Jeg bliver dagligt mødt af både spørgsmål, fordomme og forvirring, når det handler om naturvin, biodynamisk og økologisk vin. Det er jo 3 kategorier som er nært beslægtede, men så kan der alligevel være så langt imellem dem. Ofte er det de geografiske forhold, der afgør hvilken metode det overhovedet kan lade sig gøre at arbejde efter.
I virkeligheden er jeg ligeglad med hvilket stempel vinen har på bagsiden, for jeg ved godt at alle seriøse vinproducenter gør alt hvad de kan, for at deres druemateriale skal være så godt og sundt som overhovedet muligt, og man har altså ikke sunde marker, hvis man sprøjter med alverdens kemikalier.
Nogle går dog udenom den officielle certificering af forskellige årsager. F.eks. er der mange små producenter, der ikke orker bureaukratiet, men også producenter som synes, at lovgivningen er alt for slap.
For mig handler det om at vinen skal smage godt, være vellavet, have balance og være stabil og så skal det smage af der, hvor det kommer fra.
Vinene i august kassen er alle af højeste kvalitet, og jeg håber på den måde, at jeg kan glatte hele diskussionen lidt ud og få dig til at forholde dig til den enkelte flaske i stedet for at fokusere på stemplet.
Første vin i kassen kommer fra ’La Vinyeta’, som er et fantastisk projekt, hvor vinene finansierer velgørende formål for truede dyr. Det catalanske vinhus har markeret sig som et af de stærkeste til at lave vin på Monastrell-druen, som har både frugt og varme krydderier.
Riesling fra Rebholz i Pfalz er en klassiker og huset var et af de første i Tyskland til at arbejde efter biodynamiske metoder. I dag hjælper Hans Jurg mange andre producenter med at omlægge deres vinmarker, for at få bedre kvalitet og større udbytte.
Næste vin i kassen 'Blanc Cuvee Orgine' kommer fra en ung rebelsk fyr fra en fin klassisk familie i Gevrey Chambertin.
Han arbejder til dagligt hos Prieure Roch, som er et af de mest nytænkende og nyskabende vinhuse i Bourgogne i dette årtusinde med rødder direkte ind i Romanee Conti. Ved siden af har han sit eget lille projekt i Jura, hvor han skaber noget af det mest efterspurgte og moderne vin på markedet.
Orangevin har INTET med naturvin at gøre. Det er en ældgammel klassisk genre, som helt kort handler om at vinificere hvidvin som rødvin med lang maceration på skallerne.
Nyeste skud på stammen fra Bellane er ’Vinsobres’, som er et lille underområde i Valreas i det sydlige Rhône. Bellane arbejder efter biodynamiske principper og laver noget af det reneste og mest præcise vin i Rhônedalen.
Cabernet Franc har virkelig fået sit gennembrud i Danmark og kan sagtens stå alene som her i centre de Loire. Mange steder bruges druen til blanding, som fx i Bordeaux, men i Loire laves nogle af de mest terroir drevne og saftige vine på 100% Cabernet Franc, som vinen fra ’Arnaud Lambert’ er et godt eksempel på.
Rigtig god fornøjelse.
David Ekberg, Sommelier