Chardonnay. Alt er høstet manuelt og gæring foregår spontant. Vinen lagres i 12 måneder på gamle fade og flaskes ufiltreret. Vinen kan sagtens stå alene og her kan man nyde de sarte nuancer og anderledes frugtprofil man finder her. Kamille, æble, limesaft er blot nogle af de noter man kan finde. Stilen er frisk og med masser af frugt. Ikke til at gemme men til at blive drukket og gerne til mad. Prøv den med nordisk ceviche med fladfisk, god rapsolie, citronsaft og dild.

Om Producenten

Noget af det mest efterspurgte vin fra Jura kommer fra det helt nye Domaine Plume, der drives af Aymerick Geantet. Aymerick kommer fra en af de mest klassiske vinfamilier i Gevrey Chambertin og til dagligt arbejder han i kælderen hos selveste Prieure Roch, der laver noget af det mest fantastiske og nyskabende vin i Bourgogne.

1 fl.
Riesling trocken (BIO)
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
Rebholz
Pfalz
Tyskland
75 cl.
12%
Pris (1 fl.):
DKK 238

Om Vinen

Man skal altid måle et vinhus på dets visitkort, deres billigste vin i sortimentet, for det siger noget om stilen og den videre kvalitet. Så læs endelig videre og smag løs af Ökomierat Rebholz' Riesling Trocken: Vi garanterer, at mange producenter ville være stolte over at have så ren, rank og spændstig en Riesling som denne - også højere i deres sortiment... Dyrkning og vinificering Frugten bag vinen dyrker Rebholz på deres egne økologisk og biodynamisk dyrkede marker. Vinen er gæret på det vilde gær og hviler så i ståltanke indtil den aftappes uden foregående filtrering. Aroma og smag Når skruelåget åbnes, kræves en smule luft for smide sit let reduktive præg (pga. lavt brug af SO2), men så er der altså også viril og mineralsk riesling for alle pengene: Citrusfrugterne og deres skaller står nærmest i kø for at komme først til næsebordene, inden ferskener, modne pærer, og også fornemmelsen af knust kalk og flintesten melder sig på banen. Det modne og det stringente er i konstant kamp, og den beskedne frugtsødme holdes i stramme tøjler af en frisk, ungdommelig og livlig syre, der giver en let prikken over hele tungen. Serveringsforslag Rebholz Riesling Trocken er således en oplagt vin at servere til sushi, stenbiderrogn, rimmet fisk og kolde retter med lyst fjerkræ eller skaldyr. Giv vinen lidt luft og den er også fantastisk som hyggevin, når temperaturen udenfor kalder på kølig hvidvin.

Om Producenten

Naturlige vine fra enestående terroirs Familien Rebholz har produceret vin i over 350 år og råder i dag over sådan ca. 24 ha marker og parceller fra de fineste terroirs i Pfalz. I produktionen benytter de sig 100% af druer fra deres egne marker, herunder flere G.G.-marker - den tyske måde at sige 'Grand Cru' - som de gennem årene har erhvervet sig i bytte for større, mere udbytterige marker fra fladlandet, der ikke passede ind med Rebholz' kvalitetsfokus. Sund jord, sunde druer Allerede i 50’erne lavede Rebholz-familien, hvad de dengang beskrev som 'naturlige vine' uden at ty til de mange kemikalier, der bl.a. blev opfundet under de to verdenskrige og hurtigt spredte sig til landbrug over hele kloden. Den dag i dag arbejder de hos Rebholz stadig for at fremme et sundt økosystem: Her bruges ingen mineralsk gødning, herbicider eller syntetiske fungicider i markerne, og med egen kompost og en enorm biodiversitet arbejder de for at fremme planternes egen modstandskraft, så vinstokkene vokser og trives naturligt i på grund af snarere end på trods af naturen. Disse metoder kræver en masse ekstra arbejde i marken, og med filosofien kommer lavere udbytter. Til gengæld er de resulterende vine rene, levende og med en nerve som få. Rebholz er både økologisk og biodynamisk certificeret, og under disse forhold mestrer de ikke kun Riesling men laver også fantastisk Spätburgunder, Weissburgunder og Chardonnay samt en smule Gewürztraminer og Muskateller. Stephan Reinhardt, The Wine Advocate: ”Spectacular in their purity, finesse and mineral expression and deserve a great applause because they are not easy to produce in such an elaborated, natural style."

1 fl.
Sitta Orange Maceration
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2022
Attis
Galicien
Spanien
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 279

Om Vinen

Sitta er, hvad der sker, når man både sprogligt og produktionsmæssigt behandler sin vin 'omvendt' af den mere klassiske hvidvin fra Attis. Om resultatet er en orangevin ellerblot en hvidvin kommer vist an på øjenene, der ser. Under alle omsætndigheder har den nemlig en rigere struktur, men mere orange farve og også en mere eksotisk aroma end Attis’ øvrige Albariño-vine! Vinificering Som i rosé og rødvin - men med den grønne Albariño i hovedrollen - får Sitta sin særegne identitet under gæringsprocessen, hvor kontakten med drueskallerne tilføjer fylde og et strejf af tannin til vinen. Lagringen har dernæst fundet sted i ståltanke, og vinen er til sidst nænsomt filtreret, inden den er hældt på flaske. Aroma og smag Set på orangevinsspektret er Sitta en mediumfyldig men stadig elegant og saftig vin, hvor friske citrusblomster, ananas, citron og fersken møder appelsinskal, bagt karamel og honning fra skalkontakten og lagringen. På tungen har vinen alligevel en bredere tekstur og fine, let bitre tanniner, der sammen med Albariños klassisk sprøde syre og saftige eftersmag formår at udfordre smagsløgene uden ligefrem at provokere. Serveringsforslag Med denne tilføjede struktur har Sitta sine største øjeblikke i selskab med mad - både fisk og kød fra stegepanden eller grillen - men også gerne retter med et mere eksotisk twist såsom marokkanske gryderetter, etiopisk injera eller koreansk med fermenteret kim-chi.

Om Producenten

Traditionel og ærlig vin fra Galiciens vilde nordvest Rías Baixas er det vestligste vindistrikt i Galicien - Spaniens nordvestligste region, der som bekendt ligger lige nord for Portugal, hvor Atlanterhavets kølende nærvær giver perfekte forhold til at lave karismatisk og levende hvidvin med sublimt solskinstække. Det er i hvert fald den gængse fortælling, som i høj grad er sand men som i Attis' tilfælde indeholder en del flere nuancer jo længere, man dykker ned. Således indgyder deres vine også betragtelige interne forskelle fra det sitrende friske og mineralske til det dybe, kraftfulde og olierede. Ja se nu f.eks. den skønne fadlagrede Nana, der udfylder rollen som en topseriøs madvin hele året rundt! Flere marker, mindre sprøjtning Det seneste årti har Attis haft et nært samarbejde med winemaker Jean-François Hebrard, der desuden ejer vores Toro-vinhus Quinta Quietud. I den samme periode har Attis erhvervet sig flere små marker, der efter overtagelsen har fået gjort op med den konventionelle vindyrkning - herunder brugen af bl.a. pesticider - til fordel for et styrket fokus på biodiversitet og i sidste ende både en sundere jord og bedre, mere velsmagende druer. I 2012 opførte Attis et topmoderne vinhus med alt det bedste udstyr. Her flyttes vinen udelukkende ved tyngdekraft, og renligheden er i absolut top. Mens udstyret er det mest moderne, er tilgangen til vinene imidlertid helt klassisk: Her bruges udelukkende det naturlige gær i kælderen, mens brugen af SO2 holdes på et minimum - akkurat nok til at sikre tilstrækkelig stabilitet inden for vinenes første par leveår.

1 fl.
Vinsobres "Saint Jacques" (BIO)
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Clos Bellane
Cotes du Rhone
Frankrig
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 259

Om Vinen

Hos Clos Bellane er opskriften på den perfekte Cotes du Rhone en blanding af Syrah og Grenache, og de to druer komplimenterer også hinanden på fineste vis. Saint Jacques er et enkelt terroir i Vinsorbres og adskiller sig så meget at den har fortjent sin egen cuvee. Vinene fra Bellane er meget velegnet til lidt mere rustikke retter. Jeg lavede fx barbecue marinerede revelsben med coleslaw og brasede kartofler og der var ingen der brokkede sig.

Om Producenten

I 2010 blev ejerskabet af den lille vingård, Clos Bellane, overtaget af Stephane Vedeau (Ferme du Mont), og niveauet på vinene har siden taget et spring op i højderne. De blot 48 hektar marker befinder sig alle mere end 400 meter over havets overflade sydøst for Valreas i det sydlige Rhône. Jordbunden er domineret af sandsten, kalksten og er rig på mineraler i et – for syd-Rhône – meget køligt klima, der cementeres yderligere af placeringen på en stor og stejl østvendt skråning mødt af tidlig morgensol. Om eftermiddagen forhindrer skyggen dermed druerne i at blive kogt dagen lang, noget der er med til at forlænge modningstiden af druerne med mere finesse og kompleksitet til følge. Markerne er desuden omkranset af trøffeltræer samt over 120 bistader og blev i 2015 certificeret økologisk. Clos Bellanes baserer især deres vine på Grenache men gør det også i Mouvèdre, Syrah, Rousanne, Marsanne og en smule Viognier. I kælderen bruges kun det naturlige gær, og her jagtes ikke stor ekstraktion, høj alkohol og sødme. Alle vinene lagres hovedsageligt i store cementkar, og kun på topvinene bruges der op til 25-30% barriques. Alt arbejdet i kælderen foregår ved tyngdekraft, så vinen aldrig pumpes. Clos Bellane ejer også 1,4 hektar i Châteauneuf du Pape – Urgonien.

1 fl.
Marco (ØKO)
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2021
La Vinyeta
Katalonien
Spanien
75 cl.
14.5%
Pris (1 fl.):
DKK 160

Om Vinen

Velkommen til Marco - La Vinyetas røde 2021-indslag i "Mono"-serien, der i sig selv er en lille sproglig finurlighed: Vi er i Empordà tæt på den spansk/franske grænse. Både på spansk og catalansk bærer mono den tvetydige betydning af såvel ”én” som ”abe”, hvilket i første omgang er aktuelt, fordi denne vin kun laves på én druesort. Den er på vinsprog, hvad man kalder ”MONOvarietal” og dermed en sand mono-vin. Abeskøn velgørenhed Men er det så, det med aben kommer ind i billedet? Jo, når du køber denne vin, støtter du samtidig rehabiliteringscentret ”Fundació Mona”s frivillige arbejde for at hjælpe chimpanser og andre primater tilbage til et liv i den vilde natur efter årevis af mishandling i fangenskab. Hvert år opkaldes deres vine således efter en ny abe, og denne Monastrell er i år koblet op på den godmodige chimpanse, Marco. Aroma og smag Og netop godmodighed kan vi genkende i vinens umiddelbare personlighedstræk, når de giver sig til kende sødmefulde sorte kirsebær, crême de Cassis og brombærkompot. Med lidt tid i glasset stikker det dog dybere end som så: Krydrede fornøjelser af friskkværnet sort peber, tørrede krydderurter og en knivspids bagte krydderier melder sig nu på banen i et for Monastrell-druen rankt og dog blødt, godmodigt udtryk, der på tungen ledsager den frugtsøde smag og det delikat afrundede finish. Serveringsforslag Vinene fra Vinyeta er slankere og smidigere end artsfællerne fra f.eks. Jumilla meget længere nede af den spanske østkyst. Derfor er den også mere oplagt at nyde på egen hånd, altså vinen. Stadig gør den sig dog glimrende til grillen om sommeren eller til lettere sammenkogte retter i sensommer og efterår hvor hovedpersonen er fjerkræ, lam eller gris.

Om Producenten

La Vinyetas to serier er skabt af et ønske om at lave letdrikkelige og stadig personlige, spændende vine og samtidig passe på den jord, vi dyrker, og de dyr, vi påvirker. I Deres to Mono- vine er fokus netop også rettet mod dyrene (Mono = abe). Det sker gennem et tæt samarbejde med organisationen "Fundació Mona" og dens frivillige arbejde for at hjælpe chimpanser og andre primater tilbage til et liv i den vilde natur efter årevis af mishandling i fangenskab. Lækker vin, økologisk ansvarlighed og dyrisk velgørenhed i én og samme flaske, med andre ord!

1 fl.
Clos Mazurique Rouge Breze Monopol (ØKO)
Antal:
Argang:
Vinhus:
Distrikt:
Land:
Vol.:
Alkohol:
1 stk.
2020
Arnaud Lambert
Saumur, Loire
Frankrig
75 cl.
13.5%
Pris (1 fl.):
DKK 219

Om Vinen

100% økologisk dyrket Cabernet Franc fra vest-vendte skråninger på Clos Mazurique-marken i Saumur, Loire. Meningen fra Arnaud Lamberts side har været at lave en vin med renhed, hvor det er essensen af druerne og ikke lagringen, der får lov at stråle. Derfor er mosten gæret på det naturlige gær i cementtake med 5 måneders lagring før aftapning og frigivelse. Aromatisk kommer missionen til udtryk i vilde skovbær svøbt i grønne urter, blomstermark, peber og skovbund som kun Cabernet Franc kan levere det. Smagen er luftig, blød og frisk med en helt fantastisk balance mellem tannin, syre og igen de helt rene og frugtdrevne elementer, som om druerne er presset direkte fra hånden ned i glasset. En flot og seriøs vin fra Arnaud Lambert, der med sit friske og dog intense udtryk er et fremragende bud på såvel en køligt glas rødvin på terrassen som en ledsager til fjerkræ, ovnstegt svinekam eller kalveculotte med pebersauce og ratatouille på siden.

Om Producenten

Med sin udadtil ydmyg og blide facon er Arnaud Lambert i gang med en stille revolution i Saumur og Saumur-Champigny små 150 km oppe ad floden Loire. Her har konventionel dyrkning af druer til storproduktion af især Crémant gennem mange år formået at maskere det lokale terroirs særpræg og potentiale, som Arnaud gennem bl.a. implementering af økologisk landbrug, brug af naturgær og med minimal indblanding i vinenes udvikling forsøger at genopdage. Ad den vej opnår arbejdet i markerne en langt mere central betydning for vinenes endelige udtryk, og områdets enestående tuffeau-jordbund formår igen at sætte sit aftryk: Hvor den høje koncentration af porøs kalksten giver et mineralsk og livligt præg, bidrager ler og sand med krop og kompleksitet til de færdige vine, der fås i alt fra den ranke, fokuserede og saftige stil med kort lagring på ståltanke til de dybere og mere komplekse, fadlagrede eksemplarer. Fra 2017 favner Domaine Arnaud Lambert ikke kun Domaine Saint Cyr (startet af faderen Yves i 1996) men også det historisk set mytiske Château de Brézé, der fornemt statueres af det UNESCO-beskyttede slot af samme navn. På denne prominente adresse overtog far og søn Lambert ansvaret for vinproduktionen i 2009. På lige fod med Lamberts andre marker dyrkes markerne fra Château de Brézé i dag økologisk, og druerne derfra vil altså fremover indgå i Domaine Arnaud Lamberts vine.

Kom i gang
TIDLIGERE KASSER